Jump to content

Dum-Dum kuler


Vaquero

Recommended Posts

Dum-Dum kuler er et ganske kjent begrep blant våpenkyndige og ukyndige, men de færreste er klar over hvor og hvordan navnet kommer fra. Det kan være litt interessant å nevne det i denne tråden selv om noen er klar over dette.

Det hele startet under utviklingen av mantlede kuler som er et stort kapittel for seg selv, jeg har ikke har tenkt å utdype dette manteltemaet her. Mantlede kuler begynte med den tyske oberstløytnanten Bode i 1874, senere testet den sveitsiske og kjente oberst Eduard Rubin mantlede prosjektiler. Franskmennene revolusjonerte patronverden med den røksvake patronen 8mm. Lebell med mantlede kuler som løftet utgangshastigheten vesentlig. Engelskmennene kastet seg også inn i utviklingen av nye våpen-røksvakt krutt (Cordite) nye mantlede prosjektiler osv. I 1874 og frem til 1890 var mantlede prosjektiler i sin tidligste utvikling.

 

ENGELSKMENNENE TESTET OG UTVIKLET PATRONER I INDIA:

Engelskmennene hadde en ammunisjonsfabrikk i India som de fleste vet var en koloni langt unna moderlandet. Det var naturlig å ha en produksjon av viktige nødvendigheter der nede. Denne fabrikken i India hadde en kreativ konstruktør som het Bertie Clay. Han utviklet et prosjektil som fikk navnet Dum-Dum av den enkle grunnen at fabrikken lå rett utenfor Calcutta på et sted som het Dum-Dum, altså kulene fra Dum-Dum.

Prosjektilene fikk sitt "gode rykte" etter konflikter med ulydige i Sudan og i India. Kulen ble beryktet. Problemet var at kulene hadde en åpning i mantelen fremme og bak samtidig, som i noen tilfeller separerte blykjernen fra mantelen inne i løpet med påfølgene våpensprengning. Dette problemet løste man ved å snu en helmantel ved at mantelen ble tett bak og åpen som blyspiss foran. Miltærsuksessen fikk ikke bestå lenge, i Haag konvensjonen ble det forbudt med miltær bruk av ekspanderene prosjektiler, et forbud som fremdeles består den dag i dag.

Link to comment
Share on other sites

En død soldat er EN soldat borte, en såret soldat som hyler og skriker trenger minst to man til å bære ham bort samt div personell til videre transport til sykehus, samt at en såret soldat som lager mye lyd kan virke meget demoraliserende på andre soldater ;)

Link to comment
Share on other sites

Dette reguleres av Genevekonvensjonene, som kom på 1860-tallet for å bedre kårene for syke, sårede og ikke minst gi sanitetspersonell beskyttelse. Tanken er at selv i krig må det finnes regler for hvordan vi behandler mennesker. Kort sagt er det forskjell på å såre eller å drepe et annet menneske fordi en , og det å påføre skade og lidelse fordi en kan. En person som ikke er stridsdyktig er ikke noen trussel og skal derfor behandles deretter.

 

At dette kan utnyttes taktisk som Tom K sier er en annen diskusjon.

Link to comment
Share on other sites

Når vi først snakker om prototypene til de første ekspanderende prosjektilene som eks. kulene fra Dum-Dum så lærte man noe om hvilken patent som ikke er bra: ÅPEN MANTEL I BEGGE ENDER!

For en stund siden snakket jeg med en kar om at gode jaktkuler koster noe ekstra, jeg fikk dermed et "KNALLTIPS" som hans bestefar gjorde. Denne smarte bestefaren slipet vekk mantelspissen fra vanlige militærprosjektiler som han til og med fikk GRATIS i HV :winke1:

 

Det sier seg selv at hvis man prøver ut slikt og får en mantel uten blykjerne sittende igjen i løpet så skjer det ting når neste skudd avfyres. Hvis man er i stand til å prate etter en slik hendelse så må det ha gjort et uslettelig inntrykk. Faktisk den dag i dag er det folk som tror at dette funker.

Link to comment
Share on other sites

Haag-konvensjonen (som TS skriver) av 1899 inneholder forbudet mot ekspanderende ammunisjon.

 

Geneve-konvensjonene av 1864, 1929 og 1949 handler om beskyttelse av syke, sårede, tilfangetatte, sivile og andre beskyttede personer og objekter. Det står ingenting om ammunisjon i dem.

 

Men det er klart at de springer ut av den samme prosessen med å formalisere sedvaner og uskrevne lover som tok sikte på å humanisere krigføringen.

Link to comment
Share on other sites

Et skrekkeksempel på hva Dum-Dum kuler ikke er, er fra en film jeg så for en del år siden. En eller annen amerikansk president ble skutt og under operasjonen så fant FBI ut at det ble skutt med Dum-dum kuler så de måtte være ekstra forsiktige for ellers kom den til å sprenge :roll:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...