Jump to content

Kniver fra nybegynner


Per87

Recommended Posts

14 timer siden, Jegermeistern skrev:

"Nybegynner"???? Hva skal du lage, når du, etter egen mening, er blitt "viderekommen"?????

 

Kjempeflott, både designet og arbeidet!

 

Viderekommen er en ganske høy list her på forumet når man ser på Hartex, Berserk, Hermannsen og de andre gutta🙂.

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 timer siden, DoctoRoy skrev:

Har ringet inn der jeg syns det glipper litt. Eller så er jo kniven tidstypisk og du er godt på vei inn i en etablert stil.

 

834C5532-EE49-4E48-A48A-9DD5DCA65407.jpeg.1274c1a7ff2d9f6da6d67769ed7d4dfb.jpeg

 

Helt enig med det du ringer rundt her.

På skaftet prøvde jeg å file ned. Det var vrient med dårlige filer og lite erfaring.

Toppen av slira ble litt stygg. Var litt vrient å skjære, så nå har jeg bestilt lærsaks.

Det ble kanskje litt mye med den linja midt på slira. Så det først når du bemerket det. Den hadde nok vært finere uten.

 

Jeg har hentet inspirasjon her fra kammeret og fra svensk knivforum. Det er jo så mye lekre kniver at det er vanskelig å ikke la seg rive med. Håper og tror ikke jeg har kopiert noen eksakt, men heller fått ideer🙂.

 

Takk for tilbakemeldingen.

Edited by Per87
Link to comment
Share on other sites

11 timer siden, msteiro skrev:

Er fristet til å gå inn som moderator og endre overskriften din.

Nybegynner er særdeles misvisende ;)

Utrolig flott arbeid, mye lekre detaljer men samtidig litt diskre.

 

Som sagt så er det kniv #3 så «nybegynner med potensiale»,  da eventuelt🙂

Link to comment
Share on other sites

På slire er det jo småsaker som lett kan rettes. Med et glattebein tar du fint vekk/kamuflerer det som har kommet på toppen av sliren. Litt fuktighet og så gnir du glattebeinet langs åpningen. Når du gjør dette forsiktig vil læret gi seg og resultatet vil komme. Midt på sliren kan du bruke en skjeformet  spatel og samme fremgangsmåten.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ny kniv, kniv #4

 

blad: Helle viking. 11cm

skaft: Valbjørk, elghorn og vulkanfiber. 12 cm

slire: Tysk Rårandslær, pautet og farget med flettet oppheng.

 

 

 

9FA8B314-74A0-443E-B069-E41252E9BC66.jpeg.6918aeb633f51b9b678ae6cb89d0425a.jpegF24B3E01-FD4B-4F25-A5E7-A7C5A6C7DAB1.jpeg.94a27b13344071e889ebc3e8b5d9b088.jpeg

23142315-D317-45B5-853C-F5F1762C76EB.jpeg.8042f987546764b8ea704cc0564612f7.jpeg

FAEBD501-AD20-4D2D-B564-A349ADD9E8E4.jpeg.c570d30e05f456e22c4b7e7025e02ae9.jpeg

B4658D3F-37B1-44BF-8981-2FD375F99932.jpeg.0d058f489902b6e07e1243233643febd.jpeg

227F6C38-E507-49A5-9083-5B6E27444F99.jpeg.6da6e84d277ed14b2d138e6e68f5eae2.jpeg

 

 

FC5E934E-96F5-47AE-A64A-D31FEF96DF49.jpeg

Edited by Per87
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeg må si jeg lkte den siste kniven best av disse,  den første  har potensiale, men syns ikke helt formen sitter helt. Det er dritvanskelig å lage pene kniver med slik holk. blir fort hengebuk (har noen slike selv), og de ser ofte kjempefine ut når man tegner de først :) Men kan ikke påstå jeg syns det er så lekkert :) Den siste kniven har du ikke så markant hengebuk ergo mer "rolig" å se på. 
En blanding av kniv #3 og #5 tror jeg hadde vært ordentlig bra. Det jeg misliker med siste kniven er at den har litt vel markert bøy i bakkant, men vet det er mange som liker slikt :) Men man blir ikke nødvendigvis bedre av bare ros (selv hater jeg bare ros på mine kniver). 


