alovset Posted November 27, 2010 Share Posted November 27, 2010 Skal prøve for første gang og speke ett av låra og en bog. har søkt og lest i div andre tråder her, men er fremdeles litt usikker såå lurer på : Lurer derfor på hvor lenge dere bruker å la de ligge i saltet,(tørrsalting) Skylle av eller vanne ut etterpå? eller holder det å bøste av saltet? Til slutt, gjør det noe om de henges ut i minusgrader? På forhånd takk for gode råd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted November 27, 2010 Share Posted November 27, 2010 Jeg har også ett lår liggende i tørrsalt nå.Det er ikke så veldig stort,er fra 1 1/2 år gammel bukk.Det kommer jeg til å la ligge ca 4 døgn i saltet.Deretter vanner jeg det ut i rennende vann i en liten times tid.Etter jeg har tørket godt av det med kjøkkenpapir,så henger jeg det i taket over ovnen natta over.Da får det en fin tørkehinne,så går det rett ut i vedboden etterpå.Kuldegrader gjør ingenting.Det er bare fint at det er tørt og kaldt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alovset Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Okei, hadde tenkt prøve 4-5 døgn jeg og. er et lår fra ei voksen gjeit. hva skjer om det ligger litt for kort i saltet? er det bedre la det ligge så en bombesikker eller kan det da bli så salt at det ikke er spiselig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gunnar Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Jeg pleier å tørrsalte rådyrlår i 2 døgn. Børster bare av saltet etterpå. Syns dette blir salt nok. Bare pass på at alle deler på låret er i kontakt med saltet under saltingen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funnsjødalen Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Mener å huske at tommelfingerregelen til en spek og røykguru her inne, sier 1 døgn pr kilo kjøtt. Et lår fra ei voksen geit vil da bli tilnærmet lik 3 døgn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skattebo Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Et godt speketips-0,8 døgn pr kilo køtt.Det har jeg gjort på elg,sau rådyr og gris,får da et produkt som ikke er så ramsalt,spesielt viktiger dette med vilt kjøtt som tar til seg saltet bedre enn taqmmdyra våres.Bon apetit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alovset Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Låret har ligget i 3 dager, så bør kanskje ta det utav salte, vanne ut å henge det opp i morgen mandag da.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funnsjødalen Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Ingen utvanning. Bare tørk, evt skyll av overflødig salt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alovset Posted January 1, 2011 Author Share Posted January 1, 2011 Hvor lenge bør rådyr bog/lår henge før det er ferdig speket? har hengt ca 1 mnd i ganske mange blå til nå. (stabbur) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 Hvor lenge bør rådyr bog/lår henge før det er ferdig speket?I gamle dager pleide man å si at spekekjøttet var ferdig når gjøken gol. Da ble det gjerne hengt opp i slaktetida og hang på stabbur uten varme. Et rådyrlår, eller enda "verre", en rådyrbog er mindre og magrere enn et lammelår og vil nok være ferdig noe før den tida. Men skikkelig speking tar tid, ikke vær for utålmodig og ikke prøv å speede opp prosessen. Da får du salt tørkakjøtt istedenfor spekekjøtt. Jeg for min del går og ser til spekekjøttet sånn dann og wann, godsnakker med det og stuller litt med det, men jeg ville ikke regnet med å ha det ferdig før godt utpå ettervinteren/våren. Tida varierer med hvor tørt det er der det henger. Ungdommen i dag, de er så utålmodige. Speking er litt sånn der Zen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greppe Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Tar opp denne igjen! Er det noen som vet om kjøttet kan ha vært fryst før man salter og henger? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Bør gå greit det. Oppskrift tørrsalting jeg har brukt. 4 døgn pr kg+ 1 døgn. Husk også salt under. Utvannes i 12 timer i stort kar, iaf 50 l. Henges 1 uke før evt røyking. Greia med utvanning er å få jevnt med salt gjennom kjøttet. For at det skal saltes greit helt inn, blir det oversaltet ytterst og det må derfor trekkes ut noe salt igjen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.