Jump to content

Kjøp av pistol - litt usikker


ko-stens

Recommended Posts

Dette er sikkert drøftet før, men...

 

En kamerat grubler på pistol i .22. Han lurer på om man må være medlem i 6 måneder i pistolklubb for å kunne kjøpe. Han har aldri hatt slikt før, men har lyst å prøve.

 

Tittet på våpensøknadspapirene, og der står det "Tillatelse for erverv av revolver eller pistol gis bare til søker som har fylt 21 år og som kan godtgjøre 6 måneders aktivt medlemskap i skytterlag og er tilsluttet en skytterorganisasjon godkjent av Justisdepartementet/Politidirektoratet.”

 

Det står ikke spesifikt pistolklubb. Vil anta det er det det som gjelder her når det står "skytterlag"?

 

"... og er tilsluttet en skytterorganisasjon godkjent..." Betyr det klubb eller person? Teller jeger- og fiskeforening som slikt?

 

Er litt grønn på slike regler. Har liksom bare søkt om jaktvåpen jeg og ikke tenkt mer på det. Han er medlem i en jeger- og fiskeforening og har vært det lenge.

Link to comment
Share on other sites

Han må være medlem i en klubb som har et skyteprogram for .22 pistol, så DFS-medlemskap f.eks. teller ikke. De fleste klubber krever sikkerhetskurs i løpet av de seks månedene, og det er opp til klubben å definere hva som menes med "aktiv", siden klubben må gi en bekreftelse på at han tilfredsstiller kravene og er skikket til erverv av håndvåpen.

Link to comment
Share on other sites

TS. Klubber som driver med pistolskyting, må være tilsluttet et godkjent forbund! Eks. NSF. Men det er flere andre forbund, som er godkjent for pistolskyting. Noen av dem driver med litt spesiell for form pistolskyting. Eks. NMF.

 

Normalt brukes begrepet pistolklubb, men det er også andre begreper, bl.a. sportsskytterlag, sportsskytterklubb, m.m..

 

Begrepet skytterlag, brukes normalt om de som driver med rifleskyting.

Link to comment
Share on other sites

Klubben må vel vurdere hans skikkethet slik de ser det. Politiet får vurdere hans vandel, men hvis klubben ser oppførsel på banen som ikke er forenelig med det å eie våpen, bør de vel ikke gi sin bekreftelse? Politiet er vel ikke mer egnet til å vurdere skikkethet med mindre han er en "kjenning"? I de fleste tilfeller er det selvfølgelig uproblematisk og en ren formalitet.

Link to comment
Share on other sites

Klubben må vel vurdere hans skikkethet slik de ser det.
Problemet du får da er at du implisitt har påtatt deg et ansvar for å sørge for at ingen uegnede slipper igjennom... Er du klar for det?

 

men hvis klubben ser oppførsel på banen som ikke er forenelig med det å eie våpen
Og hva skal da det være? "Denne karen liker jeg ikke"?

 

bør de vel ikke gi sin bekreftelse?
Altså nekte for at vekommende har vært aktivt medlem i 6 mnd når politiet spør?
Link to comment
Share on other sites

Problemet du får da er at du implisitt har påtatt deg et ansvar for å sørge for at ingen uegnede slipper igjennom... Er du klar for det?

Jeg er vel ikke umiddelbart enig i det. Man kan aldri gardere seg mot slikt, og "stillest vann har dypest grunn", så det kan alltid være ting under overflaten man ikke kan fange opp. Jeg mener vel heller at klubben har et ansvar for å si i fra dersom det er tydelige tegn på at noen ikke bør ha våpen.

 

Og hva skal da det være? "Denne karen liker jeg ikke"?

Jeg tenkte mer i retning av gjentatte brudd på sikkerhetsregler, eller kommentarer som "Nå kan eks-kona vente seg"...

 

Altså nekte for at vekommende har vært aktivt medlem i 6 mnd når politiet spør?

Nå er det en stund siden sist jeg fikk med skriv fra klubben for å legge ved en søknad, så jeg husker ikke hva som sto på det. Det kan selvfølgelig være at jeg tar feil, og at klubben ikke skal bekrefte annet enn at de har det programmet søkeren ønsker å søke våpen til, og at søkeren har påkrevet aktivitet i forhold til antall våpen. Likevel mener jeg at klubben har i det minste en moralsk plikt til å gi beskjed hvis det er noen som de ser som åpenbart uskikket, på samme måte som enhver har en moralsk plikt til å si ifra hvis de kommer over en promillekjører eller ser en innbruddstyv hos naboen. Det er i hvert fall min mening...

