40årskrisa Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Hei, Jeg er litt usikker på om måten jeg har slaktet/hengt bukken fra i går på er innafor? Jeg har partert men ikke finskjært, og hengt alt under en veranda veldig luftig og i skyggen fra verandan Et stykke i hver viltpose (1 lår en pose, en ytrefilet en pose etc), denne har jeg bundet litt ut slik at kjøttet henger fritt inni posene Hang alt ut i går kveld/natt, og tanken er 40dg, MEN så melder de veldig varmt i type 20-22 grader de neste dagene Hang det som sagt ut ca midnatt i går, tenker da å la det henge til i morgen kveld før jeg rensjærer/pynter og fryser det... Høres dette greit ut? Kjør debatt:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znopi Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Du kan la det mørne ferdig i kjøleskapet ferdig vakuumpakket FØR du legger det i fryser. Kjøttet blir bedre av laaaaang mørning er min erfaring. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Høres ut som en grei plan, synes jeg. Rådyrkjøtt trenger egentlig ikke så mye mørning. Seigt blir det ikke uansett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Jeg tror ikke modellen med 40 døgngrader passer utenfor 4-10°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 De gangene jeg har mulighet henger jeg det i kjølerom, ellers i kjøleskap. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puffern Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 1 hour ago, 40årskrisa said: Hei, Jeg er litt usikker på om måten jeg har slaktet/hengt bukken fra i går på er innafor? Jeg har partert men ikke finskjært, og hengt alt under en veranda veldig luftig og i skyggen fra verandan Et stykke i hver viltpose (1 lår en pose, en ytrefilet en pose etc), denne har jeg bundet litt ut slik at kjøttet henger fritt inni posene Hang alt ut i går kveld/natt, og tanken er 40dg, MEN så melder de veldig varmt i type 20-22 grader de neste dagene Hang det som sagt ut ca midnatt i går, tenker da å la det henge til i morgen kveld før jeg rensjærer/pynter og fryser det... Høres dette greit ut? Kjør debatt:) Hang mitt ut rundt lunsjtider i går, på veranda. Rundt 20 grader dagen og 14-15 på sen kveld/natt. Fått en fin hinne og virker tørt. Ingen utpreget drittlukt. Har planer om å renskjære og vakumpakke i morgen, da etter ca 40 døgngrader, men kan også ta jobben i kveld. Håper andre har litt erfaring fra dette. Dessverre ikke plass til 2 boger, 2 steker og ytrefilet i kjøleskap Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tussehaugen Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Heng det i skyggen og luftig slik at vinden får tak så går det nok bra sjølv om det er varmt. Om det er vindstille så sett gjerne opp ei vifte. Små dyr som rådyr ol. tåler mykje bedre høge snittemperaturer enn store dyr som har stor masse som skal ned frå kroppstemperatur. Følg med og kikk til kjøttet ditt ofte, farevarsler dukker opp før det blir ødelagt. Som nemnt over så er nedskjæring og vacumpakking for så å mørne i kjøleskap eit godt alternativ. Dette gjer eg ofte sjølv men eg synast likevel at kjøtt som er mørna i store stykker får den beste kvaliteten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 2 hours ago, Puffern said: Håper andre har litt erfaring fra dette. Dessverre ikke plass til 2 boger, 2 steker og ytrefilet i kjøleskap Tidligere fikk jeg plass med en rensimle i kjøleskapet så da går nok et rådyr også... Men det ble jo litt trangt og begrenset utvalg av annen mat som fikk plass, så jeg kjøpte et gammelt for 500 kr som står i garasjen og brukes noen uker om høsten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haavard Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 36 minutes ago, tussehaugen said: Som nemnt over så er nedskjæring og vacumpakking for så å mørne i kjøleskap eit godt alternativ. ER det et godt alternativ? For meg virker det som ren gambling. Jeg kan kjenne på det daglig og fryse det når jeg syns tiden er inne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 (edited) Ja, det er et godt alternativ når en ikke rår over fasiliteter der hele slaktet kan henges i kontrollert temperatur og fuktighet, sk tørrmodning. Edit: Denne er nok så informativ når det gjelder temaet. Står endel om temperaturer og mørning nede i artikkelen. Husk at viltkjøtt er mer naturlig mørt enn feks storfe, og blir sjelden seigt. En seig storfebiff er vel kjent. Skal en få en viltbiff seig, må en vel muligens kuldeforkorte den. Har ikke klart det ennå selv iaf. https://nofima.no/verdt-a-vite/pa-hvilke-mater-er-kjott-fra-ulike-dyreslag-forskjellig/ Edited August 11, 2021 by vavlo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stihl Crazy Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Silovifta viss du kan få lånt det ein stad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ospa Posted August 11, 2021 Share Posted August 11, 2021 Jeg henger kun dyr dersom det er kaldt (under 10c). Syntes veldig lett det blir leversmak på kjøttet dersom det er varmt- det gjelder ikke bare for vilt, men for storfe og sau/lam også. Mellom 1-5c og så tørt som mulig er ideelt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.