Jump to content

Toppjakta 11/12


AHL

Recommended Posts

  • Replies 168
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Det er faktisk slik at jeg ønsker meg snøvær når jeg skal på toppjakt, for erfaringer tyder på at det er lettere å komme på hold. Det er bare det at det kan bli så tungt å gå! Lykke til alle som skal på jakt, og spesielt til ko-stens, som jeg synes har vært fryktelig uheldig hittil!

Link to comment
Share on other sites

Kommer rapport her og etter neste helg.

 

Bare spørsmål om temperatur....Dere kløppere:

Nå har det vært mildt og noe snø...det melder det og ut i uken...2-6 minus....til helga bryter den seg ned til -14 - -16 grader....hvordan reagere fuglen på dette? Melder overskyet, og nesten ikke nedbør, ikke vind...2sm....

 

Må skyte inn i helga...her er det 3 plussgrader, i sverige blir det kaldt....bør jeg ha patronene i innerlomma, og likens ha de i innerlomma under jakta?

 

Skyter inn på 150m. Da er det banker på 100 og 200.

Link to comment
Share on other sites

Jeg og et par kompiser har tenkt oss til Sverige neste vinter på en 4-5 dagers toppjakt.

Vi har vurdert Vilhelmina i Lappland, hytte 690,- døgnet med dusj osv, har kikka litt på kart og da ser det ut til at campingen ikke ligger langt unna jaktterrenget.

 

Er det noen som kan komme med noen innspill om plasser som evt. er bedre? Ser ut til å være utrolig fin natur der og bra med dyreliv. Hadde vært kjekt om noen som har vært på toppjakt i nettopp Vilhelmina hadde kommet noen tips om hvor det har lett for å være fugl++.

 

Har lenge hatt lyst på toppjakt og det frister med en tur i år, men har førerkort og betale og da får det være nok så får vi ta toppjakta neste vinter :D

Gå å tusle på jaktski og bruke håndkikkerten flittig og det å snike seg inn på fugl på topp ser vanvittig artig ut!

 

Må starte tidlig og planlegge vettu, hehe.

Link to comment
Share on other sites

msyncron skrev:

Skyter inn på 150m. Da er det banker på 100 og 200.

Da har du rask kule! Med en utgangshastighet på 800m/s vil du ligge 8-9 cm under på 200.

 

Enig med vømmøl her. For et par år siden tenkte jeg på samme måte som msyncron, men har lært at det absolutt ikke er så enkelt. Ok, bruker du f.eks Scenar eller Diamond Line vil du nok treffe en tiur både på 100 og 200 meter om du sikter midt på, men hvor vil du treffe? Toppjakt er presisjonsskyting, og vi er vel interessert i å treffe best mulig? Med kula jeg bruker; Trainer, kan jeg ikke tenke at jeg treffer på disse holdene så lenge jeg har skutt inn på 150 meter. Bare "å treffe" er ikke godt nok, uansett. Et høyt skudd på 100m kan man innimellom komme unna med, men lavt skudd på 200m.....det kan bli ren bom, eller enda verre, timers resultatløs leting i djupsnø, og revemat.

 

Jeg bruker forøvrig klikktabell, utarbeidet i vintertemperatur. Er ingen verdensmester, men etter at jeg begynte med dette, har treffene blitt langt flere. Innskyting i kulde, med kalde patroner, har nok også hatt mye og si.

 

-16 grader bør ikke være noe problem, msyncron! Men anbefaler prøveskudd på morran :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Skyter inn på 150m. Da er det banker på 100 og 200.
Da har du rask kule! Med en utgangshastighet på 800m/s vil du ligge 8-9 cm under på 200.
Bedre å skyte inn på 180m. Da er man 3 cm under på 200 og 5 cm over på 100-110m. Snakker da fremdeles om kuler med utgangshastighet rundt 800m/s. Hva slags kaliber og patroner er det du skyter med msyncron?
Link to comment
Share on other sites

Skjønner ikke hvorfor dere ikke skyter inn på 100 meter og skrur de få kneppene som skal til. Så kan Dere konsentrere dere skikelig med trådkorset rett i fuglen..

