Mauser68 Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Ja, denne helga har vore utrulig artig, det må eg sei. Eg har hatt ein beskjeden gutt frå Vest på besøk her, MrMju eller Faste som han blir normalt kalla. Me har hatt ein stri tørn med å lage hjortepølser i helga, samtidig som eg slo sammen mine andre kjøtt foredlings gjeremål denne helga også, iallefall det som skulle røykes. Fekk spørsmål tidligare i haust om MrMju kunne få væra lærling på "pølsefabrikken" og det kunne eg nesten ikkje sei nei til. Og på Fredag så starta me opp med jobben. Faste fekk nett kome innom døra og helse på familen, før han blei satt i arbeid. Her har me fått tømt litt kjøtt og kverna litt spekk, og det er klart for å blandes med salt og krydder. Her er begge mann i full gang med eltinga av pølsedeigen. Faste tømmer i ei blanding av hjortekraft, svinekraft, vatn og potetmel i blandinga. Her er alle egga kome i blandinga også, no skal det eltes på nytt igjen.. Her er undertegnede klar med tarmen, den har blitt skyllt med vatn, og klar til bruk.. Faste er lærling, så han må selfølgelig jobbe for "lønna", han ser derimot litt skeptisk ut.. Her er første pølsa på veg ut av maskina, aner eit lite fornøyd glis her.. Her er første ladninga av produskjonen.. På slutten, så gjekk me tom for tarm, og det var litt pølsedeig igjen. Dvs eg hadde ein liten pose med tarm i fryseren, men det blei seint på kveld og tining ville ta tid. Så derfor blei det laga skikkelige gode karbonader istadenfor. Overivrig i tjenesten som Faste var, så måtte han stikke nesa si i alt eg gjorde... Sjekk størrelsen på karbonadene, dette er ei 32 cm steikepanne/sautepanne.. Etter ein lang dag med jobb, so smaker det godt med ein middag.. Klokka blei 23.00 før middagen blei servert, men til gjengjeld så var det ikkje kva som helst middag heller. Faste var kokk og laga hjortebiff, soppstuing av kantarel og rødløk, og mandelpoteter i oljemarinade med kvitløk.. Skikkelig herremåltid. Her er alle kjøttvarene i røykehuset før røykinga tar til.. Skikkelig røyk er viktig... Her er undertegnede på veg med ein liten påfyll med spon... Gutten i røyken, det er plagsomt masse røyk i røykjehuset.. Say no more, pføy.... Og Søndagsmiddagen måtte være av lokal variant, så Faste fekk selfølgelig smaka på smalahove.. Og alt gjekk rett ned for uten eit blunk, flink gutt det her.. Og her er pølsene nesten ferdig røykt, Faste måtte ha med produktene sine heim, så dei blei tatt ned litt før røyken hadde lagt seg.. Min del henger fortsatt i røykjehuset, og der skal dei hengje til i morgon kveld, før dei havner i fryseren.. Det blei 57 hjortepølser av ca 22 kg med pølsedeig.. Til slutt må eg berre sei, eg blei imponert over arbeidsviljen til Faste og for ei koselig helg dette blei. Me jobba, åt godt, koste oss me litt drikke og lo godt av gode historier undervegs.. Kjerringa blei påspandert 15 røde roser av Faste, og for at eg ikkje skulle havne i dårlig lys, måtte eg jo kjøpe ein bunt eg også.. Så kjerringa var svært fornøyd med valget av lærlingen min og at det havna 30 roser på bordene i helga.. Det er sjelden kost her i huset utenom morsdager og gebursdager ( ) So tusen takk for ei knallfin helg Faste, so får me håpa at pølsene vart gode, og at me får nyta godene etter denne strålande helga me hadde i lag..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maral Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Fin tråd! Regner med at dere hadde det rett så kjekt i helga.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OveR Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Her vil jeg også søke lærlingeplass! Ser ubeskrivelig bra ut! mvh OveR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Detlef Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Håper det finns flere lærlingsplasser der sør skal søke og. Om igjen en kjempeflott mat tråd, Mauser68. Tusen hjertelig takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 Me hadde det heilt fortreffelig i helga, det skal eg love deg Maral. Og lista over søkere er eg redd blitt litt i lengste laget for ein som produserer i so små skala som meg.. Men det er kjekt at de likar tråden og den type arbeid. I dei trådene eg har om pølsemaking og røyking, så står det ein del gode tips der, sjekk linkene under her : Tråd om pølsemaking : http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=12312 Tråd om røyking av kjøtt : http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=6658 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tord Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Dæven, dette så ikke vondt ut! Nok en flott tråd! