Jump to content

Tråden for PETIT BASSET


Ranger

Recommended Posts

  • Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Takk-takk, prøven skal nå gjennomføres først da! :D

Vi var ute en siste trimtur i dag, før prøven på lørdag. Det har snødd 15 cm i natt, og kombinert med vind gjorde det at haren ikke har vært ute... ikke et spor å se, fra noe som helst dyr! 3,5 time holdt vi på, men nei...

 

Men verdifull trening er det jo uansett, og i dag har jeg lyst til å skryte litt av jobbinga hans. Søket hans har vært meget bra, både fra "stolsekken" og når vi har gått i terrenget, han har vært grundig og slår flere hundre meter ut. Veldig god kontakt også, når jeg er i ro og han vet det, så er han innom hvert tiende minutt ca og stempler, når jeg beveger meg så er han innom litt hyppigere, 5-7 minutt. Lydighet/innkalling har vi fått trent, og det sitter også godt. :)

 

Og så er han nå helt upåvirket av å løpe 3,5 time i opptil 20 cm snø, dvs opp til buken og godt opp på brystet, så kondisjonen må sies å være brukbar. Ikke klabber pelsen snø heller. :wink:

 

Nå skal han bare slappe av et par dager, og få klipt vekk litt pels mellom tredeputene, så skal vi se om vi får et trøndersk rådyr eller to på beina på lørdag. :D

Link to comment
Share on other sites

Var ute en tur med Milla etter jobben i går kveld, og nå ser det ut som ting begynner å løsne. Tidligere har hun gått ut 2 - 300 meter på fot, før hun har kommet tilbake i full fart på sporstrengen, men det har vært dårlig med losing. I går gjorde hun en del av det samme, var ute på fot et par ganger, og kom tilbake igjen. Men så hører jeg støyting, og så drar losen i gang! Hun hang på i 15 - 20 minutter, før hun kom tilbake til meg, og så umiddelbart gikk ut i søk igjen :D:D . Og etter fem minutter tok hun ut nytt dyr, som hun drev i 15 - 20 minutter før hun kom tilbake på strengen. Det var en svært fornøyd matfar som koblet bikkja og dro hjem og feiret med en pils foran TV'n. :mrgreen:

 

Ranger og Ares: Lykke til på prøve i helga!

Link to comment
Share on other sites

Hadde en litt artig opplevelse med ungbikkja i dag :D

Var ute å gikk tur, bikkja var løs (i eget terreng). Han tok ut 2 dyr og losen gikk.

Etter å ha tura en runde fikk jeg se 5 dyr med bikkja på slep i full los :D

De tok en runde til før jeg fikk kalt inn bikkja.

Litt uvanlig at flere dyr henger seg på når losen går?

Var morro da :mrgreen: Watson går som et uvær i losen.

Link to comment
Share on other sites

Resultatene er bra, men fortsatt litt hemmelige

 

Jeg må vel innrømme at jeg har syndet :oops:

Fikk sms fra Ranger så jeg røpet hvordan det hadde gått med han og Ares på Cahtten.. Beklager, skal ikke gjenta seg :mrgreen:

 

Høres ut som dere har det greit ;) Kos dere videre

Link to comment
Share on other sites

He he, med forbehold om hva dommerkollegiet beslutter på nyåret, så gikk prøvene veldig bra for de aller fleste! :D Åtte starter, innstilling til syv 1. premier, samt to nybakte jaktchampioner fra Trøndelag gjorde dette til ei heidundrende helg! :D

 

For Ares sin del gikk det over all forventning ja, jeg var så nervøs i forkant og under prøven lørdag at jeg visste omtrent ikke att-fram på meg sjøl, ikke fikk jeg særlig tid til å slappe av på stolsekken heller! :mrgreen:

 

Han gikk full tid først på hare og så på rådyr under prøven (1.Hare/1.Rå), og blir innstilt til 1. premie med en veldig flott og rund poengsum. Ekstra artig at han fikk full poengscore, 6, på lydighet, siden jeg klarte å blåse han inn fra harelos ute av syne på 3-400 m avstand. :) Da var jeg nervøs da, noe dommeren sikkert kan skrive under på!? :mrgreen:

 

normal_Ares_051209.JPG

Her får Ares litt ekstra kos og avslapning lørdag kveld. :wink:

 

Tusen takk til Truls (arrangementssjef og kokk) for ei fantastisk helg, alle for et hyggelig samvær, og til de hyggelige og blide dommerne som orket å ta turen. :D

 

I dag ble jeg forresten med noen hyggelige lokale gutter på rådyrjakt med Ares på førstefiolin, det ble en bra los, men dessverre snirklet den store bukken seg forbi gutta på post.

