Jump to content

Hvilken type presse passer til mitt formål og kunnskapsnivå?


Skyttergutt

Recommended Posts

Emnet på denne tråden sier vell det meste, men jeg skal allikevel prøve å utdype min problemstilling som jeg har per dags dato. I forbindelse med opprykk til seniorklasse innenfor DFS fra og med neste år har ønsket om eget ladeutstyr økt betraktelig. Dette er på grunn av at jeg skyter mye, og med det kan ha en økonomisk gevinst av å lade selv, men først og fremst på grunn av muligheten til å finne en bane- og feltladning som går optimalt i mitt våpen. Jeg er derimot totalt "lost" når det gjelder hjemmelading og krav til utstyr osv. Det eneste jeg vet om hjemmelading er ting som jeg har lest på dette eller andre lignende forum. Jeg er med andre ord langt ifra en ekspert når det kommer til hjemmelading, noe som jeg heller ikke pastår at jeg er. På grunn av dette er jeg derfor veldig usikker på hvilken type presse jeg skal satse på i første omgang. Skal jeg satse på en enstasjonspresse hvor jeg har kontroll på alle steg i prosessen, eller skal jeg satse på en presse ala Dillon 550/650 hvor jeg slipper tenke på oppgradering etter at jeg blir mer dreven? Jeg mener med mitt utrente øye og sinn at det kan være mange fordeler med begge typer presser. Enstasjonspressene vil kanskje gi meg et bedre grunnlag når det kommer til å lære og gjøre de ulike prosessene, noe som jeg kanskje mister med en karusellpresse. Samtidig vil det jo kreve mye tid dersom jeg skal skifte dier hele tiden, spesielt hvis jeg kanskje må begynne å stille de inn på nytt for hver gang jeg bytter mellom de ulike diene. Dette er derimot en av mange ting som jeg er usikker på. Jeg hadde derfor satt stor pris på om dere ringrever innen hjemmelading kunne ha gitt meg noen gode råd og tips på veien. Alle tips og råd mottas med takk, og jeg setter spesielt pris på om noen hadde orket å sette opp en liste over de tingene som jeg MÅ ha dersom jeg skal begynne med hjemmelading.

Link to comment
Share on other sites

Jeg lader rifle, 30-06 ca 150 skudd pr år. Tenkte først å kjøpe rcbs rock chucker supreme settet fra USA, men alt som kan settes i forbindelse med et våpen har blitt stengt for fra statene nå... Så jeg kjøpte et rimeligere sett istedet. Lee classic breech lock. Her er det veldig enkelt å bytte dier, men allikevel blir det ikke så ofte jeg bytter, da jeg gjerne lager opp en hvis mengde hylser når jeg først driver med hylsepreparering. Så da er det kun settedybden på kula og kruttmålet/vekta som skal justeres for foeskjellig ammunisjon.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde gått for Dillon på flekken. I alle fall om du skal lade litt store kvanta. Jeg har hatt dillon, og det er jo ikke noe mer hokus pokus med den enn med andre. Du kjøper bare flere topper om du skal lade ett annet kaliber. Da skifter du bare hylseholderplata og setter inn en ny topp med andre dier. Da er det bare å justere kruttmålet og gi gass;-)

Link to comment
Share on other sites

Er som sagt en DFS skytter som skyter en del. Det blir derfor fort 3000-5000 skudd i året, og det er bare med 6,5x55. Jeg skal derimot bare lade 6,5x55, siden jeg ikke skyter med annet enn det og .22LR. Tipset om å lese ladeboken ernoe jeg allerede har fått med meg og som så absolutt skal gjennomføres. Det er derimot valg av ladeutstyr som er mitt største "problem", og da tenker jeg ikke først og fremst på merke/produsent, men derimot på hvilken type presse jeg bør velge. Har lest på en del forum at enstasjonspresser kan være det beste valget for nybegynnere, siden det tillater brukeren å følge nøye med på hvert enkelt steg slik at alvorlige tabber kan unngås. Men det vil igjen føre til en veldig treg ladeprosess, noe som kanskje kan bli veldig slitsomt når jeg skal lade noen tusen skudd?

Link to comment
Share on other sites

Du lader ikke så fort på en Dillon heller til å begynne med ;)

 

Jeg har en Dillon 550 og er bra fornøyd, pressen kan også fint brukes som en-stasjonspresse i starten. Men det er fort gjort å få følelsen av at du ikke har full oversikt og kontroll, spesielt hvis man som jeg er av den distré typen er det enda viktigere med gode rutiner rundt en sånn presse enn en enkeltstasjonspresse (der det vanligvis bare er en ting av gangen som kan gå galt).

 

En treg ladeprosess er uansett bedre enn en hurtigere enn forutsatt ende på en treningskveld.

Link to comment
Share on other sites

...enstasjonspresser kan være det beste valget for nybegynnere, siden det tillater brukeren å følge nøye med på hvert enkelt steg slik at alvorlige tabber kan unngås. Men det vil igjen føre til en veldig treg ladeprosess, noe som kanskje kan bli veldig slitsomt når jeg skal lade noen tusen skudd?

