Jump to content

Hvorfor har 32, 357 og 44 magnum alltid kuler med flat nese?


357

Recommended Posts

Tradisjon, men også sikkerhet. Disse kalibrere finnes også i rifler med rørmagasin, der patronene ligger bak hverandre med kulenesa inntil tennhetta på patronen foran. Hvis man hadde spisskuler kunne en hel rad patroner gå av i magasinet under rekylen. Ammoprodusenter vil helst ikke saksøkes for å ha solgt farlig ammo som eksploderer hvis man bruker den i en vanlig bøylerepeter rifle, og siden flatnesede kuler funker helt fint i revolver er det like greit å gjøre all ammoen sikker i rifle.

Link to comment
Share on other sites

Nei .38 special har akkurat samme utfordringen og har tradisjonelt ofte hatt flatnesede kuler. Det finnes etter hvert mye rare kuleformer, men flatneset er ganske vanlig. Vi hadde flatneset ammo til tjenesterevolver i politiet den gangen vi fremdeles brukte S&W model 10, selv om ingen i norsk politi hadde bøylerifle. Som sagt, tradisjon så vel som sikkerhet. 

Link to comment
Share on other sites

Ein er vel begrensa av enten lengden på tønna eller røyrmagasin. Om ein vil ha runde eller spisse kuler i ei revolverpatron må ein enten ofre plass til krutt eller prosjektilvekt. Og i røyrmagasin seier den kovensjonelle visdommen at ein ikkje kan ha runde eller spisse kuler. Ein er og ofte begrensa til ei vel definert patronlengde som fungerer gjennom mekanismen

Link to comment
Share on other sites

Dersom du vil ha spissprojektiler i en rifle med rørmagasin er det bare å lade enkeltvis. Blir de for lange til matemekanismen lades de rett i kammeret.

I en revolver med brekkmekanisme er det teoretisk mulig å lade en patron som er lengre enn tønnen ved å trikse litt, men hva du oppnår utenom masse bry er usikkert.

For jakt er flatnesede kuler mer effektive, og brukes derfor under jakt med revolver. På skiver eller andre mål er de som regel mer presise og da har spissprojektiler ingen hensikt på de vanlige avstandene.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...