Det jeg håper du tar deg litt tid til fremover er å forbedre lærarbeidet ditt, det er spesielt det å bruke mer tid med et glattebein under tørkeprosessen, da får man vesentlig bedre førsteinntrykk med engang. Man får en penere overflate og det gjør mye :) Også rundt området der du har pautet. Prøv også å få litt rette linjer og vær litt nøye. Nå er jeg helt overbevist at du får det til, for du viser pågangsmot og utvikling få andre har når de er ferske knivmakere :) Sømmen har vi ikke sett, det er ofte også ting man kan forbedre ganske kraftig veldig fort. Pen søm er i mine øyne ganske viktig selvom mange andre sikkert driter i det :)

Det jeg gjorde når jeg ville forbedre min søm og mitt lærarbeid, var enkelt og greit å sy samme slire til samme kniv helt frem til jeg var fornøyd. Og ønsker du litt kritisk blikk underveis så bare send meg en melding. Jeg er helt overbevist at du rimelig fort kan komme mange kvantesprang på lærarbeidet ditt om du ønsker og setter av litt tid :)

Link to comment
Share on other sites

På 5.4.2019 den 8.58, Hermansen skrev:

Jeg må si jeg lkte den siste kniven best av disse,  den første  har potensiale, men syns ikke helt formen sitter helt. Det er dritvanskelig å lage pene kniver med slik holk. blir fort hengebuk (har noen slike selv), og de ser ofte kjempefine ut når man tegner de først :) Men kan ikke påstå jeg syns det er så lekkert :) Den siste kniven har du ikke så markant hengebuk ergo mer "rolig" å se på. 
En blanding av kniv #3 og #5 tror jeg hadde vært ordentlig bra. Det jeg misliker med siste kniven er at den har litt vel markert bøy i bakkant, men vet det er mange som liker slikt :) Men man blir ikke nødvendigvis bedre av bare ros (selv hater jeg bare ros på mine kniver). 


Det jeg håper du tar deg litt tid til fremover er å forbedre lærarbeidet ditt, det er spesielt det å bruke mer tid med et glattebein under tørkeprosessen, da får man vesentlig bedre førsteinntrykk med engang. Man får en penere overflate og det gjør mye :) Også rundt området der du har pautet. Prøv også å få litt rette linjer og vær litt nøye. Nå er jeg helt overbevist at du får det til, for du viser pågangsmot og utvikling få andre har når de er ferske knivmakere :) Sømmen har vi ikke sett, det er ofte også ting man kan forbedre ganske kraftig veldig fort. Pen søm er i mine øyne ganske viktig selvom mange andre sikkert driter i det :)

Det jeg gjorde når jeg ville forbedre min søm og mitt lærarbeid, var enkelt og greit å sy samme slire til samme kniv helt frem til jeg var fornøyd. Og ønsker du litt kritisk blikk underveis så bare send meg en melding. Jeg er helt overbevist at du rimelig fort kan komme mange kvantesprang på lærarbeidet ditt om du ønsker og setter av litt tid :)

 

Takk for gode råd Hermansen. At du tar deg tid til å kommentere så omfattende har hjulpet meg mye på veien.

 

Enig med at formen sitter bedre på den siste kniven. På den første forsvant det plutselig veldig mye treverk en kveld🤪

 

Lærarbeidet skal jeg bruke mer tid på på de neste knivene👍Har brukt mye tid på pautingen og så har man gått litt «lei». Ser at det trekker ned helhetsinntrykket en del.

ikke umulig at jeg sender over noen bilder underveis på neste prosjekt, takk for tilbudet🙂

skal se om jeg får rotet meg til å ta noen bilder av sømmene og.

Link to comment
Share on other sites

På 8.4.2019 den 10.12, Per87 skrev:

 

Takk for gode råd Hermansen. At du tar deg tid til å kommentere så omfattende har hjulpet meg mye på veien.

 

Enig med at formen sitter bedre på den siste kniven. På den første forsvant det plutselig veldig mye treverk en kveld🤪

 

Lærarbeidet skal jeg bruke mer tid på på de neste knivene👍Har brukt mye tid på pautingen og så har man gått litt «lei». Ser at det trekker ned helhetsinntrykket en del.

ikke umulig at jeg sender over noen bilder underveis på neste prosjekt, takk for tilbudet🙂

skal se om jeg får rotet meg til å ta noen bilder av sømmene og.