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrMju Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Ja dette var ei flott helg. Værten tok umåtelig godt vare på lærlingen. Og hadde meg i arbeid heile tia. Men dette var både morro og lærerikt. Eg lo godt heile helga. Og smalahovet smaka fortreffelig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Hmm.. Først poster HB en tråd som gjør meg tørst, og så kommer du og lager en som gjør meg sulten... Jaggu meg gode Kammerater dere er... Neida, det der så jo bare kjempegodt og trivelig ut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 ... og de pølsene skal testes i helgen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Mmmmm, eg har hatt ein runde med den ferske og nylaga pølsa her i dag.. Eg har smakt betre, men eg har jaggu meg smakt mykje værre pølse og.. Men eg var ikkje so fornøyd med årets pølse, som fjorårets, uansett om ein bruker samme oppskrift, så blir den ikkje lik. Men den var absolutt godkjent, det må eg tilføye. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ferieguru Posted November 16, 2009 Share Posted November 16, 2009 Morsomt å se at dere lager pølser, men den særnorske Gilde-idéen med potetmel i pølsene skjønner jeg ikke helt. Ikke nødvendig med slikt i pølsevevet. I Tyskland er det ikke lov en gang med slikt i pølser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Nei du seier noko der Ferieguru, det er fullt mulig å lage pølser uten, det har eg testa. Men eg må sei at det er ein fordel å bruke potetmel, sånn eg ser det, med at pølsa blir fastere.. Men eg har laga pølse med kun egg som bindemiddel, og det funka det, men du må kanskje bruke litt mindre kraft/veske og du må elte den meir, sånn at du får deigen skikkelig stiv med eltinga. Edit : Og det er vel ikkje Gilde sin ide, er det vel ? Det har vel vært brukt i pølseproduksjon lenge før Gilde blei etablert, meiner eg å huske.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 18, 2009 Author Share Posted November 18, 2009 Her er forresten oppskrifta som me benytta i år, omtrent samme som fjoråret i grunn. 16 kg hjortekjøt 5 kg svinespekk 1.5 liter hjortekraft 1 liter svinekraft 2 liter vatn 400 gram potetmel 38 ts salt, delvis toppa 8 ts finmalt pepper, delvis toppa 8 ts koriander, delvis toppa 24 egg Krafta kan erstattast med vatn, men pga litt saltinnhold og krydder i denne, så kan ein auke salt og krydder mengden med et par ts.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 I skrivande stund, har eg besøk av Mr.Mju og me driv på å lagar pølse no. Deigen har kvilt seg frå i går kveld, og me blir nok ikkje ferdig før langt på kveld.. Kjem nok litt bilder og info seinare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjella Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Mmmmm, eg har hatt ein runde med den ferske og nylaga pølsa her i dag.. Eg har smakt betre, men eg har jaggu meg smakt mykje værre pølse og.. Men eg var ikkje so fornøyd med årets pølse, som fjorårets, uansett om ein bruker samme oppskrift, så blir den ikkje lik. Men den var absolutt godkjent, det må eg tilføye. Har du varm eller kaldrøkt pølsene dine? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 Dei blir kaldrøykte.. Har ikkje muligheit til varmrøyking, anna enn via Abu boks.. Testa forøvrig ei nylaga pølse i dag i Abu`en, og det funka det, men det blir ikkje det samme som kaldrøykte synst eg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaktlykke Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Heldige dere! Pølsene dine fra i fjor smakte FANTASTISK Hils Mjuen da og så setter vi som sagt stoooor pris på bilder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 Ja ja, Mauser. du fornekter deg ikke Flott tråd, skulle ønske jeg kunne bare halvparten så tror jeg kona hadde jubla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 Takk for gode kommentarer Jaktlykke og Graahund. Då har eg sendt Mr.Mju avgårde, med bagasjerommet fullt av godsaker her, og helga har på alle måtar vore vellukka. Knakande kjekk fyr, flink å ta til seg lærdom, og er i grunn snart ein befaren pølsemakar. Tråden om årets prosjekt, blir å finna i denne tråden her. : http://kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=45823 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.