Jeg mener du er inne på essensen i vurderingen her, og jeg synes anbefalingen er enkel: Går for et sett med enstasjons-presse, slik at du, som du sier, følge med på hvert steg i prosessen. Jeg antar de fleste av de som anbefaler flerstasjonspresser selv en gang har begynt med ei enkel ladepresse, og lært seg tingene etterhvert. Og alt er jo enkelt når en kan det, ikke sant? :)

 

Jeg har to enkeltstasjonspresser som som regel er satt opp med Redding-dier for det jeg skyter mest - 6,5x55: En necksizer i ei RCBS-presse, og en kuleisetter på ei Lee-presse, ferdig justert i begge. Jeg pleier å presse hylser og renske hettelommer når jeg kommer hjem fra banen. Hetteisestting gjør jeg foran TV'en når det er på tide, og lader opp før det nærmer seg kritisk masse i ammoskapet. Jeg lader 100 patroner i timen når forarbeidet er ferdig, og klager ikke på tidsbruken. Og forarbeidet med hylsene vil uansett ikke den progressive pressa gjøre for deg. Det er mye tid å spare på effektive rutiner.

Link to comment
Share on other sites

Skjønner.

Men med Dillon 550 pressa må man manuelt bytte mellom de ulike stasjonene etterhvert som man lader, ikke sant?

Kanskje dette er et godt alternativ i forhold til enstasjons- og karusellpresse? Da har jeg jo en presse som jeg kan lade sakte med i starten, men samtidig være i stand til å øke tempoet etterhvert som jeg blir tryggere på det jeg holder på med.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har liggende en 550b i ei pappeske, og bruker Co-Ax presse (enstasjoners). På den er det bare å gli dier inn/ut etter at de er ferdig justert. Ble "opplært" på 550b'n, men jeg vil si at jeg da bare kunne å bruke pressa, ikke å lade. Føler at jeg har mye bedre kontroll nå når jeg bruker enstasjoners pressa. Du kommer helt sikkert til å kjøpe deg en 550b en gang ;) Men samtidig er det veldig greit å ha en for enstasjoners å lære seg å lade. Men det du kan gjøre, er å kjøpe en 550b, når du så skal lade, så gjør du bare en og en prossess i starten. Dvs kun hylseprepp først, for så å ta bare kruttfylling og kuleisetting til slutt. Evt så kan de to siste kombineres etter at du har ladet en del patroner, og føler deg trygg på hvorda du gjør det. Så kan du ta ibruk alle prossessene samtidig senere.

PS: Jeg bruker RCBS håndholdt tennhetteisetter, og synes at den er bedre å bruke enn den innebygda på 550b'n. Men for å kunne bruke den, må du bruke 550b'n som enstasjoners.

 

Handleliste:

550b

Diesett 6,5x55Skan, hel- eller halvpress

Manuell kruttvekt (for å justere inn kruttmålet og for å lage testpatroner)

Krutt-trakt (til testpatroner)

Tennhettevender

Smøring/smørebrett

Hylsebrett er også noe som du fort får bruk for (for å sette hylser med krutt i)

 

 

Forresten, ja, du må vri den manuelt mellom stasjonene. Du jobber med 3 patroner samtidig.

 

 

Edit: Jeg får legge til at jeg også er nybegynner, så det går ikke akkurat fort i ladeprossesen. Men sålenge han bak børsa gjør jobben, så går ammo'n jeg lader i et hull som henger sammen på 100m :) Og er fornøyd med det.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for mange gode og saklige innspill! :)

Ble faktisk en del klokere av de innspillene jeg har fått så langt. Mulig jeg tar feil nå, men kort oppsummert er det ikke noe problem å lade med en karusellpresse som nybegynner, men det stiller større krav til konsentrasjon og oppmerksomhet. Andre fordeler er at man etterhvert som man blir bedre kan lade flere patroner enn man kan med en enstasjonspresse. Motsatt er en enstasjonspresse tregere å lade med, men man føler kanskje at man har mer kontroll over det man gjør, og med det bygger man raskere opp erfaring og selvtillit til å virkelig utnytte potensialet til en karusellpresse når man går til innkjøp av det ved en senere anledning. Tar jeg feil nå?