 

Har man 1cm klikk på 100 meter blir hoderegningen enkel hvis man vet kulebanen. Kanskje en liten klikktabell laminert og tapet på kolben?

 

Med avstandsmåler er man da helt sikker på rett satt skudd ut til 300 Meter vil jeg påstå.

 

Uansett.. Det er under 2 uker til fest :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

til mssyncron

heisann, jeg ser du har vært oppi jorm på tiurjakt, hva synes du om området / terrenget mellom gæddede og jorm ? jeg og en kompis var der forrige helg. topp forhold, men for eit granland, julegraner så langt øye kunne se. ikke akkurat noe matfat for tiuren. vi fant litt furu neste dag, men det var planta furu som sto så tett at det var heilt jevlig, fikk ikke til å jakte i det hele tatt, aldri mer vinterjakt der for vår del

Link to comment
Share on other sites

Vømmøl: enig med deg i holde til hva man er vant til.

 

Mener bare at vi må tørre lære oss bruke justertårnene på kikkersiktene våre sammen til verdt et lite forsvarsbudsjett.. :)

 

Har man apple eller android.. Installler istrelok app. evt pc installer pcb. Evt bruk kalkulator på norma sine sider...men den tar ikke temp og høydemeter og trykk..

 

Ved å leke seg litt her finner man fort en enkel tabell for de vanligste holdene og man vil skyte bedre. Men over og underhold fungerer da det og... Har skutt tiur på den måten jeg.. Men jommen har jeg mystisk hvis bomet også... Marginene er små.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kom hjem fra Sverige etter min første toppjakt.vi var i et terreng ved bjørkvattne.Veldig mye snø og tungt føre og gå i.Det ble 2 orrhaner på meg.Men det var ganske mildt (minus 3-6) og mye vind. Vi fikk tips om og gå i tettskogen får og støkke ut mest mulig fugl og ta retning å følge etter. Problemet var at storfuglen ikke ville på topp men ble sittende i veden, mens orrfuglen var enklere og komme innpå og se. På 3 jaktdager så vi ca 45-50 fugl. Mest orrfugl men bra med storfugl.En fantastisk fin plass som kommer til og bli besøkt flere gang.

Link to comment
Share on other sites

Sånn. Da er varmintjegern tilbake fra de dype skoger!! Ser at andre har tatt opp vær- og føreforhold. Jeg skulle ha ønsket meg mer snø i helga. 30-40 cm er for lite på svenske hogstflater, og i skogen opplevdes det som mindre enn det. Jeg tror at særlig tiur vegrer seg mot å holde seg i topp når det skorter på snøen. Vår teori er at den holder seg i eller under tettskogen. I fjor, da det var etter forholdene temmelig kaldt i skjegget og rundt 20 minusgrader, var vår erfaring at fuglen satt i veden. Orren viste et tydelig mønster under sprengkulde; opp før fåglarne for å beite, hard aktivitet frem til ca. 12. Etter dette føk de, bokstavelig talt, i dokk. Den helgen begynte vi med å snike etter orre, for så å kikke etter tiur de siste to- tre timene. Det skjedde flere ganger at vi skremte opp orre, som da satte seg opp, i tiden mellom 12 og 15.

 

Denne helgen var det svært mildt, rundt minus fem og opp mot null. Orren satt da hele dagen oppe. Vår venn tjädertuppen ble observert kun få ganger, hver gang på støkk fra tjukkskogen. Ikke satt den seg opp heller. Tilsynelatende;-) Dette er første turen vi ikke skyter tiur, eller at jeg ser en!! Sånn sett er det helt ok. Likevel er det noe med å gå lange dager og ikke se snurten av en storing på topp. Det er et avsindig skue, som henter frem uante mengder med motivasjon!!

