Jump to content

Sportskytter vant frem i høyeste forvaltningsdomstol i Sverige - skytterforbund får styre sine egne grener


klabbogbabb

Recommended Posts

Interessant og relevant sak, i og med at politiet i Norge bedriver lignende overformynderi overfor våre forbund og hvilke grener som skal være greit og ikke.

 

 

Sitat for dem som ikke klikker på trynebok-linker:

 

Sitat

Bakgrund:
Så länge organiserad skytteidrott bedrivits i Sverige har det varit idrottsrörelsen – föreningarna eller förbunden – som bestämt hur de olika skyttegrenarna ska utformas.

Polismyndigheten ville 2016 ändra denna etablerade ordning och nekade sportskytten Ström hans licensansökan med hänvisning till att den skyttegren hans förening bedrev inte också bedrevs av det förbund som föreningen var ansluten till. Polismyndigheten överklagade målet och avgjordes i dag av Högsta förvaltningsdomstolen.

 

Vad slår HFD fast?
Vad som nu i slagits fast är att det saknades rättsligt stöd för Polismyndigheten att neka Ström hans licens.

 

Vad får detta för konsekvenser?
I och med att HFD avslog Polismyndighetens överklagande ändras ingenting. Skytteidrotten kan fortsätta att bedrivas som den alltid gjort och det även fortsättningsvis fortsatt tillåtet för föreningar att bedriva egna skyttegrenar.

Hade däremot HFD gått på Polismyndighetens linje hade det kunnat innebära oöverskådliga konsekvenser för svensk skytteidrott och även hota föreningsfriheten. Därmed utgör domen också ett viktigt prejudikat.

 

Er det noen som vet om noe lignende har vært prøvd i Norge? Det er vel mange som har fått lignende avslag, enten det gjelder hagle til praktisk skyting eller halvautomatisk rifle til program som politiet ikke har satt sitt Brio-stempel på.

 

Her er hele avgjørelsen for dem som har motivasjon til å lese advokatspråk: http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Domstolar/regeringsratten/Avgöranden/2018/6802-16.pdf

Link to comment
Share on other sites

Vi har ei ordning som tilsvarer det svenskepolisen ønsket her i landet, man må være medlem i en bestemt organisasjon for å bli samler. Den organisasjonen har en "medlemsvurdering" som langt overgår Frimurerlosjen og gamle NKP, og som i praksis hindrer oss som bor et stykke unna storbyene å bli våpensamlere. Her i landet ser man den slags inngripen i organisasjosfriheten som "normalt".

 

Vi har gamle tråder om forsøk på opprettelse av en alternativ våpensamlerorganisajon her på forumet.

Link to comment
Share on other sites

I sverige virker det som problemet er at politiet gjør som de vil. som kan stride med lov. Har hørt at det er stadig er mange pågående rettsaker mot politiet der.

Her er vel problemet at politiet får det nøyaktig som de vil, dvs det blir hjemlet i lov.

Edited by meatpukk
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Chiefen.v-2 skrev:

Vi nordmenn gneldrer litt, bøyer nakken og godtar hva som helst. 

 

Svenske Naturvårdsverket har visstnok kommet med forslag til ny forskrift som forbyr geværskjefter med justerbar lengde, som feks  GRS. De har mye å plages med der borte i Sveariket.

Det er allerede forbudt å kjøpe chassisrifle til jakt, disse riflene ser jo skumle og moderne ut.. Hva? Ikke treskjefte?? Det er jo ikke bestefars jaktrifle.. fy og fy.. sånt må det bli slutt på.

 

Derimot kan man kjøpe bestefars jaktrifle i butikken og sette den i et chassis, og dette er helt lovlig. Det er vel denne typen kriminell og skummel fremferd de skal ha bukt med. Bra de passer på, ikke sant.

Edited by klabbogbabb
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Erlend Meyer skrev:

Hæh? Har svenskene innført slike regler? For du kan ikke snakke om Norge, her har vi ikke noe slikt.

Hei, ja, det er slik i Sverige. Tikka TAC A1? Strengt forbudt. Kjøpe Tikka T3 og sette i tilsvarende chassis med skummelt pistolgrep? Helt OK. For øyeblikket..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...