Jump to content

Mårfangst 0809


knutis

Recommended Posts

Ja da kjønner jeg deg godt, men og ikke ha mår i norske skoger hadde vært dumt synes jeg da. Det skulle vært lov å ta rovfugel også det hadde hjelpet mye. er det mye mår er det bare å fangst hardt. og når du eier terrenget så er det du som bestemmer. Du får ha god fangst.

mvh

Daniel

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 821
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg har ett stort terreng som før var godt besatt med hare. Vi fanget mye katt 5-10 stk noe tamt og noen ville ( ja ja vi har ikke lov o s v ikke utbroder det nå ) og vi var oppi over 30 mår (tretti) på en sesong, vi skjøt på fuglebrett og fanget store mengeder i Asebøfeller noen rever falt også. Idag er det ikke EN hare igjen i terrenget!! Men godt besatt i terrenga rundt (1-2 km). Jeg tror viltpleie som fangst og ikke minst beite er avgjørende for harebestanden. Så til slutt har vi dette med at døde setter føder ingen unger, så en bør tenke litt før en skyter harer i terreng der bestanden peker nedover..

Link to comment
Share on other sites

4 feller på et lite område ga uttelling! Det morsomme var at måren hang i den fella som ble vraket for ei uke siden. Den hadde sjekka ei av aasbøfellene først, uten å gå i denne.

 

77237_s.jpg

 

Årets klart største. 1,7kg. fella er ei conibear 120. Slaget har av en eller annen grunn truffet litt langt bak, noe som er høyst uvanlig med 120. Mulig fella kan ha isa ned pga meget skiftende vær med sludd og kulde og dermed blitt tregere å løse ut. Det var ikke noe skrapespor der måren hang så den har heldigvis blitt drept kjapt alikevel.

Så ferske spor et par hundre meter lenger ned. med annen vindretning kunne det kanskje hengt en til der. Det for heller bli neste sesong, ettersom fellene ble tatt med ned i dag. Resten av fellene hentes ned i morgen.

 

Slenger med et bilde til. Ikke av mår, men detaljene i naturen er jo absolutt også en del av fangstopplevelsen!

 

77238_s.jpg

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder forholdet mellom mår og hare tror jeg måren har veldig lite innvirkning på harebestanden. Måren tar det som det er mye av. Er det masse hareunger tar den sikkert en del. Er det få, tar den veldig lite. da lønner det seg å jakte på andre ting. Trostereir er f.eks. enkel mat som det er mye av.

Reven er nok en god del verre til å ta hare. Gaupa også der den er vanlig. Jeg vil tro den viktigste grunnen, ved siden av reven, til at harebestanden varierer er sykdom som opptrer når det blir mye hare og som kan nærmest utradere harebestanden.

Her i Hurdal er det nå mye rev, middels med mår, noe hønsehauk, ei og anna gaupe og mye hare.

Er harebestanden på et lavmål vil jeg tro harejegere med hund og kløe i skytefingeren er den største trusselen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kunne ikke vært mer uenig i påstanden at jegere har skylda for lite hare! Jeg har skutt 6 harer på de 13 årene jeg har drevet med harehund å det er det samme over hele fjøla her nede i sør, nesten ingen skyter noe serlig for hundene sine for det er ikke noe å skyte :?

Skyter jeg en hare så vet jeg jo nesten ikke hvor jeg skal gå å slippe hunden neste gang så jeg lar de heller leve...

 

En svensk undersøkelse viste også at mår avføring inneholdt mye harehår på våren og sommeren så de konkluderte med at måren var mye verre på hareunger en først anntatt.

 

Grunnen til at de kunne si det var hareunger var at på vinteren så tok nesten ikke måren en eneste hare så en voksen hare har de problemer med å fange.

 

Min bestefar skjøt en gang en mår i en hul osp, måren datt inn i hullet så de måtte hugge den ned for å få tak i den, når ospen var nede fant de også rundt 50 orrfugl/storfugl egg som den hadde hamstret, så de er noen jævler..

 

Rune

Link to comment
Share on other sites

Da var sesongen avlsuttet. Ingen fangst i dag, men så spor så det er mår igjen til neste år. Det gjelder de andre områdene jeg har fangstet i i vinter også. Neste sesong skal forberedes litt grundigere med innforing fra tidlig høst. Har masse honning nå!

