Jump to content

Felles våpenskap?


Syvertsen

Recommended Posts

Hei!

 

Lurer på om noen vet om det går an å ha et felles våpenskap? Jeg er student, og på skolen har vi en jakt, fiske og friluftslivsorganisasjon med en del aktive jegere. Nå har jeg planer om å kjøpe meg rifle ettervert, men siden jeg bor på studenthybel kan jeg ikke ha våpenskap selv. Etter det jeg har forstått så er det ikke lov å oppbevare våpen hos andre så tenker jeg på å foreslå å kjøpe inn et til å ha på lageret (et bomberom i kjelleren på skolen) så de som er i same situasjon kan ha et sted å oppbevare våpnene lovlig. Det vil jo da være en i styret som er ansvarlig for nøkkelen, det er en ordning på det med lagernøkkelen nå og den fungerer greit.

 

Er det noen som vet noe om dette?

Link to comment
Share on other sites

Uten at jeg skal være for bombastisk:

Det står vel ikke noe om at våpenskap skal være personlig, men at våpen skal være oppbevart i godkjent våpenskap.

Diskusjonen om nøkkelen vil vel finne sted, og ansvarlig for denne, det blir vel denne fysiske personen som også blir ansvarlig for oppbevaringen skjer i tråd med gjeldende bestemmelser.

Link to comment
Share on other sites

Du kan ikke oppbevare våpenet i et bomberom i kjelleren på skolen, uansett hvor innbruddssikkert det er. Våpen kan ikke oppbevares i ubebodd hus. Eneste unntak er skytterlag, museer m.v., som kan få oppbevaringsdispensasjon. Det følger av våpenforskriftens kap 22:

 

§ 22-1. Krav til sikker oppbevaring

 

Den som innehar skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon, plikter å oppbevare gjenstandene slik at uvedkommende ikke får adgang til dem. Eier og innehaver av skytevåpen plikter å påse at våpenet er tomt for ammunisjon under oppbevaring.

 

 

 

§ 22-2. Krav om FG-godkjent sikkerhetsskap og FG-godkjent innbruddsalarmanlegg

 

1. Overstiger antallet rifler og/eller hagler fire registreringspliktige våpen i husstanden, skal våpnene eller en vital del av våpnene oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) eller i skap med et høyere sikkerhetsnivå jf. «Forsikringsselskapenes bestemmelser vedrørende prøving og godkjennelse av sikkerhetsskap » (1985). Med FG-godkjent sikkerhetsskap eller skap med høyere sikkerhetsnivå menes skap som er godkjent etter Norsk Standard NS 5089, INSTA 610 eller NS-EN 1143-1. Med vital del menes sluttstykke eller pipe. For våpen som lades ved at våpenet brekkes, regnes pipe, forskjefte eller kolbe med avtrekkermekanisme som vital del. I husstand med færre enn fem våpen må våpenet/våpnene eller en vital del av dette/disse oppbevares forsvarlig nedlåst.

2. Registreringspliktige pistoler, revolvere, hel- og halvautomatiske rifler, eller en vital del av våpnene, skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med høyere sikkerhetsnivå. Med vital del på pistol regnes våpenets rammestykke og sleide/sluttstykke. Med vital del på revolver regnes rammestykke og sylinder/tønne.

3. Oppbevares flere enn 25 registreringspliktige våpen, uansett type, i samme husstand, skal oppbevaringsstedet være beskyttet av FG-godkjent innbruddsalarmanlegg med overføring til døgnbemannet alarmstasjon som med egne vektere, eller med avtale med enkeltpersoner eller foretak, kan sikre at det blir foretatt utrykning ved alarm.

4. Krav om FG-godkjent våpenskap kan frafalles hvis våpnene oppbevares i eget våpenrom som er forhåndsgodkjent av politiet. For at våpenrommet kan godkjennes skal vegg, tak og gulv være laget av materialer med styrke mot gjennomtrengning som tilsvarer minst 20 cm murt Leca. Dør(er) skal være godkjent etter Norsk Standard NS3170, 1. utg. januar 1992, klasse 3 eller 4, eller senere utgave. Rommet skal være uten vindu. Politiet kan gi tillatelse til at ammunisjon kan oppbevares sammen med våpen i våpenrom.

