Jump to content

Fornuftig første rifle til storvilt jakt


jegerfersking

Recommended Posts

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

:lol: Du kan slappe helt av, pris og verdi står ikke i opp mot hverandre. Skulle jeg gjort noe, hadde det vært med den HVen som jeg har pr i dag.

 

2500 er ALT for mye for det som tydeligvis er en standard HV-mauser

 

Kikkerten står ferdig montert på riflen med sidemontasje og hele sulamitten. Hven jeg har går helt finfint den. Ut fra hva jeg kan se på reinskiven så skal alt både innenfor og forbi 100 meteren gå ned :winke1:

 

hvis du kanskje skal selge børsa etter ett år.

 

Dette er også grunnen til at jeg vil holde første storvilt oppsettet nede i pris. Å selge er noe som aldri kunne falle meg inn å gjøre. Bare tanken på å skilles fra "bæjbisene" i skapet gjør vondt i hjerteroten :D . Viser det seg at storvilt ikke var helt greien min, så blir pangen stående i skapet om der en eller annen gang skulle dukke opp et behov igjen.

Link to comment
Share on other sites

skaff deg en original stokk og en grålig jaktdress så ser du nett ut som en "scharfschützer" fra 1941 :mrgreen:

 

Viktig å tenke sikkerhet også, i tilfelle man faller og slår hodet. Kanskje en tidsriktig hjelm på knollen så er man garantert å få være med på hvilket som helst jaktlag? :lol:

Link to comment
Share on other sites

Glem nå den Mauseren, komme her og tenke at Vanguarden kanskje er tung til jakt, for så å se på en haug armeringsjern og tenke dette er greier....... Seriøst!

 

Til ditt bruk garanterer jeg at du blir mye mer fornøyd med Vanguarden (S2 med gummi paneler i grepene), enn en gammel Mauser.

 

Det du eventuelt taper ved salg av Vanguarden vet vi her og nå, det du taper på å hore opp en gammel Mauser kan bli bunnløst.

 

Mitt råd er å gjøre det enkelt: (Om Vanguard S2 passer deg).

 

Gå på XXL, få pakke tilbud på Vanguard S2 (Med gummiert grep) 6999kr, og eventuelt bytt ut til en Zeiss Dutalyt 2-8x42 (Ret 60) 7000kr i steden for Simonsen om du har troa på at dette vil du holde på med.

Du burde klare å få pakken med baser og ringer for noe under 12999. (12499 er kanskje noe å prøve seg på?).

 

Da har du et godt sikte med lys, og en god rifle. Om vekt, demper og kapping står på agendaen, kjøp 308w (Mener S2 har kasselengde etter kaliber). Men du klarer deg brillefint med den Simonsen til det du sier du skal ha den til.

 

Dette er det jeg selv ville ha gjort i dag, ved kjøp av ny rifle som nybegynner.

 

Mauseren er prosjekt klassifisert som lek. Lek = taps prosjekt, og moro er ikke gratis. :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har følt på de fleste av de riflene som jeg har nevnt i første innlegg. Den som pr i dag ligger tettest til mitt hjerte er ruger sin compact, nettopp fordi terrenget jeg etter alt å dømme skal delta i er alt annet enn flatt og behagelig.

 

denne Rugeren er nettopp det navnet antyder, veldig kompakt. Kort i stokken osv. Jeg syns ikke den er enkel å skyte godt med (er 1.79 høy), men ser jo det er noen på banen som har slike og får greie nok samlinger

Link to comment
Share on other sites

Apropos lett, de Kimber riflene er ikke lett å skyte godt med. Fordi de er veldig lette (Den visa har vi hørt her på kammeret gang etter gang når folk kjøper ultralette rifler). Lett er ikke alltid ensbetydende med at de er for alle. :wink:

 

Lett nok, er det man ser etter (Og da er vekt på siktet en meget viktig faktor).

Link to comment
Share on other sites

La oss slutte å fable og spøke. Mauser byggesett er og blir uaktuelt. Har styrt tidligere med et "oppfriskningsprosjekt" på en 1911 (ikke ferdigstilt ennå...), man kan like gjerne kjøpe fletta nytt hva gjelder kroner og øre.