Link to comment
Share on other sites

Problemet du får da er at du implisitt har påtatt deg et ansvar for å sørge for at ingen uegnede slipper igjennom... Er du klar for det?

Jeg er vel ikke umiddelbart enig i det.

Godt mulig, men er sikker på at VG fort kan være det...

 

"Nå kan eks-kona vente seg"...
Det er klart man skal si ifra hvis man hører om konkrete drapstrussler.

 

Nå er det imidlertid noe som sier meg at det neppe er så tydlige "signaler" som forekommer i praksis, så det blir litt søkt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal prøve å samle trådene her. Vi har i utgangspunktet tre rettskilder på dette, lov, forskrift og rundskriv. De sier (mine uthevinger):

 

Våpenloven:

§ 7. Den som vil kjøpe eller på annen måte erverve skytevåpen eller våpendeler, må ha tillatelse fra politimesteren.

Tillatelse gis av politimesteren på søkerens bosted eller - hvis søkeren ikke har bopel i riket - av politimesteren på oppholdsstedet.

Tillatelse kan bare gis edruelige og pålitelige personer som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, og som ikke av særlige grunner kan ansees som uskikket til det.

Tillatelse kan ikke gis til person under 18 år. Unntak kan i særskilte tilfeller gjøres for person under 18 år men over 16 år, der våpen kan oppbevares av verge eller annen person som fyller de alminnelige krav til tillatelse. Tillatelse til å erverve revolver eller pistol eller til deler av slike våpen gis ikke til personer under 21 år. Kongen kan også fastsette høyere aldersgrense for andre arter skytevåpen og våpendeler, likevel ikke over 21 år. Erverves skytevåpen eller våpendeler ved arv, kan vedkommende politimester dispensere fra aldersgrensebestemmelsene på de vilkår han finner nødvendig i hvert enkelt tilfelle.

Søknad fra mindreårig eller person som er fratatt rettslig handleevne, må være tiltrådt av verge.

Kongen kan gi forskrifter om skytterorganisasjoners og andre juridiske personer erverv av skytevåpen og våpendeler.

Bestemmelsen i tredje ledd er noe ullen, men defineres bedre i...

 

Våpenforskriften:

§ 10.Personlige kvalifikasjoner for erverv av skytevåpen

Fysisk person kan gis tillatelse til å erverve og inneha skytevåpen eller våpendeler når han eller hun oppfyller de krav til edruelighet, pålitelighet, skikkethet, alder og behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen, som er fastsatt i eller i medhold av våpenloven § 7 tredje og fjerde ledd, i forskrift 25. januar 1963 nr. 2 om ikrafttreden av og delegasjon etter lov om skytevåpen og ammunisjon del II punkt 1 og i forskriften her.

Dispensasjon fra kravet i våpenloven § 7 fjerde ledd om at søker skal være 18 år, kan gjøres for erverv av rifle eller hagle hvis søker er over 16 år og

a) i seks måneder har vært aktivt medlem av forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon, og har anbefaling fra denne, eller

b) har bestått jegerprøve.

Dispensasjon etter annet ledd kan bare gis i de tilfeller våpenet kan oppbevares av en person som oppfyller de krav til edruelighet, pålitelighet, skikkethet og alder som er nevnt i første ledd.

Dispenserer en politimester fra aldersgrensebestemmelsene i et tilfelle hvor skytevåpen eller våpendel er ervervet ved arv, jf. våpenloven § 7 fjerde ledd fjerde punktum, bør det vanligvis settes som vilkår at en annen person tar hånd om våpenet og oppbevarer det som om det var hans eget til arvingen når aldersgrensen. Er ingen annen person, som oppfyller vilkårene for selv å få våpenkort, villig til dette, skal våpenet deponeres hos politiet. Unnlater arvingen å hente våpen eller våpendel som er deponert hos politiet, etter at han har nådd aldersgrensen, og har fått skriftlig anmodning fra politiet om dette, kan politiet selge våpenet eller våpendelen for eierens regning.