Link to comment
Share on other sites

Jeg ladet kanskje 300 skudd før jeg kjøpte dillon. Så at jeg kunne "lade" er vel å overdrive. Men hvor stor rakettforsker må man være? Jeg hadde ei rifle, én kuletype, én krutt-type og ei ladevekt...ikke direkte innviklet. Man finner ut, med hjelp av f eks ladebok, hvordan man justerer dier+col, man justerer ønsket kruttmengde... Kruttkontroll ser jeg virkelig ikke vitsen med. Med kruttsleiden i dillon kan du enten: Få justert dose, eller dobbelt dose. Skjer det siste renner 96% utenfor og en halvblind mann vil se at kruttet rasler utover presse og benk. Eneste jeg ikke var fornøyd med, var at kruttbeholderen ble statisk. Men holder man full bøtte, henger det ikke.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du skal ladde til STR og kun 6,5, hadde jeg gått for en Dillon "mest mulig automatisk". Sett på en kule trekk i spaken og det kommer en nyladd patron ut hver gang. Å gjøre dette sikkert er ikke mere vanskelig enn å velge krutt som er tregt nok til at du ikke kan få høyt nok trykk til å sprenge noe hvis det skulle bli en overfylling av patronen. Lader du kun egenskutte hylser kan du bruke f.eks Lee collet die og du trenger ikke tenke på smurning heller. Hylselengde er ikke et problem i STR. Den kan bli lang før det utgjør ett sikkerhetsproblem. Hylsen kaster du lenge før den tid fordi de klamrer for tregt :wink:

 

Har du en plan om å kose deg med ladning og onanere med patronporno blir saken en annen :wink:

Link to comment
Share on other sites

Du mener med andre ord at det ikke er noe problem for en nybegynner å lade med karusellpresse?

Som sagt er det bare 6,5x55 til Sauer 200STR som skal lades, og det i relativt store kvanta (alt etter som hvordan man ser det). De eneste "kravene" jeg har til en presse er at den har jevnt over god kvalitet og at den ikke kompromitterer min evne til å iverate sikkerheten under lading.

Link to comment
Share on other sites

Er relativt ny til hjemmelading, men har en "veteran" som lærer.

 

Jeg synes det er helt OK å starte på enkeltstasjon. Man får mer kontroll over prosessen. Ja, det er litt mer jobb. Men man lader fort 100+ patroner i timen når man finner rytmen.

Vil nok ikke bytte ut mitt utstyr med det første da det helt greit dekker mitt behov.

 

Utstyr:

RCBS Singelpresse

RCBS Kruttmål

RCBS Kruttvekt (Analog)

Lee Dier (med Factory Crimp Die)

 

Er kjempefornøyd, men har ingen store preferanser enda...

 

Skal jeg lade konkurranseammo vil jeg har 100% kontroll på kruttmålet og ta stikkprøver under veis slik at kruttmengden er stabil over hele partiet.

 

Sikkert smak og behag...

Link to comment
Share on other sites

At man har mere/ bedre kontroll på prosessen er nok bare en illusjon. Man justerer dien riktig. Den forandrer seg ikke hvis den er skrudd til godt. Man jukker på plass ei hette. Det ser man til slutt om så skjedde. Tror jeg fikk en eller to, av gud vet hvor mange tusen, uten.. Man ser på kruttmålet om det beveger seg normalt. Og som sagt, eneste brøleren man kan få til der (utenom å justere feil selvsagt), er dobbeldose. Til sist putter man i en kule. Finito. Om man vil sjekke kruttvekt underveis, tar man bare ut en hylse som er klar for kulestasjonen og veier det som er oppi. Tømmer kruttet tilbake og setter kula. Tar man ting litt rolig, er det ikke noe problem å starte med en dillon. Men for all del, man gjør som man selv ønsker. Jeg har selv gått tilbake til singelpresse. Det er fordi jeg lader mye mindre kvanta enn før, mye rar og litt sær ammo.

Link to comment
Share on other sites

I lys av det relativt høye volumet med patroner (3000-5000 skudd)

er det rimelig å anta at du driver med trening for å vinne.

 

Jeg mistenker at 2 presser er løsningen.

Det kunne være ett sjakktrekk å ta høyde for det når du monterer den første pressa.

 

Jeg ville etter en tid vurdert om det er nyttig med en elektronisk kruttdispenser.

Jeg er svakt skeptisk til kruttdispensere som går etter volum når det gjelder presisjon til konkurranse.

 

Bruk vernebriller.

 

Mvh

Jim114

Link to comment
Share on other sites

Å lade med kruttdispenser tror jeg ikke skal by på noe problem når det kommer til presisjon. Mange toppskyttere som lader selv veier ikke opp hver enkelt kruttladning, for å si det sånn. I mine øyne er det ikke verre enn å ta en stikkprøve for hver 50. eller 100. patron. På den måten kan jeg nok være sikker på at jeg er innenfor de marginene som kreves for å holde ting både sikkert og presist.

Link to comment
Share on other sites

5000 patroner i året er det samme som knapt 100 patroner i uken, så tidsmessig er det ikke så mye styr. (Men du blir fort lei for det).

Har du kun en rifle, ett kammer/kaliber og en kule/kruttvekt, og ett sett med hylser å forholde deg til, er maskinell lading relativ enkelt. Men Dillon 550 liker jeg ikke, da jeg lett kommer ut dette med manuell indeksering.

 

Personlig mener jeg det ikke er enten eller men både og når det kommer til enstasjonspresser og progresive presser, og at man kanskje burde vurdere en Redding T7 karuselpresse eller lignende som erstattning for / i tillegg til enstasjonspresse som start presse.

