Jump to content

Fall på kule v.div avstander


Mondragon

Recommended Posts

Hvis du veit hvor fort kula går ved munningen bør du komme et godt stykke på vei med tabellene. Uten det blir det vel gjetning. Men gjetning kan også få deg et stykke på vei. Hvis du f.eks ser at den i oppgitt hastighet faller 15 cm på 200 m kan du jo få en indikasjon på hvor relevant det er på en elgokse, eller en orrhane.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sitat

Hvor finner jeg ut hvor mye denne denne kulen faller på diverse avstander?

Om du skal ha noe nytte av sånt på jakt, så må du nesten prøve og øve på de samme avstandene først uansett. Spesielt om du planlegger å holde over - det er mer her enn å vite kulefall i cm...

Mye mer.

 

K

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sitat

Eller 92, for den sakens skyld. Og for å kunne vurdere det mener jeg en sånn tabell kan være kjekk å ha sett på.

Ja, man må begynne der. Og så må man trene.

 

Vi pleier å åpne 200m banen i løpet av storviltprøvene, og mange skal der "skyte inn på 200m", så de er "klare til de lange holdene". Poenget er at minst 90% av finner ut at de er ikke klare til de lange holdene... De prøver å holde x cm over på 200 når de har skutt inn på 100m - men jvordan vite hva det er - det står ikke en tommestokk der ute. Vi har forresten både dyrefigurer og vanlige runde skiver, i tillegg til noen feltfigurer - de som tør å skru gjør det jevnt bedre - men jeg er HELT SIKKER på at de aller fleste opplever disse øktene som en kalddusj som får dem ti å avstå fra lange skudd heller enn at det fremmer skyting på lange hold (som enkelte argumenterer når de vil ha oss til å slutte med disse skytingene).

Det vi ser på 100m indikerer jo uansett at de aller fleste har mer enn nok med å treffe på 100m.

 

Uansett, til Trådstarter, finn utgangshastigheten du har - du kjenner helt sikkert noen med en kronograf - og få noen, enten irl, eller her, til å lage en tabell over avstand, fall og antall klikk - og PRØV DEN på banen. Det er faktisk gøy i seg selv. Og en lærer, og en ser hva en ikke kan, og hva en må trene mer på.

 

K

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Sitat

Ikke til å skyte på dyr men på antall klikk du skal prøve når du tester dette.

Greia er jo at appen stemmer, alltid, når inndata er riktig. Få får det til de første gangene, uansett hvor enkelt det høres ut. I tillegg kløner man det uten unntak til når man skal gjøre det i praksis.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Bør bruke kronograf for å måle munningshastighet. Da får en en tabell som skal være riktig hvis du har oppgitt riktige data for kulen. Men det bør/må verifiseres med skyting.

Kombinert med avstandmåler og kikkert med kulebanekompensator så er man godt rustet. Men det må trenes på de holdene man tenker man kan skyte på. Man skyter ikke på et vilt på 250m uten å ha trent på det, bare med antagelsen om at det skal gå bra basert på klikktabell og avstandsmåling. Det er en rekke faktorer å ta hensyn til når man skal strekke holdene.

Edited by Sonic
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...