Jump to content

Valg av våpen til førstegangsøknad.


Pappapangpang

Recommended Posts

Har nå skutt i over påkrevd tid, så sitter nå å har litt tanker om våpensøknad. Grunnet barn, jobb og familie så kommer jeg nok ikke over rekresjonsskytter stadiet på noen år. Tenkte i utgangspunktet på en brukt matchpistol da med tanke på å bli en bedre skytter å for og kanskje delta i en konkurranse utenfor klubben når stjernen står i riktig posisjon.

 

Men jeg ser i forhold til tid, at jeg ikke vil kunne sette inn treningsmengden for å hevde meg på noen måte i eventuelle konkurranser utenfor klubben. Så da funderer jeg litt på 22. revolver i stedet (har fått prøvd noen 617 og en model 19, som jeg virkelig synes er koselig å skyte med, virkelig moro i forhold til matchpistolene). Vil en 22. revolver 617/modell 17 evt. Være ett dumt valg for koseskyting samt for å forbedre meg skyteteknisk. Er klar over handicap ved hurtigskyting i forhold til pistol.

 

Ville en eventuell 22. revolver satt en stopper for en matchpistol om min situasjon skulle forandret seg om noen år?

 

Av programmer, så liker jeg vel egenlig alt, bane, felt, Fripistol ble noget spesielt for meg. Sålenge det smeller\er sosialt så er det grei for meg.

 

Ville en førstegangssøknad av for eksempel dette kaliberet være veldig dumt?

 

22. Revolver (617 "6" evt. modell 17) til finskyting og trening

22. Stenvaag Esse til spesialpistol\alternativt 9mm glock 26 (bare fordi den er vannvitig morro)

9mm CZ shadow til militært og grovt.

Smith & Wesson Classic 586-357\38 til revolverprogrammene\magnum1

Link to comment
Share on other sites

Både revolver i .22 og Stenvaag Exesse er lovlige i finpistolprogrammene. Så da er det en risiko for at våpenkontoret ikke godkjenner søknaden din dersom du senere søker på en .22 matchpistol.

 

Hvis du liker S&W mod 17: Har du vurdert en model 14 (.38 sp) til revolverfelt? Den er mer eller mindre identisk, bare et annet kaliber.

Link to comment
Share on other sites

Har ikke tittet på eller prøvd den, men er noe jeg helt klart kan og vil se nærmere på.

 

Exessen oppførte jeg siden den er ett konkurransedyktig valg i spesialpistol (samt fin pris på bruktmarked og ikke minst ammunisjonspris). Men er helt klart åpen for andre forslag som vil gi mindre krøll i en søknadsprosess.

Link to comment
Share on other sites

Ikke noe å utsette på Exesse, finnes vel ikke noe mer konkurransedyktig valg i spesialpistol per i dag. Jeg har en 9x19mm STI Escort selv som egentlig er litt for stor og som antagelig ikke er konkurransedyktig i det hele tatt. Men morro er det :)

 

Sånn generelt bør man erverve et aktuelt kaliber i full størrelse før man erverver samme kaliber til spesialpistol eller spesialrevolver. Men ved førstegangssøknad som her burde det være greit å søke på begge samtidig. Problemet oppstår først i ettertid når du sender inn søknad på .22 matchpistol.

 

Jeg har en Mod 14 selv og er veldig fornøyd med den. Ulempen er at du ikke kan skyte Mag1 med den. Jeg løste dette ved å kjøpe en 586 i tillegg etterpå, men det får du ikke gjort før du har de 4 stevnene som kreves for å bli mosjonsskytter.

Link to comment
Share on other sites

Slik jeg leser åpningsposten din er du først og fremst ute etter å lære å skyte med et så hensiktsmessig våpen som mulig.

 

Da er Xesse spesialpistol ganske langt fra et ideelt våpen da det kun egner seg til spesialfelt og hurtig spesialpistol.

 

Revolver i .22 er ikke så dumt å begynne med hvis revolverskyting er det du skal satse på etterhvert.

 

For teknikken sin del ville jeg nok valgt en bedre brukt matchpistol som du også nevner, kan også anbefale deg å vurdere luft hvis du har plass til å trene hjemme i kjellern eller lignende ... en god luftpistol for å trene avtrekk, skytestilling og pusteteknikk er ubetalelig.

