Jump to content

konber

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

konber's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • Collaborator
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post
  • Conversation Starter

Recent Badges

7

Reputation

  1. konber

    Cz 457

    Tusen takk. Da må eventuelt løsningen å få en børsemaker til å ta et blankt emne og tilpasse. Jeg får høre på pris og se...
  2. konber

    Cz 457

    Er det noen her som vet om KKC lager stokk som passer til CZ 457? Passer CZ 455-stokken deres til CZ457? Jeg finner ingen informasjon om dette noe sted, og nå er jeg lei av å google og spørre folk som ikke vet
  3. For jeg lov til å spørre hva slags oppspennere du tenker på? Eller, hvilke rifler? Gjerne også hva slags rifler som vådeskuddet skjedde med, om, det ikke avslører for mye privat.
  4. Som vi allerede er enige om, dette er først og fremst menneskelige feil. Men jeg er også enig i at dårlige tekniske løsninger (les: dårlig brukervennlighet/lite intuitive) er dårlig for sikkerheten. Vi bygger sikrede veier for å kompensere for menneskelige feil. Det samme gjelder, eller burde gjelde, for våpendesign. Å ikke kjenne våpenet sitt bedre enn at man tror oppspenneren er en av/på bryter uten å kunne ta ut sluttstykket uten å spenne våpenet er nesten utrolig i mine øyne. Det var det første jeg ble fortalt av han jeg handlet våpen av. Og til et såpass dyrt våpen som alle rettrekkere er, så ville jeg også forvente en trygg måte å ta ut patronen fra kammeret. Selv min Sauer 100 har trepunktssikring som muliggjør det! Nå endte jeg opp med en Blaser R8. Å avsikre/spenne opp våpenet med tommelen føles så langt veldig naturlig i bevegelsen opp til skuldra. Jeg kunne godt tenke meg at den var litt lettere å spenne opp, men det er antagelig en tanke bak det også. Og hvordan noen klarer å putte fingra inne i avtrekket når de spenner det opp skjønner jeg heller nesten ikke. Om det var en Blaser som var i bruker under disse vådeskuddene da. Det skulle vært interessant å høre mer om vådeskudd med andre typer sikringer. Det er så få vådeskudd pr år at analysene antagelig uansett blir noe anekdotisk. Men noe å lære og trekke delvise konklusjoner på kunne man kanskje gjort.
  5. Oppspenner er ikke et krav, men det er som regel med oppspenner at sikringsmekanismen er både sikker og stille. Et unntak jeg vet om er sauer 101. Men den synes jeg dessverre er litt knotete. Særlig med hansker, stress, og vått.
  6. Heisann. Jeg har fått meg svarthund, og blir fra høsten av "oppgradert" til hundefører på smygjakt. Jeg ser meg derfor om etter en ny rifle. Jeg har fra før en sauer 100 med kkc-stokk. Rifla holder forsåvidt i massevis og jeg liker den. Men, sikringen går tidvis opp når jeg går med den på siden, og den er i 6,5 og bør ikke kappes. Jeg ønsker å være lydløs når jeg endelig har kommet meg frem til viltet og ikke skremme det med et klikk. Så jeg ser derfor etter et våpen i 308 som jeg kan gå med ladd, men som ikke avsikrer seg selv, og ikke lager lyd ved avsikring/oppspenning! (jada, hovedsikringen er det jeg som er!) Hva ville dere valgt? Hvorfor? Hva bruker hundeførere rundtomkring? Har sett på sauer 101, men den synes jeg er hakket for knotete å avsikre, selv om det kan gjøres lydløst. Sauer 404 var skikkelig tung å avsikre. Mauser sin m12 med oppspenner var lydløs, men likte ikke helt designet. Blaser er dyrt, men lett nok, sikker, og enkel. Brx1 hadde et skikkelig bløtt avtrekk og kjennes helt uaktuel. Steel action virker topp, men umulig å få tak i?
  7. Jeg har fått meg en .17hmr. I og for seg en 22lr også, da det er en CZ457 med to løp. Jeg kjøpte den til trening og til jakt. Nå sitter jeg og ser på kuler til 17hmr og blir virkelig ikke klok på jungelen av forskjellige kuler som CCI har. Andre merker også forsåvidt, men det virker å være CCI som er det som butikkene har. Jeg orker ikke å bruke en arbeidsdag til på å prøve å lese meg opp på forskjellene. De som selger kulene på internett mener tydeligvis at dette skal man bare vite! Dersom noen vil forbarme seg over meg og forklare meg forskjellene og bruksområdet til følgende kuler, så hadde jeg vært meget takknemlig. - CCI TNT - CCI FMJ - CCI Gamepoint - CCI V-max - CCI A17 Varmint tip Jeg tenker å bruke .17hmr til både matvilt og predatorer (rev) som jeg muligens ønsker å ta vare på skinnet. Bonusspørsmål: Til .22, er det nødvendig med egen jaktammo (hollowpoint?), eller går det fint med treningsammo? Bonusspørsmål 2: Til .22 er det også en jungel. Føl deg hjertelig velkommen til å komme med din visdom her også. Vi har Stinger, Velocitor, CCI Subsonic til kråke og div annet.
  8. konber

