Jump to content

Tråden for PETIT BASSET


Ranger

Recommended Posts

Ranger; Noen som er heldige :D

Rundt her er det slutt på bikkjejakt, for sesongen. Må reise et stykke for å slippe.

Desuten er det mye snø, med et tynt skarelag. Det er jo heller ikke gunstig :?

Får heller drømme om neste høst :wink:

 

11gkkd3.jpg

 

Minner fra gode forhold i Sørlandsskog :D

 

Mvh.

Griffon

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ares loser hare i djupsnø. Haren danser lett oppå, mens Ares går gjennom og sliter seg etter. Harefrøken er en skikkelig lurepus og vifter ertende med stumpen mens hun slipper en stadig mer frustrert basset helt innpå seg før den spretter noen skritt videre. Slik gikk losen i 2 timer før kobling fordi jeg fikk klager på støy! :shock: Dette er da musikk! :mrgreen:

 

Håper dere ser videoen ved å følge denne linken.

 

Forøvrig så lurte harene oss i helga, så de sitter nok og godter seg skikkelig over dumme bikkjer nå! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. det har jeg ikke tenkt på, den virka da frisk og fyrrig ellers... Som om den godt visste at bikkja ikke ville klare å ta den igjen. Kan du utdype litt hvordan hare med tularemi oppfører seg...? Kjekt å vite til en annen gang. :)

 

Egil; seff må du være på facebook! :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Da var det vel bare en pus som ville ha det morro med bikkja :lol:

Så noe sånt en gang med en hare og en minkunge. Midt på veien i snøføyka og flomlys fra bilen min holdt de på. Haren sto og ventet til minken var helt innpå før den hoppet et par meter. Sånn holdt de på ganske lenge :lol:

Link to comment
Share on other sites

I dag har jeg gått blodspor med Pia, la ut spor i søndag morning og gikk i dag etter jobb. Var veldig spent da Pia har fått sin første løpetid. Det har regnet og blåst i dag, regnet i går også. Pia gikk sporet veldig bra, rundet rundt og kom innpå igjen, siste del av sporet fulgte hun ikke, men holdt litt lavere men fant sporslutt og skanken. Hadde her lagt det over en gammel og nedgrodd steingard, med sporslutt litt lenger inn i skogen. Masse ros og en solid bit leverpostei i belønning :mrgreen:

Hadde ikke forventet å finne sporslutt i dag da det har vært mye dårlig vær. Mye vann på bakken og noe is/snø.

Kjempefornøyd i dag :D:D:D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har nå skiftet Brukernavn fra Dunkern til Baas.

Dette fordi jeg ikke har dunkeren hjemme lenger ,og satser nå på Petit Basset Griffon Vendeen.

Jeg håper dere kjenner meg igjen uansett.

Hmmm, syntes det var noe kjent med den der "lille" barten der ja... :mrgreen:

Grattis med nytt nick :D

Link to comment
Share on other sites

Har vært ute me Olivia idag. Tre kompiser med tre valper. En tysker, en Drever og Olivia.

Tydligvis vanskelige forhold, da det har har regna masse i natt. Ingen av hundene klarte å finne noe interessante spor. Men en flott tur i skogen med bål og pølser ble det :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Artig dag i skauen i dag, endelig gangbart på snøen! Ares fikk ganske raskt ut hare, like etterpå fikk Thyra ut hare 600-800 meter unna, samtidig som en dunker jaga litt lenger opp i lia, og jaggu kom det en finskspets og heiv seg med i koret med en fugllos! Fire loser samtidig innafor en kvadratkilometer, det var jaggu musikk i skauen! :D

 

Ares gikk 50 minutter tapsfritt før det ble et grundig tap, men han ga seg ikke og fikk ut haren igjen etter en times arbeid. Da gikk han en halvtime før nytt tap og kobling. 17,8 km med snittfart 5,8 km/t i dag.

168778_1533247175918_1376942356_31196617_6031089_n.jpg

Jeg så haren tre ganger, her er den bare 15-20 meter unna.

 

180683_1533248255945_1376942356_31196618_7692854_n.jpg

Ares gikk mye med nesa nedi snøen i dag, he he! Føret var fint, 10-15 cm nysnø oppå skaren.

Link to comment
Share on other sites

Interessant kull Merete! :)

 

Har forresten litt statistikk så langt denne sesongen med Ares. Ble litt forbløffet da jeg gikk gjennom jaktloggen hans nå i kveld.

