Jump to content

Stock

Members
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Stock's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

2

Reputation

 1. Har ei tikka som jeg bruker når jeg jakter i barndomsterrenget (tett skog og elg), men som nevnt så hadde ikke 223 vært dumt, dog bruker jeg vel igrunn 200 strn 90% av tiden og blir vel å holde meg til den:)
 2. Tja, skulle vel sagt ja...men svaret er vel nei. Bruker DFS rifla til mengdetrening, så da blir det nok å fortsette med 6,5 for min del .
 3. Det finnes nå flere tråder om man bør kjøpe 6,5 til jakt eller om man bør kjøpe 308, så hvorfor trenger vi enda en.... Greia er att jeg er like glad i å skyte som de fleste her inne og da snakker vi en del utgifter når det kommer til både amunisjon og løp. Det jeg derimot er litt nysgjerrig på er om jeg burde gå over fra 6,5 til 30 kal til mitt bruk. Både 6,5 og 308 gjør begge jobben på alt av nordisk vilt ( under visse hold), men om man skal kjøpe ett kaliber til mengdetrening, er det egentlig fornuftig å kjøpe løp for 6,5?. Våren er på trappene og 200 str blir konvertert fra 22lr til 6,5 , men ettersom 6,5 løpet begynte å synge på verset i fjord høst har tanken om kaliberbytte kommet i hode. Om vi nå ser på ett vanlig løp i 6,5 så skyter jeg mellom 2200-3000 før presisjonen ikke er der den må være for min skyting. Skulle jeg sammenlignet med en 308 så ville jeg jo da kunne hatt ett løp 3 ganger så lenge!?. En annen faktor jeg ville få med 308 er jo mer trening på det med rekyl- altså bedre trening?. Da skjønner dere sikkert greia, det er ikke vanskelig å få løp i 200 str for begge kaliber og derfor er kanskje det enkle svaret att man kan jo ha begge. Likevell så slenger jeg ut tematikken ettersom det sikkert er mange som har gjort dette før... havner 308 løpet i skapet for å samle støv, eller står det i rifla alle andre dager enn stevner osv?
 4. Takker for innputt! Eneste gangen jeg har kommet i nærheten av "klage" var når nabon begynte med foringsdyr og jeg hadde glemt av det i 2 sekkundene når kråka i hagen irriterte vettet av meg 12/70 2 kjappe skudd og meldinga kom "hey, skal ikke lage storm i vannglass, men fint om du bytter ut hagla med salongen sånn att kjærringa ikke springer rundt som hodeløs høne i panikk og att dyra ikke blir så skremt" - Ingen sure miner, ingen negativitet og vi har vel begge felt x antall kråker, sjur og nøtteskrike i hagen siden den gang. Da har jeg 2 spørsmål til : 1) Skyting på statseid grunn? Fryktelig mye "øde" plasser som er statseid her jeg bor, men kjedelig bli bura inne 2) Hvilken demper demper jævelen mest 😅 Finnes det demper jeg kan bruke på både 6,5 og 30 kal og som demper knall på 6,5 så motas tips med takk Dette kunne jeg sikkert googla men er det nonen måte man lett finner ut hvem som eier hva av landområder.. Typ gå inn på ett kart klikk på ett felt og eier kommer opp?.
 5. Jeg hadde vel egt tenkt å begynn en tråd om hvilket utstyr osv jeg skulle kjøpe meg for å begynne med LH/ PRS, men etter å ha argumentert meg meg selv en stund så snur jeg litt om på problemstillinga. Greia er att jeg nå i ett halvt år på om det finnes noen i nærområdet som driver med denne typen skyting og greia er att når man må begynne å spørre om det finnes ett miljø- ja da er det enten rimelig lite eller ikke eksisterende. Etter mye om å menn så har man funnet ut att det ikke finnes noen som driver med detta, og det nermeste miljøet er en 2 timer unna. Missforstå meg rett det er absolutt ett alternativ, men for min egen del så skal jeg være ærlig å innrømme att oppmøte på slik skyting da blir sjeldent ligger det ikke innen en liten svipptur med bil så blir det plutselig mye som kommer i veien om det ga mening. . Da har vi kommet oss fra tipsa om å finne det nærmeste miljøet til å finne ut hvordan jeg også kan begynne med slikt . Har en starter noe så er det jo ofte att andre slenger seg på og hvem vet? kanskje har vi ett lite mijlø her om noen år også!. Så da lurer jeg litt på hvordan folket har gått frem for å kunne skyte på litt avstander utenom DFS banen, samt hva som er lov å ikke. Har man eksempelvis lov å skyte i stat sameninga sine områder ( mulig man spør dumt men ). Spør man en grunneier om å få bedrive skyting på tomta hans og han sier ja, er det da innefor? Eller kan politiet nekte deg å skyte der, gi bøter, inndra lisenser osv om det skulle fått noen klager? Snakker naturligvis ikke om å skyte mot bebyggelse osv, men der kameratene har eneorme områder så er det ikke mer enn 2 km til hytter og hva folk kan irritere seg over når de er der vet man jo aldri. En annen ting er vel hvor mye kan man komme unna om man har en god demper på 6,5? Hvor langt unna vil dere si man må være for å ikke tenke over att det er ett skudd som gikk av. Mulig litt fjernt innlegg, men når ting ikke ligger til rette så får man prøve å finne løsninger:)