 

Når det gjelder bruken av 36 grains varmintkuler, var dette sukess! Jeg kjenner nå at det er mer enn greit å kunne meddele dette, ikke bare bare å gå knallhardt ut på kammeret, bli delvis ledd av, for så å samle seg når alt skal gjøres riktig på 162 meter :) Vel, to orrhaner med en halv times mellomrom, datt mot snøen i det jeg trakk på avtrekkeren. Herre min hatt for en fart på disse kulene! Jeg siktet høyt i ryggen bak vingeknoken på begge, som satt med siden til. Det var ikke snakk om noe inngangs- og utgangshull. Bare hull. Men fuglene virket helt fine i brystet, og om kvelden kunne vi sette til livs fire perfekte brystfileter, to hjerter og en hel lever. All energien hadde tatt for seg skroget i ryggen, vinger og annen innmat, og siden blåst enkleste vei, utover. Tre meter foran den ene fuglen lå et lite teppe av bloddråper, som var blitt tatt av litt vind. Kjappere teppefall tror jeg ikke jeg har vært med på.

 

Selvfølgelig var ikke fuglene de fineste jeg har hengt på sekken.Dette snakket vi litt om. Men det er mye verre å rusle videre med skadet fugl og til slutt tom sekk. Det er kun djevelsk.

 

Jeg er ikke i det minste tvil om at dette vil funke supert på tiur, som er en betydelig større fugl.

 

Når jeg lærer meg det tekniske, kan jeg legge ut noen bilder. Dette ble selvfølgelig behørig dokumentert :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ser at det er flere i denne tråden som jakter/skal på jakt til Nord-Sverige/Lappland.

 

Har selv akkurat bestilt meg rifle bla for bruk på toppjakt. Bor i Narvik så er i og for seg kort vei over grensen og ned mot bla Gällivare, men som dere sikkert skjønner så har jeg aldri vært på toppjakt tidligere og lurer derfor på om det er noen som har noen gode tips til områder i nord-sverige/lappland. Forventer ikke at dere skal røpe posisjonen til deres "gullgruver" men hadde vært kjekt å kanskje fått pekt ut retningen, sort of speak.

 

Har sett litt rundt på inatur.se, men er ikke så mange av tilbudene jeg føler appellerer til meg, samtidig som det blir litt som å velge i blinde da jeg ikke har noen preferanser verken fra denne type jakt eller andre kompiser som driver med dette.

 

Så igjen dersom noen har noe tips til områder fra la oss si Kiruna-Gällivare-Jokkmokk/Piteå så mottas det med stor takk. Evt send en PM.

Link to comment
Share on other sites

Sånn. Da er varmintjegern tilbake fra de dype skoger!! Ser at andre har tatt opp vær- og føreforhold. Jeg skulle ha ønsket meg mer snø i helga. 30-40 cm er for lite på svenske hogstflater, og i skogen opplevdes det som mindre enn det. Jeg tror at særlig tiur vegrer seg mot å holde seg i topp når det skorter på snøen. Vår teori er at den holder seg i eller under tettskogen. I fjor, da det var etter forholdene temmelig kaldt i skjegget og rundt 20 minusgrader, var vår erfaring at fuglen satt i veden. Orren viste et tydelig mønster under sprengkulde; opp før fåglarne for å beite, hard aktivitet frem til ca. 12. Etter dette føk de, bokstavelig talt, i dokk. Den helgen begynte vi med å snike etter orre, for så å kikke etter tiur de siste to- tre timene. Det skjedde flere ganger at vi skremte opp orre, som da satte seg opp, i tiden mellom 12 og 15.

 

Denne helgen var det svært mildt, rundt minus fem og opp mot null. Orren satt da hele dagen oppe. Vår venn tjädertuppen ble observert kun få ganger, hver gang på støkk fra tjukkskogen. Ikke satt den seg opp heller. Tilsynelatende;-) Dette er første turen vi ikke skyter tiur, eller at jeg ser en!! Sånn sett er det helt ok. Likevel er det noe med å gå lange dager og ikke se snurten av en storing på topp. Det er et avsindig skue, som henter frem uante mengder med motivasjon!!