Dispenserer politimesteren ikke fra aldersgrensen, kan arvingen (boet) innen tre måneder overdra våpenet eller våpendelen til en som får ervervstillatelse. Er dette ikke gjort, selger politiet våpenet eller våpendelen for arvingens regning etter de samme bestemmelser som gjelder for innleverte våpen, jf. våpenloven § 10 tredje ledd.

§ 13.Erverv av våpen til øvelses- og konkurranseskyting

Tillatelse til å erverve og inneha rifle, hagle, pistol eller revolver til øvelses- og konkurranseskyting kan gis til søker som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i forening tilsluttet godkjent skytterorganisasjon. For å få tillatelse til å erverve og inneha pistol eller revolver skal søker dokumentere seks måneders aktivt medlemskap i slik forening.

Skytterorganisasjonen skal være godkjent i samsvar med § 24. I tillegg skal den, i henhold til lovlig program utarbeidet av skytterorganisasjonen, arrangere årlige, terminfestede og organiserte skytinger med den våpentype som det søkes tillatelse for.

Tillatelse etter første ledd gis kun til slik våpentype som lovlig kan brukes innenfor de lovlige skyteprogrammer som vedkommende skytterorganisasjon administrerer. Det er kun tillatt å erverve og inneha ett våpen per program. Hvor skytterorganisasjonens krav til spesifikasjoner på våpen til øvelses- og konkurranseskyting er identiske for flere programmer i samme eller andre godkjente skytterorganisasjoner, tillates det kun å erverve og inneha ett våpen til bruk i disse programmene.

Politidirektoratet kan gi nærmere retningslinjer om kravet til aktivitet for å erverve og inneha flere våpen av samme type.

Politimesteren kan dispensere fra første ledd, annet ledd og tredje ledd første punktum dersom særlig grunner foreligger. Politimesteren kan også dispensere fra tredje ledd annet og tredje punktum dersom søkers aktivitet tilsier det.

 

Politidirektoratets rundskriv 2009/009:

3.5 «Behov eller annen rimelig grunn»

3.5.1 Nærmere om behovskravet

I tillegg til å oppfylle våpenlovens krav til personlige kvalifikasjoner må søkeren etter lovens § 7 tredje ledd også ha «behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen». Direktoratet blir iblant konfrontert med at søkeren er meget våpenkyndig og har god vandel. Det må derfor presiseres at vedkommende alltid må ha et reelt behov eller rimelig grunn for å ha våpen. Dette er et selvstendig krav som må være oppfylt.

Hva som skal regnes som «behov» er nærmere definert i våpenforskriften kap. 3. Det er søkeren selv som må dokumentere at hun/han har et reelt behov for skytevåpen.

Hva krever de så av dokumentasjon?

3.5.1.2 Øvelses- og konkurranseskyting

For å kunne erverve og inneha våpen til øvelses- og konkurranseskyting må søkeren etter våpenforskriften § 13 kunne fremlegge medlemskort fra lokal(t) skytterlag/-klubb samt startkort, startlisens eller medlemskort fra de(n) av Justisdepartementet/ Politidirektoratet godkjente skytterorganisasjon(er) som vedkommende har tilknytning til. Det gis kun tillatelse til å erverve våpen som tillates brukt innenfor organisasjonens programmer. Det skytterlag/-klubb søkeren er medlem av, må videre ha skyting med det omsøkte våpen på programmet. Det er således ikke tilstrekkelig å vise til lokale programmer som er utarbeidet av den enkelte lokale skytterklubb/-lag for å kunne erverve våpen, skyteprogrammet må være administrert av skytterorganisasjonen.

3.5.1.2.2 Presisering av behovskravet i våpenloven § 7 tredje ledd – krav til aktivitetsnivå

Det fremgår av våpenforskriften § 13 første ledd at tillatelse til å erverve og inneha, pistol, revolver, rifle eller hagle til øvelses- og konkurranseskyting kan gis til søker som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i forening tilsluttet en skytterorganisasjon godkjent av Politidirektoratet, jf. våpenforskriften § 24. Det gis bare tillatelse til å erverve og inneha slik rifle eller hagle som lovlig kan brukes innenfor de skyteprogrammer som vedkommende skytterorganisasjon administrerer. For erverv av rifle/hagle til øvelses- og konkurranseskyting har direktoratet gjennom sin praksis lagt til grunn at vedkommende må kunne dokumentere at han har deltatt aktivt i foreningens skyteaktiviteter.