 

Siden sesongen startet med trening 21. august 2010 så har Ares logget over 493 km fri løping med en snittfart på 6,4 km/t35 slippdager. Så langt i sesongen har Ares hatt 48 loser. Bare 5 dager hittil i sesongen har det ikke blitt los når jeg har sluppet Ares, og da her hjemme i nærområdet med mye tull ned i boligfelt og E6 og lite vilt. :)

 

Det er blant annet felt 6 rådyr for Ares høsten 2010, og ennå er ikke småviltsesongen over. :D

 

76085_1448768784011_1376942356_31023847_1618362_n.jpg

Rådyrbukk skutt av Baas på Vega, los for Ares nov. 2010.

Link to comment
Share on other sites

Pia er 1 år i dag, og har hatt sitt bursdagsbad. :lol:

Kopi%2Bav%2B%25C2%25A9OH-%2B033.jpg

ligger her i sofan og slapper av.

Har fått enda en ny leke som piper når hun biter i den..........

 

Er ferdig med den første løpetiden, og det gikk greit. Er min første hund og jeg syntes det ikke var mange dråpene å finne.

Kjøpte tispetruse, men den var ikke populær.. men grei å ha til tider.

 

I morgen er det tur til vetrineren for 1 års kontroll og vaksinering.

 

Ellers så er vi påmeldt på ordinær blodsporprøve på Smøla 9 april. Skal bli spennende da jeg aldri har deltatt på prøve før.

Link to comment
Share on other sites

Forslag til NM i drevprøver for bassetrasene er nå publisert i siste utgave av Bassetposten. Der ligger det forslag til alt fra reglement, gjennomføring av prøven, premieringer, krav til arrangementsted osv. Det eventuelle første NM for bassetrasene er tenkt arrangert i 2012 dersom det vedtas som foreslått. Dette forslaget skal det stemmes over under Årsmøtet i Norsk Bassetklubb i mars. Les gjennom forslaget fra oss i utvalget, gjør deg opp en mening, kom til Årsmøtet i Kolbotn 19. mars (og jubileumsfestmiddag) og stem JA! :D

Link to comment
Share on other sites

Når det snakkes om årsmøte så har jeg selvsagt også lest papirene.

Det som gjør meg litt spørrende er at foreningens blivende formann averterer seks hannhunder til avlstjeneste, mens bare en av disse (foreløpig) er kåret som champion. Er det ikke ønskelig at vi som medlemmer støtter lojalt opp omkring vårt eget system for utvalg av avlsdyr? Såvidt jeg forstår er championatet vår organisasjons offisielle form for eksteriørmessig utvalg. Jeg kommer til å undres over dette til jeg får en god forklaring, særlig fordi det er vår kommende formann som stiller seg i denne posisjonen.

Jeg ønsker ikke å være en dommer eller besservisser, og jeg har på ingen måte noe personlig imot hans kandidatur som formann, men jeg syns den kommende formannen bør avklare sine motiver for å hindre det kan settes spørsmåltegn ved hans habilitet ut fra den dobbelsidige annonsen i Bassetbladet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal våge å snakke litt rett fra levra. Avlsspørsmål opptar meg også. Den championen er viltsporchampion, som ikke forteller meg noe om jaktegenskapene. Det finnes allerede 7 kull etter den hunden, som er såvidt over 3 år gammel. Kull nr 8 er avertert i bassetklubbens nettsider. Det jeg har hørt anbefalt er avkom tilsvarende ca 5 kull etter hver avlshanne, for ikke å få for mye blod etter én hund, såkalt matadoravl. Det har med antall hunder i rasen i landet å gjøre. Om det er enda flere kull etter den hannen på gang vet jeg ikke, men han er jo som du påpeker annonsert for enda mer avl.... Hunden har 18 cert på utstilling, men det sier heller ingenting om hva bikkja egentlig er god for i skauen.

 

Forøvrig er nyimportert blod av det gode for rasen, og det er prisverdig at det gjøres. Jeg synes det er viktig at importerte hunder viser på papiret hva de er gode for, om de ikke har relevant "praksis" og papirer fra hjemlandet.

