Jump to content

Trenger tips til innkjøp av ladeutstyr for nybegynner


Nybegynn3r

Recommended Posts

Jeg er helt fersk innen hjemmelading, dvs. jeg har ikke begynt ennå.

308 Win er patronen jeg har tenkt å lade. Jeg har 1500 tennhetter, og normahylser nok til løpets levetid. Jeg tenker å kjøpe vv n140 og Sierra game king 150 gr FMJBT som er det jeg får kjøpt til ok pris i dagens marked. Nevnte kule har det jeg tror er krymperille. Er det noe jeg må passe på her eller styre unna? Må jeg krympe?

 

Jeg skyter ikke så mye med sentertent. Ca. 250 skudd årlig, så det vil jo ta en stund før ladeutstyret er tjent inn.

Det er jo så lett å kjøpe fabrikkammo når en skyter så små mengder som jeg gjør, og med dagens usikre og dyre marked som hjemmelader så vipper jeg egentlig litt frem og tilbake om jeg virkelig skal begynne å lade selv eller ikke.

 

Disse ladesettene jeg har vurdert er: 

 

https://www.vapensmia.no/hjemmelading/ladesett/redding/redding-big-boss-pro-pak-deluxe-ladesett

- Mangler:

Tennhetteisetter, eller har jeg oversett den?

Hylseholder?

Skyvelære

Diesett - her trenger jeg veiledning.

Noe mer jeg trenger som jeg har oversett?

 

https://fjellogfriluft.no/produkt/rcbs-rebel-master-reloading-kit/

- Mangler:

Hylseholder?

Hylsetrimmer

Skyvelære

Smørematte 

Diesett - her trenger jeg veiledning.

Mer?

 

Redding vs rcbs? Er det noen kvalitetsforskjeller her?

Hvilket sett og tilleggsutstyr ville du gått for?

 

Vask og rengjøring av hylser? Hvordan gjøre dette uten mye utstyr?

Det blir jo fort dyrt dette, så jeg prøver å holde meg til et minimum.

 

Jeg har lest Ladeboken utg. 8, og det var en helt, helt enkel innføring for de grønne, men jeg er usikker på hvor mye jeg egentlig lærte.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville gått for N150 (om du får tak i), og nei, du behøver ingen krymp. Jeg har RCBS Supreme Master Reloading kit, og bruker RCBS Set A dier. Redding er sikkert også o.k. Mange tråder om hylserengjøring her inne. Zalo, vann og sitronsyre funker bra. Jeg liker godt å rense tennhettelommene med en egen stålbørst, men det er ikke nødvendig. På sikt trenger du en hylsetrimmer.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Har ca det settet her https://www.brownells.no/50TH-ANNIVERSARY-KIT-Lee-50th-Anniversary-Challenger-Kit-LEE-PRECISION-100010149

 

Er vel av det aller rimeligste du får. 

Bruker stort sett lee collet die (den kun halspresser) og kuleisetter. https://www.brownells.no/LEE-COLLET-2-DIE-NECK-SIZER-SETS-308-Win-Collet-2-Die-Neck-Sizer-Set-LEE-PRECISION-308-Winchester-2-Die-Set-100053173

 

Da har du vel egentlig det du trenger, til en rimelig penge. Man får sett med helpresse-die også. 

 

Det jeg har kjøpt i tillegg senere er vel ei lita elektronisk kruttvekt, ny tennhette-isetter, hylsetrimmer og børste til å børste innside av hylsehals. 

 

Vasker hylser med zalo, om jeg i det heletatt vasker de. 

 

Lader vel noen tusen 6,5x55 og 2-300 .308 med det i året. 

 

Men det er mange veier til Rom🙂

Edited by FreeSkier
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg ville heller kjøpt Lee-settet hos hjemmelading.no https://hjemmelading.no/produkt/lee-anniversary-ladesett/

Et fint sett, forøvrig. Dette er varianten med innsetting av tennhette på pressa.