Ved erverv av halvautomatiske skytevåpen som ikke er tillatt til jakt, gjelder likevel samme krav til aktivitet som for pistol/revolver, jf. nedenfor, med unntak av at det ikke kan kreves 6 måneders medlemskap.

Etter våpenlovens § 7 tredje ledd oppstilles et behovskrav for å kunne erverve skytevåpen. Direktoratet forstår våpenforskriften § 13 tredje ledd slik at det bare kan erverves ett våpen pr program under forutsetning av at vedkommende ikke har våpen fra tidligere som lovlig kan benyttes til samme bruksområde (program). Dette er i forskriften ytterligere presisert også der samme våpen lovlig kan benyttes til flere program innen flere forbund. Skyttere som holder et høyt aktivitetsnivå kan imidlertid erverve reservevåpen etter de retningslinjer som er inntatt nedenfor. For erverv av reservevåpen av typen rifle/hagle (repetergevær og andre våpen som er tillatt benyttet til jakt) kreves deltakelse i åpne stevner for at det kan erverves reservevåpen. Direktoratet antar at skyttere innen Det frivillige Skyttervesen (DFS), som kan dokumentere aktivitet i åpne stevner, kan ha behov for en rifle til baneskyting, en rifle til feltøvelsene samt en rifle i cal 22lr (enten innleggsløp til Sauer 200 STR eller «DFS-rifle» i cal 22.lr). DFS skyttere som deltar aktivt innen skogsløp med skyting og/eller skifeltskyting vil også kunne ha behov for et lettere repetergevær som lovlig kan benyttes til slik skyting innen DFS. Direktoratet har videre, etter forutgående samtaler med de godkjente skytterorganisasjonene som administrerer skyting med pistol/revolver, utarbeidet en skisse hvor det fremgår hvor mange våpen en skytter innen øvelses- og konkurranseskyting antas å ha behov for sett ut fra den enkelte skytters aktivitetsnivå.

Kravene til aktivitet for å erverve og inneha skytevåpen er nå forankret i forskriften § 13 fjerde ledd.

 

Deretter følger en skisse over aktivitetsnivåene. Første nivå er "Nybegynneren", og her står følgende å lese (mine overskrifter):

Beskrivelse: Er selv uten egne våpen og deltar i klubbens opplæringstilbud.

Aktivitet: Minst 2-3 ganger på banen pr mnd under opplæringsperioden før eget våpen kan erverves.

Egne våpen: Har ikke eget våpen. Bruker klubbvåpen.

 

Loven krever behov, forskriften krever seks måneders aktivt medlemskap, og aktivt medlemskap er av POD, i samråd med skytterorganisasjonene, definert som to til tre oppmøter i måneden på skytebanen under opplæringsperioden.

 

Fasit: Man må være medlem av klubb tilknyttet et forbund som har pistolskyting med de våpentyper og kalibre man ønsker å søke om som en del av sitt program. Man må være medlem i seks måneder, og ha tolv til atten oppmøter på skytebanen før man får erverve egne håndvåpen.

 

Kilder:

Lov: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1961-06-09-1

Forskrift: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-06-25-904

Rundskriv: https://www.politi.no/vedlegg/lokale_ve ... gg_848.pdf

Link to comment
Share on other sites

Nå har dere kommet inn i denne diskusjonen for n-te gang. Ha respekt for det TS spør om og svar på det.

 

Helt enig med deg :!:

 

Syntes det er trist at folk ikke gidder se seg litt rundt inne på forumet før de poster en ny tråd, men så er IKKE søk funksjonen noe å skryte av heller da :mrgreen:

 

Liten avsporing:

Nå er det vist kommet et nytt krav til dokumentasjon på aktivitet, som skal gjelde alle, gamle som nye skyttere, om de skal søke på nytt våpen ,,

Link to comment
Share on other sites

Nå har dere kommet inn i denne diskusjonen for n-te gang. Ha respekt for det TS spør om og svar på det.

 

Det ble svart på i det første svarinnlegget i tråden det...

 

Må man være medlem i pistolklubb i minst 6 måneder for å kjøpe pistol?

 

Ja.

 

Holder det med NJFF medlemskap?

 

Nei.

 

/thread

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...