 

Av gode matchpistoler nå ville jeg vurdert en i område 6 - 10.000 som f.eks. Pardini SP01, Hammerli 208, Hammerli SP20 med flere ... prøv så mange som mulig før du bestemmer deg.

 

Det billigste i lengden er å kjøpe dyrt med en gang ;-)

Link to comment
Share on other sites

Ikke kjøp Glock 19 hvertfall :mrgreen:

 

Angret lenge på at jeg kjøpte den som første våpen, da man må nøye seg med å treffe skiva i det hele tatt på 25m :)

Og det er ikke bare fordi jeg ikke er god nok, for selv de "gamle revene" som har prøvd den treffer ikke noe som helst..

 

fun factor er det da :) 33 skudds magasin!

 

edit: skal ikke rakke ned på glock da, hadde jeg vært dedikert nok, så hadde det nok blitt tettere på skiva etterhvert!

hickok45 på youtube skyter jo ned alt på banen i blinde med den ;) hehe.

Link to comment
Share on other sites

Men til militær er CS Shadow et trygt valg hvis han liker den. Egentlig er alle våpnene på lista trygge valg, bortsett fra .22 revolveren. De aller fleste vil som Varegg poengterer være bedre tjent med en brukt matchpistol. Da uavhengig av hvor enkelt det blir å søke på andre ting senere.

Link to comment
Share on other sites

Ville holdt meg unna Glock til du behersker skyteteknikk skikkelig, da vil du ha mer glede av en Glock hvis du absolutt må ha en ...

 

En 9 mm bør etter min mening komme et godt stykke ned på handlelista, ihvertfall hvis du vil lære teknikken og har begrenset med skytetid ...

Link to comment
Share on other sites

Ville valgt noe annet enn en revolver til fin.

Ellers er valgene dine greie. Eneste er spesialpistol, om du vil hevde deg så kjøper du en nedkuttet matchpistol (denne Stenvaag-utgaven og sånt) eller om du vil gjøre som den klassen egentlig er tiltenkt, kjøp en morsom lommepistol :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Du har nesten svart på spørsmålet selv.

Du får ikke skutt mye, men innimellom når det er tid. Hva gir deg da mest muligheter å vere med på

og som funker hele året ?.........Jo det er 22 Matchpistol.

 

- Du kan trene med kaliberet/våpentype på dem fleste innebaner og utebaner.

- Du kan trene på programmer det arrangeres stevner i (gjøres jo ofte i klubber)

- Du kan skyte stevner med Matchpistol, mens det er færre muligheter med revolver.

 

Det som gir deg best utelling og fleksibilitet er derfor en god Matchpistol, og klin til med det beste

som finnes fra 13-17 høvdinger. Det angrer du ikke på. Som noen sier ovenfor, det billigeste i lengden

er å kjøpe dyrt med en gang.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Har fått prøvd endel Matchpistoler nå, blir ikke helt venn med de, nærmeste jeg har kommet komfortabel med er en AW93. Vil en pent brukt S & W Model 41 være ett greit alternativ framfor en revolver i 22. Den ser jo faktisk bra ut også. Jeg skyter variert i klubben men har fått en forkjærlighet for felt.

 

Sent fra min SM-N9005 via Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en Hämmerli 208 med vanlig K.Nill grep, ikke matchgrep. Den skyter veldig bra og ser ut som en "ordentlig" pistol (ligner litt på S&W 41). Min er fra 1980, men ser nesten ny ut.. Helstål pistol i meget god byggekvalitet... Matchgrep kan jo monteres om ønskelig... Ellers er jo nevnte S&W 41 en god pistol...

Link to comment
Share on other sites

Walther GSP .22 er også en konkurransedyktig pistol som holder god kvalitet, den får man vel også sleide og løp i .32 så man skyter forskjellige programmer med samme pistol.

 

Har selv en forkjærlighet for revolver og har handlet en S&W 586 .357 med 6" løp da jeg tror en revolver er mer tilgivende for "brukerfeil og manglende kompetanse"

Eneste gangene jeg treffer godt med 9mm pistol er når jeg skyter hurtig og samler som regel skuddene i svarten på 25m, begynner jeg å konsentrere meg om slike ting som å sikte, stå "riktig" går det så flisene spruter. ØKH har en 9mm som jeg snylter på iblant just for fun

Link to comment
Share on other sites

Har tittet litt og prøvd en Hammerli 208, likte den godt. Men begynner vel å skorte med deler til den. Model 41 har jo en klar fordel med tanke på deletilgang.

