Jump to content

Toppjakta 11/12


AHL

Recommended Posts

Gikk ikke bedre med oss bortsett fra det med elgen og at en av oss skjøt en orrhane som satte seg ved hytta.

 

Hadde i likhet med spets kjempefint terreng og fine forhold. Riktignok ikke forhold for ski, men vi hadde truger. Jaktet fredag, lørdag og søndag formiddag. 4 mann. Gikk to og to. Ingen klarte å få øye på en tiur i løpet av disse dagene. Jeg har snakket med flere som har opplevd akkurat det samme i det siste. Jeg er glad for at jeg har sluttet å ha store forventninger til utbyttet. jeg har lært meg at det ikke er bare å gå ut i skogen og hente en tiur.

 

Lørdag hadde jeg virkelig trua. 15 kalde når vi våknet. Orrfugl på topp ved hytta. Det smalt mens jeg satt i dokk på utedassen. Jeg kjente litt stress da. :mrgreen:

Jeg og en av de andre bestemte oss for å gå til de høyeste partiene, der fururabbene og gammelskogen sto. Helt hvit skog, nesten ikke vind. Det drysset små snøkrystaller fra blå himmel. Tror aldri jeg har sett så lovende terreng og forhold, og så lite fugl. Det ble 10 km på truger i djupsnøen denne dagen.

 

Søndag gikk med til å jage orrfugler fra et skogholt til et annet osv...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Har vært på tur vi og.

 

3 stk som jaktet å¨3forskjellige steder. En uten retningssans så han la jeg dc-eneheten min i sekken til, for å ha kontroll på han. Når han møtte oss øa han ut hvor langt og ene med det andre hvor han har gått...sanneheten....han hadde gått i ring! ;)

 

Vel, over til jakta. 1 dagen var det godt med tiur å se i topp utpå dagen. ble 3 bom. alle hadde mulighet på ca 240m....ble for lange hold. Dagen etter så vi ingenting i topp. Kun ei ørn etc....tror vel derfor det var så dørgende stille i skogen....

 

Da ble det rally i tetta for å jage orrfugl. Og det fungerte det! Masse fugl. Mitt 4 år på toppjakt uten fugl.

Hadde jeg hatt med hagle hadde jeg hatt mellom 2-5 fugler hveer år, garrantert.....men, det er jo toppjakt...

 

bedre lykke neste år.

Link to comment
Share on other sites

Hyggelig å høre, Mengis og Vømmøl! Oppfølger er rett rundt hjørnet ;-)

 

Legger inn en liten rapport her etter 8 dager i Nord- Sverige, 21- 29 januar.

 

M.v.h Dag E. Blakkisrud

 

Gleder meg til å lese rapporten :-). Har sett filmen deres og har også fanget opp at du er en meget habil fotograf, så håper på noen stemningsbilder. Gleder meg for øvrig også til nye filmen. Flinke karer!

 

Vegard

Link to comment
Share on other sites

Har en nesten lignende erfaring for noen år siden i Eidsskog/Hedemark. Ble var en tiur som satt på topp på andre siden av en myr, la meg ned på magen og ålte meg bortover ( kan for øvrig nevnes at jeg også hadde med meg en finnespets ), fikk nå løsnet et skudd som ble en helt nydelig bom, jagg satt tiurer der fortsatt. Ålet meg enda litt nærmere og fikk vel anlegg på en eller annen buske ( avstand estimert til ca 100 meter ). Skuddet gikk og tiurer tok av akkurat som et helikopter, og fløy vel en 50 meter rett opp ( slik så det nå ut for meg ) før den tok samme turen tilbake mot tretoppende og forsvant så ute av syne for meg. Der datt den dritten tenkte jeg, la på sprang over myra sammen med spetsen, søkte frem og tilbake med spetsen uten å finne noe som helst. Samtidig sitter en kamerat ca 500 meter unna, hvor han ser at tiuren flyr i tretopphøyde mot han og forsvinner sånn halvveis mellom oss. Nytt søk på anvist plass av kameraten, helt uten hell. Ikke lett det der, men utrolig morro.

 

 

 

Er ikke kjempeerfaren med toppjakt, men har vært noen turer.

 

Esme: Snikjakt er tingen hvis du ikke kjenner noen beitetre for orrfugl du kan postere på om morgenen. Kikkert er alfa omega. Vi oppsøker store myrområder der vi har god oversikt.

 

Super XX: Skjøt en tiur på topp for to år siden med 6,5x55. tuppen så ut som han døde i smellen, fallt rett ned og landet på rygg, lå død i 10 sekunder før den karret seg opp, løp bortover myra og kom seg på vingene. Fulgte den i lufta noen hundre meter før den forsvant inn i skogen... Lette etter den med hund ettrpå, men bortevekk var den...

 

Fluehuet: Jeg bruker lapua scenar 9 grams i 6,5x55, har funket bra bortsett fra den ene som er nevnt over :) kjempepresis ammunisjon.

 

ko-stens: Joda, vet det ikke er umulig selv om det ikke er 10 blå og nysnø. skjøt to tiurer i topp i midten av november i fjor, da var det barmark og 0 grader :) Spetsjakt er kjempegøy !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bedre sent enn aldri, her kommer rapporten.

 

Toppturen var i nordsverge siste helga i Januar. Vi hadde en kjempe tur men det ble dessverre ingen fugler med hjem. men fikk da en sjans hver iløpet av turen så da kan man ikke klage.

