Sako 30-06 Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Av og til er til og med barneforeldre alene -- eller "toeine" som kan kalle det her i distriktet. Da passer det fint med en liten date med livsledsageren. Den klassiske "dinner and a movie" er en fin form for date, for den kan gjennomføres selv om man ikke orker å gå ut etter ei litt slitsom arbeidsuke. Middagen ordner man selv, filmen kan date'en få lov til å velge fra DVD-hylla. Da legger man grunnlaget for en hyggelig hjemmekveld som er litt mer enn bare ei flaske vin og Skavlan på TV. Denne retten kan lett skaleres opp til flere enn bare to personer, men krever da tilsvarende mer kjøtt. Det er vel de færreste av oss som har ubegrenset tilgang på rådyrfilet i store mengder, så derfor passer dette godt til et litt intimt måltid for to. Man tager: 2 rådyrfileter 3-4 ts grønn pepper fra glass 2 sjalottløk Skogssopp etter ønske, gjerne kantareller Fløte Smør Noen halvstekte minibaguetter Litt olivenolje, litt nøytral matolje Salt, pepper, estragon, rosmarin En god dram konjakk eller Calvados (kan sløyfes) Man starter med å tine, temperere og tørke av kjøttet. Så finhakker man 2-3 ts grønn pepper og krydrer kjøttet med denne pluss litt nymalt svartpepper og selvsagt passende med salt. Så tar man så mange minibaguetter som man vil ha, deler dem på langs, pensler med litt olivenolje og drysser over litt rosmarin og litt havsalt, gjerne Maldonsalt. Spesielt hvis man bruker tørket rosmarin kan dette gjerne gjøres først, slik at noe av rosmarinsmaken kan få tid til å gå ut i oljen. Sjalottløken hakkes fint. Hvis man vil ha litt "sting" i sausen finhakker man en teskje til med grønnpepper og blander dette med løken. En halv til en hel squash deles på langs, renses for kjerner og skjæres i skiver. Sett baguettene i ovnen på 225 grader og sett klokka på 10-12 minutter. Soppen og kjøttet steikes i smør i hver sin middels varme stekepanne. Dette går helt fint å gjøre samtidig. Følg med på kjøttet ved å klemme på det. Kjennes det slapt ut, er det ennå blårødt og rått inni. Når det har fått en god spenst idet man klemmer på det, er det mørkrosa. Blir det stivt og litt hardt, er det stekt for lenge. Når kjøttet kjennes OK ut, tar man det opp og legger på et fat for å hvile. Når soppen er ferdigstekt strør man over litt salt og legger den på et fat, og man tømmer litt olje i panna og har i squashen. Hvis man legger squashen i panna omtrent når man begynner på sausen, vil den være omtrent ferdigstekt når sausen er ferdig. Et ørlite saltdryss er godt å ha oppå squashen mens den stekes. Så begynner man på sausen. Løken, eventuelt litt ekstra hakket grønnpepper og en god klype estragon legges i panna og får frese i smøret til løken er blank og mør og har fått litt farge. Så slår man over drammen og koker av alkoholen. Det er ingen vits i å brenne den av, slikt er bare for effektens del. Dessuten liker jeg dårlig åpen flamme opp mot ventilasjonsvifta der det gjerne ligger litt gammelt fett og godgjør seg. Når dette er kokt nesten inn, har man på halvparten av en 1/3L-boks med kremfløte og lar dette koke inn. Smak til. Er det for mildt, krydre med litt nymalt svartpepper og kanskje en anelse salt. Er det for skarpt, ha i mer fløte og kok inn litt til. Skjær opp filetene og legg på fat sammen med sopp og squash, tøm sausen i en mugge og legg baguettene på et passende fat. Til dette passer det glimrende med en solid vin med mye smakstyngde. Jeg hadde veldig lyst på fransk den kvelden, så jeg valgte en ganske muskuløs Bordeaux fra Pomerol. Det var en '95 Ch. La Fleur-Pétrus som hadde blitt med hjem fra en taxfreesjappe en gang for så lenge siden at jeg heldigvis har glemt hva jeg ga for den. Selv denne var nesten i spinkleste laget for å stå opp mot grønnpepperen, men hvis man tok en slurk Farris eller en bit baguette før man drakk av vinglasset, gikk det flott. Ellers ville jeg nok valgt en Barolo eller en god Amarone. Rimeligere viner som kan passe er f.eks. sørafrikansk Pinotage, amerikansk Zinfandel eller australsk Syrah. Og ja, kvelden var ytterst vellykket Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Dette så da veldig godt ut