    Sikte til .22

    Jeg hadde tenkt til å gå for synt-varianten. Har KKC på rifla mi, så vurderte å få meg det samme eller tilsvarende på .22'en. Men det blir ikke i sommer. Det koster litt penger det også som du sier Hvilken modell tenkte du jeg burde gå for?
  9. konber

    Sikte til .22

    Takk for svar alle sammen. Hva jeg skal jakte er litt ute i det blå enda. Fugl i hvert fall. Har ikke noe jakt pr nå, så det blir det jeg får tak i. Jeg har også lyst til å prøve litt forskjellig. Da blir det nok Optika 6'en. Den er litt tung egentlig, men det får jeg leve med når det er parallaksejustering, riktigere zoom-område, og den er tross alt en del billigere. Det er mulig å kjøpe tårn til den visstnok. Mulig jeg skal oppgradere stokken til en KKC eller Boyd etter hvert, og da blir vektbalansen bedre også.
  10. konber

    Sikte til .22

    Jeg skal kjøpe min første .22 (det blir nok en cz457). Den skal primært brukes til trening, men også på jakt. Mulig jeg også kjøper et 17wmr-løp. Jeg ser på to sikter nå: Meopta Optika6 2,5-15x44, og Meopta Meostar R2 1,7-10x42. I pris havner de ikke sååå forskjellig da jeg har fått tilbud på R2. Men hvilket mener *du* jeg bør gå for? De viktigste forskjellene er: -R2 er 200g lettere. En ikke ubetydelig forskjell! -Optika 6 har parallaksejustering. Hvor kult og viktig er det på en .22 -Forskjellen i forstørrelsesområde vurderer jeg til å ikke være så viktig. Eller? Takk for din mening.
  11. Jeg fant en forskningsartikkel, utført i Tyskland for det Svenske Jegerforbundet. https://jagareforbundet.se/contentassets/7099893fd13b45b98e1900d2ea165fee/65x55_se.pdf Konklusjon (i mine ord): De faktiske resultatene på viltet i felt har man *sterke* grunner til å tro at er like for de prøvde blyfrie alternativene som de blyholdige alternativene. Her har man altså prøvd ut og detalj-analysert kjente kuler som Lapua Mega, Norma Oryx, Lapua naturalis, Hornady GMX, og Barnes TTSX. Ja, ballistikken er nødvendigvis noe forskjellig, men de praktiske resultater er like.
  12. Jeg vil gjerne lese om disse resultatene og uomtvistelige faktaene du refererer til, men finner det ikke ved å søke via google. Vil du hjelpe meg med å grave frem denne forskningen? Jeg tviler nemlig på at det er tilfellet, så jeg vil gjerne bli overbevist om det motsatte. Dersom jeg skal se helt bort i fra kavitetene kula drar bak seg, så må jeg nesten kontakte lærerne mine i traumatologi. Jeg har ikke finregnet på den energien omkringliggende vev blir utsatt for. Men vanlig kroppsvev (herunder muskler og lunge) MÅ bli ødelagt og revet i filler av den voldsomme trykkbølgen og energien. Jeg kan ikke forstå annet. Ja, bly er mykere enn kobber, og utvider seg derfor lettere. Dette løses i kobberkuler ved at de 1) har høyere hastighet, 2) har design som gjør at de deformeres som den soppen man ønsker seg. Problem solved. Jeg er ikke en del av en religion. Jeg vil bare at maten min ikke skal inneholde bly, og bidra til minst mulig bly i naturen. Hvis jeg kan kombinere det med like forsvarlig jakt, så er det ingen grunn til å gjøre noe annet. IMO.