 

Trikset er å ha kontroll på hylsene, stelle disse og ha en logistikk som skiller prosessene fra hverandre.

 

T.d. Sørge for å holde forskjellige batcher av hylser fra hverandre.

Vaske/rense hylser, og lagre disse klar til videre prosessering i godt merkede beholdere.

Prosessere hylsene til ett punkt der det bare er å sette i tennhetter og fylle på krutt og sette i kuler når det trengs.

Eventuelt kunne lade opp hele batcher når en først lader (1000sk eller så).

Link to comment
Share on other sites

Kanskje jeg burde begynne å sortere og vaske litt hylser allerede nå. Har vell bortimot 10.000-15.000 engangsskutte Lapua hylser liggende, om ikke mer. Vet ikke hvor mange ganger Lapua hylser i 6,5x55 kan lades om igjen, men jeg trenger vell ikke å tenke på å kjøpe nye hylser med det første?

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke du trenger å kjøpe hylser med det første gitt...

 

kruttet rasler utover presse og benk.

Det har jeg vært med på en gang, men det var fordi det ikke var tennhette i hylsen :lol: Hadde ikke montert tomt-hettemagasin-varsleren.

 

For ordens skyld: Jeg lader en del forskjellige kalibre til både rifle og pistol og det var derfor jeg kjøpte 550 (raskt bytte). Det går greit å lære på den, men fordi det fort blir til at du holder på med tre operasjoner på en gang, i stedet for en av gangen, er det lettere å miste oversikten og jeg opplever at jeg stadig tar patroner ut av pressen for å dobbeltsjekke at ting går anstendig for seg.

 

Jeg har nå kjøpt en-stasjonspresse i tillegg, men det er mest fordi jeg ser at det kommer til å bli en del lading av små eksperiment-kvanta, og da er det greit å kunne la "fabrikken" stå urørt mens jeg finner ut av ting.

Link to comment
Share on other sites

De eneste "kravene" jeg har til en presse er at den har jevnt over god kvalitet og at den ikke kompromitterer min evne til å iverate sikkerheten under lading.

Som sagt ved riktig valg av komponenter klarer du ikke å sprenge rifla. Lader du med Norma 15 krutt og Dimond Line 130gr kule, klarer du ikke å få nok krutt i patronen til at det kan bli en kjempesmell :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville etter en tid vurdert om det er nyttig med en elektronisk kruttdispenser.

Jeg er svakt skeptisk til kruttdispensere som går etter volum når det gjelder presisjon til konkurranse

På 100-200m er kruttdispensere mer enn nøyaktige nok. MYE mer enn nøyaktige nok.

 

Om jeg skulle råde trådstarter til noe så er det å begynne med ei enstasjonspresse. Du kommer raskt til å finne ut at du må ha ei enstasjonspresse uansett, og det er nok ting folk går i ball med på enstasjonspresser til et det er å foretrekke. Finn ut av ting med et billig Lee-sett, og kjøp så en RL550, eller 650 om du virkelig skal trø på...

 

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Tja vet ikke helt, med ett kaliber i mengder er nok en Dillon 650 bedre egnet for hans behov. 550 er mer for de som skal lade mye forskjellig.

 

Med hylsemater, kruttsjekk, og kanskje med tiden en kule isetter er fabrikken klar til å spy ut 1000 patroner på ett par timer når det passer seg slik. (Hylsestell kommer i tillegg).

Eneste aberet er at det koster å automatisere, men er det skyting og ikke lading en vil holde på med er det tingen.

 

Jeg ville ha sortert, og vasket/tumblet alle hylsene. Laget meg ett oppbevaringssystem (Gjennomsiktige Smartbokser med lokk på europris/Claes ohlson fungerer bra og er stablebare), der man legger opp til så store bacher som råd er (1000 patroner eller så går fint i en 15liter, og er overkommelig på en kvelds økt eller to).

 

Sortert etter følgende data. kaliber, skutt x ganger, trimmet x ganger, rengjort/ikke rengjort, sizet/ikke sizet.

 

Deretter ville jeg når pressa er i hus ha en balje som jeg smører hylser i, og en 50patroners holder av noe slag til å sette patronene i med hylsemunningene opp. Deretter en spray med Dillon caselube fra en side på skrå ovenfra og så det samme fra andre siden, tipp hylsene ned i baljen og sett opp 50 til, fortsett til en har smurt så mange hylser en gidder å presse. Spray over alle hylsene ett par ganger og miks alt sammen, la stå å dunste av før presing (ventilert område med den sprayen).

 

Deretter still fullsize dien slik at den passer med din rifles kammer, ikke helt ned i hylseplata som instruksjonene som regel sier. Og gjort dette med alle hylser som er i hus. (Og selvsagt tromlet de for å bli kvitt smørningen), har man en decaper die først når en lader de vil eventuelle rester av media fra tromlingen i flamme hullet renses.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det er ikke selve pressingen eller diebytte jeg bruker tid på, men stell, kontroll og prepp av hylser i forkant. Selve ladingen(presse på plass en kule) går så fort som det kan gå tror jeg. Kruttfyllingen med en kruttdispenser(Uniflow) går også fort når man bare får den til/har funnet ut hvordan man må gjøre det for å få jevn vekt.