Fantastiske mattråder du lager Nesten så jeg begynner å angre på at jeg har fått til rådyrren beagle. mvh Taiko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kammerlås Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Helmaks! Helt sikkert lykke for småbarnsforeldre, og for oss på det åpne markedet kan et slikt kongemåltid føre til dessert-tilbud både før, under, og etter måltidet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 23, 2010 Author Share Posted January 23, 2010 for oss på det åpne markedet kan et slikt kongemåltid føre til dessert-tilbud både før, under, og etter måltidet "Før" -- vel å merke før man begynner å steike maten -- går greit, for det går raskt å lage til dette. Men jeg vil anbefale å unngå dessert "under" måltidet. Denne maten smaker best varm. Dessuten blir desserten enda litt varmere når man kommer litt lengre ned i vinflaska mot slutten av middagen Jeg kan forresten varmt anbefale å finne fram en liten bit Brie eller noe slikt når kjøttet er spist opp og før man går løs på desserten. Litt ost og et par biter brød er finfint følge til det som måtte være igjen nedi vinflaska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Flott tråd Sako, det der såg skikkelig godt ut !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikkel Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Et sånt måltid kan ha truseløsnende effekt . Spesiellt hvis daten ikke allerede er bortskjemt på rådyrkjøtt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kammerlås Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Takker for råd, Sako 30-06! En må være litt forsiktig, for om spørsmålet "Er maten viktigere enn meg?" dukker opp i den andres hode, havner en fort i minus. Da er det bedre med noen raske triks for å minimere skaden på maten, og så gi kvinnen full oppmerksomhet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 23, 2010 Author Share Posted January 23, 2010 om spørsmålet "Er maten viktigere enn meg?" dukker opp i den andres hode...skal man svare "selvsagt ikke, men jeg vil gjerne at du skal få nyte maten når den er best" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eivind338. Posted January 23, 2010 Share Posted January 23, 2010 Nå ble jeg sulten selv om jeg og fruen var og spiste på Big horn idag (hadde en 400g. biff) og måtte smake på bror min sin hjemmelagde pizza når vi var innom der når vi kom igjen Må si du lager noen flotte mat tråder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Denne skal jeg definitivt prøve på de to siste rådyrbiffene som ligger i frysern!! Når man steiker slik biff, hvor sterk varme skal man ha på panna (tenker da på steikepanna)? Jeg har hørt at biff skal stekes på sterk varme, men da svir vel kjøttet seg hvis det tar litt tid å få biffen klar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Nesten så jeg begynner å angre på at jeg har fått til rådyrren beagle.mvh Taiko Du får la Taiko forbli rådyrren, og jakte med bikkjene til meg og dunkern for det de er verdt til høsten da! Sako lang, jeg er imponert og ydmyk, dette ser (nok en gang) helt fenomenalt ut! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Når man steiker slik biff, hvor sterk varme skal man ha på panna (tenker da på steikepanna)? Soppen og kjøttet steikes i smør i hver sin middels varme stekepanneDet betyr posisjon 4 hvis 6 er full spiker. Smøret skal ha en fin, nøttebrun farge. Blir det mørkebrunt, får smøret fort en litt bitter, svidd smak. Ikke godt.Jeg har hørt at biff skal stekes på sterk varme, men da svir vel kjøttet seg hvis det tar litt tid å få biffen klar?I gamle dager skulle man "svi" biffen på full varme, så ha fett i panna, skru ned varmen og ettersteike. Det er unødvendig. God, ikke for skarp varme er finfint. Husk å kjenne på kjøttet under steikingen, etter etpar forsøk er det lett å kjenne forskjell på "slapt" kjøtt som er rått inni og den gode, litt myke spensten som kjennetegner en perfekt stekt (altså mørk rosa) biff. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted September 7, 2010 Share Posted September 7, 2010 Denne skal prøves idag, wish me luck Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.