Jump to content

Tomas

Members
 • Content Count

  594
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Good

About Tomas

 • Birthday 11/30/1953

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Mange flott innspill, så jeg vet ikke om du trenger dette, men jeg prøver. Har selv laget en del blader og ferdige fulltangekniver av SS2722 som jeg har kjøpt hos Sandvik industri i Sverige. Dette kom som ca 10 cm brede strimler på ca 60 cm lengde. Husker ikke tykkelsen nå, men ikke umulig at de var på 4 mm. Siden jeg ikke har vurdert å få dette skåret andre plasser enn hjemme. Så tapet jeg over dette med maskeringstape, hadde da på forhånd laget en del maler i papp/hvit kartong som jeg bare overførte på tapen med kulepenn. Spente dette opp i en skrustikke, eller mulig at jeg bare satte foten på emnet. Så på med vinkelsliperen, skar ut emne etter emne. Mye bråk og støv, så bruk maske, noe for øynene og hørselvern. Så finsliper jeg til den utvendige formen på båndsliperen, borrer så en god del huller i skaftdelen, dette for å få ned vekten, og for å få maks kontakt for epoxylimet ( dette kan kjøpes i litervis hos Svas Kjemi/Fetsund ). Så var det sliping av egg, her må man være nøye. Så har jeg sendt dette til Kongsberg våpenfabrik for herding i syreredusert ovn. NB! fikk tilbaken noen blader en gang som var bøyde, de sendte jeg i retur, og fikk de rette tilbake. Når bladene er herdet er det å finslipe og polere de til endelig finish. Så er det skaftmateriale som skal limes, borres til nagler mm. Artig arbeide. Jeg er blandt annet faglærer i forming, så det å tegne er noe av det lettere. Jobber du i hardtre, så husk åndedrettsvern, støvet er kreftfremkallende. De tre ferdige knivblade er bare eksempler på noe jeg lager. Vil noen ha bilder av mine øvrige maler kan de sende meg en mail til: kruger-m@online.no
 2. I følge tidligere eier så er det i orden. Så slikt sett bør den være i orden. Har prøvd den på andre ting, med liten effekt. Så jeg er da usikker på om det er vesken og varme som gjør jobben, og ikke selve ultralydfunksjonen.
 3. Hornady Magnum Sonic Cleaner model 043341 på 120 watt, 40000 Hz. Når jeg aktiverer ultralyd delen mener jeg at det skal være mulig å se at vesken vibrerer. Har brukt en slik ultralydsvasker tidligere, visstnok en del år siden, men teknikken er vel den samme. Jeg klarer i hvertfall ikke å se noen som helst vibrasjoner i vesken når jeg får den blå dioden til høyre på vaskeren å lyse. Hører muligens en svak summing, men det er alt. Takknemlig for tips. NB! Har lest i gjennom manualen, og mener at jeg gjør riktig, veske over gjenstanden som ligger i medbrakt kurv.
 4. D.v.s. man er helt avhengig av en GPS hvor eiendomsgrensene er markert.
 5. Takker for svar og link Eddy. Helt tydelig strengere i Sverige. Siden de i tillegg har delt opp utmarken såpass håpløst, i striper så gjøre det problemet enda værre. Det legges opp til at det blir umulig å jakte i visse områder. I mitt tilfelle så tok jeg kontakt med den grunneieren som jeg kaller ( B ). d.v.s. den grunneieren som jeg eventuelt skulle passere. Fikk for så vidt en avklaring, men ingen tillatelse til å bevege meg over hans grunn sånn uten videre. Blir vel å finne et annet område å jakte i stedet. Synd da det er en del fordeler med jakt i Sverige, gå etter jul på tiur og orrhane.