 

Når det gjelder bruken av 36 grains varmintkuler, var dette sukess! Jeg kjenner nå at det er mer enn greit å kunne meddele dette, ikke bare bare å gå knallhardt ut på kammeret, bli delvis ledd av, for så å samle seg når alt skal gjøres riktig på 162 meter :) Vel, to orrhaner med en halv times mellomrom, datt mot snøen i det jeg trakk på avtrekkeren. Herre min hatt for en fart på disse kulene! Jeg siktet høyt i ryggen bak vingeknoken på begge, som satt med siden til. Det var ikke snakk om noe inngangs- og utgangshull. Bare hull. Men fuglene virket helt fine i brystet, og om kvelden kunne vi sette til livs fire perfekte brystfileter, to hjerter og en hel lever. All energien hadde tatt for seg skroget i ryggen, vinger og annen innmat, og siden blåst enkleste vei, utover. Tre meter foran den ene fuglen lå et lite teppe av bloddråper, som var blitt tatt av litt vind. Kjappere teppefall tror jeg ikke jeg har vært med på.

 

Selvfølgelig var ikke fuglene de fineste jeg har hengt på sekken.Dette snakket vi litt om. Men det er mye verre å rusle videre med skadet fugl og til slutt tom sekk. Det er kun djevelsk.

 

Jeg er ikke i det minste tvil om at dette vil funke supert på tiur, som er en betydelig større fugl.

 

Når jeg lærer meg det tekniske, kan jeg legge ut noen bilder. Dette ble selvfølgelig behørig dokumentert :wink:

 

Godt å høre at den vrengte polvotten hadde brystfileene i behold.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at det du skriver om din kules egenskaper, og virkning på fugl, tyder på at skudd mot tiur ville kunne medføre sprengning/stor kjøttødeleggelse. I motsetning til deg, som på bakgrunn av to tilsynelatende nokså stygt skutte haner (riktignok inntakte brystfilèter), ikke er i tvil om at det "funker" å skyte tiur med samme ammo. Og så mener jeg at det virker som at din definisjon av at kula "funker" inkluderer aksept av mye ødeleggelse. Og der er vi uenige (hvis jeg har oppfattet deg rett).

 

Godt å høre at den vrengte polvotten hadde brystfileene i behold.

Tror Bustergutten er inne på hva jeg mener, uten at jeg skal ta hans syn til inntekt for mitt eget. Korriger meg om jeg tar feil.

 

Ser nå at dette, og forrige innlegg, kanskje virker litt fordømmende. Var ikke slik ment! Poenget var å få frem at jeg ikke ville brukt den ammoen på tiur. Risikoen for sprengning blir ikke mindre når du går fra orrhane til tiur. Enig at det er bedre at fuglen detter ned, enn at den skadeskytes og blir borte, men det finnes da mange gode helmantel-alternativer. Vel, jeg skal ikke fortelle deg (mer om :smile: ) hvordan du skal bedrive din jakt. Ikke sikkert mitt syn er "det riktige", men her finnes kanskje ikke noen fasit - kun personlige preferanser/prioriteringer.

 

Grattis med fugl uansett :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Bruker norma jaktmatch..fågel. klikktabell e genialt. Nå e rifla i senter på 100. 8 knepp opp og vips senter 200m.! 2 dager igjen!

 

Dette med skiføre. Hvor lenge er det fra d e mildver til man få skare som bærer ski? Nå e d mildver,men d bli 4-10 minus frem t jaktdag fredag,ogg litt snø. Er redd for knaseføre...

Link to comment
Share on other sites

Alltid greit med presise nyanser. Når jeg skriver at jeg tror kula vil være egnet også på tiur, er dette med fokus på at tiurkroppen er enda større og følgelig vil tåle trykket i brysthulen. Jeg ser at to stk "løkki" orrhaner ikke er allverden å vise til forskningsmessig, de føyer seg imidlertid inn i rekken av et pent knippe grågås, som er felt med samme kaliber og kule.

 

At noe funker for meg......hva er det? Det eneste som ikke har vært optimalt så langt, har gått på estetikk. Altså følelser. Dette er vel umulig å diskutere noe særlig..? Vi likte jo ikke at orrhanene våre fikk et stort hull i ryggen, og min venn preparanten er vel heller ikke videre heppi. Likevel, med unntak av noe innmat kunne vi nyte alt. Og vissheten om at viltet (nesten?) uansett treff vil drepes, kjennes god for et jaktlag, som har flere skadeskutte fugler å vise til. Dessverre.

 

At jeg ikke har fått helmantel til å gå så godt som jeg har ønsket ennå, er også en medvirkende årsak.