Jeg er ingen dyktig med pauting selv, men skal det bli pent må man øve og øve og øve. gå inn på bokhylla.no og les Knut Dahls bok om pauting, tror det man (jeg iallfall gjør feil) er at man begynner å paute altfor tidlig i prosessen mens læret er for bløtt. Og da må man gjerne flytte massen flere ganger og det resulterer i at narven ryker. Og det blir ikke plagsomt pent om man bruker litt kritisk blikk :) Dragen din ser jo ikke så gal ut, virker som narven har holdt seg forholdsvis hel :) 
Men mitt råd, få litt pent lærarbeide først, og når alt der sitter kan du begynne å leke med pautingen. Jeg syns ei pen lærslire er viktig for helhetsinntrykket, og selv syns jeg ikke ei lærslire nødvendigvis må ha masse dill for å være pen :) Selv har jeg egentlig driti i all utsmykking av slira, litt fordi jeg syns det er pent med en ren pen slire, og jeg ikke syns lærarbeide et plagsomt morsomt :) 

Er jo enklere i en læringsprosess og bruke tid på et og et punkt og bli god på det før man går til neste steg :) Jeg satt meg ned for å lære å sy ganske pent for et par årsiden, tror jeg var oppe i 5 slirer til en kniv før jeg var fornøyd 😛 Men det er egentlig eneste måte å bli god på.  Regner med du har lestHarex sin tråd her inne om lærarbeidet, som er et fantastisk, du finner jo også en del tråder på svensk knivforening sitt forum. Men alt handler egentlig bare om nøyaktighet i alt du gjør. Er du nøyaktig i -ALT- fra start til mål så får du et godt resultat :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kniv #6

 

Da ble en ny kniv klar.

Blad: Morten Håkonsen, AEBL med filt rygg – 23×85.

Skaft: Valbjørk, farget og med filt innlegg i vulkanfiber.

Slire: Rårandslær farget med narvesverte.

Mål: skaft; 11,7 cm, Blad; 8,5 cm, totalt 20,2 cm

24B458E8-960E-411B-B49F-6CCEBAF146D6.jpeg.119738a2ad3a31b6b302e8951d1db632.jpeg0C60A205-70E7-4C29-8DFD-99D2D530A66F.jpeg.4c2add45d775c605335d7a6569cbc44c.jpeg7DAD4E5D-8121-4A16-A675-A0D7BECF87E5.jpeg.d1d8ee9aa6062c1aa14c34acc2c4b328.jpeg8FCE5CF7-B6CE-4F36-BAB1-D67853813DB9.jpeg.c697666c05ba24f61fdb5e147fc2e427.jpeg8B55093D-7FA6-46B5-8CD6-2A22F6DDB07F.jpeg.4c301f9574f69afd7fc3e2de1f931faf.jpeg3C92B3E0-5404-46F3-8245-391F261C18FF.jpeg.409667b8e702a2fd565e2bdf5733661a.jpeg6C9F4BD1-F7C2-4DCE-BC57-C3F2DF370A7F.jpeg.d9c41bc962f2bc85c62c00a9125af30d.jpeg99E8EC5D-9363-448E-984D-C60EA7A909FC.jpeg.70db03e2b47d595ea6552b175f60ea39.jpeg676E78E6-2088-4C34-9269-F30B69A278FF.jpeg.56df0fb7fffcc088f5f2a0f5cb1d90e1.jpegDC07EBB5-FED7-4030-A81B-A542C93C8524.jpeg.4c9159bb3a8248765326f7a9a3f013cc.jpeg

6777E207-CA3E-47CF-AEF7-A3B587DAD1F3.jpeg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Fine kniver,  ser ut som sikkelig håndtverk og gode brukskniver.  Hvis jeg personlig skulle gjort noe anderledes ville jeg nok endret enden på kniven litt neste gang.  Jeg personlig syns det ytterste punktet bak kommer litt langt ned :) og den bøyen fra bakerst på ryggen til ytterste punktet er litt vel meget. Men det er bare min smak, sier ikke at din måte å gjøre det på er galt :) 

Lærarbeidet er slett ikke ille, sy pent og lage pene slirer er dritvanskelig og tidkrevende.  Det du kan prøve på neste gang er å prøve å få sømmen så rett som mulig, det blir mye finere med engang.  Også tror jeg du stikker litt dypt når du syler hull? Kan nesten se litt slik ut. Vet ikke hvilken tråtykkelse du bruker, men tynn tråd blir ofte penere enn tykk syns jeg. Og om du høvler av litt lær på innsiden nederst på slira så blir den også penere og ikke så klumpete :)