 6. Har fått et lite problem som ødelegger tilgang til deler av et terreng hvor jeg har kjøpt jaktkort ( kalt A ). P.g.a. hvordan svenskene deler opp skogseiendommer, i stiper, kan det medføre at man nødvendigvis må gå over annen grunneiers mark ( kalt B ), for å få tilgang til " lovlig " område ( A ). Nå viser det seg at denne grunneieren ( B ) som har observert jegere på feil sted, inne på sin mark. Det sies ikke om de har jaktet. Nå har pålagt den andre grunneieren ( A ) hvor jeg kjøpte jaktkort, at nå får ingen gå over den andre grunneierens mark ( B ). I Norge fungere det slik at man kan gå over annen grunneiers mark dersom man ikke har ammunisjon i våpenet - " transportstrekning ". Hvordan er reglene for dette i Sverige, kan denne grunneieren ( B ) virkelig diktere at andre ikke får gå over hans eiendom? Dette høres helt uvirkelig ut for meg. Kommentarer mottas med takk.
 7. Har et spørsmål, aller først er det noen børsemaker som har kammerbrotsj til 10,15 Jarmann? På det geværet fra 1884 så er det montert et shims mellom løp og låskasse, jeg går ut i fra at dette er gjort i mangel av kammerbrotsj. Således har man kunnet montert løpet uten å måtte brotsje kammeret. Meget mulig at jeg har feil. Jeg hadde i oppgave av eier å lage ny stokk, det har nå gått seg til, men under arbeidet så viser det seg at løpet løsner fra kassa. Da tenker jeg at det burde det ikke ha gjort om det hadde vært skikkelig tilskrudd. Denne shimsen har ingen god styring fra løp eller låskasse, og vil derfor etter min teori ikke gi god støtte mellom løp og kasse. Kommentarer mottas med takk.
 8. Jada, den fungerer som bare det. Takker for interessen
 9. Jeg som svarer deg har en rifle i 6 mm BR Remington ( Ruger nr 3 med Shilen løp i 1:10 i stigning ( feil stigning valgt av børsemaker, burde vært 1: 8 ). 85 grain Nosler kuler går helt utrolig, 1,5 samling på 200 meter. Så fikk jeg bygd opp en Shilen DGA i 6 mm XC, måtte bare prøve dette kaliberet, falt to rådyr i høst, ikke på de avstandene jeg ønsket, d.v.s. rundt 100 meter og faktisk litt kortere, så jeg fikk ikke prøvd den på lengre avstander som jeg ønsket. Mulighet kommer siden. Det som jeg imidlertid merket meg var den betydelig rettere kulebanen som de 100 grain kulene hadde i XC. Nå sitter det en temmelig solid kikert på Swaro i 5-30x50 med kulebanekompensator, så justere for høyder er lett. Likevel så vil jeg gjerne få skutt dette inn, føler at jeg ikke stoler helt på tabeller, sikkert bare tull fra min side. Dette å oppnå samme presisjon som BR har jeg ikke klart enda, men det kommer nok. Bør være et like godt potensiale i denne kaliberen. Mener at det var Brownells som hadde hylser i 6 mm XC til en grei pris, andre tar blodpriser for disse hylsene.
 10. Det er veldig fort å gå seg vill i drillingdjungelen, og det koster enormt å bomme i dette prissjiktet. Spør gjerne igjen, ring meg om du tror det kan hjelpe ( 482 70 793 / Thomas ). Jeg har nok hatt minst 6 ulike drillinger før jeg endelig fant en som jeg har blitt ved, en Krieghoff Trumph Dural i 16 og 6,5x57R. Kunne gjerne tenkt meg en 22 kaliber, har også hatt det i flere utgaver, men det er dårlig om man skulle komme bort i hjort eller gris, og det er det teoretiske muligheter for der jeg jakter. En sak til, kolber kan være delikate saker, på en Primus så er det vel sideplater med lås. Tar for gitt at denne børsa er såpass gammel at den ikke har den trekkskruen som fra låskasse og tvers igjennom kolben og ender opp på innsiden av kolbekappen. Eldre utgaver har gjerne ikke det, og innfesting av låskassen er