  13. Kikka på Naturalis. Den klarer fortsatt ikkje kravet… Dessverre så gjør den ikke det som ferdiglada. Man må nok lade litt kraftig selv om det skal gå.
  14. Takk for engasjementet, men nå var det ikke en diskusjon rundt bly vs homogene kuler jeg var ute etter. Jeg var fortrinnsvis ute etter om noen visste om flere homogene alternativer til 6,5-rifla mi, evnt om det er noen på trappene. Men for å svare litt på det som er sagt allikevel: -"Viser egentlig forskning at miljøkulene er like bra?" Ja, det gjør den. Miljødirektoratet gav i sitt høringssvar til ny forskrift utfyllende argumentasjon for at 7,8gr og 2200J er fornuftige og fullgode alternativer. Dette er forklart gjennom både logikk, kunnskap om dagens vs gårsdagens ammunisjon, og faktiske forsøk. Se kapittel 5: file:///E:/Nedlastinger/H%C3%B8ringsnotat%2012.10.2020%20(2).pdf -"Penetrasjon av en kule er proporsjonal med kulevekten når andre betingelser er like" Ja det stemmer nok det. Men forutsetningene er altså ikke like. En kobberkule har mindre massetetthet enn en bly-kule. En like stor kule er derfor lettere i kobber. Det gjør at den kan holde større fart. Siden anslagsenergi er en sum av vekt og hastighet, så kan man få mer eller mindre samme anslagsenergi med en kobberkule som med en bly-kule. Ettersom da kula er like stor, men med høyere fart, så viser både teori og praktiske forsøk i ballistisk gelatin at skaden praktisk talt er lik. Så lenge kobberkula har nok fart slik at den også får utvidet seg, så holder kobberet mer sammen enn det bly-kuler gjør. Den splinter ikke opp slik en del kobberkuler gjør. Det er to litt forskjellige måter å skade kjøttet på, men det er altså vist at totalt så er skaden like stor. (se gjerne forklaringene til Miljødirektoratet lenket til ovenfor)
  15. Heisann Med endringene forskriften er det nå (endelig?) mulig å jakte alt storvilt i Norge med cal 6,5 med homogene kuler. Kravet for homogene kuler er altså minimum 7,8gr (120g) vekt og E100 på 2200 Joule. Jeg har lyst til å gå over til blyfrie kuler av både hensyn til egen helse og miljøhensyn. Og når forskningen er klar på at dette er minst like godt som de blyholdige alternativene mtp dyrevelferden, så ser jeg ingen grunner til å la være å gjøre et skifte. (https://forskning.no/hogskolen-i-innlandet-jakt-og-fangst-partner/kuler-uten-bly-er-like-gode/1589175) Det er noen kuler på markedet, men de fordrer at man lader selv for å få nok effekt. Jeg er ikke der at jeg lader selv. Ennå. Utvalget fabrikkammo som tilfredsstiller de nye kravene til storvilt er ennå nokså magert. Men jeg har funnet to patroner som tilfredsstiller kravene: -Fox Bullets, med E100 på 2504J: https://www.foxbullets.eu/fox-ammunition/caliber-65x55se-123gr/ https://www.foxbullets.eu/wp-content/uploads/2020/04/Fox-Ammunition_ballistic-data_2019-ENG-1.pdf -Sako Powerhead Blade, med E100 på 2310J: https://www.sako.fi/cartridges/sako-cartridges/powerhead-blade https://www.bcr.no/schou/katalog_2021/90/ (side 91) Er det noen her som vet om flere relevante ferdigladde kuler? Noen som har erfaring eller kvalifiserte meninger med disse?
×
×
  • Create New...