 

Jeg får sikkert pepper blant enkelte i bassetmiljøet for å skrive det jeg vet flere tenker men ikke vil si høyt/offentlig, men jeg er ikke mer kunnskapsrik omkring dette med avl enn at jeg føler det er viktig å få en debatt rundt dette. Håper ingen føler seg tråkket på tærne, men kan forklare dette for oss som lurer.

 

Man har satt et veiledende krav i klubben om at en hund bør ha 2. premie på utstilling for å kunne brukes i avl, har jeg hørt. Noe krav til jaktpremiering har jeg ikke hørt om. Men det burde det absolutt være! Det burde vært krav til 1. premie på utstilling OG 1. premie på jaktprøve for at hunden skal stilles for avl, mener jeg. Det ville forhåpentligvis motivert flere til å stille på utstillinger og ikke minst jaktprøver. Å få dokumentasjon på hvordan bikkja jager teller mye mer enn utstillingsbiten, synes jeg (og flere med meg).

Når det gjelder championat så rangeres det gjerne med jaktchampionat (NJCH) som viktigst, dernest utstillingschampionat (NUCH), og minst betydningsfullt viltsporchampionat (NVCH). Det er tross alt jakthunder vi snakker om. NUCH kommer foran NVCH, fordi det sier noe om hvordan bikkja er bygd eksteriørt for å kunne utføre den jobben rasen er tenkt til.

 

Dette var en refleksjon fra min side. Forøvrig opplever jeg nevnte påtroppende formann som en hyggelig mann som har gjort en kjempejobb i forhold til å arrangere drevprøver i høst, og jeg er sikker på at han kan gjøre en flott innsats som formann om han blir valgt.

 

Jeg har sikkert tråkket i et lite vepsebol likevel med dette innlegget, men det får briste og bære.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det jeg har hørt anbefalt er 5 kull etter hver avlshanne,

 

For ordens skyld, Ranger, og uten å gå inn på resten av innlegget ditt: NKK's etiske regler for avl sier 5 kull pr tispe, og ikke mer enn 5% av fødte valper i en bestand i en 5-årsperiode etter en hannhund. Max antall valper etter en hannhund vil da bli i størrelsesorden 100 valper i den svensk/norske bestanden.

Link to comment
Share on other sites

Det jeg har hørt anbefalt er 5 kull etter hver avlshanne,

 

For ordens skyld, Ranger, og uten å gå inn på resten av innlegget ditt: NKK's etiske regler for avl sier 5 kull pr tispe, og ikke mer enn 5% av fødte valper i en bestand i en 5-årsperiode etter en hannhund. Max antall valper etter en hannhund vil da bli i størrelsesorden 100 valper i den svensk/norske bestanden.

Du har selvfølgelig rett, slik er det sagt og beskrevet. My mistake. Men man har vel beregnet at ca 25 valper etter en hannhund er omtrentlig grensa og, her hjemme? Det skulle vel tilsvare ca 5 kull det også. Den aktuelle hannhunden har 37 avkom allerede, og neste kull er på gang i disse dager (15. februar), i følge nettsidene til bassetklubben. Og det er her i Norge, om man skal tolke det man leser på Dogweb riktig, så Sverige er ikke med i denne sammenhengen. Sverige har en god del flere petiter enn Norge, så det tåles mer avl på samme hund der enn her hjemme. Denne hunden er fortsatt presentert for avl i norske Bassetposten, man kan da rimeligvis anta at den er tilbydt for enda mer avl i det norske "markedet"?

Link to comment
Share on other sites

Taiko: Jeg presiserte at tallet bygger på at den norske og den svenske bestanden regnes som én felles bestand, og da blir tallet der omkring. Det eksakte tallet er forøvrig ikke spesielt viktig i denne sammenhengen, ville bare ha fram det jeg mente var en liten misforståelse i Rangers innlegg. :)

Link to comment
Share on other sites

Som fersk hunde eier, brydde jeg meg ikke så mye om titler på foreldre.

Men ser det nå som viktigere å benytte seg av det.

 

1. NUCH som det viktigste for å holde rasen ''rett''

2. NJCH som det viktigste for en jeger. feks en liten feil ihht rasebeskrivelse behøver ikke å bety noe.

3. NVCH for ettersøksjegeren. Sier ingenting om rasen, om jaktlyst eller utsende.

 

Skal du ha en hund som skal bare koses med og litt jakt, aldri på prøver eller utstilling betyr titler mindre.

 

MEN som oppdretter har DU ansvar for å sørge for at rasen holder innenfor retningslinjene.

