Cappel Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Hei, Jeg smakte på kalvebrissel hos Arne Brimi på Vienvang for litt siden. Det var utrolig godt! I følge Brimi'n kunne en gjerne bruke fra elgkalv også. Men er det noen som kan fortelle litt mer om hvordan man tar den ut ved slakting og tilbereder den? Vet ikke stort mer enn at det er en kjertel ved strupehodet hos ungdyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hillbilli77 Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Brisselen er samme kjertel som heter Bukspyttkjertel.Bon Apetit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjella Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Brisselen er samme kjertel som heter Bukspyttkjertel.Bon Apetit. Brissel er ikke bukspyttkjertelen, men gogle Thymus og du får svar hva det er. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hillbilli77 Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Beklager så mye,men slakteavfall er og blir slakteavfall. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muntjac Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Noen som vet hvordan man finner den? Det er virkelig snadder fra lam og kalv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 [...]men slakteavfall er og blir slakteavfall. Neimenn så fint da, desverre hjelper det nok trådstarter heller lite at du lever opp til navnet ditt også i valg av matvarer. Noen som vet hvordan man finner den? [...] Sånn omtrent "mellom lungene og forran hjertet" gjerne sånn halvveis infiltrert i luftrør og hulvener. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muntjac Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 Med den plasseringen er det ikke rart man sjelden finner den. Kula går jo stort gjennom regionen... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cappel Posted September 26, 2013 Author Share Posted September 26, 2013 Brissel er ikke bukspyttkjertelen, men gogle Thymus og du får svar hva det er. Takk, da var det straks enklere å finne ut en del. Kalles Sweetbread på engelsk, fullt av oppskrifter på youtube! Og må vel innrømme at det har vært slakteavfall tidligere hos oss også, men går fortsatt an å lære noe nytt Da skal jeg ut å skyte meg en kalv! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muntjac Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Kan du linke til hva du fant, cappel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjella Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 @Muntjag. Hvis du gugler Thyrus finner du ut hvor den sitter, og hvis du gugler kalvebrissel finner du mange oppskrifter på norsk, bla. matprat.no Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muntjac Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Takk! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eies Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 prisen på "brissel" skal visstnok vera mange gager høgare enn prisen på indrefilet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Dyr bikkjemat.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Brissel er fyrsteklasses mat. Smaken er mild, fyldig og god, litt som marg men ikkje fullt så grisefeit. Noko heilt anna enn til dømes nyre og lever. Ein brukar forvelle dei, og så bruke til dømes eit bambusgrillspyd eller liknande til å pirka/plukka vekk hinna som ligg rundt. Frå der har ein mange mogleikar. Ein kan til dømes skjæra opp i skivar, panere med mjøl, egg og strøbrød og steike i feittgryte og servera med sitron. Eller riva over parmesanost og gratinera og til dømes servera med ein ekstra god soppstuing. Særskild fransk kjøken har mange gode oppskriftar på brissel, norditalienarane er òg glade i det og brukar det gjerne som til dømes del av ein skikkeleg god ragù eller til fyll i tortellini. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muntjac Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Håper nesten mer at det kommer kalv enn storokse i helgen Finnes brissel fortsatt hos halvannetåringer? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Eg har høyrd frå ein amerikanar at han plukka brissel ut frå brystet frå ein piggokse, men det er på andre sida av dammen. Om det er likeeins med den europeiske elgen gjenstår eigentleg berre å finna ut av? Kikk på begge sidar av luftrøyret der halsen gå inn i brystet. Han nemnde forresten òg at elgbrissel var i særklasse godt, betre enn kalvebrissel. Lovande. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega Posted September 28, 2013 Share Posted September 28, 2013 Tøft at noen spiser brisselen! Den er en delikatesse, jeg vet, men personlig synes jeg den smaker for spesielt. Hent fram en hvit toppburgunder og server til tonene av Bachs Goldberg-variasjoner, gjerne i Glenn Goulds innspilling. En ekstraordinær sanselig opplevelse, i beste Hannibal Lecter-stil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.