 

Dette ble vel årets siste drevprøve for vår del, og jeg er svært fornøyd med bikkja, 2-åringen har gjort en god jobb i 2009. På utstillingsfronten har det blitt tre utstillinger i år, med bare førstepremier i Kval og Konk + 2 Cert og 2 BIR, og drevprøvene viser (med forbehold igjen) én 1.hare/1.rå, én 1.Rå og to 3.Rå.

Det vil si at målsettinga for 2010 blir én førstepremie til på drevprøve, og Storcertet på utstilling. Klarer vi det, så er godgutten Norsk Jakt- og Utstillingschampion. :) Etter det så får vi kanskje forsiktig begynne å snuse på arrangement utafor landegrensene, smi mens jernet er varmt...?

 

Men først og fremst skal vi fortsette å ha mye morro i skauen, det er nå det triveligste av alt. :D

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Kom nettoppm fra prøve i Mosvika og det ble innstillt mange førstepremier og en o pr.

 

Jeg fikk gått 3 stk aspirantarbeid og er da ferdig med alle arbeidene. Så hvis alle blir godkjent blir undertegnende den første drevdommer for basset i Nord Norge. :D:D Jeg regner med at svar blir ca medio Januar.

 

Jeg fikk ikke starte med Thyra på prøven , men jeg fikk presset inn en fersksporprøve som gikk veldig bra med 9 poeng av dommeren. Med det er Thyra godkjent som ettersøkshund til eget jaktlag. Forbehold for dette skal vel også godkjennes av nkk.

 

Thyra fikk også et lite slipp på ettermiddagen i går hvor hun tok ut en hare som vi tenkte felle men det ble med det. :lol::lol:

 

Gratulere til Ares og Ranger for et meget solid resultat :D:D

Jeg takker Leif og Merete og Roger som var dommere på prøven ,for en herlig gjeng :lol::lol:

Jeg hilser også til arrangørene i Mosvika for et godt arrangement.

Videre de som er innstillte til førstepremier og sannsynligvis ble 2 av hundene JCH i helga.

Link to comment
Share on other sites

Det blir et veldig pluss med dunkern som lokal dommer her nord, og to til her oppe har jo starta utdannelsen sin, samt at Anita i Nord-Trøndelag har avlagt alle dommerarbeidene sine. :D

 

Så nå er det bare å skaffe og avle basseter i nord, verdens herligste drivende jakthund-rase skal få skikkelig fotfeste mellom fjæresteiner og fjell her oppe! :D

Link to comment
Share on other sites

Etter noen dager med mye løping for Odin, har han fått en dag eller to pause for å hente seg litt :)

 

Det var imidlertid uaktuelt å sitte inne på en slik dag, så idag var tidspunktet kommet for Lisa's første tur i skogen. Hun er ei tøff jente, som stadig henger i ører og bein på setterne våre, og kommer det fremmedfolk på besøk, så kaster hun seg i armene på de og gir dem en grundig vask i ansiktet :lol:

 

Så vi tok med oss en stol, kamera og litt opptenningspapir, og rusla ut i en skogpull for å la Lisa suge inntrykkene til seg. Det var selvfølgelig ikke lange turene hun tok bort fra far, men nærområdet ble ivrig inspisert og nesa jobba på høygir. Skal bli artig å følge utviklingen til denne damen, det blir nok jamt med turer framover. Krever ikke så mye heller da en slik runde på 1/2 - 1 time stort sett taes på sparket.