 

Vi får se. Våren er lang. Nå mumles det om kobberkuler og lang eksåanderingstid. Lav vekt og lang kule. Tenk hvis presisjonen...!

 

Takker for gratulasjoner! Som sagt, det betydde litt mer denne gangen.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Det kan jeg forstå, og jeg får litt mer forståelse for kulevalget ditt, når du forteller om dette.

 

Selv fikk jeg ikke Norma Fågel til å gå bra. Prøvde mye, og tvilte fælt, før jeg landa på Lapua Trainer. Selv om jeg er fornøyd, har jeg litt lyst til å teste Lapua 144grs FMJBT nå. Den har vesentlig bedre bc. Har aldri testa bt-kuler før, men det kan være verdt et forsøk.

 

Utrolig hvor mye et par haner har å si, når man har reist langt, slitt fælt og hatt "stang-ut" tidligere!

Link to comment
Share on other sites

Grunnen til at jeg skriver om dette, er først og fremst å dele erfaringer, både gode og dårlige. Begge vil jo gi en retning for leserne! Det utradisjonelle aspektet, eller kall det..tabloide, med å prøve ut en varmintkule på noe så høyt skattet som skogsfugl, gjør nok at følelser kan stenge for vilje&evne til å ta på forskerbrillene. Ser den. Jeg fikk et tips fra en jæla flink fyr på et tidspunkt der en halvsær 1:10 til nå kun var ordentlig venn med de lette og sinte kulene. Scirocco sin 75 gr, vakre vakre saken, traff ikke skiva på 100 m en gang. En diger skive. Og scenaren på 69 gr hadde nok for mye krutt i baken, sammen med dårligere presisjon kjente jeg at jeg ikke kunne gå i kroppen på fugl med denne, siden den nærmest flådde testorren min, en clementin. Skal prøve igjen med denne med hastighet på ca 850.

 

Varmintkula egner seg altså når forholdene tillater prikkskyting. Var stresset så det holdt på fredagen, da blåste det 8 m sek, og all selvtillit forsvant sammen med vinden. Og hjemme lå 6.5-pipa....

 

Min optimale kule er en som samler minst 15 mm på 100, som kan skytes overalt i fuglen, kanskje med et hederlig unntak i ryggen, der drepeevnen er bedre enn det reine helmantelkuler har vist til nå. Som nevnt ligger våren foran oss, jeg har akkurat fått egen nøkkel til skytebanen.

 

Lapua trainer...er det den butte saken?

Link to comment
Share on other sites

Foreslår at der ammogreia diskuteres i egen tråd...det e selvfølgeli vikitg,men for oss dødrlige som e brklageligvis litt blank på lading etc så bli det litt gresk....]

Ja, Gud forby om du skulle finne på å lære noe her inne.

 

Her kan vi dele triks og tips

Er ikke kulevalg og lading innenfor dette, mener du?

 

Hvor lenge er det fra d e mildver til man få skare som bærer ski?]

La oss heller få flere slike fornuftige spørsmål. Sorry, men du ba om det.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kan sitte på youtube en hel helg å se jaktklipp! :shock:

Oppdaget en tiur på toppen i Sverige..hadde denn på ca 150 meter, men tenkte jeg skulle komme meg litt nærmere. Var vell inne på 100 meter da jeg la meg ned for å skyte..å akkurat da jeg fikk tiuren i fin positur i kikkerten, så fløy den!! :evil:

Link to comment
Share on other sites

;)

 

Bare lekkert.....

 

Vi kutter der, og satser på rapport fra sverige på søndagskveld.

 

Får nå se hvordan dette helmantelstyret skal uttarte seg. Ser det er en del som ikke liker denne Fågel fra norma, men det vil vise seg! Tror nok det beror mest på skytter og puls...;)

Link to comment
Share on other sites

Fikk en liten nedtur i dag, jeg da. Blir ingen tur likevel denne helga. Han jeg skulle til har blitt sjuk, så han lurte på om jeg kan komme neste helg i stedet.