 

Jeg har plukket på en Ruger American, men denne slår jeg nok fra meg. Inntrykket jeg sitter igjen med er at plaststokken er litt ustødig framme hvor stokk og løp møtes. Når det gjelder compact rifler utgår disse nå for meg også. Etter å ha forsøkt en, sitter jeg igjen med følelsen av at jeg er nødt til å forlenge stokken for i det hele tatt å kunne benytte den optimalt ved skyting. Er ikke stort høyere enn 177, men kort stokk er for kort. Tikka T3 Lite virker som et ok våpen, men allikevel, får liksom ikke noen "god-følelse" av å håndtere den og dermed heller ingen kjøpelyst. Eneste som gjenstår å få sett på er Weatherbyen og Ruger sin all-weather.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har plukket på en Ruger American, men denne slår jeg nok fra meg. Inntrykket jeg sitter igjen med er at plaststokken er litt ustødig framme hvor stokk og løp møtes.

 

det samme gjelder nok flere av riflene i denne prisklassen. Noe må spares på, og da settes det på en fullt funksjonell, men litt myk stokk. Skal man ha noe bedre så blir det opp noen tusenlapper.

Link to comment
Share on other sites

Skal ha meg en tur til Bergen etter hvert, og da er så klart søilen og nye butikken det et nødvendig stoppested. Har de Ruger 1 inne fortsatt som balter

Ca 13.700 kr.. :?::?:

henviser til, så kan jeg se på den også. Liker egentlig ikke V.S. så veldig mye, de har tatt en del av pengene mine. Har vært mer enn ett tilfelle at en tur innom dem etter ammunisjon har endt med papirarbeid for våpenkontoret.......

 

det samme gjelder nok flere av riflene i denne prisklassen.
Eneste er jo da, at den har fått gode reviews på andre siden av "fjorden". Men fant vel ut til slutt at skyting visstnok da var gjort uten to-fot men med støtte/anlegg nærmere magasindelen av våpenet. Men er generelt sett alltid litt skeptisk til sluttresultater/dom i slike blader/nettsteder.

 

Hva med noe så kjedelig som ei Remington 700 og billig glass

Har sett på en Rem 700 med svart plaststokk, tror det var den rimeligste utgave sjappen hadde inne der nå. Men har følelsen av at der er en del dritt slenging om denne riflen her på kammeret hva gjelder presisjons problemer etc, så da blir jeg litt skeptisk. Men hvis de nye utgavene er ok, så er det jo definitivt et alternativ, prisen er ikke noe å si på. Glasspynten på toppen blir i det sjiktet som gjør at om jeg sklir og knuser den i bakken, så får jeg ikke hjertestopp. Får heller ta ulempene som følger med kikkert i 2500-4000 klassen den første sesongen eller to.

Link to comment
Share on other sites

Skal på ferie om ikke lange tiden. Regner med at returen blir via Oslo og Drammen, så meget mulig at jeg sniker meg en liten tur innom en forretning eller to og "tar en kopp kaffe" mens resten av familien kan gå på kafe. Føler på mange måter at utvalget i butikker på vestlandet er litt "så som så", man får ikke plukket på så altfor mange modeller samtidig. Hvordan den var den man så for 3 uker siden, ikke alltid like lett å sammenligne med den man ser i morgen.

Link to comment
Share on other sites

Nja, presisjon og presisjon. Til jakt på forsvarlig avstand så har de nok presisjon til elgen. Du kan uansett ikke forvente hull-i-hull presisjon (Faktiske sub-moa samlinger og ikke "hull i hull" som alle riflene på kammeret har) uten at en del blir gjort. Gjelder forsåvidt alle børser det.

 

Problemet med de gamle 700 er at de klikker en del. Lurer på om de slo seg selv i "halvsikret" modus eller noe sånt. Man kunne uansett ta patroner som ikke ville gå av i ei 700 og stappe i ei hvilken som helst annen børse og da virket de. Dette problemet skal visst være løst i de nyere 700'ene.

