Jump to content

ehjem

Members
  • Posts

    36
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by ehjem

  1. Eldx Har skutt 1 elg, 1 hjort, og 2 villrein med eldx. Traff ikke store bein på noen av dem. Elgen veide 210kg kulen stoppet i utgangssiden på elgen uten å ha truffet noen store bein. Pent slakt. Villrein 35kg rett igjennom, traff 1 ribbein, mye blodslått. Bondstrike 1 elg, 1 villrein og 2 hjort. Ingen treff i store bein, gjennomskyting. 1 Hjort traff ribbein inn/ut, veldig blodslått. Ellers fine slakt. Av de 2 ville jeg valgt bondstrike til elg, til alt annet hadde jeg like gjerne gått for eldx hvis den samlet som den skulle. Med tanke på at jeg stort sett skyter elg på under 250m gikk jeg over på Barnes 120gr ttsx på elgjakt. Før jeg i høst gikk tilbake til 30 cal.
  2. Har hatt en 6,5 creed i flere år selv og har bare gode erfaringer med den, allikevel ser jeg ikke at den gir noen fordeler målt mot 6.5x55, annet enn kort låskasse som også var mitt poeng med å velge creed på den rifla. Rimelig lett å få tak på god jakt ammo til begge, til ca samme pris. Det viktigste er jo trenings ammo, og den koster fort 10-12 kr mer pr smell i Creedmoor enn i 55 (enn så lenge). Lader man selv så går nok 6.5x55 av med en solid seier der også etter min mening.
  3. 130gr ttsx fra Barnes har en oppgitt vo på 952m/s i 60 cm løp. Jeg måler +-920m/s i min rifle 56cm. Fikk topp presisjon med denne, så det ble ikke mer testing av andre merker og kulevekter. Produsentenes hjemmesider har den type info. Noen få eksempler: Hornady 150gr cx, 60cm løp: v0 = 884m/s https://www.hornady.com/ammunition/rifle/308-win-150-gr-cx-superformance#!/ Norma 150gr ecostrike 61cm løp: v0 = 860m/s https://www.norma-ammunition.com/en-gb/products/dedicated-hunting/centerfire-rifle/norma-ecostrike/norma-ecostrike-308-winchester-150gr---20177562 Nosler 150gr expansion tip ??cm løp: v0 = 838m/s https://www.nosler.com/308-winchester-150gr-expansion-tip-ammunition.html Barnes 150gr ttsx , 60cm løp: v0 = 884m/s https://www.barnesbullets.com/product/vor-tx-rifle/?attribute_pa_cartridge=308-win&attribute_pa_bullet-weight-gr=150&attribute_pa_bullet-type=ttsx-bt
  4. Hei, Froland JFF pleier å åpne opp banen for skyting 2 ganger i november. Da er det mulig å avlegge skyterøve og obligatoriske skudd. Følg med på FB sidene deres. Dette er eneste mulighet jeg vet om i området.
  5. Tenkte det samme, leste reportasjen på nrk.no. De regner vel med at villsvinene er ansvarlige nok til å gå på rødt når de går igjennom tollen? Så tar de dem der.
  6. De utryddet sone 1 flokken,. Og de har gått berserk på voksen bukk og samtidig nesten halvert stammen på H vidda, over 7000 CWD prøver siden 2016 med 2 positive tester som resultat. Vil ikke kalle dette å ignorere, heller overreagere. Unnskyld for denne kommentaren, ikke meningen at dette skal bli en ny tråd om CWD. Jeg vet vi står langt i fra hverandre på dette spørsmålet, så dette får vi krangle videre om i: Må vi utrydde hjort og rein tråden.
  7. Z5 (og Z3) finnes fortsatt i sortimentet til Swarovski, så vidt jeg ser. Sjekk den internasjonale hjemmesiden deres. https://www.swarovskioptik.com/int/en/hunting Så den kan jo bestilles fra for eksempel usa, hvis man absolutt vil ha en Z5.
  8. Om du har planer om å skyte på lange hold så er kanskje 270 mer egnet, med høyere bc på ca tilsvarende kulevekt? Under 300m så tror jeg det er liten forskjell. Du får fabrikkladet 130gr Barnes ttsx til 308w også, og de er raske. Oppgitt hastighet i 24 løp er 952 m/s. Det er ikke usannsynlig heller, for jeg måler ca 920 i min rifle. Ulempen er at de ikke har bc`n på sin side, og betaler for det når holdene blir lange.