Det er viktig å unngå innavl, så parringer bør vel innom avlsrådet for rasen?

 

Antall parringer for tisper på max 5 høres meget bra ut for meg, hanner ingen mening.

Link to comment
Share on other sites

Gode synspunkter der Odd, men jeg tror nok de fleste ser på jaktchampionatet som viktigere for en jakthundrase enn utstillingschampionatet. Slik burde det iallfall være! Hva er "rett"? At en hund ser meget pen ut, eller at den jager godt? På hvilke områder vil man forbedre en jakthundrase? Er man NJCH så tilfredsstiller man kravene til eksteriør, siden det er krav til utstillingspremieringer for å bli jaktchampion. Jeg vet iallfall at Årets Drevhund henger høyere enn Årets Utstillingshund, slik jeg har hørt det iallfall.

 

EDIT: Føyde til litt mer.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

De er likestilt, tenkte generelt ikke bare som jeger. Har da ikke deltatt på utstilling/prøve enda, og er derfor ikke inne på reglene for alle titler osv..:roll:

Prøver å bruke huuuet......

 

NJCH er selfølgelig viktigst, når hunden skal jaktes for :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Målet med avl i en rase er at man skal forbedre den. Dvs, man skal strebe etter å få avkommene enda bedre enn opphavet og generasjonene før det. Dette er ikke enkelt, men viktig å ha i bakhodet når man avler.

 

Petiten er så langt nokså forskånet fra å være kosehund (selvfølgelig kan den være det i tillegg til jakthund), til tross for et tiltalende utseende og gemytt. Jeg mener således, siden pbgv er en jakthundrase, at man skal legge størst vekt på de jaktlige egenskapene. Dette får man dokumentert gjennom jaktprøver.

 

Jeg ville ikke drømt om å tilby min egen hund for avl uten å ha dokumentert jaktegenskapene, til tross for at han raskt ble utstillingschampion.

 

Jeg regner forøvrig ikke med at de store/viktige oppdretterne av rasen kommer til å si så mye om det jeg og VET påpeker, selv om det hadde vært sterkt ønskelig med synspunkter fra disse. Det er det man kan lære av.

Link to comment
Share on other sites

Endelig føre for Bassetene her ute i havgapet, etter ca en km sporing ble det uttak i ett granfelt, losen tura 20 min i granfeltet før den dro ut,passerte begge postene på for langt hold to ganger før den igjen flytta seg ned ved der det ble uttak.

Der satt unge lovende General Custer som fikk reven i trav på 80 meter, resultatet ble 2 bom med god sving på Mauserpurka mi :lol:

Bikkja ble kobbla etter los på 2t og 15 min. Nye muligheter i morra, godt å høre los igjen ja :D

Link to comment
Share on other sites

Jaja, her er et tema som det er mye å ta tak i, og ting baller på seg litt etterhvert som vi begynner å snakke avl.

 

For å ta det siste først, så sitter ikke formannen i NBaK i avlsrådet, så jeg føler ikke at han på noen som helst måte skal trenge å avklare noen motiver. Det er selvølgelig lov å drive eget oppdrett selv om man er formann i en raseklubb.

 

Det bringer oss videre til seleksjon i avl. Jeg forstår at kritikken går på manglende dokumenterte kvaliteter på hunder som tilbys i avl. Jeg må få understreke at jeg i aller høyeste grad, er tilhenger av avl på hunder som har dokumentert sine kvaliteter. Pr idag, er det eneste hjelpemiddel vi har for å dokumentere en hunds jaktegenskaper, jaktprøver som arrangeres så likt reell jakt som mulig. Det er bare gjennom disse, vi kan skaffe oss et verktøy som forteller noe om en hunds egenskaper i praktisk jakt. Som eiere av en jakthundrase, mener jeg at det må være en selvfølge at vi avler på hunder som beviselig fungerer på jakt.

 

Det eksteriøre skal selvfølgelig også være dokumentert. Utstilling for jakthundrasene, er et hjelpemiddel for å velge ut individ med et eksteriør, som er bygget for å takle fysiske påkjenninger under jakt. Utstillingene er derfor like påkrevd som jaktprøvene.

 

Spørsmålet blir da hva man gjør med alle disse tallkarakterene som tildeles på de ulike arenaer. Innenfor en rase, så må det være et avlsråd. Men, det hjelper ikke stort å ha tre navn på papiret, bare for å legitimt ha et avlsråd. Nå kjenner ikke jeg medlemmene i avlsrådet i NBaK, men det er et par ting jeg savner stort.