 

Dag 1: Overskya 8- og litt snø

Vi gikk to sammen og første dagen gikk vi i ca 30 min før vi støkkte 2 tiurer som lå i dokk på ganske langt hold, så vi fulgte på disse. Etter og ha gått over en myr tok jeg en liten titt bak oss i kikkerten å der satt jammen tiuren helt i topp på ca 200m (Hadde en regel om att den av oss som spotta fuglen først fikk første sjanse, annenhver gang etter dette). Jeg rygger sakte og forsiktig å fant meg ett sted å skyte fra, da gjorde jeg en stor feil!.. istede for og gjøre klart børsa, sette fra meg stavene, løsne sekken, dura jeg rett bort til skyteplassen jeg hadde sett meg ut. Så når jeg tok ladegrep forsvant tiuren. 1-0 til tiuren og jeg lærte en hel masse:)

Vi fortsatte turen med kjempetrua på mer fugl, men noen fler i topp den dagen ble det ikke. Støkkte opp 4 tiurer rett før vi sku gi oss og den ene letta 20 cm fra foten min, det er en opplevelse jeg kommer til og huske:) Kjempe gøy!

 

Dag 2: 6- Overskya men Blå himmel og sol deler av dagen

Startet med og støkke 5 tiurer med bilen på vei til myra vi sku gå, ingen dårlig start det! Trodde vi var nærmere myra vi sku gå enn vi var og tenkte derfor at disse fløy ut på myra ett sted og gikk dessverre ikke etter fra stede vi støkka (noe vi skjønte senere vi kanskje burde gjort). Men myra må jeg si var skapt for toppjakt så vi hadde jo en kjempe tur! Litt uttpå dagen ble det jaggu blå himmel og sol. Støkkte opp 7 fugler fra dokk denne dagen der 6 av de var på 10 og 5 m hold:) men disse fløy til vi ikke så dem i kikkerten lenger.

 

Dag 3: Overskya og skiftende snøvær -8

Startet dagen med litt kuppert terreng og gran skog så hadde ikke så kjempe trua.. men etter ca en halv time spotta jeg 3 tiurer på ca 200 m, da var det kammeraten min sin tur. Han lærte også av de feilene jeg gjorde første dagen og hadde alt klart da han la seg ned på 110 m, så der var det skuddet som ikke gikk helt som ønsket (grunnet litt høy puls). vi gikk etter disse i ca 1 time og bestemte oss for og skifte terreng. Gikk samme runden som dag 1 uten hell. Støkkte ei orrhøne som satte seg inni ei buske 3 meter unna oss, og fløy ikke før vi var på 2 meter:p artig opplevelse!

 

Dag 4: Overskya og snødde ganske masse

Gikk på samme myra som dag 2, bare en annen rute. Flyr 9 orrfugler over oss så vi fulgte rettingen. Etter en stund kom det 1 tiur flyvende rett over hue på oss og satte seg i enden av myra(ca 400 m) Men vi sto veldig utsatt til og den fløy etter vi hadde gått 50 meter sideveien for og kanskje få sneket oss langs skog kanten mot den. Det begynte da og snø så kraftig att vi avsluttet ganske tidlig. Totalt sett ble det en kjempefin tur:)

 

Hadde med meg noen ting jeg sku teste ut:

Redfield Raider 550: Ble ikke brukt mange ganger men hadde problemer med å få måling ett par ganger(tror det var noe kvist og sånt i veien som lagde problemer)

 

Vortex Diamondback 8x42: Super fornøyd rett slett!!

 

Mauser M98 5.56x55 Villkatt med 75 gr swift scirocco 2: Uprøvd, litt for bråkete ladegrep:p

 

Jahti-Jakt riflesekk: Helt ok ift. pris

 

 

 

Så da var årets topptur ferdig. Men har bokket jakt siste helga i august og ny topptur januar neste år, terrenget var helt fantastisk så hit blir det nok fast tur framover:) Bjørnejakt sku vi og få om vi hadde hunder, så skal ikke se bort fra att det blir bjørne jakt her og etterhvert!

 

Fikk noen stemnings bilder fra turen og:

img0394nz.jpgimg0400la.jpg

 

img0404ji.jpgimg0405o.jpg

 

img0408sp.jpgimg0416r.jpg

 

img0418rpe.jpgimg0419rv.jpg

 

 

Mvh

Aannerud

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hei!

 

Har ikke vært på toppjakt før, men er blitt fristet til ta en "i siste liten" tur til Sverige. Enten hit http://www.inatur.se/sv/Jakt/Orre/Hela- ... bo-Kloten/" target="_blank eller hit http://www.inatur.se/sv/Jakt/Gravling/H ... orsberget/" target="_blank.

 

Noen av dere som har erfaringer med disse områdene? Eller tips på andre aktuelle?

 

Det spørsmålet jeg egentlig burde stille først og fremst, er det noe vits så seint i sesongen?

 

Håper på noen gode innspill!

 

Mvh

Geir

Link to comment
Share on other sites

til toppjakt er det 223 som er å anbefale skyter du den inn på 150m så går den likt på 100m og 200m er en kolosal hastighet på kulene, men 22-250 er også fint til det den går rett på på fryktlige avstander, begrensningen er omtrent sånn at hvis du ser fuglen så synker ikke kula på den avstanden :P, men også 308 går fint med lette patroner hvilke du velger er opp til deg selv :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...