Jump to content

FreeSkier

Members
 • Content Count

  323
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

FreeSkier last won the day on July 28 2019

FreeSkier had the most liked content!

Community Reputation

161 Excellent

About FreeSkier

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg og en til skøyt 11 stk på 2 timer på et område på 400x400 meter i fjor. Så ligger godt an👍
 2. Har prøvd å søke litt ift. rype. Det er tydelig at reven og måren er de største farene for rypa, og det nevnes at kråkefugler har mye mindre påvirkning en tidligere antatt. Forskning fra Sverige antyder at jakt har veldig lite å si ift. rypebestand. Men det presiseres at det er store forskjeller på Norge og Sverige, da Sverige har store områder der det ikke jaktes. Spesielt i sør-Norge er det jakt "overalt". Slik at forskningen i Sverige ikke nødvendigvis stemmer helt ift. Norge.
 3. Jeg har lest innledning og konklusjon. Og den stemmer ikke helt overens med det Rollnes skriver i første setning. Forskningsartikkelen er langt mindre bastant i sine uttalelser. Det tyder på at uttak av kråkefugler har mye mindre effekt en det man tidligere har trodd. Men, den sier også at det mest sannsynlig i mange tilfeller har en viss effekt. Men så er det veldig store lokale forskjeller, og stor forskjeller ift. hvilke kråkefuglarter det er snakk om. Men det var det som ble sagt ift. Varangerhalvøya som virker å være mer misvisende, ift. det jeg skumleste av forskning.
 4. Hvilket kaliber og hvilken hastighet har du den erfaringen fra? Jeg har lest alt fra 60%-80% i ymse forum, men da har det ofte vært snakk om langholdsjakt som vel egentlig er det den er lagd for. Er litt interessert, siden jeg bruker kula selv. Og de 2 jeg har funnet igjen har hatt ca 80% restvekt. (168grs ABLR) Nå skal det sies at jeg har ei .308 med 42cm pipe, og har ikke ladet veldig hardt. v0 på +-750 m/s. Litt av grunnen til kulevalget er at jeg har så kort pipe og får ganske lave hastigheter, og har brukt ABLR for å sikre ekspansjon om holdene bikker 150-200m. Men om andre sin erfaring er 40-60% restvekt så vurderer jeg å bytte til vanlig accubond. Nå har jeg ladet litt hardere og med annet krutt, så nå har jeg vel +-800 m/s. Men har ikke skutt dyr med ny ladning enda.
 5. Har skutt noen få rådyr og en reinsbukk med 165grs Hornady SST i .308 med ca v0 på 800 m/s. Aldri funnet igjen kule eller rester. Den virker å ekspandere ganske kjapt, men med nok restvekt til å fortsette et stykke. Reinsbukken gikk rett ned i smellen og var død før den traff bakken. Høyt lungeskudd rett bak bogen på 8-10 meter. Pent slakt, men er nok veldig avhengig av hvor man treffer ift. hvordan det blir seendes ut. Tror ikke SST takler særlig godt grove bein. Den ene rådyrbukken skøyt jeg midt i brystkassa fra midt i front på 20-25m, kula stoppa ett eller annet sted baki tarmregionen. Men fant ikke igjen rester. Jeg lette ikke fryktelig heller, for det var om å gjøre å bli kvitt all vomma fort som f. Ikke pent og ikke "etter boka", men den var død på 5 sek. Det andre rådyret så ikke så værst ut etter lungeskudd på 50-60 meter. Så SST kan være et alternativ. Men kula går gjennom, og den har nok igjen en del energi i det den kommer ut igjen vil jeg anta. Uten at jeg har særlig godt grunnlag for mine antagelser. Jeg har slutta bruke SST. Kommer nok ikke til å bruke det igjen heller, vertfall ikke på noe større en rådyr.
 6. Det var vel litt det jeg mente å huske, derfor den litt ironiske/"trollete" første posten🙈
 7. Til sammenligning er Montana-stokken til min Kimber 84m 672 gram med kolbekappe og 2x reimfeste. Dæven den stokken din er lett!
 8. Inntrykket / erfaringen min er at Accubond LR holder greit sammen, og har restvekt på 80-90%. Skutt både rådyr, hjort og elg med den. (308 med kort pipe og v0 på +-750 m/s) Men nå har jeg ikke skutt så mange dyr med den, og heller ikke funnet igjen mer enn 2-3 kuler. Så mitt statistiske grunnlag er ikke allverden.
 9. @M67 svarte på siste setning før jeg hadde lagt ut ser jeg.
 10. Om du vil ha minst mulig gjennomskyting men dødt rådyr så kan vel V-Max være et alternativ ved slike omstendigheter? Må nok regne med at det går med litt mer kjøtt en normalt. Men ser ikke for meg at en V-max har særlig energi når den kommer ut, om den i det heletatt kommer ut. Det er sikkert noen her inne som har prøvd V-max på rådyr, som kan si litt om det funker eller om det er en jævlig dårlig ide.
 11. Det jeg finner av forskning/artikler fra Varangerhalvøya sier det motsatte. Spesielt mtp. Fjellrev, men også rype. https://www.coat.no/Fjellrev/Varanger/Rodrevuttak https://forskning.no/dyreverden-fugler-partner/eggplyndring-kan-odelegge-rypebestand/1356536 Kråkefugler er også nevnt, som den mest sannsynlig største reirplyndreren.
 12. Vi må med andre ord skyte mer rovfugl å rev, også skyte alle kråkefuglene👍🙈
 13. Tror det var Jakt & Friluft. Om ikke var det Jaktdepotet.
 14. Står litt ladninger med bla. 168grs nede i tråden. Merk at tråden er 12 år gammel, det kan vel være litt endringer på kruttet på 12 år..
×
×
 • Create New...