Jump to content

temperatur pipe?


Henrik123

Recommended Posts

Jeg målte dette for en tid siden. Hadde en Hausken Titan på min Barnard PL i 338LM, løpet er "Heavy Palma" profil. Dette er svære tunge greier, så forholdet mellom kruttmengde og massen av demper og løp er ikke SÅ forskjellig fra f.eks. middels jaktrifler i 6.5x55

 

Alle detaljene er i loggboka, men noe har jeg i hodet.

Innledningsvis skjøt jeg 15 skudd med 10 sekunders mellomrom. Demperens varmeste punkt, rett foran enden av løpet ble 12-14°C varmere for hvert skudd. Etter 15 skudd var demperen 190°C.

Det varmeste punktet på pipa var rett foran kammeret. Her økte temperaturen i gjennomsnitt 6°C for hvert skudd, og endte på 93°C.

 

Varmetapet fra pipa øker kraftig med temperaturdifferansen pipe-luft så oppvarmingen per skudd vil avta noe, men ikke så veldig mye før den blir ekstremt varm. Jeg har målt 6.5 pipa (Sauer 200STR 70cm pipe) på 160-170°C, og vet at den har vært enda varmere ved anledninger. Andre piper som ikke har vært blånert har jeg sett anløpe i blått ved gjengene til demperen, og det indikerer at temperaturen har vært iallefall 3-400°C. At olja ryker fra stokken på våpen med trestokk er heller ikke noe uvanlig syn, at man brenner seg når man tar i pipa er vel også noe de fleste har opplevd.

 

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Oi, så varm? Ja nå ble jeg overrasket også. Mener å huske at jeg fint kunne ta i pipa etter en 10 skudds serie med å lade en og en patron. Nesten så jeg også må ta med termokameraet fra jobben å prøve selv. Demperen blir fort varm og gir mirage. 21mm Sauerpipa synes jeg er seig i starten men bruker dertil lengre tid på å kjøle ned.

Link to comment
Share on other sites

Jeg målte dette for en tid siden. Hadde en Hausken Titan på min Barnard PL i 338LM, løpet er "Heavy Palma" profil. Dette er svære tunge greier, så forholdet mellom kruttmengde og massen av demper og løp er ikke SÅ forskjellig fra f.eks. middels jaktrifler i 6.5x55

 

Alle detaljene er i loggboka, men noe har jeg i hodet.

Innledningsvis skjøt jeg 15 skudd med 10 sekunders mellomrom. Demperens varmeste punkt, rett foran enden av løpet ble 12-14°C varmere for hvert skudd. Etter 15 skudd var demperen 190°C.

Det varmeste punktet på pipa var rett foran kammeret. Her økte temperaturen i gjennomsnitt 6°C for hvert skudd, og endte på 93°C.

 

Varmetapet fra pipa øker kraftig med temperaturdifferansen pipe-luft så oppvarmingen per skudd vil avta noe, men ikke så veldig mye før den blir ekstremt varm. Jeg har målt 6.5 pipa (Sauer 200STR 70cm pipe) på 160-170°C, og vet at den har vært enda varmere ved anledninger. Andre piper som ikke har vært blånert har jeg sett anløpe i blått ved gjengene til demperen, og det indikerer at temperaturen har vært iallefall 3-400°C. At olja ryker fra stokken på våpen med trestokk er heller ikke noe uvanlig syn, at man brenner seg når man tar i pipa er vel også noe de fleste har opplevd.

 

 

 

K

 

+1

Brant meg sist gang jeg lå på banen med Sakoen.

Demperen svetta, uten å utdype det noe mer :-P

Link to comment
Share on other sites

Dreiv og hjorta rundt med ein Browning 12,7mm mitraljøse i skauen ein gong på øving. Etter to kassar med raudfis skulle me flytta drithaugen/elsklingen 10-15 meter lenger bak for å demontere og flytte attende til oppmarsjområdet. Dette skulle skje litt kjapt, så eg tok tak framme i handtaket til pipa og andremannen tok tak i handtaka bak på mitraljøsen. Undervegs kom ein av hjørneflikane på den kvite kamuflasjedressen, i rein bomull, til å falla lett på pipa. Det blei svidd av på sekundet :shock:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...