Jump to content

Kan det egentlig kalles jakt?


Guest

Recommended Posts

Kan det egentlig kalles jakt?...spørmålet stilles betimelig av journalisten Andreas Heen Carlsen  på forsiden av Dagblade

 

8000 stokkender settes ut i Telemark

 

Og "Brukes som skyteskiver av folk som plaffer løs"...og "Årlig blir tusenvis av ender importert fra utlandet og sluppet løs i norske vann, til glede for utålmodige jegere."...

 

http://www.dagbladet.no/nyheter/setter-ut-tusenvis-av-ender-i-norske-vann---brukes-som-skyteskiver-av-folk-som-plaffer-los/68243695

 

Jeg tenker at dette ikke er bra for hvordan folk ser på jakt i fremtiden...flertallet støtter pt opp om norsk jakt, men slike saker vil jeg tro ødelegger vårt renome.

Link to comment
Share on other sites

"Utålmodige jegere"? Rompisene til Løvenskjold må vel forholde seg til jakttidene som oss andre?

 

"Endene blir spist av rovdyr"? Er det noe som gir ornitologer og dyrevernere ståpikk så er det jo rovfugl/dyr. Da må det vel være bra at disse blir gode og mette?

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ser egentlig ikke helt problemet med dette. Grunnen til at det skaper harme er jo kombinasjonen av vinklingen til journalisten og at enkelte har veldig lav terskel for å kommentere i kommentarfelt og sosiale medier, uten å ha den fjerneste anelse om hva dette egentlig er. Objektivt sett er jo ikke disse endenes sjebne så ille. Sammenlignet med feks kyllingoppdrett, som er sosialt akseptert, så burde jo dette være flere hakk bedre for dyrene?

 

Mvh

oddvar

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Norge har jo lang tradisjon med utsetting av fisk for å forbedre forholdene for næring og fritidsfiske...det er til og med pålagt i enkelte regulerte vassdrag.

Ser ikke så mange som hyler om det unntatt når det ikke vil bevilges mere penger og opprettholdelse av klekkerier.

Endene holdes jo ikke bak gjerder men er fri i naturen og har samme sjanse til å overleve som de som er klekt i det fri selv om deres skyhet kanskje ikke er like fremtredende.

Negativer er risikoen for medbrakt sykdommer og genetisk utvanning.

Link to comment
Share on other sites

Her er rapporten: http://www.vkm.no/dav/f7eb06f78c.pdf

Så vidt jeg ser så har den kun marginal tilknytning til konklusjonene som blir presentert i DB.

 

Dette er forslagene fra komiteen:

 

The following measures for risk reduction regarding animal welfare of imported farmed mallards from Sweden for release in Norway are suggested:

 •  Release the birds during a dry, warm period. Wet ducklings are likely to freeze to death.
 •  Release the mallards at a location where it is easy to feed them in accordance with current regulations.
 •  Release the birds at a location where there is sufficient available nutrition until the hunting season.
 •  Performing predator control in accordance with the Norwegian Wildlife Act
 •  Conducting hunting such that stress of the hunted birds is reduced to a minimum.
 •  To decrease wounding and crippling, hunting can be organised such that the distance between the hunters and the flying prey is reduced to a minimum, and is no longer than 25 m.
 • Test shooting abilities of all small game hunters annually during a mandatory training programme and follow up with an exam that includes hitting moving targets (clay pigeons before hunting of live game is permitted.

 

Ensuring that dogs used for retrieving downed ducks are available during the entire hunting period. Also, check the hunting ground for crippled birds as soon as possible after the hunt is terminated to reduce possible suffering. Document all released birds shot during the hunting season.

Edited by Nakken
La til forslagene fra VMK
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg var inne på sidene til Løvenskiold Fossum, under disse jaktene har hver jeger flere apportører tilgjengelig. Så ettersøk etter påskutt fugl burde være forbiledlig. Det ser også ut som man skyter fra forberedte skjul, men de fordeler det gir skuddteknisk. Om man skal diskutere etikk i dette så skal i alle fall ikke støkkjegere uten hund kaste den første steinen. Jeg tror ikke jegerstanden er tjent med å fordømme dette så veldig hardt...

 

Mvh

oddvar

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det er kanskje ikke tradisjonell norsk jakt, men all den tid man skyter på vilt som beveger seg fritt i uinngjerdet natur så er det jo vel så mye jakt som mye av det man kan ha for seg i Afrika. Det eneste jeg ser som nødvendig å avklare er de dyrevelferdsmessige forholdene rundt utsetting og hvorvidt økosystemet for øvrig påvirkes i negativ retning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...