Det man må være mest nøye på er sylingen og markeringen av hullene, vær grisenøye hele veien så blir sømmen bare finere og finere :) Stikk også med samme vinkel hele tiden, da blir det også brått jevnere søm :) 

Prøver du til en viss grad å ha samme vinkel på slira som på kniven (rød strekene) så blir det også mer "stil" over det hele :) 

Capture.PNG

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
På 7.7.2019 den 14.10, Hermansen skrev:

Fine kniver,  ser ut som sikkelig håndtverk og gode brukskniver.  Hvis jeg personlig skulle gjort noe anderledes ville jeg nok endret enden på kniven litt neste gang.  Jeg personlig syns det ytterste punktet bak kommer litt langt ned :) og den bøyen fra bakerst på ryggen til ytterste punktet er litt vel meget. Men det er bare min smak, sier ikke at din måte å gjøre det på er galt :) 

Lærarbeidet er slett ikke ille, sy pent og lage pene slirer er dritvanskelig og tidkrevende.  Det du kan prøve på neste gang er å prøve å få sømmen så rett som mulig, det blir mye finere med engang.  Også tror jeg du stikker litt dypt når du syler hull? Kan nesten se litt slik ut. Vet ikke hvilken tråtykkelse du bruker, men tynn tråd blir ofte penere enn tykk syns jeg. Og om du høvler av litt lær på innsiden nederst på slira så blir den også penere og ikke så klumpete :)

Det man må være mest nøye på er sylingen og markeringen av hullene, vær grisenøye hele veien så blir sømmen bare finere og finere :) Stikk også med samme vinkel hele tiden, da blir det også brått jevnere søm :) 

Prøver du til en viss grad å ha samme vinkel på slira som på kniven (rød strekene) så blir det også mer "stil" over det hele :) 

Capture.PNG

 

Fantastisk med så utfyllende og konkrete tilbakemeldinger Hermansen. Det setter jeg utrolig pris på.

 

Sluttfører en ny kniv nå som tror jeg har rettet opp litt i tråd med det du skriver over. Planen var å sende den inn på Dyrskuˋn, men med en litt stiv påmeldingsavgift og mangel på nybegynnerklasse så tror jeg jeg ser meg om etter en annen konkurranse. Noen forslag der?

Kommer snart noen bilder av den nye kniven og.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kniv #8

Skaft: Valbjørk og ibenholt med innlegg av nysølv og vulkanfiber.

Blad: Rustfritt stål (AEB-L) av Maihkel Eklund

Slire: Rårandslær.

 

kniven er til salgs, ta kontakt på PM om du er interessert.

 

0F5FB840-39E1-4423-9897-E443C66EE221.jpeg.95ab08ba6e37ad896c604664189450d9.jpegF446FE83-1C9F-4490-8C37-7A0AB48D104F.jpeg.4d02af6292c0de3ac51b2f22e2213d55.jpeg

D15CE3C2-526B-4495-821C-BDB5BA3DF93F.jpeg.89de8e143ca158a08f374cfe2ee1bc4b.jpeg

F0981341-AEF0-49B5-BAFF-97B89FF8303D.jpeg.8b8a4fa0cd65306be3d570e1264d0a99.jpegA2BC8BBD-5847-4A79-AFCE-8FC9E0598A79.jpeg.b837d4640b628a4cc3a5f3e3953c3f02.jpeg

9202151A-56AA-4712-8030-DD5BA9368093.jpeg.e4cf05c8012cbbfefbe7a97787c8e0ed.jpeg

1E264346-2D3F-4BFE-BD61-D98270448A45.jpeg.9a2e8819e3855c3acaed0676c8105519.jpeg

99FA4BFE-B049-44DD-BFC4-5CD2625074B0.jpeg.212999d4588530d9bf6b32e5005b7fe9.jpeg

237E8429-6C23-42F8-92B0-99E90770E7FC.jpeg.2c9e3bb284c9fb8d9cd0b8910903e6dc.jpeg

 

 

ACA7F207-3F06-4E02-93CC-14C3E8EB6793.jpeg

Edited by Per87
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jeg har ett særskilt utrent øye når det gjelder denne typen håndarbeid, men rent objektivt er det veldig lekkert, og det treffer "min" smak veldig. Den siste spesielt var borderline sexy. Fortsett det gode arbeid, det er morsomt å følge med på utviklingen!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...