Det jeg bruker (unødvendig?)tid på er gjøre ren hylser, kontrollere de og evt helpresse hvis det er hylser jeg har fått av andre.

Nå har jeg en RCBS Rockchucker Supreme sett og føler vel at det egentlig ikke er utstyret som ville spare tid for meg nå, men få på plass gode og riktige rutiner og logistikk for å jobbe effektivt fra tomhylse til ferdig patron. Har litt igjen der føler jeg selv. Fra jeg tar en ferdig preppet tomhylse med tennhette på plass og til den igjen kan kamres går det nok ikke mer enn 40 min/100 skudd.

 

Et godt råd i starten er:

Lukk døren når du lader og gi beskjed til omverden om at du ikke eksisterer før du kommer ut av laderommet igjen.

 

Ting jeg har kommet fram til er lurt å ha i tillegg er:

Bullet puller die - hvis man må demontere patronen pga feil eller klikk osv

Elektronisk kruttdispenser - har veldig lyst på men har ikke helt slått til på det men sikkert en fin ting å ha

Kruttdrypper dersom man bare har vanlig dispenser - burde jo vært med i alle sett imho. Et må ha når man driver med utvikling av ladninger.

Gode vernebriller - som man faktisk gidder å bruke ikke de kjipe drittbrillene som man legger i en skuff.

Link to comment
Share on other sites

Enig med M67!

 

Du kommer trolig til å trenge ei enstasjons presse uansett. Det kan godt oppstå feil med ladninger (noe man ofte ikke oppdager med en gang med ei progressiv presse) og du trenger å trekke ut kuler igjen og akkurat det er mye enklere med ei enstasjonspresse enn en kulehammer - DET mister fort sjarmen :-)

 

Start med en billig enstasjonspresse (Lee Challenger f.eks. komplett sett for 1900kr, evt. http://www.factorysales.com for ca halve prisen) og så: kjøp en 650 i tillegg når du kjenner at DET går for tregt og du har full oversikt over prosessene. Det tar litt lenger tid å bytte kaliber på 650 enn 550, men det lønner seg likevel pga den økte hastigheten på ladingen den gir etter min mening. Hylsemateren og autoindexen på 650 er rosinen (-e) i pølsa der ;-)

 

Da har du enstasjoneren til eksperimentering med nye ladninger/evt. feilretting av ladede patroner, mens "fabrikken" kan stå ferdig satt opp til det du allerede vet at funker ;-)

 

- Roger

Link to comment
Share on other sites

ikke er utstyret som ville spare tid for meg nå, men få på plass gode og riktige rutiner og logistikk for å jobbe effektivt fra tomhylse til ferdig patron

Jeg tror jeg har omtrent så effektive rutiner for dette som jeg kan få. Latskap, og snart 30år med enstasjonspresse hjelper endel

Det du ikke slipper unna med enstasjonspressa, er at du må gjøre minst 4 operasjoner på patronene, separat.

- du må size/ta ut hetter inkuldert ta hver enkelt hylse inn og ut av pressa

- du må sette tennhetter, hver hylse inn og ut av enten pressa eller en annen isetter

- helle i krutt som en separat operasjon, dette er lynraskt, jeg bruker under 5 minutter på å ha krutt i 50 patroner, men likevel... løfte og sette ned hver...

- sette kuler, sette hver patron inn og ta ut..

 

Jeg har ikke problemer med å lade 3-400 patroner på en kveld, men med en RL550 snakker man om 3-400 patroner på en time

 

Har just begynt å seriøst vurdere å kjøpe karusell, men da vet jeg ikke hva som skal begrense skytingen min. Idag er det hvor mye jeg gidder å lade, som styres av hvor lyst jeg har til å skyte. Med mulighet for 400 patroner i timen så ser jeg for meg en jevn strøm av komponenter fra Landrø og hit, og en tilsvarende strøm av kontanter herifra til Landrø. Det er neppe noen tvil om at de ville tjent penger på å GI meg en RL650...

 

K

Link to comment
Share on other sites

Her, som i så mange andre tilfeller, finnes det ikke enentydig fasitløsning. Hver og en må finne det som passer sitt bruk.

Min mening er at en progressiv presse er et godt hjelpemiddel til masseproduksjon, men en god enstasjonspresse er bortimot uunnværlig. For min egen del har jeg endt opp med å bruke elektronisk kruttdispenser, en håndholdt hetteisetter med magasin og en enstasjonspresse med hurtig bytte av dier, mer spesifikt en Lyman 1200DPS med v.3 mateverk, RCBS Hand Held Priming Tool og en Forster Co-Ax. Co-Ax pressen har også den geniale universal-hylseholderen, så der er kun endring ved bytte mellom kalibergrupper.