 

Eneste grunnen til at jeg nevner denne børsa er at de er lettsolgt da "alle" vil ha ei. Det er på samme måte som 1911, AR15, 10/22 osv... Man får absolutt alt mulig rart til de.

 

Men som jeg nevnte tidligere, ville jeg gått for noe billig og greit brukt noe. Om jeg var nyjeger og skulle kjøpe første storviltrifle "for å prøve det", så ville jeg faktisk kjøpt ei Mauser eller lignende til under 5000,- inkl kikkert og det.

Link to comment
Share on other sites

Slår et slag for Remington 783 jeg..

Var i samme situasjon og kikjet en del på rifler og fant ut at denne var en all right budsjettrifle. Fikk et godt tilbud på rifle, demper og kikkert hos Jarles jakt og fritid i Kongsberg.

Ved første tur på banen brukte jeg 4-5 skudd på innskyting og etter det går den veldig bra.

God og stiv stokk i plastikk.

Her er en serie med Partizan 180 gr. SP.

2014-06-18%2018.39.26.jpg

Hvis bildet ikke vises:

https://www.dropbox.com/s/fq76by183fty98e/2014-06-18%2018.39.26.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg ikke skutt med weatherby vanguard s2, men jeg har håndtert en. Stakk innom xxl for å sjekke om stokken er like ok som jeg husker. (Den med gummiinnlegg).

 

Jeg sier bare, knakk litt på en s2 og så en t3 lite (eller SV for den enkelte del). Man skulle tro at s2 sin stokk egentlig burde ha sittet på den dyrere tikkaen, for i motsetning til t3 sin tromme, var s2 stokken helt ok. Bøy/tøy fremme sjekket jeg ikke nå, men den huskes som greit nok.

 

Det viktigste er at som tidligere eier av t3sv, så opplever jeg s2 som bedre / mer for pengene. Noe jeg også synes om endel nyere rem 700 våpen.

 

Billig rifle jeg anbefaler å styre klar er savage/Stevens, katastrofalt myke stokker (har en slik rifle, og den er "lego" børsa mi. Burde nok ha kjøpt en rem 700, men.....man må ha litt å pusle med og). :wink:

Link to comment
Share on other sites

Har sett på en Rem 700 med svart plaststokk, tror det var den rimeligste utgave sjappen hadde inne der nå. Men har følelsen av at der er en del dritt slenging om denne riflen her på kammeret hva gjelder presisjons problemer etc, så da blir jeg litt skeptisk.

 

jeg har 2stk Rem700 ADL med plaststokk type svart og kjip. Men går nå like greit som mye annet. Husk at er det en grei rifle med litt kjip stokk så kan man jo oppgradere i etterkant.

Av de jeg kjenner med diverse Remington så er det ingen som oppfører seg som Rausheim beskriver mtp klikk.

 

Og man trenger heller ikke stjernekikkert av tysk fabrikat for å jakte på dagtid.

 

Skal på ferie om ikke lange tiden. Regner med at returen blir via Oslo og Drammen

 

Jaktdepotet holder til i drammen, de burde ha mye interessant

 

Har en gammel Savage 110 med slik gummistokk som Vingemutteren beskriver :mrgreen:

Billig rifle jeg anbefaler å styre klar er savage/Stevens, katastrofalt myke stokker
Link to comment
Share on other sites

De nye klikker ikke såvidt jeg vet. Men de gamle gjorde det. Hver gang jeg er på banen og/eller jaktfeltstevne og noen begynner å få problemer med at patronene ikke vil gå av, så er det alltid 2 våpen som går igjen. Blazer i 308 og Remington 700 type gammel.

Link to comment
Share on other sites

Er enkelte eldre rifler fra både Winchester og Remington som hadde litt dårlig/svak fjør i sluttstykket slik at anslaget til tider kan bli litt dårlig med klikk som følge.

Spesielt med patroner med harde hetter.

Jeg har selv en post 64 Winchester med dette problemet og fikk byttet ut fjøra med ei kraftigere hos en børsemaker, og etter det har jeg ikke opplevd klikk.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...