 

 

Nysgjerrig på bålet

3wrbl.jpg

 

Mye i skogen som fortjener litt juling

28cozf9.jpg

 

Blir gjerne litt sliten av å være utforsker

o7m17a.jpg

 

Hmmm, interessant lukt...

ao86di.jpg

 

Nesa jobber på høygir...

n6e4wp.jpg

 

Og iblant all den interressante lukta, ligger selvfølgelig.... :wink:

5zij5x.jpg

Link to comment
Share on other sites

He he, flotte greier! :D En nydelig valp det der, skal bli spennende å følge hu videre. :D

Vi burde absolutt fått til et midt- og nordnorsk petit-treff et sted, Ilatad nevnte også noe om det. :D Bare finne et terreng som er stort nok og husvære med takhøyde nok til høsten. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Har vært ute med Gitte i dag, og det har vært loser mer eller mindre hele dagen, dessverre uten at noen har fått skutt. :? Gitte er dyktig sliten etter en lang dag i tildels tungt føre. Vi hadde også med en av valpene hennes på snaue 9 måneder, og dagens høydepunkt var da hun tok ut rådyr i sin første los! :D:D En fin dag i rådyrskogen :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Skal ha med guttungen på harejakt i morra med Ares, får håpe det blir litt action som tenner en 11-åring.

Viktig å sikre etterveksten :mrgreen: Lykke til, og skitt jakt.

 

Jeg skal ut med Milla i morgen, og håper også på litt action (som tenner en 52-åring) :mrgreen: Hun viste gode tendenser her en kveld, med to 20-minutters loser på en times tid. Hadde vært fint om tendensen holder seg.

Link to comment
Share on other sites

Skal også i dag ut med thyra og med ranger og talvik

 

Vi skal oppi dalen og der er det ikke så mye hare som ellers men vi finner sikkert noen.

i går var jeg på korgfjellet og der gikk thyra på fot i 2,5 timer. men vi fikk ikke ut da jeg måtte koble for foten bar til fjells ca 1 km.

Link to comment
Share on other sites

Det ble ikke noen tur for meg i dag. Gitte var tydelig ikke i form i går kveld, så til slutt så vi ikke noen annen utvei enn å ringe til dyrlegen. Han ville ha henne inn for sjekk med en gang, og det viser seg at hun har overanstrengt seg. Hun har overbelastet hjertet, og det har ført til vann i lungene, såkalt jaktødem. Nå har hun fått vanndrivende, cortison og antibiotika, og hun har ligget på drypp i hele natt. Hun skal på kontroll om 14 dager, og skal gå på medisiner fram til da, og ta det med ro. Ikke mer jakt i år for hennes del :( Sitter og passer på at hun ikke surrer seg inn i slangen fra dryppet, så det blir en rolig dag for min del.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke sikker på hvor utsatt de er for å få det igjen, men tror det er en større risk hvis de først har hatt det en gang. Dyrlegen forklarte det som flere små hjerteinfarkt, som gjør at hjertet blir større og pumper dårligere. Dermed blir det væske i lungene. Dette er nok litt dårlig forklart fra min side, men det er fordi jeg ikke forstår det 100% sjøl. Han sa også at hjertet vil kunne gå tilbake til normal størrelse, men at dette vil kunne komme tilbake senere ved gjentatt overanstrengelse. Hunder med stor jaktlyst er særlig utsatt, naturlig nok. De har jo heller ikke vett til å gi seg i tide, de tar seg helt ut. Jeg vil anta at godt trente hunder er noe mindre utsatt, men jeg vet ikke.

 