Det går nok ikke like raskt som med en Dillon, men raskt nok for min del, og med den fordelen at hver enkelt ladning er veid ut. Jeg pleier å lade batcher på 250 - 500 skudd i slengen.

Mitt forslag vil være å starte med et lignende oppsett av mitt og så etter hvert vurdere om behovet for en progressiv presse virkelig er der. Hvis du kun lader ett kaliber kan en karusellpresse være et godt alternativ, da står diesettet ferdig montert og justert. Co-Ax er en relativt dyr presse, men der er flere andre rimeligere presser med hurtigkobling på diene. Elektronisk kruttdispenser kan i første omgang erstattes med kruttmål, elektronisk kruttvekt (raskere og enklere i bruk enn mekanisk) og kruttdrypper, men det tar mer tid hvis hver enkelt ladning veies og finjusteres. Normal bruk av kruttmål er jo å stille det inn på ønsket ladning og kontrollveie på gitte intervaller.

Link to comment
Share on other sites

Så langt virker det nesten som at det er enstasjonspresser som er det "smarteste" førstevalget for meg. Riktignok kan det hende at jeg til tider må lade en gang i uken, siden jeg fort skyter 150+ skudd i uka, mens jeg ikke hadde behøvd å lade mer enn en gang i måneden med en 650, kanskje. Men det jeg lurer litt på nå, er om det er mulig å bruke alle typer/merker av dier om hverandre på de ulike pressene som finnes på markedet? Går det f.eks an å bruke samme dier på både en enstasjons- og en flerstasjonspresse?

Link to comment
Share on other sites

Med få unntak, ja.

Dillon Square Deal pressene har en proprietær løsning, men de større Dillon-pressene bruker standard gjengedimensjon. Co-Ax bruker standard-dier, men de bør utstyres med Forster låseringer som er riktig dimensjonert til hurtigkoblingen. Hornady Lock'n'load serien bruker standard dier montert og innjustert i adaptere med hurtigkobling.

Det som skiller i mange tilfeller er hylseholderen. Alle progressive presser bruker sitt eget format av plater med plass til en hylse pr. stasjon, Co-Ax har innebygget universal hylseholder, eldre Lyman-presser har sin eget type hylseholder, Lee hetteisetter har sin egen, men de fleste enstasjonspresser bruker samme type.

Link to comment
Share on other sites

Normalt sett kan man bytte dier fritt ja, men ikke uten litt skruing om man har en presse med og en uten hurtigbytte system.

 

Dillon pressene er beregnet til å settes opp med ett kaliber pr hode, helst Innkludert kruttmål. Og innbyr ikke til eksperimentering når man først har funnet det en liker.

 

Mitt oppsett:

Lee classic cast enstasjon, med Hornady lock and load die bytte system. Brech lock utgaven har i prinsippet samme funksjon.

 

Hornady AP progressiv presse, med hylsemater. Tror jeg foretrekker Dillon 650, ønsker meg to 1050.

 

Lee Deluxe dier til både pistol og rifle i de fleste kaliber jeg har.

 

Dillon balansevekt, Dillon Terminator elektronisk vekt.

 

Flere kruttmål fra Lee og Hornady.

 

Lyman Gen5 elektronisk kruttdispenser.

 

Lyman Turbo 2500 hylse trommel (300+ 308w hylser i gangen).

 

Dillon hette vender i alu (stor).

 

Frankford Arsenal hette rør fyller.

 

Lee Decaper die.

 

Hornady power cop (krutt varsel). Ønsker å prøve Dillon sitt med lyd, blir ofte trøtt når jeg lader, og da er noe som piper bra og ha. Samme på kruttmål og hette rør.

 

Sikkert litt annet også, er uhelbredelig gadget freak.

 

Jeg bytter dier fritt mellom lee pressa og AP pressa.

 

Lader i hovedsak håndvåpen kaliber, har først nå begynt å sette opp AP pressa til rifle amo.

 

Jeg helsizer og trimmer alle rifle hylser som kommer fra andre våpen, og sorterer de så etter i hvilket våpen de er skutt. For senere necksizing.

 

Bruker enstasjons presse til rengjøring av tennkanal for media og hette isetting i samme operasjon på lee pressa.kule isetting i lee pressa med krutt fra Lyman Gen5. Svært jamn produksjon. All amo til trening til jakt og jakt blir gjort slik, konkurranse og trenings amo generelt blir i fremtiden nok produsert i AP pressa. Men ikke med s&b hylsene som er så trange i hettelomma at classic cast pressa sin råstyrke må til for å få i hettene.

 

Dillon swager blir nok anskaffet.

 

Ser ikke bort fra at en 650 med tiden blir anskaffet for mengde produksjon av 6.5x55 og 308w (Og andre rifle kaliber med stor hette). Da med allt av pipere, det kommer an på behovet. Eller noe slikt :wink:

 

Alt i alt iht. Trådstarters behov, er min anbefaling en lee classic cast med breech lock system, Dillon 650 med alt av utstyr, Dillon Terminator elektronisk vekt, + diverse småting. Da skal han vere svært godt rustet for mange år fremover.