Link to comment
Share on other sites

Da er fella tatt ned. Det ble ingen mår. Den er også sluttet å besøke åta. Men jeg har bare hatt fella oppe i ca 14 dg. Begynner tidligere neste sesong. Skal også forberede fella bedre med bl.a koking i kaustiksoda. Finne en plass lengre fra reveåta og på skråstokk.

Link to comment
Share on other sites

rundt 2000,- stemmer det ja. Har selv en inne nå som skal som veggmontasje, og betaler 2000,- for den. og dette var med %

 

Bilder kommer forhåpentligvis om ikke mange dagene! Noen som egentlig vel ca hvor lang tid man bruker på å stoppe ut en mår? Leverte den inn på tirsdag.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det gjør jeg...

 

Den heldige vinner av en HELT NY CONIBEAR er...............YOUNG HUNTER

Send navn og adresse på PM så kommer den i posten.

 

 

 

2ltlmw1.jpg

Nå er alle mine inne. nå skal det dyes og snekkres kasser. Neste år skal jeg ha betydelig mer mår i fellene mine.

Link to comment
Share on other sites

Pen fellesamling det der troll! Men synes i skimte noe rust i conibearhaugen, trengs nok litt rens og dye der ja! Lov å spørre hvor mange du har hatt ute. Så ut til å være en del oppi den balja!

 

Du det er f... meg ikke tull heller! Like mye rust som på en gammel Mazda. Jeg har hatt 8-10 stk ute. De fleste av de som ligger i haugen der må det også justeres avtrekk på, og ikke minst pusses rust å dyes, for alt skal ut neste sesong.

Husk å justere avtrekk på CB fellene før neste sesong.

 

Nå kan du snart startes ny tråd Mårfangst 0910 der folka kan vise forberedelser før sesongen

Link to comment
Share on other sites

Tok inn fellene mine i mørket i går kveld. ingen spor el mår i fellene.har nesten ikke vært mår innom fangstruta mi etter jul. satser på at 9 cb feller 6 kania å ei åsebø gjør det bedre til neste sesong vist det er igjen noen som kan bære fram noen kull. :)

Link to comment
Share on other sites

Hei. Jeg avsluttet årets mårfangst i dag, hadde to feller igjen som jeg ikke rakk igår. Men det ble stopp på 10 mår i år, neste sesong blir det å flytte litt på feller som det har vært liten aktivitet rundt i vinter. Må også få koka inn fellene med kvae og voks igjen, da fanger de bestandig bedre. Har brukt kun honningbokser i fellene i år da dette varer lenge når fellene er innebygd med eget åtekammer. Ønsker alle pelsjegere lykke til neste sesong, da håper jeg at jeg har lært å legge inn bilder også. :wink::?::D

Link to comment
Share on other sites

Å legge inn bilder er veldig lett. Bruk f.eks. sportsfiske.nu. Der er det en gratis bildefunksjon. Når du laster opp bilde der får du en kode som du kan kopiere og lime rett inn i innlegget ditt. Du behøver altså ikke bruke noen av de merkelige forkortelsene e.l. Har du et bilde fra årets sesong er det bare å prøve. Fin forberedelse til neste sesong det!

Link to comment
Share on other sites

Tid for en liten oppsummering av sesongen.

 

Det ble totalt 5 mår, mot 4 hvert av de to siste åra. Bra fornøyd med det! 2 hanner og 3 hunner.

Sesongen startet meget bra med mår i fella etter få dager. Deretter stoppa det helt opp. Som regel har jeg fangstet best før jul, men i år ble det motsatt.

En mår i januar, en i februar og 2 helt på tampen i mars. Knall avslutning. 2 ble tatt i conibear 120 i kassesett. Ene settet på skråstokk, det andre festet på loddrett stamme. 3 ble tatt i conibear 160. Alle på skråstokk, 2 med åte i avkappa flaske (takk til troll for godt tips), og en der åta var plassert inne i en slags V av to planker. Ingen mår i aasbøfelle i år var overraskende, det samme at måren 3 ganger klarte å ta åte fra aasbøfella. Det har jeg ikke opplevd før.

