Jump to content

torulf

Members
 • Content Count

  41
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sjekk tilbud hos XXL. Weatherby Vanguard- pakke med god Zeiss-kikkert og lyddemper, førpris vel 18.000 - nå 9990,-.
 2. Helbeddet en BRNO 2 for mange år siden, kasse og løp. Merket ikke noe forskjell i presisjonen etterpå. En børsemaker jeg kjenner fnøs av dette og sa det var bare å stramme skruen som festet løpet og testskyte hvor stram den måtte være for best presisjon. Da var det bare å kjørne et merke der for ettertiden.
 3. Ikke umulig disse kan ha en militær bakgrunn. Bondemilits og kystvern var utstyrt med stakevåpen under svenskekrigene på 16-, 17-, og 1800-tallet. Her i Fredrikstad hadde festningen piker (lange spyd) på lager lenge og de ble utlevert til militære avdelinger så sent som i 1801 på Akerøy fort som beskyttelse mot storming. Samtidig la man opp lagre med stein på brystvernet for å kaste på fienden! Så man brukte det man hadde for hånden. Typisk for militære stakevåpen er jernskinnene øverst på skaftet, som forsterkning og beskyttelse mot hugg. Tidlig på 1800-tallet ble det improvisert mye for å dekke behovet, spesielt etter flåteranet i 1807 hvor et kystvern måtte improviseres i all hast. Man brukte det man hadde av gamle børser og stakevåpen, samt lagde enkle spyd som bla staker med påmonterte utrangerte bajonetter. Den enkle utførelsen på dine spyd kan ha en slik sammenheng.
 4. Kan anbefale brukte militærkikkerter. Kom over forsvarets Swarovski 8x30 på et loppemarked, som ny for 200 kr.
 5. 46-47 grain N140 med 175 grains og 200 grains kule går godt i min Husqvarna M98. Brukte 50 grains ei stund også, men ser at det er litt mye med 200 grains kule iflg ladetabellene. Men merket ikke noe tegn til økt trykk på tennhettene i Normahylsene mine. Mye klikk med Raufoss 1948 årgangen skyldes at tennhettelommene var litt dype og man kunne få for lett anslag i hetta - med påfølgende klikk. Ei litt lengre tennål fixer det. Evt montere en Tubbs speedlock hvor nåla er litt lengre. Her blir anslaget også merkbart kjappere.
 6. Legger ved noen bilder av Daniel Fraser rifla. Kofferten er fra Rigby, og fulgte med rifla. Våpenet er i utmerket stand, gravert og er av type Best Rifle fra Fraser. Han var en meget anerkjent produsent i sin tid. Hadde egne dobbelt- og enkeltskuddrifler og produserte jaktrifler med ulike låsmekanismer, bla Krag Jørgensen. Fraser gikk i lære hos Alexander Henry og det ses på avslutningen av fortreeet. Ruger nr 1. rifla har kopiert det samme.
 7. Skal se om jeg får til noen bilder neste uke. Likte diopteret på sluttstykket. Har spor til slikt på min rifle også, men mangler diopteret.
 8. Gratulerer med flott børse! Kjøpte en slik en i en bruktforretning i 1980. M1903 delbart rifle i samme kaliber. Produsert av Daniel Fraser, Edinburgh. Kom i en slitt seilduk-kuffert med navn og adresse til bruker som var løytnant i Royal Tank Corps, Khartoum, Sudan.Patroner (RWS) kostet vel 5 kr stk den gang. Kjøpte 60 stk, hylsene brukes enda til omlading. Artig å skyte med, og det gedigne våpenhåndverket imponerer fremdeles.
 9. Har skutt med mye eldre ammunisjon, 6,5 fra 1920 tallet, 7,92 fra 2. vk mm. Generelt skal man skyte med ammunisjon som er hel og feilfri, men det er ofte ikke lett å se da kruttet kan brytes ned kjemisk inne i hylsa, uten at det synes utenpå. Hadde problemer med hjemmeladet ammo, hvor det så ut som svetteperler på utsida av hylse og irring i tennhettene. Tørket av de peneste og kunne ikke dy meg for å prøve. Fikk kun klikk. Irring på hylsa kan bety svekkelse av messingen, og det store trykket som oppstår ved avfyring, kan forårsake hylsespreng. Har opplevd dette med noen 401 Winchester patroner fra -30 tallet. Dette var lavtrykkspatroner som ikke medførte uhell, bare hylser som sprakk. Personlig hadde jeg nok tatt sjansen på å skyte patronene du viser, men det må ikke oppfattes som en generell oppfordring.
 10. torulf

  1911-tråden

  Ok. Da får vi se om det ordner seg.
 11. torulf

  1911-tråden

  Noen som vet hvor man kjøper pipe til colt 1911,45 acp, nå om dagen? Brownells hadde et bra utvalg, men der er slutt med slikt ser det ut til.
 12. torulf

  Lee ladeutstyr

  Ikke noe problem med Lee. Kreative folk med smarte løsninger. Begynte selv med de aller enkleste håndladeverktøyene i 1976. I 30-06 og 45-70. I tillegg kruttøsene i plast. Ladet helt fine patroner, selv om det var litt tidkrevende. Avanserte videre til Challenger presse, Turret presse for pistolpatroner og Classic cast for lange svartkruttpatroner. Alt fungerer like godt i dag. Det er bare å lese bruksanvisningen til verktøyene nøye. Ladeboka til Lee er også artig og oppbyggelig lesning. Anbefales!
 13. Monterte kikkert på min Krag med en sidemontasje fra Brownell, B-Square, het den vel. Trenger ikke boring i kassa og fungerer helt fint på min M94. Men da Krag kaster hylsa nesten rett opp ved repetering, trenger du en kikkert med slanke kopper på sidejusteringen for å unngå problemer. Leupold fungerer fint.
 14. Kjøpte Marlin M95 i 1977 som jeg brukte mest på bane, men litt rådyr- og elgjakt ble det også. Felte ingen dyr med den, men det var ei lett og hendig rile. Blekkbokser og meloner var artige mål. Artig å lade, både med blykuler og svartkrutt.Fint med sideutkast og lavmontert kikkert i ferdige hull på låskassa. Angrer på at jeg solgte den, men en original Marlin 1895 i 45-90 fristet mer, og lensmannen sa nei til enda ei rifle. Kvoten var oppbrukt for lenge sida.
 15. Gammelt nytt egentlig. Har min bestefars skytebok fra folkeskolen anno 1909. Med instruksjon i bruk av Krag og skyteresultater sirlig ført inn med blyant. Selv ble jeg skolemester i skyting i 1971 i 1. gym. Ivrige lærere mente vi trengte opplæring med rifle, hagle og pistol!
×
×
 • Create New...