 

-Statutter for avlsrådet bør finnes, og disse skal selvfølgelig være tilgjengelig for medlemmene. Raseklubben må ha en visjon og formening om hvordan avlen skal styres, slik at vi stadig har en sunn rase med godt gemytt og gode jaktlige egenskaper. Jeg kan ikke noe sted finne noe om avlsrådets arbeid, kun et navn på en valpeformidler. Avlsrådet skal foredle de flytende statuttene i klubbens vedtekter, og gjøre det forståelig for medlemmene hvilke egenskaper vi vil avle på, og hvorfor.

 

-Godkjent avlshund er et begrep som jeg trodde hørte hjemme i alle raseklubber. Dette skal selvfølgelig være et kvalitetsstempel, som gjør valg av avlshund og valg av valp, mye enklere, både for oppdrettere og valpekjøpere. En valp etter en godkjent avlshund vil spesielt hjelpe førstegangs hundeeiere eller de som er nye innenfor rasen. (Selv om ingenting er garantert i genetikkens verden :roll: ) Kriteriene for å oppnå stempelet "Godkjent avlshund" vil selvfølgelig bli et tema for debatt, og det er ikke min oppgave å sette disse. Det er imidlertid ikke uvanlig med f.eks. oppnådd førstepremie på utstilling og andrepremie på drevprøve. Videre skal hunden være røntget fri for HD, og testet fri for evt arvelige sykdommer i rasen. Oppnådd championat, er etter min mening unødvendig for å fylle kravet til godkjent avlshund. En parring mellom to slike godkjente avlshunder, er noe jeg da vil betegne som en parring anbefalt av avlsrådet.(Hensyn til innavl skal selvfølgelig taes) Man skulle tro det var et relativt enkel valg for en førstegangs hundeeier, hvis han/hun fikk valget mellom valp etter en anbefalt parring og valp etter foreldre med manglende dokumentasjoner.

 

Mine ønsker kan derfor oppsummeres slik;

 

- Et godt synlig avlsråd, som jobber etter klare visjoner og retningslinjer (avlsrådet skal selvfølgelig også være på valg)

 

-"Godkjent avlshund" innføres, og kriteriene for dette fastsettes snarest. Alle godkjente avlshunder publiseres i Bassetposten og legges i en database som er tilgjengelig for medlemmene. Kun valper etter "Anbefalt parring", skal annonseres under avlsrådets fane på klubbens nettsider.

 

-Jeg mener også det kunne være ønskelig med flere valpeformidlere fordelt på regioner. Dette gir forhåpentligvis valpeformidlere som har en bedre førstehånds kjennskap til avlshundene.

 

-Avslutningsvis kunne jeg også ønske meg et bredere tilbud av jaktprøver "nord for Sinsen-krysset", slik at det ikke geografisk, er store kostnadsmessige forskjeller ved å drive fram en godt merittert hund.

 

Til slutt vil jeg vel si, at jeg legger merke til at vedkommende som er ansvarlig for drevprøvene, ser ut til å være lite opptatt av å delta selv... :roll:

 

God helg :D

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha en hund som skal bare koses med og litt jakt, aldri på prøver eller utstilling betyr titler mindre.

 

MEN som oppdretter har DU ansvar for å sørge for at rasen holder innenfor retningslinjene.

 

Tja, som hundeeier mener jeg man har et ansvar selv, også. Hvordan skal oppdrettere få målt resultatene av avlen, om ikke folk stiller hundene sine på utstilling og prøver? Det er alt for få som stiller på dette med bassetene sine, med det resultat at det er svært vanskelig å finne kull (i hverfall for fauve, den bassetrasen jeg har) hvor mer enn en av valpene er prøvd.

 

Og en hund prøvd sier lite om jevnheten i kullet, og da er man like langt.

 

Jeg er derfor ikke helt enig i at titler betyr mindre, hvis man bare tenker i langt nok perspektiv - altså til neste gang man skal ha valp og oppdretteren skal ha jobbet videre for å få frem gode valper.

 

Det å få fler til å delta på prøver og utstilling burde være en oppgave klubben tok tak i, det ville gagne alle - både oppdrettere, hundekjøpere - og ikke minst rasen(e)!