 

Walther GSP, Falt ikke i smak. Mulig det er noe bare en mor kan elske :wink: (Hadde kankje hjulpet noe om tilgjengelig modell ikke var links) :lol:

Link to comment
Share on other sites

Kjøp først en 1911 i 45 til militærfelt med det beste 22lr settet man kan få tak i, som feks Marvel.

 

Så kjøper man en fin 9mm til grovpistolprogrammet.

 

Neste i løypa er en 357mag til mag1.

 

Så en 44mag til mag2.

 

Dette er utgangspunkt for den ultimate rekreasjonspakka på 4 våpen.

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke så nøye hva du velger, velg det du liker og føler for nå. Du skal vel ikke gifte deg med saken heller. Kjøp rimelig brukt i god stand, og bruk penger på ammo (.22 er jo rimelig uansett). Etter hvert vil du finne ut i hvilken retning du vil gå. Et brukt våpen i god stand kan du selge for nesten det samme som du ga for det.

 

Jeg hadde (har) en .22 og en 9mm, og var heelt sikker på at jeg aldri skulle ha en sånn macho greie som en 1911 i .45, men, vel, ja, så var det et godt tilbud, og så har jeg en. Og revolverdilla skulle jeg heelt sikkert i alle fall ikke få. Men så snublet jeg over en heelt strøken Colt Detective Special (2" snub). Men nå får det være nok, magnumdilla skal jeg i alle fall ikke få, det er heelt sikkert, så nå prøver jeg å motstå alt jeg kan (auto i .357 magnum hadde jo vært artig...).

 

Og søk om fri en lørdag eller søndag og delta på et feltstevne, det kan du gjøre med lånt klubbvåpen om så skal være. Men vær oppmerksom på at feltskyting absolutt ikke er en publikumssport! Ikke fall for fristelsen og inviter familien. Hvis man ikke deltar selv er det omtrent like kjedelig som å se maling tørke, det tar bare lengre tid. Dette er kvalitetstid for far alene.

 

-dagvt-

Link to comment
Share on other sites

Jeg har både en Stenvaag X-Esse, en S&W 617, og en Feinwerkbau AW93, alle i .22LR så klart. Det var ihvertfall ikke noe problem med søknadene for min del, møtte full forståelse for at dette er tre såpass forskjellige våpen at likt kaliber var null problem. Det vil selvsagt variere fra kontor til kontor, men det trenger altså nødvendigvis ikke være et problem.

 

Vil som mange andre her anbefale en .22 som førstevåpen, da det er flott for å lære alt det grunnleggende. Om det er et matchvåpen, en 41 eller en X-Esse, eller en revolver synes jeg er heller underordnet; det som er viktig er hva du liker og synes er gøy, hva som gir deg godfølelsen, for det er det som vil gjøre at du drar på banen og trener. Våpen du liker blir brukt, de andre står i skapet. Det er flott med et skikkelig matchvåpen, men hvis det er en 41 eller 617 som gir godfølelsen så er det bare å gå for det med god samvittighet.

Link to comment
Share on other sites

Har tittet litt og prøvd en Hammerli 208, likte den godt. Men begynner vel å skorte med deler til den. Model 41 har jo en klar fordel med tanke på deletilgang.

 

Walther GSP, Falt ikke i smak. Mulig det er noe bare en mor kan elske :wink: (Hadde kankje hjulpet noe om tilgjengelig modell ikke var links) :lol:

 

Det er ikke spesiellt vanskelig å få tak i deler til 208, og dessuten så er en .22 av den kvaliteten så og si uslitelig. Som sagt har jeg en som er bygget i 1980. Den viser lite eller ingen tegn på bruk, og den har skutt mange skudd.

S&W M41 er også et godt val. Ser det ligger en brukt til 7500 på Hunters House, bl.a. Den har tilnærmet samme grep som min 208..