5. Det er ikke tillatt å oppbevare registreringspliktige skytevåpen i ubebodd hytte, hus e.l. Eiers eller innehavers bolig regnes som bebodd også ved lengre fravær.

6. Ved midlertidig oppbevaring av våpen som medbringes i forbindelse med jakt eller konkurranse hvor det ikke er mulig å oppbevare våpenet/våpnene iht. til ovennevnte regler, må våpenet oppbevares under forsvarlig tilsyn. Våpenet/våpnene kan midlertidig forlates uten tilsyn hvis en vital del medtas og oppbevares under tilsyn.

7. I jaktsesongen kan jaktvåpen oppbevares i ubebodd hytte, hus e.l. dersom våpnene oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med høyere sikkerhetsnivå.

8. Uregistrerte hagler som er ervervet før 1. oktober 1990 regnes som «registreringspliktige våpen» og «skytevåpen» etter denne bestemmelse.

 

 

§ 22-3. Oppbevaring av våpen til samling

 

Politiet kan gi særlige pålegg om oppbevaring av våpen til samling.

 

 

 

§ 22-4. Oppbevaring av ammunisjon

 

1. Det er i samme husstand uten politiets tillatelse ikke tillatt å oppbevare mer enn 10.000 patroner håndvåpenammunisjon eller 15.000 patroner håndvåpenammunisjon hvis minst 5.000 patroner er i cal. .22 long rifle/.22 short. Ammunisjonen skal oppbevares nedlåst i særskilt skap, skuff, eller tilsvarende låsbare innretninger, adskilt fra våpen.

2. I FG-godkjent sikkerhetsskap, eller i skap med høyere sikkerhetsnivå, kan det sammen med våpen oppbevares det antall patroner som er godkjent av skapprodusenten etter retningslinjer gitt av Direktoratet for brann- og elsikkerhet. Hvis skapet ikke er særskilt godkjent for oppbevaring av ammunisjon, kan det ikke oppbevares mer enn 500 patroner i skapet.

3. Den som har politiets tillatelse til å oppbevare mer enn 10.000 patroner håndvåpenammunisjon, eventuelt mer enn 15.000 patroner håndvåpenammunisjon der minst 5.000 patroner er i cal. .22 long rifle/.22 short, plikter å varsle brannvesenet om hvor ammunisjonen er oppbevart samt følge eventuelle pålegg som brannvesenet gir om oppbevaringen. Tillatelse skal ikke gis før det er fremlagt bekreftelse på at brannvesenet er varslet og eventuelle pålegg fulgt opp.

4. Krutt og tennhetter skal oppbevares iht. de til enhver tid gjeldende forskrifter fastsatt i medhold av lov av 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer1 eller brann- og eksplosjonsvernloven av 14. juni 2002 nr. 20.

5. Ammunisjon skal ikke oppbevares i ubebodd hytte, hus e.l. I eiers eller innehavers bolig kan ammunisjon oppbevares som bestemt i punkt 1, også ved lengre fravær.

6. I særlige tilfelle kan politimesteren dispensere fra bestemmelsene i § 22-2 punkt 5 og punkt 5 ovenfor om skytterlags/-klubbers, jegerforeningers og museers oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon. I de tilfellene det gis dispensasjon, skal våpnene eller en vital del av våpnene oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med et høyere sikkerhetsnivå. Gis det dispensasjon for mer enn 10 registreringspliktige våpen, skal oppbevaringsstedet være beskyttet av FG-godkjent innbruddsalarmanlegg med overføring til døgnbemannet alarmstasjon som med egne vektere, eller med avtale med enkeltpersoner eller foretak, kan sikre at det blir foretatt utrykning ved alarm.

1 Gjelder kun for Svalbard.

 

Når den nye forskriften trer i kraft, noe den ifølge lovdata fremdeles ikke har gjort, blir tilsvarende regel å finne i kap. 15:

 

Kapittel 15. Privat oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon

§ 82. Krav til sikker oppbevaring

 

Den som innehar skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon, plikter å oppbevare gjenstandene slik at uvedkommende ikke får adgang til dem. Eier og innehaver av skytevåpen plikter å påse at våpenet er tomt for ammunisjon under oppbevaring.

