Jump to content

375 H&H 235gr Woodleigh PPSN erfaring


Sakoen75

Recommended Posts

Hvorfor vil du bruke en så lett kule på elg?

Elgen er et strort dyr med grove bein.

Mulig dette går bra, men snart 40 års erfaring med 375H&H tilsier at 250 gr Swift A-frame er den letteste kulen jeg vil bruke på stort vilt.

Hvis du ønsker "flat kulebane" så kjøp rifle med mindre kaliber.

375 H&H fungerer suverent på alt fra rådyr til bøffel med skikkelige kuler med tradisjonell vekt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Flatere kulebane en jeg får med 300gr A-Frame trenger jeg ikke, tror ikke jeg har så lange hold som 150m her i tett skogen jakter på elg og hjort. 375H&H skyter mer en flatt nok for mitt bruk. Tenker helst at det ikke skader å gå ned i kule vekt med tanke på rekyl og mengde trening. Har skutt flere elg med 6,5x55 og 308 med "lette" kuler så burde ikke en .375 Woodleigh PPSN 235gr i ~ 800m/s også velte elgen? Eller blir det noe "feil" når en lett for kaliberet kule blir brukt? 

Link to comment
Share on other sites

9 minutter siden, Sakoen75 skrev:

 Eller blir det noe "feil" når en lett for kaliberet kule blir brukt? 

 

Ja, lav tverrsnittsbelastning. 

Selv om kulene til 6,5x55 er "lette" er det de aller tyngste kulene til kaliberet som brukes til elg. Dette er lange kuler med høy tverrsnittsbelastning.

Edited by amatør
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok, da får jeg bruke 6,5 på elgen videre og .375 på rådyr. Spøk til side, sier dere PPSN 235gr vil ikke duge til elgen? 

 

Er det en anbefalt minimums SD for storvilt?

 

Regner med at fart også har noe å si? Min tanke; en 235gr "slappt" ladet er bedre en en 235gr "sprengladet" i samme kule konstruksjon. Tenker på den "trege" kula ikke vrenger seg totalt og åpner mer kontrollert og går dypere? Tanken kommer fra tiden da magnum feberen herjet med meg og max fart var det som skulle til og kula jeg brukte "eksploderte" i bogen på korte hold  (max 50 meter) og oppførte seg nesten eksemplarisk på 200 meter eller mer. 

Link to comment
Share on other sites

 

Noe av poenget med en 375 blir vel borte ved å velge så lette kuler, men jeg er helt overbevist om at ei brukbar 235grs kule vil gjøre en kurant jobb på elg likevel. Selv har jeg, av en eller annen grunn, fått det for meg at jeg skal jakte elg med 260grs Accubond i 375. Er jo ikke spesielt tung for kaliberet den heller. Vet ikke helt hvorfor. Det er vel mest et innfall:???:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja Normas 9,3x62 ladet med 15g/232gr Oryx i 800m/s er bra på elgen så at de 0.2 mm til eller ifra spiller muligens ikke noen rolle?

 

Valget av .375 H&H var for å ha noe som legger alt i bakken og i tillegg er fleksibelt, 235gr til elgen, 300gr til bøffel og 350/380gr hvis en sirkus elefant kommer seg løs i bygda. Elgen kan bare dø en gang, så det er ikke nødvendigvis de beste med det groveste i kaliberet?

Tusen takk for gode svar alle sammen så langt ?

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor kan dere ikke heller gå for 270/300 grs med moderat fart, elgen dauer, kjøttet er etandes, og 375 får vist sitt potensiale, 
Jeg har brukt 270 og 300 grs i mange år og de fungerer alltid.
en normalladet 300 grs i 375 har samme kulebanen som 180 grs 3006, så noe utfordring med kulebane, er vel da et ikke tema.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Joda humla kan ikke fly osv.

Men det er ikke noe du anbefaler regner jeg med? 

Spør mest etter erfaringer med 235gr Woodleigh og ikke etter hva som er det største noen har skutt med .17hmr etc. Tenker på at kula dreper effektivt med treff i bog 10 av 10 ganger.

 

Fikk flere gode/fornuftige svar og meninger som jeg setter stor pris på selv om det ikke var 100% hva jeg spurte om. Lærte litt nytt også ?

Link to comment
Share on other sites

Du fikk svart mens jeg skrev Villreinjegeren.

Var tanken om lettere rekyl som var tanken, har til nå brukt 300gr Swift A-frame til alt. (Lat som jeg er trener og jakter jeg med samme kule i .375)

Tenkte kanskje en premium 235gr kule var en grei medisin for Norsk storvilt.

 

 

På meg kan det virke som om vi bruker unødvendig tunge kuler i Norge til tider? Skal vi tro oss selv så ligger elg på høyde med bøffel men kan til nød legges i bakken med litt flaks god plassering med en 200gr premium i 30-06. Villsvin er det 250gr homogene kobber kuler 9,3x62 helst 300gr+ i 375H&H som minimum.

Bjørn det tør jeg ikke gå inn på engang.

Så ser jeg på de som er oppvokst med villsvin, bjørn og stor elg de skyter de med 6,5x55, 308 og 30-06.

Hvordan havnet en 375H&H i skapet mitt? Ble påvirket av en gammel lærer og svigerfar som lovpriser dette kaliberet til jakt i inn og utland siden du kan velge lette og tunge kuler alt etter hva du skal jakte. Jeg bet på kroken og solgte børser og sitter igjen med en bolt rifke i375 og 2 system våpen som sitter i skapet og støver med alle sine kaliber fra .22 til .323.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Med "rett" kule i "rett" fart, kan 375H&H brukes til ALT!!

Har også lurt veldig på denne kulen. Kan ikke skjønne anna enn at ei lodda/hard kulepå 235gr i passe grei fart vil fungere helt topp på elgen.

Intet annet kaliber har fascinert meg mer. vet ikke hvorfor, den har bare noe X-faktor ved seg.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...