Rekis Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Hei! Jeg kom hjem fra min første duejakt gjennom NJFF's introjakttilbud for et par dager siden med 4 nyskutte duer. De to første tilberedte jeg til middag samme dag og hadde et knallmåltid. De to siste tenkte jeg la henge i galge i boden hvor det er ca 20grader med viltnett også bare helt i tilfelle etter fruens ønske. Nå da to dager senere tenkte jeg skjære ut filetene av disse to siste, men merket en litt stram "kloakk"-lukt i boden, som tydeligvis kom fra fuglene. Da jeg tilberedte dem virket det som det kom lukt fra begge to, tenkte meg det sikkert er deres indre kloakk-system som hadde godgjort seg og sakte siver ut ved å bli tatt på. Men den ene fileten fra en av duene hadde denne stanken sittende i seg, jeg prøvde å skylle den godt og forsiktig fjerne alt som ikke var rent kjøtt som hinner og lignende, men lukta satt igjen i denne ene siden svakt fortsatt, både storfileten og "indrefileten". Jeg er nokså fersk og dette er mitt første vilt jeg har tatt med hjem for å spise, så håper det er noen med mer erfaring som kan bidra :) Bør jeg unngå å spise den? (Jeg la de filetene som hadde litt lukt for seg i egen pose i fryseren.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sølvrev Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Det er generelt problematisk å mørne/modne vilt på sensommeren med høy temperatur og ditto fuktighet. Duer er planteetere, men på denne tiden av året kan man lett få uønsket bakterievekst i innvollene som gir vond lukt. Så det spørs om ikke denne ene brystfileten hadde blitt forurenset av mage-/tarminnhold? Min hovedregel er at hvis noe ikke ser helt friskt ut og i tillegg lukter vondt etter skylling, kast det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TG Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Hei! ingen ekspert i det hele tatt, men for å få igang litt svar her så ville nok jeg tenkt at 20 grader er litt for varmt og i en bod uten vind og kanskje litt varierende luftfuktighet så kan man ryke på det resultatet du endte opp med. bor i leilighet selv og er igang med duejakta, etter første tur ble det middag med en gang, men har fundert på om jeg kanskje skal henge neste fangst i en viltpose ut av vinduet(i skyggen) for mørning Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TG Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Rakk ikke svare før @sølvreven, men kanskje mørningstipset kan være noe i alle fall Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 (edited) I motsetning til rype, må tarmer etc tas ut av duer før de henges til mørning. regelen for 40 døgngrader er ikke helt presis, men gjelder i hvert fall bare mellom 4 og 10 grader. 20 grader er for varmt for alt kjøtt. I ditt tilfelle burde de ha ligget i kjøleskapet. Edited August 25, 2020 by amatør Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Bruk kjøleskapet neste gang. Har aldri tatt ut tarmer før mørning. Har dua blitt «skutt hardt» kan du få litt strammere smak. Dette gjelder vel alle fugler. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaubjønn Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Du har fått svaret. Kjøleskapet neste gang. Dette skjedde meg som fersk jeger, med et rådyr. Jeg forsøkte å redde det, skylle i eddikvann og you name it, Men lukter det vondt så smaker det vondt. Søppel dessverre. 40 døgngrader gjelder ikke når det er varmt ute dessverre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Det er stor forskjell på hva ryper og duer spiser. Ryper spiser bær som inneholder mye benzosyre, slik at de nemmest er fulle av konserveringsmidler. Kokker plukker ofte ut bær fra kroa til ryper og har i sausen. I kroa til duer, er det ofte fullt av korn som lett gjærer. Min anbefaling er fortsatt å kroke ut duer, og også gjerne tømme kroa. Samme som anbefales for ender her: http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/09/hvordan-gjre-opp-en-and-og-hvordan.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekis Posted August 25, 2020 Author Share Posted August 25, 2020 (edited) Takk for mange gode svar! Da kaster jeg den som lukter vondt, men prøver meg nok på de andre. Og til neste gang skjærer jeg ut alle fileter med en gang og lar de mørne i kjøleskapet i stedet! Edited August 25, 2020 by Rekis Skrivefeil 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaubjønn Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 Duebryst er godt! Anbefaler at du tester å ta brystfileene i ABU røken dersom du har en slik liten dings til å røyke fisk i. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjrckd Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 7 hours ago, Rekis said: Takk for mange gode svar! Da kaster jeg den som lukter vondt, men prøver meg nok på de andre. Og til neste gang skjærer jeg ut alle fileter med en gang og lar de mørne i kjøleskapet i stedet! Hvis du skal mørne bryststykkene i kjøleskap bør du vakuumpakke de først. Gjør du ikke det så vil de tørke ut. Enkleste er å stikke hodet på dua under vingen og så legge hele dua i kjøleskapet. Kan godt legge duene litt tett men unngå å dekke de til med plast. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.