I Norge er muligens de to modellene vanskelige å få tak i...?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hei

 

Veit ikkje om dette er den rette tråden men har eitt spørsmål:

 

På våpensøknaden skreiv eg s&w 629, tenkt eg berre skulle ha 1 våpen å då hadde det vore arti med noko stort men etter det prata eg med formannen så sa at det vart for stort for ein nybegynnar, så spurte eg lensmannen om det gjekk an å gå ned i kaliber når søknaden allereide var ferdigskrevet.

 

Etter nokre dagar fekk eg eitt brev der dei sa dei måtte vere sikre på kva eg ville ha, så eg skreiv s&w 686 kaliber 38/357 og kva bane og felt den skulle brukast på, nokre dagar etterpå fekk eg søknaden igjen der det sto den var innvilga.

 

Kompliserte sak men eg lure på, kan eg no kjøpe s&w 686 og seie til dei eg skal kjøpe våpenet hos at det er den eg skal ha og ikkje modell 629 uten at det vert meir styr?

 

Mvh Breiavis / Joakim

Link to comment
Share on other sites

Hei

 

Kompliserte sak men eg lure på, kan eg no kjøpe s&w 686 og seie til dei eg skal kjøpe våpenet hos at det er den eg skal ha og ikkje modell 629 uten at det vert meir styr?

 

Mvh Breiavis / Joakim

 

Heisann heisann

 

Du kan kun kjøpe det som står på søknaden du har fått innvilget, så hvis du har fått innvilget en søknad på revolver i .44 Magnum kan du IKKE kjøpe en revolver i .357 Magnum.

 

Hvis du vil ha en 686 i .357 Magnum må du søke på nytt, den søknaden på 629 i .44 Magnum kan du bare la ligge så lenge, den er gyldig i 12 måneder pluss at du søke om ytterligere 6 måneder etter det.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei, er litt i samme situsjon som trådstarter og vurderer valgene i førstegangssøknaden.

 

Likte veldig godt denne rekreasjonspakka som Torf fåreslår.

 

Kjøp først en 1911 i 45 til militærfelt med det beste 22lr settet man kan få tak i, som feks Marvel.

 

Så kjøper man en fin 9mm til grovpistolprogrammet.

 

Neste i løypa er en 357mag til mag1.

 

Så en 44mag til mag2.

 

Dette er utgangspunkt for den ultimate rekreasjonspakka på 4 våpen.

 

Stusser litt på hvorfor dette bare skulle bli sett på som 4 våpen og ikke 4.5 eller 5?

Det andre er om det våpenet man nok kommer til å trene mest med (22lr) vil være optimalt.

Avtrekket osv vil jo bli likt på .45 og .22lr, men resten av opplevelsen vil vel bli ganske forskjellig.

Hvor lett er det å trene og skyte bra med et slikt .22Lr oppsett vs en Benelli MP 90 .22Lr?

 

Har også hørt en del problemer med å søke om en 9mm for "tidlig" da dette kan fungere eskluderende for andre lignende kalibre.

Link to comment
Share on other sites

Kjøper du en .45 med .22 topp konkurrerer du IKKE på lik linje med en matchpistol i .22

 

Å starte med en .45 er etter min mening idiotisk, eneste grunn for en nybegynner å kjøpe en .45 er for at en eventuell 9mm ikke skal sperre for kjøp av .45 siden de brukes i de samme programmene.

 

Har du nok aktivitet er ikke dette et problem og har du ikke nok aktivitet så har du vel strengt tatt ikke bruk for en .45 heller ... det kan selvsagt diskuteres!

 

Vil du lære å skyte og lære grunnteknikken som gjør at du vil nyte sporten i mange mange år bør du strengt tatt starte med en .22 matchpistol og trene programskyting, det er billig mengdetrening som er direkte overførbar når du senere utvider med grovere kaliber.

 

Er nok av de som legger opp etter kun kort tid fordi de kjøpte feil våpen første gangen og aldri helt fikk smak på mestringsfølelsen som inspirerer til fortsatt aktivitet ...

Link to comment
Share on other sites

takker for raske svar :D

 

Finnes det f.eks en annen muliget der man slår sammen og kan veksle mellom 9mm og .45 løp på en 1911, (mengdetrening med 9mm)

kjøpe en god .22 matchpistol og de andre to 357mag til mag1. og 44mag til mag2?

 

Edit: ser fra litt googling at 1911 .45 > 9mm ikke er så rett frem som jeg hadde håpet.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...