  9. Ahh, dette skulle jeg visst i går, for nå har jeg ladet opp høstens jakt patroner med utgangshastighet på 500 m/s. Bajonett på, ser ut til at jakta må bli nærkamp. Fra spøk til alvor, så sjekk ut Moviken sin tråd om storviltkuler. Dette er en flott og informativ tråd, hvor Moviken har gjort en fantastisk innsats (med litt hjelp av andre kammer entusiaster). https://www.kammeret.no/topic/94156-test-av-storviltkuler-ved-skudd-i-vannkanner/#comment-1364153 Jeg vil ikke skyte blyfri kuler i under 650 m/s, min ammo er over 700 m/s når jeg passerer maksimum komfortabel skyte avstand så dette er heldigvis ikke noe jeg tenker på. Fornuftige jegere er kjent med utstyret sitt og har trent mye ut til godt og vel maks avstandene sine. Det være seg kanskje kun 70m eller ???m. Litt feil å sette maks 150m som fornuftig, da jeg ser mange på banen som har hendene fulle med å ta prøven på 100m. Bør sånne jegere skyte på 150m? Antageligvis ikke. Lykke til på høstens jakt.
  10. Hadde ikke vært redd for at en Barnes ttsx skal gå i oppløsning i magnum kalibere og høy hastighet. Hadde derimot vært veldig skeptisk til å få tilstrekkelig ekspansjon med ttsx og andre tilsvarende kuler ned i 500ms.
  11. Sånne kommentarer blir temmelig feil etter min oppfatning. Skulle tro at sterke nok bevis var minstekravet før politiet tar avgjørelser som kan påvirke privatpersoners liv. Vanskelig å si om det bare kommer feil ut i innlegget ditt (håper det), men det kan jo oppfattes som at man kan ta noen snarveier når bevisene eller tiden ikke strekker til.
  12. Varmt vær: Sitka merino og/eller Sitka core heavyweight hoody. Jakke: Super tynn Patagonia vindjakke. Bukse: Stone Glacier de havilland lite. Crispi Veslepiggen, gamasjer ved behov. Sitka Dewpoint Gtx Jakke/bukse i sekken tilfelle regn. Kaldt vær: Ullnetting innerst, Sitka merino, Sitka core heavyweight hoody. Jakke: Kuiu Axis eller Ravnø Sabotør. Bukse: Kuiu Axis eller Sitka Timberline. Crispi Kongsvoll og gamasjer ved behov. Sitka Kelvin Lite Down jakke og Härkila Mountain Hunter isolasjon bukse på post. Skikkelige møkkadager Sitka Kodiak Gtx jakke og Jerven lårings.
  13. Du kan vel uansett ta skyteprøven med våpenet nå. Våpeeier/lånetaker som i dette tilfelle er din far må ta våpenet til og fra banen for deg, hvis det skal gjøres riktig.
  14. Har brukt Sitka Jetstream i noen sesonger og brukte Kuiu Axis høsten 22. Begge merker er brukt på både elg og hjortejakt. Både på post og smyg. Det er veldig lite forskjell i støy, Jetstream er nok marginalt mer lydløs, men Axis lager ikke mye lyd den heller. Jetstream er litt tykkere i stoffet, er tyngre og litt varmere. Axis tørker fortere. Axis er litt mer motstandsdyktig mot regn med helt vanntette paneler og vanntette sømmer over skuldre, hette og øverst på armene. På Jetstream kommer vannet fortere inn gjennom sømmene. Jetstream har ekstra brystlomme. Alle lommene på Jetstream er generelt litt mer romslige. Personlig liker jeg bedre hette/hals løsningen på Kuiu. Passform på Axis passet meg bedre og det er mer stretch i den, så det er min favoritt av de 2.
  15. Har fraktet ut 3 elgkalver på denne måten, men lot hodet også ligge igjen. Fungerer på et vis, som å bære en sykt dårlig ryggsekk. Fikk alltid en veldig ubehagelig vinkel i nakken. Siste dyret hadde slaktevekt på 70 kg og det bar jeg i 2 1/2 time i ulent terreng, men det ble siste gang. Ungdommelig pågangsmot har jeg heldigvis vokst i fra, selv om det tok tid
  16. Politianklageren kan vel ikke legge vekt på forarbeidet i en sak? Han må jo forholde seg til loven. De som eventuelt burde kikket litt ekstra på forarbeidene er de som vedtok loven om kunstig lys. Loven er for diffust til at man bør dømme folk foreløpig synes jeg. Når vi jegere er så uenig om lovligheten av termisk så er tydeligvis loven for dårlig definert. Selv har jeg ingen planer om å gå til innkjøp av termisk, men ser ikke noe problem med at de som ønsker slikt utstyr får lov til å bruke det. Det er jo lov å bedrive jakt etter det blir mørkt allerede, så hvorfor ikke bruke det beste utstyret til å gjøre det i forhold til human avlivning.