 

Skal i utgangspunktet på utstilling med bikkja da, og eldstedatteren min skal på hundekjøring med jakt- og fiskeskolen, som hun er med på. Får nå se om det i det hele tatt blir tur. Mistet litt gnisten nå, men den kommer sikkert igjen utover i uka. Rekker en tur på skytebanen i det minste. Så får en håpe både den ene og den andre er frisk og rask igjen. Har gått med elendig form mye av uka, men akkurat nå er det brukbart igjen.

Link to comment
Share on other sites

Onsdag setter vi kursen mot nord Sverige, vi er 4 stk. Som skal jakte i 4 dager. Veldig spent på om der blir no fugler å se! I tillegg blir dette den store testen a villkatten vi har bygd(om det blir noe og skyte på). Vil det bli noe igjen av fuglen?

Skal bruke 75 gr swift scirocco 2, og med en utgangshastighet på litt over 1000 m/s får jeg en utrolig rett kulebane, men hvordan det går med fuglen et ett annet spørsmål. Har med 6,5 med Lapua Scenar om det sku bli helt fjasko.. Har også gjort en del andre innkjøp til

turen som jeg er litt spent på hvordan fungerer, en Redfield Raider 550 og en Vortex Diamondback 8x42.. Har ikke høye forventninger men håper de er vert penga, det skal ikke så mye til;)

 

Skal komme med tilbakemelding når turen er gjort. Skal prøve og få tatt noen bilder på turen og, selv om jeg ikke er spessielt flink til og dra fram kamera når jeg er ute på jakt.

 

 

Mvh

Aannerud

Link to comment
Share on other sites

Høres ut som om det kan bli en fin tur. Fire dager er akkurat passe! :-)

 

Får se om jeg får tatt turen over grensa selv til helga. Håper kompisen i Orsa er i form igjen. Mistenker at han har/hadde influensa, og da spørs det vel! Får ta det som det kommer!

 

Blir uansett en tur til skytebanen på onsdag for å skyte litt om jeg får tid og prøve liggende med sekk som underlag. Skal også prøve litt mer med mildotretikkelet. I følge Norma sin ballistikkalkulator faller kula drøyt 19 cm fra 100 til 200 meter. På første dot'en under, sitter skuddet ca 12 cm over (ca 175 meter i følge kalkulatoren). Da skulle vel dot nr to gi ca 24 cm og dermed gå rett i på ca 210 meter. Bra fall mot slutten!

 

Det jeg frykter litt er "kamotapen" som sitter på. Fant noe hvit tape, ala gaffatape, og bare klistret på stokk, løp og demper. Det kan bli spennende å få av etterpå...

Link to comment
Share on other sites

Da er årets toppjakttur over, ble kun en dagstur i går. Kjempeføre med ski men spetsen slo gjennom. Så 6-8 tiurer i løpet av jaktdagen. Jeg var med som "jaktguide" :smile: Så min bror fikk skyte en flott tiur som jeg fant på topp. Den siste som var med fikk to sjanser som han ikke traff på. Den ene var veldig synd da spetsen hadde kjempelos. Men ble en fin tur med tiurfall.

Link to comment
Share on other sites

I morgen ettermiddag går turen over grensa. Håper på noen dager med fine turer og trivelige kvelder. Håper selvfølgelig å få skyte fugl, men har vært på så mange turer uten fangst, at jeg ikke tar dette som en selvfølge lenger.

 

Skogeieren har nettop brøytet veg inn til hytta, og han såg ca 30 orrhaner på turen.

Skulle ønske jeg ikke viste dette. Man får jo bare forhåpninger. :mrgreen: Og alle skuffelser er forankret i for høye forventninger.

Link to comment
Share on other sites

Vi var 4stk som var over grensen i helga. Vi jaktet to og to sammen. Resultatet ble 4 tiur. Tilfeldighetene gjorde det sånn at det ene "teamet" fikk to tiurer hver og så mange tiurer iløpet av helgen. Det andre "teamet" så ingen fugl. Vi så kun en orrhane, men det var fra bilen. Så denne ble ikke jaktet på. Merkelig at vi ikke skulle se flere orrhaner da områdene skal ha god bestand. Mulig de lå i dokk denne helgen.

Det er ihvertfall en del tilfeldigheter med toppjakt når vi går i de samme områdene, men kun et par av oss lykkes. Heldigvis var jeg en av dem heldige som fikk med tiur hjem :)

Link to comment
Share on other sites

Jaja...