 

Her er varianten der det medfølger en håndholdt hetteisetter:

https://hjemmelading.no/produkt/challenger-breech-lock-ladesett/

 

 

Da jeg kjøpte mitt aniversary sett i 2017 kostet det på tilbud halvparten av dagens pris (sukk)

Edited by Bäke
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg stiller dia inn slik at den såvidt berører skulderen (fremmede hylser presses til de akkurat kamrer), delvis ompressing mao.😉! Jeg har godt med hylser i 6,5x55, .308 Win og .30-06, kaster dem etter 5 omladinger. I 5,6x52R bruker jeg hylsene til de svikter, som oftest sprekker de i halsen.

Edited by Sølvrev
Link to comment
Share on other sites

Fordi jeg vasker hylsene og vil ta ut tennhetta før vasking (uten å presse hylsa) så bruker jeg en slik die til å presse ut tennhettene av skutte hylser, veldig rask og enkel. Fint verktøy å ta med sammen med ladesett, og den koster ikke stort. Fint å arbeide med rene hylser i pressa, så blir det ikke så mye sot og gøgge på ladeutstyret.

 

14.LEE RELOADING DIE 90292 UNIVERSAL DECAPPING / DEPRIMING DIE ...

https://www.brownells.no/Lee-DECAPPING-DIE-LEE-PRECISION-Decapping-Dies-749001565

 

En slik liten ultralyds-vasker vil fungere, bare å ha i lunket vann med litt sitronsyre og en dash zalo oppvaskmiddel. Du får kanskje plass til 50 hylser i denne lille saken :

 

https://www.kjell.com/no/produkter/elektro-og-verktoy/ultralydrengjoring/luxorparts-ultralydvask-60-w-p40329

 

Jeg hadde en liknende ultralyds-vasker tidligere, men jeg synes det var en jævla lei høyfrekvent lyd i den så jeg satte den i et annet rom og lukket døra da den var i bruk.

Edited by Bergara-Man
tillegg
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Nybegynn3r said:

Redding vs rcbs? Er det noen kvalitetsforskjeller her?

Hvilket sett og tilleggsutstyr ville du gått for?

 

Redding er BMW, RCBS er Toyota. Ingen av dem er Porsche eller Ferrari.

 

Tror jeg ville gått for Lee, og supplert etterhvert. Jeg ville uansett lagt mer vekt på gode dier enn bra ladesett. Enten de billigste fra Lee, eller noe mer avansert fra Redding, Whidden etc. https://hjemmelading.no/produkt/lee-308-winchester-rgb-die-sett/

Redding type S med utskiftbare bøssinger er gull. Samme med kulesetter med flytende kammer og mikrometer. Men det koster flesk. Start med Lee, så kommer du i gang. Oppgrader når du vet hva du har lyst på.

 

Et annet alternativ er https://hjemmelading.no/produkt/lee-308-winchester-collet-die-sett/ og bare kjøre neck-sizing. Du slipper unna smøring og vask. Kast hylsene om de begynner å kamre trangt. Da slipper du billig unna med minimalt av jobb.

 

Jeg har håndholdt hettesetter fra både RCBS og Lee. Det er Lee sin jeg bruker. Den er bra nok, og har holdt i 20+ år for min del. Ser ut til at https://hjemmelading.no/produkt/challenger-breech-lock-ladesett/ inneholder den samme. Da er det beste kjøpet. Lee autprime koster over 600,- kr alene https://hjemmelading.no/produkt/lee-auto-prime-handholdt-tenhetteisetter/

 

19 hours ago, Nybegynn3r said:

Vask og rengjøring av hylser? Hvordan gjøre dette uten mye utstyr?

 

Du trenger vel strengt tatt ikke gjøre noe som helst. De blir svarte og sotete etter noen omladinger, men fungerer helt ok. Røre dem rundt i ei bøtte varmt vann med litt Zalo fungerer. Eller bare tørke av dem med en mikrofiberklut e.l. Eventuelt med litt avfetting på filla. Trivelig å jobbe med reine hylser, men alt med måte. Trenger ikke gå helt bananas med puss og polish. Men om du gidder og har tid kan du jo få dem helt shiny med metallpolish som Autosol e.l.