da betraktelig svakere, ikke mye treverk igjen på en drilling med sidelåser. Fikk sprekk i en annen østerisk drilling når jeg datt over den to ganger i dyp snø for noen vintre siden. Siden jeg lager kolber selv, så var ikke dette det største problemet, men liming og en tverrgående skrue gjennom stokken måtte til. Dette var en drilling fra byen Ferlach, den koster vel ikke mer enn halvparten av din tiltenkte Primus ( ca 200,000 kr ). NB! det finnes nok mange meninger om dette, og noen vil sikkert si at jeg har feil, men dette er mine erfaringer, og de står jeg for.
 11. Se opp for slark, ta av fortre og kjenn om du kan bevege løpet sideveis/opp og ned. Se etter rust i løpene, puss de skikkelig, har vært borte i to drillinger i Sverige, den ene privat, og den andre i en forretning hvor begge ble returnert p.g.a. rust. Slark kan du gjøre noe med, men et løp med rust krever helt andre prosesser, og kan bli temmelig dyrt. Hadde jeg vært deg så hadde jeg hørt med Christian Madsen / Våpenbua / Hemnes / Akershus, han bør ha mer enn nok å tilby til en pris som nok ikke ligger så veldig mye over de svenske prisene. I tillegg betraktelig lettere å få returnert våpen, eller deler av dette om du skulle finne noe du ikke er fornøyd med. Selv har jeg fått utført lodding av rifleløp hvor det hadde løsnet ca 10 cm bakover hos norsk børsemaker. Kostet 7000 kr. Det samme kostet oppstramming av en drilling som hadde noe slark i låseplate samt kryssbolt. Vedr. den kikerten du nevner, har den rett fremre rør, om ikke så får du en veldig høy montasje på kikerten, jeg kan ikke forstå at det underletter sikting i kikerten. Jeg tilstreber så lav montasje som mulig, derfor velger jeg kikerter med rett fremre rør. Du får kikerter helt opp til 8 ganger forstørrelse fra blandt annet Swarovski, aber at de koster mye, men etter hvert mulig å få kjøpt brukt. I hvertfall de som går opp til 6 ganger forstørrelse.
 12. Takker Ruger, må ha noe annet, så da får jeg ta meg en tur opp dit, bor i Trøgstad så det er bare en times kjøring.
 13. Er litt redd for at det går utover beisingen, men en kan prøve, pimpstein har jeg nok av. Kjøpt hos KEM i Oslo.
 14. Hva benyttes av porefyller produkt sammen med Old Masters Tung oil? Har pusset opp en gammel Merkel stokk, skåret opp nettskjæring ( 22 linjer/tomme ) og beiset med spritbeis. Noen omganger med Old Masters Tung Oil gav en fin finish, men noen virkelig porefylling effekt har den ikke hatt. Om man skulle benyttet enda flere lag med olje kan tenkes, men et produkt som er lagd for å fylle funksjonen - porefylling hadde vært fint . Litt skeptisk til å begynne å bruke fint slipepapir for å rive opp overflaten, slik at oljen og pussestøvet kunne virke porefyllende. Har også vurdert å bruke shellakk som porefyller, skjønt når jeg driver med byantikviterer så benyttes pimpsten som porefyller, og det tror jeg ikke jeg vil bruke på treverk som skal være utendørs. For så vidt så har shellakken ikke veldig positive egenskaper til utendørsbruk, da den nok missfarges ( blir grå ) av vann etter hvert.
 15. Har ladet 6 mm BR med shellholder 3 fra RCBS, målte de to ulike patronene 6 BR og 6 mm XC, og mener at jeg meget vel kan benytte samme shelholder d.v.s. RCBS nr 3. På diene til 6 mm XC fra Redding så står det at man skal benytte shellholder nr 1. Det heter seg også at man skal benytte shellholder fra dieprodusent. Skal jeg bestille meg en Redding shellholder?
×
×
 • Create New...