Jump to content

Duggsikkert siktemiddel


Hjort1

Recommended Posts

Hei!

Jeg jakter for det meste hjort på vestlandet, og er litt plaget med dugg på kikkert uansett hvilken jeg har kjøpt og prøvd ut (alt fra Leupold til Zeiss og Swarovski). Har prøvd å gå med butler creek og lignende, men å vippe dem opp en gang i styrtregn for å så vippe dem ned igjen så er det fort dugg igjen ved neste skuddsjangse.

 

Det funderer litt på er om det finnes noe annet enn åpne sikter som kan brukes under slike forhold. Jeg tenker da særlig for eksempel på Aimpoint micro eller lignende. Skyte med begge øynene åpne her, så tenker jeg litt ignorant at så lenge rødprikken er på god nok styrke så kan dette brukes uansett forhold. Hvordan er mindre rødpunkter/reflekssikter i slike forhold? Er det kun åpne sikter som fungerer 100% uansett forhold? Mine rifler har dessverre ikke dette.

 

Noen som har noen erfaringer å dele?

Link to comment
Share on other sites

amatør skrev (18 minutter siden):

Swarovski har laget noe med varmekabler. Jeg aner ikke om det er verd pengene. 
 

https://www.swarovskioptik.com/no/en/hunting/products/accessories/rifle-scope-accessories-all/lenses/afl-plus

Stilig det der!

 

Jeg tenkte egentlig mest på om siktemidler hvor rødprikken lett synes gjennom dugget, og som kan brukes med begge øynene åpne, kan brukes i slike situasjoner. Er om jeg skal bytte ut kikkertsiktet på en av riflene med en aimpoint eller lignende for å løse denne problematikken, eller bare leve med at det dugger i ny og ne når været er på sitt mest rufsete.

Link to comment
Share on other sites

martinJ skrev (6 minutter siden):

En har jo alltids åpne sikter 😀

Trådstarter kjenner allerede til den teknologien 😀

Hjort1 skrev (11 timer siden):

Er det kun åpne sikter som fungerer 100% uansett forhold

 

Link to comment
Share on other sites

En myk absorberende bomullsklut/medfølgende pusseklut i en tørr lomme bør løse problemet. Jeg skrev noen flak fra tørkerull i plastpose i en tidligere posting, og fikk en del pepper for det. (Ja, jeg vet at slikt papir i lengden ødelegger linsecoatingen, men en og annen gang for å tørke bort dugg bør være innafor?)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg vant engang en veldig uformell skarpskytterkonkurranse i HV med med KV M59F1 med diopter. Kikkerten i sidemontasje lå i futturalet. De andre brukte SSG69og div andre kikkertrifler. Været var så jævlig at optikk var helt ubrukelig.

Jeg hadde stolpe foran og så skrudde jeg ut hullskiva på diopteret bak slik at baksiktet var en 5mm(?) ghostring/spøkelseshull :-) . Dette fungerte bra.

Senere skjøt jeg 92 eller 94p, husker ikke, på det militære skarpskyttermerket med spøkelseshullet. Skrudde aldri diopterskiva inn igjen.

Dette var et bombesikkert oppsett når det snødde/sluddet/regnet sidelengs og oppover. Med 5mm åpning i baksiktet kom det mye lys gjennom siktet og det fungerte overraskende bra i dårlig lys sammen med stolpekorn foran.

Edited by Torf
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Sølvrev skrev (2 timer siden):

Jeg skrev noen flak fra tørkerull i plastpose i en tidligere posting, og fikk en del pepper for det. 

Pleier å gå med en golfballstor papirkule i hånda i regnvær, blir den våt bytter jeg bare papir. 

Nå skal det sies at jeg ikke gidder å ha dyre kikkerter på jaktriflene mine.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har i stor grad gått tilbake til billigere kikkerter, da jeg i en tidligere tråd slo et slag for det. De har fungert minst like greit på jakt som hva jeg har hatt tidligere.

 

Men det virker ikke til å være noen quick fix på dette, utenom tørking av linser og bare flippe opp vanntette linsedeksel rett før skudd. Hadde håpet Aimpoint eller lignende hadde vært mer aktuelt, men virker ikke til at det er noen som har slått et slag for det enda. Kanskje en må investere i åpne sikter og pælme lyddemperen?

 

Om det finnes flere som har tips eller erfaringer setter jeg pris på alle tilbakemeldinger som kommer.

Link to comment
Share on other sites

Amatør nevner at Swarowski har noe varmekabelgreier. Enkelte jakt ponchoer har egen isolerende flapp for å legge over kikkertsikte (sitte med rifla på tvers i fanget). Jeg har lurt på om en håndvarmer festet til kikkerten og litt isolasjon kan være en løsning. Har aldri prøvd det, men å holde kikkerten varmere enn omgivelsene skal holde duggen borte. 

Link to comment
Share on other sites

Det er derfor jeg jakter uten linsedeksel. Om det regner, så renner det av, eller samler seg som større dråper. Oppleves ikke som dugg. Linsedeksel beveger seg, og kan avgi lyd som kan røpe deg i avgjørende øyeblikk på korte hold. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...