 

Hylsevasker, ultralyd, tumbler, eller ståltumbler etter smak og behag. Egentlig trenger man kanskje mer enn en av de.

 

Tumbler kan brukes til rens av hylser og hylsefett.

 

Ståltumbler gir fantastiske resultater (hylsene bør decapes først). Vurderer en slik fremfor eller i tillegg til ultralyd vasker.

 

Ultralyd vasker fungerer også brukbart (decaping før vask), og egner seg ypperlig til vask av våpen deler (spesielt for håndvåpen).

 

Obs! Også en sopptørker til tørking av våte hylser (fruen er ikke imponert over bruk av stekeovn til slikt).

:oops:

Link to comment
Share on other sites

ikke er utstyret som ville spare tid for meg nå, men få på plass gode og riktige rutiner og logistikk for å jobbe effektivt fra tomhylse til ferdig patron

Jeg tror jeg har omtrent så effektive rutiner for dette som jeg kan få. Latskap, og snart 30år med enstasjonspresse hjelper endel

Det du ikke slipper unna med enstasjonspressa, er at du må gjøre minst 4 operasjoner på patronene, separat.

- du må size/ta ut hetter inkuldert ta hver enkelt hylse inn og ut av pressa

- du må sette tennhetter, hver hylse inn og ut av enten pressa eller en annen isetter

- helle i krutt som en separat operasjon, dette er lynraskt, jeg bruker under 5 minutter på å ha krutt i 50 patroner, men likevel... løfte og sette ned hver...

- sette kuler, sette hver patron inn og ta ut..

 

Jeg har ikke problemer med å lade 3-400 patroner på en kveld, men med en RL550 snakker man om 3-400 patroner på en time

 

Har just begynt å seriøst vurdere å kjøpe karusell, men da vet jeg ikke hva som skal begrense skytingen min. Idag er det hvor mye jeg gidder å lade, som styres av hvor lyst jeg har til å skyte. Med mulighet for 400 patroner i timen så ser jeg for meg en jevn strøm av komponenter fra Landrø og hit, og en tilsvarende strøm av kontanter herifra til Landrø. Det er neppe noen tvil om at de ville tjent penger på å GI meg en RL650...

 

K

Her føler jeg at jeg har funnet en god oppskrift fordi jeg har en egen billig Lee C-presse til å presse ut tennhetter med. Bruker universal decapper die. Jeg presser ut tennhetter etter at jeg har kommet hjem mens Forrest skummet godgjør seg i pipa. Slenger så hylsene i en egen kasse klar for rengjøring. Når det er mange nok der fyrer jeg opp ultralydvaskeren og tar en runde med det. Blir vanligvis 3-400 hylser hver gang. Når hylsene er rene sjekker jeg de litt og halspresser de med LEE collet dia. Det går jo fort så vanligvis tar jeg alt i et jafs før jeg presser inn tennhetter foran tv'en med en RCBS håndpresse. Nå er tomhylsene ferdig og klar til kruttfylling og dytte inn en kule, noe jeg ca bruker 40-50min på pr 100 skudd. Jobben blir fordelt over flere dager så jeg merker ikke så mye til all tiden som går med, men når jeg var på Baner 14 og nesten skaut meg tom og måtte rense, kontrollere og alt det der på kvelden før neste dag med skyting ble det litt stress, my bad.

Nå vet jeg ikke om folk flest driter i rengjøringen av hylser og bare laster opp med brukte tomhylser i de progressive pressene, popper ut tennhetter, halspresser osv osv i en operasjon. I såfall ser jeg for meg at man sparer myyyyyye tid med en progressiv presse.

For en førstegangskjøper som jeg selv var for et år siden, vil jeg si at en enstasjonspresse er fint å begynne med. God føling med pressa, lite dippedutter og lyder som skal gjøre sitt og noe som vel egentlig aldri blir i veien heller. De fleste har vel en enstasjonspresse stående klar til bruk? De fleste presser i dag er vel røft regnet like gode/presise. Vel en farge som man liker og kjør på. Selv har jeg en Rock Chucker med Hornady Lock N Load hurtigfeste for dier. Sparer nok hele 30 min på det i løpet av et år som jeg ikke vet helt hva jeg skal bruke på, men kjekt er det.

Link to comment
Share on other sites

Ett ideelt oppsett for enstasjons lading er etter mitt syn som jeg har nevnt litt om i lista mi.

 

Lee Classic cast presse, enten med Hornady L&L hurtigkoblinger eller Lee sitt Breech Lock system (Helst L&L systemet). Denne pressen fordi den er sanseløst billig i forhold til kvaliteten, jeg sammenligner den glatt med 3x dyrere presser (Må ikke sammenblandes med andre Lee presser, de er ikke det samme). I tillegg fungere hette isetteren på pressa greit nok, samt at den ikke trenger noen hettevender etc. da dette er innebygget.