4 av 5 ble tatt på bare honning, 1 på honning og nøtteskrike. Luktestoffet magnum marten ble også brukt på de fleste.

Hadde vel i snitt 8 feller ute. 5 mår gir ca 0,6 mår per felle.

 

Har hatt feller i 4 områder, 2 av disse områdene henger delvis sammen. Har stort sett konsentrert meg om ett område av gangen. Har tatt mår i alle områdene, og jeg har også sett spor i alle områdene etter avsluttet fangst. Lover bra for neste sesong!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Sesongens mår nr. 2 satt i dag i et Kaniafelle som ble satt opp forrige onsdag.

 

 

hvor fikk du tak i den fella der ?

 

Hei jeg og hunter71 fikk tak i Kania fellene på Jaktdepoet for 395kr stykke.Da måtte du kjøpe 6stk eller flere.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I år ble de bare 1 mår. De va litf lite men en blanding av slurvete jobb og dårli ti blir te at du får ikke så mye.

Eg broker hovedsakeli språtafeller me ein rypeving. men har også ein syningsfelle å conniebear. når du har skikkeli språtafella me go steinar e de ikke noe som slår de.

trenge ikke noe stål elle metaller så de e bare tre å stein. veldi naturli felle men et minus musa kan eta opp vingå. når de e mye mus så e de vanskeli men da tar du bare honning eller mørk sirup å klyser åta godt inn kommer han.

Til neste år håper på mer mår å bedre insats\tid. Håper alle mårjegere lykke til me kommende sesong 8)

Link to comment
Share on other sites

''Hva er språtafeller?

 

Er det en firetallsfelle? Altså 3 pinner som er satt sammen under en lemm med steiner som tyngde..?

 

Rune''

 

Ja det er det samme som firetalsfellla!

 

Språt er når du 'kløyver' åtepinnen for å få inn åta!

 

- Olav

Link to comment
Share on other sites

Ja det er det samme som firetalsfellla!

 

Språt er når du 'kløyver' åtepinnen for å få inn åta!

 

- Olav

 

Men ein aen ting er at eg bruker to steiner. Ein under å ein over.

Den som ligger under må ligge godt å for du setter sjøkve sprøta mellom di to hedlene. Du får både røyskatt, mår å mink i fella har også fåt 2 ekorn som har godt på rypeving. Når du bruke rypeving å setter den rikti på pinne trenge du ikke noe streng elle noe så fella blir mest naturli.

 

Ja de er rett å dette er en veldi gammal måte å fange mår på. Vis du går i skogen der de er mår onna steinar å hidlerar kan du ofte finne gamle felleplassar. Fellene mine står på gamle plassar. Har prøvd å lakt nye men har ikke hat go erfaring med de.

Ette min meining er dei gamle best men så er de min erfaring å de er forskjellig etter ka erfaring du har.

Pinnane må ver eik eller bjørk de e veldi viktig for for eksempel furu er ikke slitesterkt nåk å de fryser seg på ein måte fast.

Link to comment
Share on other sites

Måren blir sjeldent eten opp av andre dyr... Har hent at eg har ikke hat ti å sjekket fellene å da har de skjedd ein gang at de var mus i den. Blanding av varmt vær å at eg fekk ikke sjekket den jore at de kom mus iden. Vis du sjekker den kver 14 dag pleier de ikke å gå mus i den. Har aldri hørt om ett dyr har tatt måren får steinen ligger øver hu så du må låfte steinen opp for å få måren ut. Faktisk bruker eg ein pinne for å sette opp felle så eg legger på skuldra.

 

Eg vett ikke koss eg legger bilder in her men ska se va eg kan prøve. De er lit nye å vordan du setter opp denne falla.

Link to comment
Share on other sites

Ja må de pluss de blir vel ei revesaks så da blir de å gå ein gong i vekå.

Tar ofte hagla me å prøve på sporsnø å orre så de heila helgane på høsten går til jakt 8)

Men i år ska eg skjerpa meg me fellene å gjør de skikkeli å da ska de bli både rev å mår :mrgreen:

Vett du kossen du lager skjølve språta`?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...