  17. https://www.ntnu.no/documents/10476/1297663906/2021-11+Rapport+01+-+første+bilde+på+omslag.pdf/2f0c3504-3957-22ae-56a7-734d927d7073?t=1638347422083
  18. Nytt fra jeger.no. Det viser seg å ha blitt felt 1969 villreinunder jakta 2021. 521 voksene bukker. De regner med at stammen er på mellom 5000 – 5500 individer nå. Andelen bukk totalt er nede på 6-7% og voksen bukk over 3,5 år er nede på 0,5-1%
  19. Jeg kan ikke se at det er unison enighet blant ekspertene i Norge om hvordan CWD skal bekjempes. Hadde det vært det, så hadde vi allerede vært i gang med en helt målrettet aksjon, uten diskusjoner og utsettelser underveis. Klar at det finnes mye viten og erfaring blant forskere i NA, men det er vel ingen som har lykkes med å fjerne CWD fra områder/stammer hvor dette har etablert seg. Så det er begrenset med erfaring fra solskinnshistorier i bekjempelse av CWD. Etter hvert er kanskje den beste erfaringen den fra sone 1 når man tilslutt får reetablert stammen og det har gått noen år. Da kan man se om dette fungerte, eller om man utslettet en hel villreinstamme til ingen nytte.
  20. Her er jo både eksperter og synsere ganske delt på hva som bør gjøres, og det er jo ikke så rart siden det ikke finnes noen vellykket løsning på dette å vise tilbake på. Jeg er helt blank på hva som vil være den beste løsningen, men syntes nedskytningen i sone 1 virket lite gjennomtenkt. Dette var det første offisielle møte med cwd på villrein i Norge, så jeg kan på et vis skjønne det. Med ca 2800 felte villrein på Hardangervidda i 20/21 (minus 120 kalver i 2020 og sikkert noen flere i år som ikke blir testet), så er det bare funnet en positiv prøve. Da syntes jeg at det virker litt drøyt å gå bananas i villreinstammen enn så lenge. Så jeg er positiv til denne utsettelsen.
  21. Dette er etter min mening gode nyheter. Betalingsmur: https://www.jeger.no/skrantesyke/mattilsynet-og-miljodirektoratet-avblaser-statlig-nedskyting-pa-hardangervidda Hovedpunkt er: "Etter ei samla vurdering mener direktoratene det ikke er tilrådelig å gjennomføre ekstraordinære uttak av villrein vinteren 2022."
  22. Som et utgangspunkt: https://www.jaktogfriluft.no/børsemaker-lime-sprukket-stokk-4
  23. Har brukt sabotør jakka ca 25 dager i høst under reinsdyrjakt, elgjakt og hjortejakt. Det beste plagget jeg har hatt med tanke på vanntetthet mot pusteegenskaper. Er det ordentlig våte dager så vil jeg fortsatt ta på regntøy, men er været litt skiftende og usikkert har jeg i høst latt gtx`n ligge igjen i bilen. Jakka må bli våt før den blir «vanntett», så det plagget som er under jakken blir fuktig. Har brukt den lange dager med jevnt små regn og kortere perioder i styrtregn. Har til nå holdt meg tørr innerst på kroppen. Fjellduken er uansett alltid med. Jakka bråker ikke mye når man beveger seg i den, men kvister som slår eller skraper mot den lager mye støy (litt som en hardshell gtx jakke). Når den blir våt blir stoffet stivt og støyen øker ett hakk. Jakka er godt gjennomtenkt med tanke på plassering og størrelse på lommer og hetta gir god beskyttelse mot vær og vind. Når jeg fikk erstattet den idiotisk store og støyende metallringen som er håndtaket på glidelåsen med en hyssingstump er jeg ganske fornøyd med jakka. Problemet er vekten som for str l er ca 990g. Jeg kan få med en lett gtx jakke , en lett og lydløs Windstopper og en tynn dunjakke og fortsatt ha noen gram til gode.
  24. Den (Superperformance 120 grain) er en del raskere enn tilsvarende Barnes. Om den ekspanderer lettere enn GMX, så synes jeg dette virker lovende. Spennende å se ballistikken til 130 grain når/hvis den kommer ferdigrulla.
×
×
  • Create New...