Gitte har ikke vært sluppet siden forrige helg, og da gikk hun et par timer på lørdag, og på søndag hadde hun 3 loser på rundt timen hver. I går gikk hun drøyt 2 mil fordelt på 2 loser, delvis i forholdsvis tung snø, og opp og ned en del lier. Jeg har aldri sett henne så sliten som hun var da jeg koblet henne i går. Hun har vært sliten før også, og litt kortpustet, men hun har vært i form igjen etter en dag eller to, så vi har ikke lagt så mye vekt på det. Det skal også sies at treningsgrunnlaget før sesongen ikke var det beste. Hun hadde valper i vår, og i august måtte hun ha en liten operasjon, som gjorde at hun måtte være i ro i 2 uker. Jeg har derfor vært litt forsiktig med å slippe henne for ofte i høst, og det har virket som om formen har kommet gradvis utover høsten. Problemet er at når hun først tar ut dyr, henger hun fort på 2 - 3 timer, og hvis dyra turer litt ugunstig kan det være vanskelig å få tatt henne av losen tidligere. Det kan derfor være vanskelig å forhindre at hun tar seg helt ut.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Huff, trist lesing dette Per. Fint at du skriver noen ord om det her, god lærdom for oss andre. God bedring til Gitte.

 

I går var Casper og jeg i Sverige med to andre jegere. Casper startet med en flott los, 25 minutter ut i losen drev han en bukk rett på en postskytterene uten at han fikk skutt. Fortsatte å drive på dette dyret tilsammen 1 time og 35 minutter. Neste drev ble full los etter 2 minutter i fot og Casper'n drev igjen en bukk. Denne gangen gikk den først forbi en post for så å gå rett til neste hvor den endte sine dager. Sesongens 6 rådyrfall for ung gutten. En vellykket dag i skogen :D

546185.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Var trist lesing om Gitte. Lykke til. Satser på at det går bra.

Jeg har vært ute med Otto Lørdag og Søndag. I går loset han på ei gjeit. Den kom fint på post til både meg og en kamerat. Vi skyter ikke gjeiter, så den fikk passere trygt :) . I dag hadde han 2 loser. 3 minusgrader i dag morges og skikkelig knaseføre gjorde nok sitt til at rådyrene hadde ganske god kontroll på hvor vi var. Kunne nok ønsket at han holt litt lenger. Losene i år har somregel ikke vart lenger en 20-30 min. Har erfart at det alikevell somregel er lang nok tid til at sjangsen for skudd har bydd seg, men 1 premien er for øyeblikket ikke innen rekkevidde. På slutten av sesongen ifjord hadde han flere loser som passerte timen, så han kan hvis han vil. Han rundet 2 år i slutten av Oktober, og jeg merker at det fortsatt er en del valp i han. Fortsatt greit å tygge litt på pinner, og det er mye spennende ute i skogen :) .

Satser på at lostiden øker litt etterhvert. De som har vært med og hørt når han drar på skikkelig er mektig imponert over losmålet. Nesten litt rart at det kan være et så kraftig grovt mål i et så lite dyr :)

Nå blir det pause et par dager, men må nok ut igjenn før helgen :)

Link to comment
Share on other sites

Eies: Hvorfor ikke se etter en rase som avles som kortdriver, evt en støtende hund. Wachtelhund er en kortdriver som driver med los i opp til 5 minutter. Den er dermed godkjent på rådyr/hjort selv om den er høyere enn 41 cm. Om du ser i terriertrådene vil du også se at flere av terrierrasene brukes som kortdrivende hunder, og jakter med los.

Jeg mener jo at dette må være et bedre valg enn å forsøke å forandre på raser som avles for mellomlange drev, på drøye timen.

Link to comment
Share on other sites

Var ute en tur igår, her er gansk glissent med Rådyr,men di finns, vi slapp først bikkja til Ruger, ei Ban tispe på året, de fant rimelig fersk fot og ho støta noen glefs,men ble ikke los, vi ringa området og slapp Ronja inn fra andre sia for å se om hu fant ut av det, ingen respons, dyra har mest sansynlig hoppa over ei elv da vi ikke fant utspor fra plantefeltet.

 

Flytta til ett annet terreng, jeg gikk inn med Laila på sørsida og Ruger med Chess på nordsida, etter en time fant jeg noen spor som ikke var alt for gammle, Laila gikk på fot og etter 10 min ble det los, gjorde en runde i åsen ovafor meg før det dro ut og opp i naboåsen, etter ca 30 min slapp bikkja, vi tror dyret har kryssa riksveien og bikkja har fått tap der.

