Goggen Posted October 15, 2012 Share Posted October 15, 2012 Har skutt en 4 takker med fint gevir, kunne tenkt meg å ta vare på dette da det er den første oksen jeg har skutt. Fått råd om å skjære av med sag og legge skallen i maurtue eller koke den med alu folie på geviret. Er det noen som kan gi en kort forklaring på hva som bør gjøres ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted October 15, 2012 Share Posted October 15, 2012 Legg det i kaldt vann, kaldt vann trekker ut blodet, etter det, bruker du vannstoffhyproksyd helst 30% oppløsning på skallen, skallen pakker du inn med kjøkkenpapir og dynker papiret godt med stoffet BRUK HANSKER DETTE ER VELDIG ETSENDE, etter ett par dager tar du kniven og skraper det løse fettet av, etter at hele skallen er skrapt ren for fett og hinner, gir du samme omgangen en gang til, får så å skrape en siste gang, etter nok ett par dager er skallen blitt hvit og fin, Faren ved koking er at m,an koker løs festehinnene mellom de forskjellige beinplatene slik at du får et puslespill med beinbiter som du må lime på igjen, ikke blir det pent heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berntis Posted October 15, 2012 Share Posted October 15, 2012 Med mine to har jeg rensket av mesteparten med kniv, så kastet de i en kasserolle. Putter ikke gevirene nedi, kun skallen. (Bruker en avlang kasserolle) Venter til det har blitt mjukt og medgjørlig, så bruker jeg høytrykkspyler og flerrer av det meste! Visste ikke at man kan koke i stykker skallen som villreinjegeren her skriver, men nå har jeg aldri latt det koke veldig lenge så det er vel kanskje derfor det har gått bra! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorrlausen Posted October 15, 2012 Share Posted October 15, 2012 Kok skallen til augene løsner frå kraniet,deretter skraper eg vekk hinner og div. før eg legger skallen i Zalovatn i 3-4 døgn,dette for å trekke ut fett...da unngjeng du å få "gul" skalle. Da er den klar for eit par døgn i 10-15% hydrogenperoksid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stick & String Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 For all del unngå maurtue, det er gammel overtro som ikke virker i det hele tatt. Maur eter ikke kjøtt. Hvis du vil unngå koking kan du legge skallen (Kun skallen) i vann tilsatt litt sukker. Bakterier vil da fjerne alt som ikke er bein. Dette passer egentlig best på augustbukker da det krever litt temperatur for å få prosessen i gang. Husk på at dette bør stå ute da det kan lukte ganske heftig. Sjøl her jeg et kar med lokk som jeg setter i garasjen. Vil egentlig satse på koking og skrape vekk mest mulig, så zalovann i et par dager så hydrogenperoxid. Enkelte syntes det er noe griseri, men det lukter bare kokt kjøtt med mindre hodet har ligget lenge ute før kokingen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Berntis: Man kan nok ikke koke i stykker skallen på dyr som er 2 1/2 år og eldre. Men 1 1/2 år gamle dyr (og kalver) har ikke dannet skikkelig bindehinne mellom beina i skallen, og ved koking etc. kan "nesebeina" løsne fra resten av skallen. Etter at jeg har kappet skallene korrekt, og skåret vekk det meste av kjøtt - øyne - hinner - fett etc. (mye fin hundemat), senker jeg skallen ned på 20 - 50 favners dyp i sjøen, der det er SANDbunn - så gjør "botnsaugjet" (bunnlevende organismer) resten av arbeidet i løpet av etpar ukers tid. Det er viktig at en ikke senker skallende ned på mudderbunn - da kan de komme ned i bunnslammet, der det lever anaerobe mikroorganismer, som danner svart farge, og skrekkelig lukt, på trofeet. Etter at bunndyrene har fjernet unødvendig materiale, bruker jeg å henge skallene på sørveggen til vårsola får bleike dem, da får de en naturlig "off-white"-farge, som jeg mener er penere enn den kunstige kvitfargen fra hydrogenperoksid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Måsabjønn Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 klipp...klipp Det er viktig at en ikke senker skallende ned på mudderbunn - da kan de komme ned i bunnslammet, der det lever anaerobe mikroorganismer, som danner svart farge, og skrekkelig lukt, på trofeet. Etter at bunndyrene har fjernet unødvendig materiale, bruker jeg å henge skallene på sørveggen til vårsola får bleike dem, da får de en naturlig "off-white"-farge, som jeg mener er penere enn den kunstige kvitfargen fra hydrogenperoksid. Påstår du at det ikke lever anarobe mikroorganismer på sandbunn? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Skikkelig OT, men likevel, litt marinbiologi på lørdagskvelden: Anaerobe organismer lever uten oksygen - og for ekte anaerobe organismer, er oksygen ei gift. Slike organismer lever derfor ikke PÅ noen som helst bunn, men nede i sand/leire/mudder, der de ikke blir utsatt for friskt sjøvann, med oksygen. Mange av disse har en metabolisme der det dannes et sterkt svart fargestoff (er det i forbindelse med jern, og ligner kjemisk på vår rustbrunering, tro?), med karakteristisk lukt (løft på noen steiner i fjæra, så finner en nok et slikt svart lag). Hvis organismene skal unngå oksygenholdig sjøvann, må de, i tilfelle, leve temmelig langt ned i sandbunnen. På leire-/mudder-/"døss"-/"høla"-bunn, derimot, bruker detritus-laget opp det meste av oksygenet som blir transportert ned, og danner et tilnærmet tett sperrelag. Dermed kan anaerobe organismer leve like under det øvre laget, og altså lettere misfarge en dyreskalle som blir senket ned der. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars77 Posted October 20, 2012 Share Posted October 20, 2012 Evt bare lever hele hodet hos en preparant dersom du ikke gidder å bruke en del timer på det selv. D gjorde jeg og angret ikke. Kosta 2-3 tusen, men resultatet ble perfekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asterix Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Du etterspør en enkel metode: på et såpass lite dyr- Motorsaga å kappe skallen, noen snitt med kniven rundt rosenkransene så skinnet slipper her. Høytrykkspyler for å fjerne hjernemasse mm. Hiv det i en kaserolle med salovann og kok en 15-20 minutter, Så tar du resten med høytrykkspyleren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 http://erikroysland.blogspot.no/2009/10 ... del-1.html Slik koker og bleker jeg elgskaller. Er høytid for denne aktiviteten nå. E.R. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FN G1 Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Jeg har med sucsess gravd hele skallen med gevir ned i jorda over vinteren, graver dem opp igjen i mai, og høytrykksspyler. Litt klorin behandling og ferdig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tage91 Posted March 1, 2021 Share Posted March 1, 2021 hei. har ett elgevir jeg har renset for grønske og div. men etter at det var gjort har geviret blitt ikke deilig og ta på. hva er trikset for å få det glatt igjen?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.