Pengene man sparer på å velge denne pressen setter man i en elektronisk kruttdispenser.

 

For å spare penger ville jeg valgt ett LEE Deluxe diesett til 6.5x55, da collet die er med der. Bra nok til de fleste, og om man med tiden kommer til at t.d. kule isetteren ikke er bra nok, vet man nok hva man vill ha. (Forster?).

 

Lyman Gen5 (Kanskje Gen6 da den er billigere, men jeg har Gen5 og liker den) Elektronisk Kruttdispenser. (Dette er også en elektronisk vekt, og har innebygget elektrisk trickler).

 

En tumbler blir den rimeligste veien inn i rengjøring av større kvanta med hylser, suppler med en Ultralydvasker når behovet for renere hettelommer, og innvendige halser dukker opp (Om det dukker opp).

Lyman sin største tumbler har jeg god erfaring med, men rimeligere gjør også jobben.

 

OBS! Media separator, der er jeg godt fornyød med Graf sin store. Fordel: Helt lukket når en sveiver separatoren, slik at man slippe støv i rommet.

 

Ellers:

LEE Decapper die er greit å ha. (Må ha om man tumbler uten hetter i hylsene og ikke skal bruke collet die, d.v.s. trenger man den etter full sizing av hylsene med påfølgende tumbling for å rense hylsene for fett).

 

Kuleuttrekker for presse i 6.5mm (Hornady cam Lock, + colett?).

 

LEE precission deluxe quick trim + die. Edit: Har visse reservasjoner mot denne.

 

Dillon hylsefett på pumpesprayflaske (Metoden nevn lenger oppe).

 

System i sysakerne (Hylsene).

 

Kommer ikke på mere som trengs, med dette burde man klare seg meget godt og har ikke kastet bort en krone på unødig fjas.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Akkurat. Men hvilke merker er regnet som de beste når det kommer til enstasjonspresser, da?

 

Beste enstsjoners skal være Co-Ax ifra Forster (tidligere Bonanza). Det er et genialt dieskiftsystem, når du har fått justert diene og låst mutteren, så er det bare å gli diene inn/ut ved bytte. Ingen skruving er nødvendig bortsett ifra ved justeringer.

 

Får vel legge til at jeg mente ei gammeldags vippevekt i innlegget mitt lengre opp. Og ikke ei digital vekt. Jeg stoler mere på de, selv om de elektroniske sikkert er like bra. Men kjøper du ei digital vekt, så må du glemme å se på tallene bak ,1 grain. Det er absolutt ingen grunn til å drive med 100-delsgrain eller mindre.

Link to comment
Share on other sites

Det tror jeg er et godt poeng. Det tar litt tid å lade, særlig i starten og det er bare positivt tror jeg. I starten er det jo spennende nok å bare helle på med krutt og presse inn en kule for så å teste dette på banen. Da er det litt greit å gå i gjennom ladeprosessen i hodet når man har tatt en og en prosess om gangen i en enstasjons presse.

Link to comment
Share on other sites

Både og er nok tingen.

 

For denne skytteren høres det ut som om oppsett med rimelig enstasjons presse og en Dillon 650 er tingen.

 

Mine erfaringer tilsier at det vil han bli godt fornøyd med i mange år fremover.

 

Obs! Balanse vekten til lee skal man styre klar av, den er veldig nøyaktig men også treg og vanskelig å jobbe med.

Jeg gav bort min og er glad jeg slipper å se den mer.

 

L&L eller lee breech lock systemet er like enkelt og raskt å bruke som forrester coax systemet. Og mye rimeligere.

Link to comment
Share on other sites

L&L eller lee breech lock systemet er like enkelt og raskt å bruke som forrester coax systemet

Av all den tiden man bruker på å lade, så har jeg aldri forstått hvorfor de 4 sekundene det tar å skru i ei die er så viktig? Noe man gjør 2-3 ganger for hver 50-100-400 patroner en lader? Har jeg misforstått noe?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Av all den tiden man bruker på å lade, så har jeg aldri forstått hvorfor de 4 sekundene det tar å skru i ei die er så viktig? Noe man gjør 2-3 ganger for hver 50-100-400 patroner en lader? Har jeg misforstått noe?
Ut fra min filosofi, ja: Hurtigkoblingene har en mye viktigere funksjon enn å spare tid. De gir mer presis repetisjon av innstillingen av diens posisjon.
Link to comment
Share on other sites

Hvis du ikke skrur dien til med momentnøkkel har du en variasjon fra gang til gang. Jeg har dessuten opplevd litt for mange ganger at låsemutteren vandrer, kanskje fordi jeg ikke vil stramme settskruen så hardt at jeg skader gjengene. Forsters låseringer løser det siste problemet, og avviket i det første er nok i de fleste tilfeller av mer teoretisk interesse, men med forhåndsjusterte dier og hurtigkobling har du eliminert en feilkilde.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...