 

Uregistrerte hagler som er lovlig ervervet før 1. oktober 1990 regnes som « registreringspliktige våpen » og « skytevåpen » etter reglene i dette kapittelet.

 

Trer i kraft når dep bestemmer.

 

§ 83. Krav om FG-godkjent verdioppbevaringsenhet og FG-godkjent innbruddsalarm

 

Alle registreringspliktige våpen eller en vital del av våpnene skal oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) eller i skap med et høyere sikkerhetsnivå jf. « Forsikringsselskapenes bestemmelser vedrørende prøving og godkjennelse av sikkerhetsskap » (1985). Med FG-godkjent sikkerhetsskap eller skap med høyere sikkerhetsnivå menes skap som er godkjent etter Norsk Standard NS 5089, INSTA 610 eller NS-EN 1143-1. Med vital del menes sluttstykke, låsekasse eller pipe. For våpen som lades ved at våpenet brekkes, regnes pipe, forskjefte eller kolbe med avtrekkermekanisme som vital del. For enkeltløpede hagler som lades ved at våpenet brekkes, regnes ikke forskjefte som vital del. Med vital del på pistol regnes våpenets rammestykke, pipe eller sleide/sluttstykke. Med vital del på revolver regnes rammestykke, pipe eller sylinder/tønne.

 

Er det registrert flere enn 25 registreringspliktige våpen, uansett type, i samme husstand (boenhet), skal oppbevaringsstedet være beskyttet av FG-godkjent innbruddsalarmanlegg med overføring til døgnbemannet alarmstasjon som med egne vektere, eller etter avtale med enkeltpersoner eller foretak, kan sikre at det blir foretatt utrykning ved alarm. Politimesteren kan dispensere fra kravet til alarm til døgnbemannet alarmsentral dersom særlige grunner foreligger.

 

Krav om FG-godkjent sikkerhetsskap kan frafalles hvis våpnene oppbevares i eget våpenrom som er forhåndsgodkjent av politiet. For at våpenrommet kan godkjennes skal vegg, tak og gulv være laget av materialer med styrke mot gjennomtrengning som tilsvarer minst 20 cm murt Leca. Dør(er) skal være godkjent etter Norsk Standard NS3170, 1. utgave januar 1992, klasse 3 eller 4, eller senere utgave. Rommet skal være uten vindu. Politiet kan gi tillatelse til at ammunisjon kan oppbevares sammen med våpen i våpenrom.

 

Det er ikke tillatt å oppbevare registreringspliktige skytevåpen i ubebodd hytte, hus eller lignende. Eiers eller innehavers bolig regnes som bebodd også ved lengre fravær.

 

Ved midlertidig oppbevaring av våpen som medbringes i forbindelse med jakt eller konkurranse hvor det ikke er mulig å oppbevare våpenet/våpnene i henhold til ovennevnte regler, må våpenet oppbevares under forsvarlig tilsyn. Våpenet/våpnene kan midlertidig forlates uten tilsyn hvis en vital del medtas og oppbevares under tilsyn.

 

Politiet kan gi særlige pålegg om oppbevaring av våpen.

 

Trer i kraft når dep bestemmer.

 

§ 84. Oppbevaring av ammunisjon

 

Det er i samme husstand uten politiets tillatelse ikke tillatt å oppbevare mer enn 10 000 patroner håndvåpenammunisjon eller 15 000 patroner håndvåpenammunisjon hvis minst 5 000 patroner er i kaliber .22 long rifle/.22 short. Ammunisjonen skal oppbevares nedlåst i særskilt skap, skuff, eller tilsvarende låsbare innretninger, atskilt fra våpen.

 

I FG-godkjent sikkerhetsskap, eller i skap med høyere sikkerhetsnivå, kan det sammen med våpen oppbevares det antall patroner som er godkjent av skapprodusenten etter retningslinjer gitt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Hvis skapet ikke er særskilt godkjent for oppbevaring av ammunisjon, kan det ikke oppbevares mer enn 2 000 patroner i skapet.

