Jump to content

204 Ruger

Members
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by 204 Ruger

 1. Både HT 2,5-10 og 3-12 har den beryktede «dorulleffekten», dvs uklar i kantene. Det betyr forsåvidt ikke veldig mye da man gjerne fokuserer midt i bildet. Dette har jeg ikke sett i V6. Flere på jaktlaget mitt har V6 2-12 og er meget fornøyd. Det er etter mitt syn skarpe og gode kikkerter med bra synsfelt som klarer seg godt i dårlig lys. I tillegg er de en del rimeligere enn HT og det gjør jo ikke noe..😜
 2. Jeg har hatt V6 2,5-15x56 og har HT 2,5-10x50. Begge brukt på rev, rådyr, elg, trening osv. Min erfaring er at siden det mangler manuell parallaksejustering på V6, slet mine øyne med uklart siktebilde over ca 12x forstørrelse på litt avstand. Dette gjorde at det i dårlig lys ble uaktuelt å utnytte de høyeste forstørrelsene. Med HT opplever jeg ikke dette og den dekker derfor NESTEN samme jakt for meg. HT 3-12x56 har jeg også hatt, et supert sikte, men etter MINE øyne noe oppskrytt. Du kommer langt med en HT 2,5-10, men ønsker du mer forstørrelse er V6 2-12x50 et meget godt alternativ. I litt høyere prisklasse er Leica Fortis 6 2-12x50 et fantastisk alternativ. Jeg har denne også og optikken i den er helt vanvittig rå, det beste jeg har vært borti. Jeg skyter en del rev på åte, og MIN erfaring er at når det er mørkt så er det mørkt… jeg må derfor ha noe lys på åtet i form av lys, måne, snø på bakken etc. det spiller da mindre rolle om kikkerten har 50 eller 56 objektiv. Det som betyr noe er at optikken er god slik at jeg har skarpe klare bilder på alle forstørrelser og at jeg har så stort synsfelt som mulig i kikkerten. Lykke til med alle velmente råd her inne!
 3. Når «Per-S» og hans likemenn har så enormt mye kunnskap på omtrent alle områder som diskuteres på kammeret, blir jeg litt overrasket over at de faktisk gidder å bruke tid på å opplyse alle oss andre uvitende på nettopp kammeret. Personlig syns jeg det er greit med enkle fakta å forholde meg til, samt andre dødeliges brukererfaringer - uten å måtte gå gjennom alle nummer av «Illustrert vitenskap» og kjente/ukjente forskningsrapporter for å kunne få lov til å ha en mening. Jeg velger å stole på norske myndigheter og fagpersoner i langt større grad fremfor det jeg opplever som bedrevitende kverulanter her på kammeret. Til høsten kommer jeg derfor til å jakte elg med homogene kuler på 120 grs i min 6,5x55. I tillegg kommer jeg til å gjøre det med god samvittighet, og om det skulle dukke opp en stor okse innenfor det mitt jaktlag har på kvoten, ja da kommer jeg også til å skyte!
 4. Betyr det at ved å bestille på kuiu.com og velge norsk / NOK, tilkommer det ingen toll, moms eller fortollingsgebyr. Det blir mao kun å betale det som kommer frem i kassa på nettsiden til kuiu?🤔
 5. Har tenkt en del på dette med skyteprøven og skytestillinger/hjelpemidler. Det er helt klart forskjell på treningsskyting til jakt og selve storviltprøven. Stillinger og hva som funker best er subjektivt og kan diskuteres opp og i mente. Men, hvorfor blir de som vil gardere seg på selve prøven «mobbet»? (Liggende med reim…) senest i år hevder Miljødirektoratet at skyteprøven er en test på jegers utstyr, derfor dropper de det jeg mener er det viktigste, nemlig kravet til trening. Mange hevder at prøven er for lett til å være en test, men er viktig for at skytter skal få testet utstyret og bli kjent med egne begrensninger. Hvorfor er det ikke da tillat med samme hjelpemidler som man finner naturlig å bruke under den jakta man bedriver? Selv tror jeg aldri at jeg har skutt et storvilt på frihånd. Så lenge det er lov å bruke reim i valgfri stilling, mener jeg det burde være lov å bruke fastmontert tofot og skytestokk. Synspunkter på det?