Link to comment
Share on other sites

Mange tankevekkende og viktige synspunkter der Funnsjødalen, en del av dette burde vært lagt inn som forslag til det kommende årsmøtet. Det er dessverre for sent.

 

Når det gjelder det med jaktprøver nord for Sinsenkrysset så synes jeg vi nord for vannskillet faktisk har oppnådd litt, med Vegaprøven og Mosvikprøven de to siste årene. Der har bassetklubben og drevprøveansvarlig all ære av å gjøre det mulig for oss å få stilt hundene. Utover disse to prøvene er selvfølgelig muligheten til å stille på bevegelige prøver med tilgjengelige dommere begrenset. At vi har fått en dommer her nord som er villig til å stå på i Nordland og sikkert Trøndelag er selvfølgelig gull verdt, men kan ikke sammenlignes med tilgangen sørpå. Dette føler jeg bassetklubben tar tak i nå, blant annet med midler til utdanning av nye dommere på budsjettet for 2011, og et utdanningsopplegg. Det blir spennende å se hva dette fører med seg.

 

flk; veldig enig med deg om det du sier om å stille bikkjene på utstilling og prøver! Ikke minst avlshunder! :D

Link to comment
Share on other sites

To fastprøver i regionen er bra, men både det, og eget dommerutvalg med et langsiktig utdanningsperspektiv, skulle bare mangle i en klubb med 420 000 på bok, og 200 nyregistreringer i året. Det ville vært naturlig med distriktsavdelinger av klubben også, slik at disse kunne fremme gode dommerkandidater overfor dommerutvalget.

Link to comment
Share on other sites

Ikke minst avlshunder! :D

 

Leste du egentlig hva jeg skrev ? ;) Jeg mener det er vesentlig å få målt store deler av avkommet, om man skal kunne si noe om resultatene av avlen. Slik jeg har forstått dette sier resultatene til valpene etter en avlshund vesentlig mye mer om vedkommende foreldres kvaliteter avlsmessig enn antall championater de lykkelige foreldrene evt. har vunnet selv.

 

Klubben har en kjempeutfordring i forhold til dette, når den jevne hundeeiers svar på spørsmålet om man skal på utstilling eller prøve med hunden er "nei, for den skal ikke brukes til avl"...

 

Uten prøveresultater på større deler av kullene mener jeg man ikke har optimale muligheter å vurdere kvaliteten på avlen på. Her kunne klubben innført flere mulige tiltak, fra enklere ting som f. eks "fadderordninger" for opplæring i utstilling/prøve, gratis/halv pris for nye medlemmer på første prøve/utstilling til mer radikale løsninger som forenklede/kortere prøver i hegn for å vurdere jaktlyst og vurdere mål, for å gjøre det lettere å få en foreløpig vurdering uten å måtte bruke en hel jaktdag i skogen på prøve - for noen kan dette i seg selv kanskje være et problem. Jeg sier ikke at alle disse tiltakene er noe jeg nødvendigvis mener man bør satse på, men heller for å illustrere at det kan finnes mange måter å stimulere for å få folk til å stille hundene sine på utstilling og prøver :)

Link to comment
Share on other sites

Ja jeg leste selvfølgelig innlegget ditt, men som et minimum i en litt tafatt verden bør iallfall avlsdyrene stilles på prøver og utstillinger. Noen er også flinke til dette. Jeg er helt enig i at avkommene også må stilles på en eller annen kvalitetstest, og helst hele kullet ja. Men det er vel utopi å tro at vi kan oppnå dette.

Link to comment
Share on other sites

Ja jeg leste selvfølgelig innlegget ditt, men som et minimum i en litt tafatt verden bør iallfall avlsdyrene stilles på prøver og utstillinger.

 

Ah, slik å forstå, da henger jeg med. Jo, jeg er enig i at det kan være en god start om avlsdyrene er prøvd. Så får man arbeide videre for å motivere til å få prøvd avkommet også ;)

 

Jeg er helt enig i at avkommene også må stilles på en eller annen kvalitetstest, og helst hele kullet ja. Men det er vel utopi å tro at vi kan oppnå dette.

 

Er det egentlig det? Hvis man ikke lager seg litt ambisiøse mål kommer man jo ikke langt. Jeg tror egentlig ikke det er umulig å få til mye mer på dette området, men det forutsetter antageligvis både at klubben velger dette som et satsningsområde og at man er villig til å tenke noe annerledes enn i dag, for å få folk i gang.