 

Den som har politiets tillatelse til å oppbevare mer enn 10 000 patroner håndvåpenammunisjon, eventuelt mer enn 15 000 patroner håndvåpenammunisjon der minst 5 000 patroner er i kaliber .22 long rifle/.22 short, plikter å varsle brannvesenet om hvor ammunisjonen er oppbevart og følge eventuelle pålegg som brannvesenet gir om oppbevaringen. Tillatelse skal ikke gis før det er fremlagt bekreftelse på at brannvesenet er varslet og eventuelle pålegg fulgt opp.

 

Det er ikke tillatt å oppbevare ammunisjon i ubebodd hytte, hus eller lignende. Eiers eller innehavers bolig regnes som bebodd også ved lengre fravær.

 

Krutt og tennhetter skal oppbevares i henhold til forskrifter fastsatt i medhold av lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.

 

Trer i kraft når dep bestemmer.

 

§ 85. Midlertidig oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon

 

Den som innehar skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon kan midlertidig overlate sine skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon til andre for midlertidig oppbevaring dersom særlig grunner foreligger. Hvis våpenet ikke kan overlates til andre etter reglene i kapittel 17, kan oppbevaring hos andre kun skje etter innhentet tillatelse fra politimesteren i det distrikt vedkommende har registrert sine våpen.

 

Tillatelse til midlertidig oppbevaring skal tidsbegrenses, og tillatelsen skal ikke gis varighet utover 1 år av gangen. Den som skal oppbevare skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon for andre må selv ha våpenkort for samme type våpen. Våpen som er overlatt til oppbevaring kan bare benyttes av den som har fått våpenet overlatt dersom utlån av våpenet er tillatt etter reglene i våpenloven § 11 med tilhørende bestemmelser. De våpen og den ammunisjon som blir oppbevart for andre inngår i antall « registreringspliktige våpen », « skytevåpen » og « patroner » etter reglene i kapittel 15 for den husstand som foretar den midlertidige oppbevaringen.

 

Trer i kraft når dep bestemmer.

 

§ 86. Oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon tilhørende døds- eller konkursbo

 

Politiet kan, når særlige grunner taler for det, bestemme at våpen, våpendeler eller ammunisjon, som befinner seg i et døds- eller konkursbo inntil videre skal oppbevares hos politiet eller den som politiet bestemmer.

 

Trer i kraft når dep bestemmer.

 

§ 87. Oppbevaring av skytevåpen og ammunisjon for foreninger tilsluttet godkjent skytterorganisasjoner (skytterlag/-klubber og jegerforeninger)

 

Politimesteren kan dispensere fra bestemmelsene i § 83 fjerde ledd og § 84 femte ledd om oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon for foreninger tilsluttet godkjent skytterorganisasjon dersom særlige grunner foreligger. I de tilfellene det gis dispensasjon, skal våpnene eller en vital del av våpnene oppbevares i FG-godkjent sikkerhetsskap eller i skap med et høyere sikkerhetsnivå. Gis det dispensasjon for mer enn 10 registreringspliktige våpen, skal oppbevaringsstedet være beskyttet av FG-godkjent innbruddsalarmanlegg med overføring til døgnbemannet alarmstasjon som med egne vektere, eller med avtale med enkeltpersoner eller foretak, kan sikre at det blir foretatt utrykning ved alarm.

 

Politiet kan gi særlige pålegg om oppbevaring av skytevåpen og ammunisjon.

 

Ønsker du å oppbevare våpenet i et felles våpenskap, er det en mulighet for å låne det bort til noen som oppbevarer det egen bolig. Du må skrive en utlånserklæring til eier av bolig. Denne må fornyes hver 4 uke, jmf gml forskrift §6-1:

 

§ 6-1. Utlån mv. fra innehaver av individuelt våpenkort (våpenloven § 11 første til femte ledd)

 

Den som låner ut eller på annen måte overlater skytevåpen (våpendeler) til en annen, skal gi mottakeren en datert og underskrevet bevitnelse om dette.