 6. Som tittelen tilsier er jeg nysjerrig på hva folk hadde brukt i dagens skytemiljø om de starta fra scratch med kunnskapen og erfaringene de har den dag i dag. Tenker hovedsakelig preisjonsrifler nå, om du har ei jaktrifle du bruker til LH så kjør på:) De aller fleste av oss har vel hatt en rekke med rifler, skyteutstyr, kikkertsikter, avstandsmålere osv før vi tilslutt enda opp med de sære valga vi har den dag i dag. Poenget mitt med dette inlegget er å få folk til å poste hvilket utstyr de skulle kjøpt seg i dag om de ikke hadde noe annet en erfaringen, hadde det ekempelvis vært å kjøpe en Tikka tac a1, 200 str , remington osv osv . Igjen håper jeg folk er like sære og intereserte som meg selv og tar seg tid til å poste komplette "oppsett". Da tenker jeg att man skriver rifle, kaliber, riflestigning, løpslengder, avtrekk, demper/rekylbrems, tofot, kikkertsikte, kikkertmontasje, magasinløsning, stokk ++ egt så detaliert du både gidder og kan. Når man da har rable ned rubbel og bit om rifla + optikk, så tenkte jeg det også kan være greit å få med amunisjonen folk bruker. Bruker du fabrikrulla så sleng på hva det er. Skulle tilfelle være att du sverger til hjemmelada så sleng gjerne med ladedata "sålenge de er forsvarlige" ikke kom med noe maxladninger på stereoider da unge og uvitene fort kan gå feil når de ser sånt. Driver dere med hjemmeladning- sleng med hva dere ville kjøpt der også- gir igjen nye hjemmeladere en mal på hva som funker og evt hva opsettet koster :I) Så kan vi jo være fint om folk også nevner hvilken tripod de ville kjøpt. Hvilken avstandsmåler de ville hatt Hvilken kikkert de foretrekker Skulle det nå være noe serdeles viktig jeg har glemt så sleng på det også. Ikke bare er det interesangt for de som driver i ulike miljø å se hva andre bruker, men det kan også gi ferske skyttere eksempel på ett opsett som funker og hvem vet, kanskje sparer de mange 1000 som vi andre har kasta bort før vi kom frem til det vi bruker idag !
 7. Takker, for tips. Skjønt att march skal være the shiit og noe av grunnen til at jeg da så på andre merker er vel rett og slett fordi jeg ikke er heeelt sikker på om jeg kan forsvare prisen kontra hva jeg bli å bruke den til 😃 Riktig nok er både s&b, og leupold ikke så alt for langt unna i pris så målet var å kjøpe brukt. Skal man bruke 27 k på ett sikte kan man like greit bruke 36 og ha det beste av det beste. Men får man kjøpt brukt til 18k ish så er det plutselig såpass forskjell att marchen ikke er "verdt" det samt att en brukt leupold/ s&b er bra "nok".
 8. Da blir det meget interessant om jeg i heletatt får ett svar av de. Ettersom du nå nevner schmidt und bender og jeg da muligens ikke får svar fra J&F er s&b over vortex eller står de relativt likt. Sett att det ligger en vortex med et fornuftig retikkel på finn, men når man først skal kjøpe vil man jo gjerne ha den som er best. Så var det jo naturligivs ett spørsmål man hadde glemt.. Hva tenker dere om locking turrets? Er dette noe som er kjekt å ha, eller noe man egt aldri blir å bruke. PÅ jakt så kan jeg skjønne behovet til en viss grad, men like fullt blir man nøtt til å justere kikkerten for å skyte på lengre hold og da er det jo ikke noen hensikt i å låse turrets tenker nå jeg?
 9. Hva tenker dere om den største kikkerten jeg linka til. Evt har dere andre dere heller ville anbefalt?
 10. Takker, da har man lært det også!
 11. Såå, det du sier et at det ofte er fordelaktig å velge de større kikkertene?
 12. Takker! Da henger jeg med
 13. Bruksområdet blir jakt på stort og smått, samt Lh