 

Det største spørsmålet blir egentlig om man tror det er interesse for og vilje til å gjøre noe med dette blandt klubbens medlemmer. Er det ikke det er jeg enig i at det hele er utopi :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jeg har stor forståelse for at man vil ha bredde i blodslinjene også, dette er jo en utfordring i en beskjeden rase. Et strengere krav til avlen vil utelukke mye blod, dessverre. Enda mer påtagelig blir vel det i din rase flk, fauven er jo atskillig mindre i Norge enn petiten. På ett eller annet vis må man iallfall stimulere til at flere får bruksprøvd hundene sine, jeg håper også at det blir mer fokus på dette.

Link to comment
Share on other sites

flk, er enig i at alle bør stille hundene sine på utstilling/prøver.

Det vil alltid være forskjell i ett kull, det er ikke sikkert avkommet blir god selv om foreldre er fantastiske.

Men sannsynligheten er stor :D

 

Jeg er enig med Funnsjødalen om at det må lages retningslinjer for avlsrådet, kan ikke ha forskjellige tolkninger for hvert år ettersom utvalgsmedlemmer byttes ut.

Godkjent avlshund må jo være noe av det viktigste en oppdretter kan skaffe seg :D

 

Jeg kjøpte hund fra Jørgen og Ingunn, jaktbasset.net, uten å gå veien om valpeformidler.

Fant de på nettet og tok en tlf og var solgt...........

Link to comment
Share on other sites

Det å få stilt avkommene på prøve og utstilling bør vel i høyeste grad være av oppdretters interesse. Det er ikke vanskelig å legge inn en klausul med krav om minimum en utstilling/prøve i en kjøpekontrakt. Mange valpekjøpere har ingen interesse av dette, rett og slett fordi de ikke kan noe om det. Jeg mener det er oppdretters ansvar å rettlede og informere sine valpekjøpere. Det er oppdretter som er den ansvarlige "fadder". Man kan ikke skyve alt ansvar over på raseklubben heller.

 

Det er interressant med forslag til hvordan man kan få flere valpekjøpere til å stille med sine hunder, men ærlig talt; hvis man ser det sånn at en dag på jaktprøve er å kaste bort en hel jaktdag i skogen, ja da er det ikke mye interesse å spore spør du meg...

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke vanskelig å legge inn en klausul med krav om minimum en utstilling/prøve i en kjøpekontrakt.

Kan man kreve det? Jeg er helt enig i at man kan ønske det, men er usikker på om man kan kreve det. Siling av kjøpere etter hvilket inntrykk man får er en ting, men å stille formelle krav tror jeg er vanskelig. Har hørt om oppdrettere som betaler tilbake en del av valpprisen dersom bikkja stilles på prøve. Tror det er en enklere måte å gjøre det på.

 

hvis man ser det sånn at en dag på jaktprøve er å kaste bort en hel jaktdag i skogen, ja da er det ikke mye interesse å spore spør du meg...

Skjønner ikke de som mener at en prøve er en bortkastet dag. Jaktprøve er uansett god trening og en potensielt fin dag i skogen. Og en utstilling er god sosialisering av bikkja, samt en god anledning til å treffe andre hundefolk. Begge disse tingene er jo rett og slett bare hyggelig!

Link to comment
Share on other sites

Her var det mange gode synspunkter.

Støtter helhjertet at det må lages klare retningslinjer for avlsrådene og avlsarbeidet generelt. Det er (som nevnt her i tråden) et faktum at utvalg av avlsdyr blir mye mer effektivt nå det baseres på avkommets resultater. Problemet er selvsagt at det går litt tid i en slik avkomsgransking, og at dette strider mot målsettingen om raske penger for den som eier avlsdyret.

 

Jeg mener også at klubben bør lage et system for å få frosset sæd av noen spesielt gode avlshanner. Tenk om vi i 2020 kunne tatt i bruk sæden til årets drevhund fra 2010. Om 10 år vet vi mye mer om hva denne hannhunden (hvis det ikke blei ei tispe?) faktisk gjorde for avlen, og da kan vi plukke fram noen doser fra fryseren for å oppnå spesielle mål.

Den som i dag har en hund med gode gener burde kanskje vurdere å få frosset noen få sæddoser med tanke på egen fremtidig avl?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...