 

Bevitnelsen skal inneholde:

 

a) långiverens og låntakerens navn og adresse,

b) långiverens våpenkort (nummer og utstedende myndighet),

c) art, kaliber, fabrikkmerke og nummer på de våpen (våpendeler) som er lånt ut,

d) hva våpnene (våpendelene) skal brukes til,

e) for hvilket tidsrom våpnene (våpendelene) er lånt ut.

 

Bevitnelsen gjelder som våpenkort i et tidsrom av inntil 4 uker fra utstedelsen.

 

Pistol eller revolver kan lånes ut eller overlates til andre etter denne bestemmelse når dette er nødvendig i forbindelse med tilvirkning, handel, reparasjon eller kommisjonssalg via autorisert våpenhandler. Den som får våpnet overlatt må være fylt 21 år.

 

 

I den nye forskriften finner man regelen i §89:

 

§ 89. Utlån fra fysisk person (våpenloven § 11 første til femte ledd)

 

Den som låner ut eller på annen måte overlater skytevåpen (våpendeler) til en annen, skal gi mottakeren en datert og underskrevet bevitnelse om dette.

 

Bevitnelsen skal inneholde opplysninger om

 

a) långiverens og låntakerens navn og adresse,

b) långiverens våpenkort (nummer og utstedende myndighet),

c) art, kaliber, fabrikkmerke og nummer på de våpen (våpendeler) som er lånt ut,

d) hva våpnene (våpendelene) skal brukes til, og

e) for hvilket tidsrom våpnene (våpendelene) er lånt ut.

 

Bevitnelsen gjelder som våpenkort i et tidsrom av inntil 4 uker fra utstedelsen.

 

Pistol, revolver og halvautomatisk rifle/-hagle kan for et tidsrom av inntil 4 uker lånes ut eller overlates til andre som har gyldig våpenkort for tilsvarende våpen.

 

Pistol, revolver og halvautomatisk rifle/-hagle kan også lånes ut eller overlates til godkjent tilvirker/børsemaker eller våpenhandler etter denne bestemmelse når dette er nødvendig i forbindelse med tilvirkning, handel, reparasjon eller kommisjonssalg via autorisert våpenhandler. Den som får våpenet overlatt må være fylt 21 år.

 

I den nye forskriften har man, for å sikre overgangen- gjort det mulig å oppbevare våpen hos andre i ett år, når særlige grunner tilsier det. Se §85 ovenfor. At man ikke kan ha våpen på en studenthybel vil nok typisk være en særlig grunn.

Link to comment
Share on other sites

han kommer til å gjøre det. også er det jo det at på hybel så er det allverdensfolk innom. noen av disse er folk man ikke ville stolt på om de har en smørkniv. er ikke noen på skolen din som bor hjemme? kan ikke sette børsa der med den regelen med inntil ett år? :P

Link to comment
Share on other sites

Takker for svarene, da er jeg blitt litt klokere.

 

han kommer til å gjøre det. også er det jo det at på hybel så er det allverdensfolk innom. noen av disse er folk man ikke ville stolt på om de har en smørkniv. er ikke noen på skolen din som bor hjemme? kan ikke sette børsa der med den regelen med inntil ett år? :P

 

Det er nok det som blir løsningen nå som jeg er klar åver den regelen :wink:

Link to comment
Share on other sites

Den regelen gjelder ikke ennå, men han kan bruke 4 ukers regelen på utlån (jeg har gjort det i årevis), det er litt slitsomt med å holde styr på disse lappene. Spesielt siden jeg egentlig burde slippe 4 ukers lappen når rifla kun skal stå lagret i skapet og ikke brukes. Det kommer endlig i orden med den nye foreskriften, men husk at den som oppbevarer ikke har lov å bruke/flytte våpenet uten den vanlige 4 ukers lappen.

Link to comment
Share on other sites

[...]en FG godkjent liten safe på hybelen???

Har man først ett skap på hybelen er det jo ikke noe stort problem. Problemet er vel heller at det skjelden er særlig aktuelt å få lov til å bolte fast noe på en studenthybel.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...