 14. Nå er hadde ikke jeg ment å slenge meg på lasset med folk som spør etter hvilket kikkertsikte man skal ha osv, men ja her sitter jeg nå. Det er vel ikke andre veier man kan snu seg for å diskutere optikk til flere tusen "fruen ville nok ikke vist entusiasme" Nå har jeg ikke hatt sånn fryktelig dyre kikkerter før og da blir temaet desto mer skremmende for en som ikke har sett gjennom alt og helt sikkert ikke vet alt heller. I skapet står det fra billig dritt ( Nikko stirling) til litt dyrere Zeizz. Vi snakker altså kikkerter som er relativt billige " 700kr-9000kr". På banen i dagslys har kikkertene fungert helt grei, men ettersom jeg nå har tilgang på lengre hold har irritasjonen over att klikk ikke er repeterbare blitt større og større. Etter å ha brukt en god del tid både hær inne på forumet og på andre nettsider har jeg fått noe bedre forståelse for hva man burde gå for, og hva som kanskje ikke er like "fornuftig". Så att man burde ha kikkert i Mrad/ MIL , FFP har jeg fått med meg. Det jeg også har sett er at mange diskuterer om man burde ha CCW/CW og her stiller jeg meg ganske nøytral. De kikkertene jeg har brukt på banen har vel hatt CCW , men jeg tror ikke denne skruinga sitter så hardt i ryggmargen att jeg ikke sku fått lært noe annet. Siktet jeg kjøper vil jo komme til å bli primærbruken og de skudda jeg tar med 22lr med da evt anna skruing har nok ikke noe å si da jeg i bunn og grunn bare skyter den inn og har den sånn. Men har noen noe spesielt på hjertet om jeg burde gå for det ene eller andre så si fra. Hvor var vi? Når vi snakker om eksempelvis 3-9*40 så skjønner jeg naturligvis att det betyr 3 forstørrelse er det minste og att man kan forstørre til 9 ganger samt att objekt linse er 40 mm. Det jeg også i lengre tid har lurt på er hvor mye tub size og objektlinse har av betydning. Forståelsen ligger igjen rimelig lavt, jeg skjønner att større dimensjoner gir mer justeringsmuligheter samt lysgjennomslipp, men hvor mye snakker vi?. Hva er reel virkelighetsopplevelse, vil jeg få mye bedre syn med en kikkert som har 56 mm vs en med 44? Eller blir jeg å kunne sitte like lenge på kvelden?. Vi går videre.. Om vi nå ser på merker, så har jeg sett på flere sider og da også videoer av folk som driver med både prs og lh. Her virker det som om Vortex, Leica, Delta, March og Kahles er kikkertene som dominerer om jeg tar skivebom her så får dere bare himle med øyenbryna - det bare virker slik. Da lurer jeg også litt på hvorfor akkurat disse dominerer? Smith und Bender / Leupold virker ikke så populære?. Jeg har naturligvis sett på førstnevnte kikkertsikter, men sær og fersk som jeg er har jeg liksom ikke blitt helt venn med disse "juletre" retiklene. Jeg ser poenget med eksempelvis vortex ebr 7 retikkel, men man skal jo liksom kunne sikte med det også Mulig dette bare er smakssak som man lærer seg å like, men for meg virker de overdrevent da jeg på lengre hold skrur og på kortere hold bare bruker "hold over". Så om jeg ikke er helt komfortabel med disse juletrea, men vil ha noe mer enn bare ett trådkors- hva vil jeg ha? . Ett retikkel som jeg personlig synset ser veldig overkommelig ut, samt praktisk er Leupold sitt TMR eller PR1-MIL. Om jeg nå fortsetter tråden med å tenke at Leupold er bra kikkertsikter: Da kommer det igjen spørsmål om størrelser osv, men nå spør jeg ikke lengre om tube sice og linse, men selve lengden på kikkertene. To kikkerter jeg synets er interessante er disse: https://www.leupold.com/mark-5hd-36-18x44-m5c3-illum-ffp-tmr-riflescope https://www.leupold.com/mark-5hd-5-25x56-m5c3-ffp-illum-pr1-mil Begge er naturligvis Mrad FFP som dere ser, forskjellen er klar i størrelse og ikke minst lengde. Da lurer jeg rett og slett på hva som er fordeler/ ulemper med ett lengre kikkertsikte. For å ikke sammenligne epler å bananer så spør jeg nå om en liten er like god som en stor " gitt att de hadde samme forstørrelse og linse størrelse". Jeg sier ikke at jeg skal ha den minste kikkerten i verden, men spørsmålet er ubesvart og jeg hadde satt pris på forklaring:) Vi beveger oss videre... Når det kommer til forstørrelse spekter er det vel aldri noen fasit, noen vil ha kikkerter som kan zoome så innihelvete med oppi 40 forstørrelse osv, men hvor går grensen mellom "nok" og "jeg trenger egt ikke denne kikkerten". Att 3-9 blir kunne vært sterkere er jeg ganske enig i, men for all del man kan treffe med det også. Om jeg formulerer meg litt annerledes så er jeg litt nysgjerrig på hvilken forstørrelse folk av personlig erfaring ønsker på ulike hold si 50-1000max. En annen ting jeg også er litt nysgjerrig på er att folk skriver att kikkerten har eksempelvis 5-25, men fokus osv stopper egt opp nærmere 20-21. Da er spørsmålet stemmer dette? og er det da slik att en kikkert med 18 vil egt stoppe på 15?, eller er det slik att forstørrelsene blir merkbart dårligere når vi bikker 20 tallet? Er dette bare noe som skjer med alle kikkerter uansett forstørrelse når man er på max zoom? Eller er dette en missoppfatting. Setter stor pris på gode svar!
×
×
 • Create New...