 6. Scirocco er en forholdsvis stiv kule med lang bæreflate som bygger trykk relativt fort. Jeg har skutt mange elger med denne kulen og den er helt klart den beste storviltkulen jeg har prøvd. Den vil ofte gi gjennomskyting, men har likevel blitt funnet igjen i elgskrotten ved flere anledninger. Ekspansjonen har vært perfekt i min verden med høy restvekt, dvs over 90%. Som med de fleste kuler vil også denne ofte tendere mot «styggere» slakt med høyere hastighet. Har lagt meg på ca 800 m/s, noe som har gitt topp resultater på alt fra bitteliten elgkalv til veldig stor elgokse. Krutt som URP/ MRP/ N-560 og N-160 er tradisjonelle for 30-06. Likevel liker jeg å bruke raskere krutt i dette kaliberet. Oppnår selv omtrent samme hastighet som de andre mer sentbrennende kruttene, men får merkbart mindre rekyl ved lavere kruttvekt. For denne spesifikke kulen på 180 grs har jeg lagt meg på 47 grs N-150!
 7. M67: hvordan kan det «neppe være særlig straffbart» samtidig som det er «åpenbart ulovlig»? Ikke ute etter hverken være vanskelig eller bidra til en usaklig diskusjon. Mange har helt sikkert veldig mye mer erfaring og kunnskap enn meg. Men, er det slik at det er ulovlig å løsne skudd for treningens del (jeg snakker ikke om organisert trening over tid med massevis av skudd) er det vel neppe lovlig å jakte i samme område? Har du alt av papirer i orden og jaktkort på statsgrunn kan jeg ikke skjønne det skal være problematisk/ulovlig å skyte noen treningsskudd i området, ihvertfall ikke innenfor jakttidene. Setter pris på om noen som virkelig kan lovverket kan informere på skikkelig vis.
 8. Om du har våpentillatelse, betalt jegeravgift og jaktkort på småvilt/ smårovvilt, kan jeg ikke drømme om at du gjør noe ulovlig. Å drive ikke-organisert trening på statsgrunn når du har alle papirer i orden bør vel tvert i mot være positivt? Du har jo da allerede grunneiers tillatelse...Tar selvsagt høyde for det vanlige som sikker bakgrunn, ingen folk, hytter etc i nærheten. Bruker du demper og tar hensyn til helligdagsfredning etc kan jeg ikke skjønne det kan være noe problem. Selv gjør jeg dette gjennom hele året og mener regelmessig «trening» der jeg jakter er avgjørende for å felle småvilt så humant som mulig. Jakter man mye forskjellig gjennom året har ihvertfall jeg behov for å jevnlig teste skyteredskapen. Så kort oppsummert fra mitt ståsted; har du grunneiers tillatelse, papirer i orden og tar normale sikkerhetshensyn og hensyn til ferdsel/helligdagsfred, så er du temmelig innafor!
 9. Kjør N-140 (Vihtavuori) så tror jeg du vil bli veldig godt fornøyd. Jeg bruker 23,5 grs til 69 grs Scenar. Fabelaktig presisjon og moderat hastighet. Har gitt knall og fall samt fine slakt på alt fra rype til rev. Med twist 1:8 kan du med fordel bruke 77 grs Scenar. Mindre vindavdrift og samme gode effekt/presisjon. Bruker 23 grs på denne, col 57 på begge.
 10. Jeg mener at Tikka T3x er en bedre børse. Vektige argumenter for å gå fra X-Bolt til T3x er at sistnevnte har et mye bedre avtrekk og et mye bedre magasin. X-Bolt sitt magasin slites fort, og «leppene» som holder fast patronene har en tendens til å slippe når det blir litt slitt. Bruksområde gir 6,5 en liten fordel og siden T3x kun kommer i en låsekasselengde gjør det valget lett. Jeg har hatt begge børsene selv, så har litt erfaring med dem. Kjøp brukt, eller få en god pris på ny børse med demper. Velg så en god brukt kikkert så er du i gang. Som du sier vil det være lettere å bytte kikkert enn børse senere!
 11. Godt å høre patenten kanskje har blitt bedre. På mitt deksel var det kun en liten magnet. Kom du såvidt borti så spratt dekselet opp, svært frustrerende! Har Alumina deksler på min Leupold, disse har to magneter og sitter skikkelig.
 12. Kvaliteten er forsåvidt god, men magneten er alt for dårlig. Resulterer i at dekselet åpner seg for det minste. Styr unna - kjøp butler creek og bruk så lenge de holder, eller bruk neoprentrekk på siktet!
×
×
 • Create New...