Ruger så spora etter losdyret og bikkja, mest sannsynlig en bukk vi har trimma på i hele høst, så den luringen er nok i rimelig god form :lol:

Link to comment
Share on other sites

flott dere får til noe grattis med fall for casper

 

drevtidene med petit på ca 60 min er det som er standard fr rasen petit og hvis noen vil forandre det må dette godkjennes

av faglige instanser som holder på med rasen.

vil noen ha en som jager 10 minutt bør man finne en rase som er slik.eller 5 timer for den saks skyld.

 

var ute med thyra i helga og det ble ikke uttak hverken lørdag eller søndag.men jeg er fornøyd med søket. lydigheta er gått kraftig tilbake og må jobbes med. :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Eies: Hvorfor ikke se etter en rase som avles som kortdriver, evt en støtende hund.

 

vil noen ha en som jager 10 minutt bør man finne en rase som er slik

 

Ok, ok, ok! Forstår ikkje kor eg har lese at bassetane har kortare drevtid enn td. drever og beagle. Men innser no at td. ein wachtel kan vera eit betre val for meg. Tak for oppklarande svar.

Link to comment
Share on other sites

Som vi har vært inne på eies, et førstepremiedrev for en basset er 60 minutter lostid på rådyr og hjort, på beagle og drever er det 90 minutter. Der har du forskjellen, som du kanskje har lest om. En støver (harehund) skal jage i 120 minutter for førstepremie på hare, bare for å ta med det og (de har jo ikke lov til å jage klovvilt).

 

Beagle og drever jager mer gjerne i mange timer, mens det er sjelden at en petit feks, jager lenger enn en time eller to. Da legger de av losdyret og kommer inn til hundefører.

 

Det er ikke noe i veien for å bruke en petit til kortere drev, bikkja kan til en viss grad påvirkes til å jage som eieren ønsker, og det går an å dressere bikkja til å blåses av i los.

 

Wachtel har jeg ikke sett engang, men selv om de fungerer som en støtende hund med bare noen minutters los, så har noen snakket om at de går hardt på i de minuttene og kan få vel stor fart på losdyret, med fare for at det går beinveien ut av terrenget for full speed. Hjort er vel mer skvetne enn rådyr også, i så måte.

Link to comment
Share on other sites

for ordens skyld er en :

1 pr los med basset på hare 45 minutt og rådyr,rev,hjort 60 minutter.

2 pr los med basset på hare 30 minutt og rådyr,rev,hjort 45 minutter.

3 pr los med basset på hare 20 minutt og rådyr,rev,hjort 30 minutter.

 

* Alternativt sammenlagt 60 minutter.på hare

** Alternativt sammenlagt 2 x 45 minutter.rådyr rev hjort

Kravet til drevtidene er normgivende. Kollegiet kan beslutte å tildele hunden høyere eller lavere premie enn drevtiden tilsier. Hunden skal koples mellom de forskjellige drev. Det samme gjelder om tid fra to drev skal sammenregnes, bortsett fra når hunden under drev eller tap reiser nytt dyr.

 

:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Flott. Då fekk eg oversikt over dei ulike "nisjene" på 60 - 90 og 120 minutt. Elles så får nok ein kortdrivande hund (som ofte kan vera taus) stor, stor, stor fart på viltet.

 

Håpar avlen kan halda fast på at basset ikkje skal ha lengre drevtid enn no. Hjortevalda er ofte ikkje store, og det er mange fordeler med ein hund som ikkje går altfor langt.

 

Fin oppklaring, Ranger. :D

Link to comment
Share on other sites

Fin oppklaring, Ranger. :D

Helt i orden! :wink:

 

Per; takk skal du ha! :D Bildene på forsida er også fra Drevprøvene på Vega, tatt av stigteh som er medlem her på forumet også, det harebildet var fornøyelig! :D Den haren var forøvrig losdyret til Vilauddens Neyolf mener jeg, stoppa opp i losen et øyeblikk der. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det du også må ta med i betraktningen eies. Er at bassetene som regel slipper hvis det tar skikkelig av gårde. Noe som er en klar fordel hvis man jakter på små vald. Kan se for meg at en petit kan bli en skikkelig bra hjortebikkje med de kvalitetene du er ute etter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...