 

Da er årets første store nedtur fakta. Det ble ingen toppjakt denne gangen gitt... Kompisen i Sverige er ikke i form til å jakte, så da gikk årets høydepunkt i dass...

 

Kunne komme over og gå i skogen på egenhånd, men som gjestejeger er det jo en risiko for å bli tatt. Det vil jeg hilst slippe, så da blir det ingenting. Faen... Rett og slett...

 

Skal i hvert fall fikse jakt helt på egenhånd og helt alene neste år. Da blir det i hvert fall jakt :!:

Link to comment
Share on other sites

Her er en liten rapport fra forrige helgs toppjakt.

 

Turen startet etter at kollegaen hadde slutta på jobb, og veien gikk mot Torsby for så å kjøre E45 nordover. Rett over grensa holdt det på å gå skikkelig galt. I øyekroken ser jeg skogen konge komme galloperende nedover lia og rekker å skrike "elg" og kjenne bremsene bite alt for dårlig før det smeller! Gudskjelov rakk elgoksen nesten forbi bilen så vi traff den i bakparten. Den fikk seg et lite rundkast på den glatte vegen før den jumpet over brøytekanten og forsvant. Så da var det på med varsellys og opp med trekant før vi gikk fram og kikket på bilen. En liten bulk i panseret og noen plastbiter var alt som var ødelagt. Jøss! Heldigvis var det et hus like ved så vi ringte på og hun skulle ringe til viltnemda som kom etter en halvtimes tid. I mellomtida hadde noe sånt som 10-15 biler passert oss og ingen stoppet! Og det var ikke bare svensker hvis dere tror det. Uansett; vi ble med på ettersøk og fulgte sporene en god stund. Ingen tegn til håravfall, blod eller at elgen haltet. Den ble erklært frisk (men var sikkert litt støl dagen etter) så vi kunne reise videre.

 

En del forsinket ankom vi da hytta på ski. Gradestokken viste friske -23 ute og -15 inne. Masse ved i ovnen og litt skotsk livets vann gjorde allikevel sitasjonen holdbar.

Lørdagen kom vi oss ut klokka ni etter å ha byttet på med fyringsvakt på natta. Etter noen få hundre meter ser vi denne beitefura og tenker: "Dætta blir jaggu bra!"

 

Beitefuru (forstørr bildet så ser dere furnåler på bakken under den midterste nermeste fura):

16hsoc4.jpg

 

Men som så mange ganger før ble skuffelsen stor. Den beitefurua var det nærmeste vi kom tiur i topp denne dagen. Totalt ble 11km tilbakelagt på ski uten å se annet enn scooter-førere og et par "noe-dager-gamle" dokker etter orrfugl.

Terrenget var uansett veldig fint, det var ca 15 kalde og lett overskyet. Trærne var veldig hvite og fine og med lysegrå skyer skulle svart fugl ha syntes godt.

 

Terrenget:

fu40n7.jpg

 

Her er et bilde av hytta vi bodde på:

15gftqo.jpg

 

På søndag var det enda litt mildere, ca 5 blå. Sola kom fram etterhvert og det ble riktig så trivelig. Vi la i vei på en annen åsrygg og fant store lange myrområder der. Problemet var bare at det første vi så da vi kom inn på området var en hønsehauk (eller en annen stor rovfugl) som seilte rundt på stive vinger. Jeg skulle tro at dette ikke akkurat er god medisin for at fuglen skal toppe seg.

Vi gjorde uansett et forsøk uten å se annet enn 4 dokker etter orrfugl, omtrent like gamle som lørdagens. Igjen var det meget fint terreng, men det virket ikke som om det var fugl der denne helga. Vi skremte heller ikke ut noen som satt på bakken etter å ha gått totalt 20 km i løpet av helga. Det er jaggu langt nok i løssnø.

 

Turen hjem ble mye mindre spennende (gudskjelov) enn turen dit, så får vi satse på bedre lykke neste gang.

 

Edit: Glemte å nevne at jeg seff hadde kjøpt feil batterier til avstandsmåleren jeg hadde lånt. Ikke at det spilte noen rolle...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...