Når du har så mange hylser så kan du jo rett og slett bare kaste dem dem når de blir for møkkete. Etter 3-4 omladinger f.eks. Det samme gjelder trimming. I stedet for å trimme kan du kaste hylsene og begynne med nye. Antagelig holder de minst 3-4 omladinger uten trimming.

Å rense hettelommene kan være et poeng. Det bygger seg opp drit der. Lee har et enkelt billig verktøy til formålet. Trenger ikke nødvendigvis gjøre det for hver omlading. Men det føles bedre å sette hetter til bunnen av hettelommene enn oppå slagget som ligger igjen. 

Lee har jo også et genialt lite verktøy for hylsetrimming. https://hjemmelading.no/produkt/lee-hylsetrimme-sett-handholdt-drill/

 

19 hours ago, Nybegynn3r said:

Det blir jo fort dyrt dette, så jeg prøver å holde meg til et minimum.

 

Keep it simple. Start med Lee. Oppgrader etterhvert. Det kjedeligste alternativet er å droppe hjemmelading. Kjøpe billige treningspatroner når det er gode tilbud. Ser ut til å du må legge i minst 5-6000,- for å komme i gang. XXL har patroner til 9,- kr/stk https://www.xxl.no/fiocchi-fiocchi-308-win-147-fmj-helmantel-ammunisjon/p/1147059_1_style

Du kan jo kjøpe ammo til flere års forbruk for prisen av å komme i gang med hjemmelading.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bergara-Man said:

Fordi jeg vasker hylsene og vil ta ut tennhetta før vasking (uten å presse hylsa) så bruker jeg en slik die til å presse ut tennhettene av skutte hylser, veldig rask og enkel.

 

Jeg bruker Lee Collet-dia til det samme, til flere patroner. Bare lar være å kjøre armen helt ned. Eventuelt justerer dia litt for høy, så den lar være å presse.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Casey Jones skrev (7 timer siden):

Jeg bruker Lee Collet-dia til det samme, til flere patroner. Bare lar være å kjøre armen helt ned. Eventuelt justerer dia litt for høy, så den lar være å presse.

Når du bruker Lee collet die er det vel ingen hensikt å ta ut hetten først. Om du halspresser i collet die kan du vaske etterpå uten problemer, og det vil ikke bli noe skitt eller riper i hylsen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mente egentlig å si at jeg bruker en collet die i stedet for en universal decap die. Kun for å ta ut hetta. Så presser jeg siden hylsene med en annen die. Men ja, ingen grunn til å vaske før pressing med collet. Den klemmer jo kun hylsehalsen inn mot mandrelen. Ingenting som sklir og riper eller trenger smøring. Genial den collet-dia, egentlig. 

Link to comment
Share on other sites

Det ser ut som at jeg kjøper Lee:

 

https://hjemmelading.no/produkt/challenger-breech-lock-ladesett/

 

I følge produsenten mangler settet:

 

https://hjemmelading.no/produkt/lee-quick-trim-die-308-winchester/

 

Og hylseholder som passer ladepressa:

 

https://hjemmelading.no/produkt/lee-hylseholder-standard-2/

 

Det følger med hylseholdere til den håndholdte tennhetteisetteren. Noen som vet om den passer til ladepressa?

 

 

Og diesett (må kjøpe begge for å få med kuleisetter siden lee collet die set er utsolgt):

 

https://hjemmelading.no/produkt/lee-308-winchester-rgb-die-sett/

 

https://hjemmelading.no/produkt/lee-308-winchester-collet-die-neck-sizer/

 

 

Da havner prisen på 4750,-

Edited by Nybegynn3r
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Jeg endte opp med å kjøpe 1100 stk fabrikkladd Lapua Lockbase 150 gr til 7-8 kr stk. på finn i vinter, så ladeprosjektet ble utsatt.

Men nå er jeg endelig i gang:

20230907_181215.jpg.651a3838e283a4d93349c6671783c5f2.jpg

 

Jeg fikk tak i et brukt RCBS-ladesett på finn til under halv pris, og kuler til 2,7 kr stk.. Kruttet var dyrt, men sånn har det nå blitt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...