HighPower Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Da har jeg svingt meg på kjøkkenet og laget nyttårsmiddag igjen På årets meny sto det biff tartar. Dette er en rett tilknyttet mange myter og mye mystikk, og den gir mange muligheter for personlige tilpasninger og variasjoner. Min variant er stort sett slik min far lærte meg å lage den. Først dreper vi den mest utbredte myten: Biff tartar består av rå kjøttdeig. Dette er milevis fra sannheten, og lager man den av kjøttdeig har man ødelagt enhver mulighet for et godt måltid. Karbonadedeig er heller ikke egnet da den er tilsatt vann og salt. En biff tartar står og faller på råvarene. Den skal bestå av rent storfekjøtt med minst mulig fett, og så ferskt som mulig. Biffdeig uten tilsetninger kan brukes, men jeg pleier å bruke ytrefilet. Enten ber jeg butikken om å male den opp eller jeg skjærer den selv. I dag kjøpte jeg tre biffer av ytrefilet, tilsammen ca. 500g. Kjøttet ble skåret i små terninger, ca. 3 - 5mm sider. Råmaterialet klart: Kjøttet knas sammen og deles opp i ønsket antall porsjoner, her fire. Porsjonene formes til hver sin brødskive. Jeg bruker hvitt brød. Mange foretrekker grovt, men jeg vil at kjøttet skal utgjøre smaken, og jeg synes grovt brød dominerer for mye i smaksbildet. Deretter perforerer jeg kjøttet med en gaffel. Dette er min personlige vri, jeg kommer tilbake til hvorfor jeg gjør det. Så legges den obligatoriske rå eggeplommen på. Mange legger den i et halvt eggeskall oppå kjøttet, men det er juks !!! Man tager en teskje, presser en fordypning i kjøttet og legger eggeplommen i. Øvrig tilbehør er rå løk, kapers, salt, pepper og sylteagurk. Man kan godt supplere med rødbeter også. Løken skjæres i ringer, halvringer eller terninger. Type løk er en smakssak. Jeg liker best rødløk, synes den har best smak og jeg tror den fremkaller mindre tårer under skjæring. Da er det klart for servering. Inntak av måltidet begynner med at man punkterer eggeplommen og blander den inn i kjøttet. Perforeringen gjør at den trekker lettere inn. Man krydrer med salt og pepper etter egen smak og strør kapers på toppen. Bon apetit, og godt nyttår ! PS: Hvis den ikke faller i smak kan den stekes, man ender da opp med noe lignende av en tradisjonell dansk hakkebøf. Men prøv tartaren først, det fortjener den ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Aldri prøvd annet enn den danske versjonen Med ett par akevitt, hadde jeg kanskje våget meg på din Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haretex Posted December 31, 2012 Share Posted December 31, 2012 Går fint bytte ut kalkunen med det det! Ser supert ut, likner min måte å gjøre det på, mangler kun et skikkelig dryss med grov pepper! Ellers synes jeg ikke jeg får tak i kapers som før i tiden, merkelig smak på den som er å få nå. Godt nyttår! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted January 1, 2013 Author Share Posted January 1, 2013 @Ruger #1: Jeg synes absolutt du bør prøve, og det går fint utn akevitt også @haretex: Tror vi er ganske like på dette feltet - der er rikelig med nykvernet svart pepper på den, men det kommer ikke frem på bildet Prøvde et nytt fabrikatav kapers denne gangen, Figaro, og de var gode. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Ser godt ut dette Så det er dette du skal servere på neste jakttur? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerognal Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Hehe glad eg ikkje har HighPower som kokk. Biff Tartar og surt myrvann = Weekend in Hell. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thor Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Biff tartar er mat for gutta boys det, det er noe eget med å ete maten rå eller i alle fall halvrå. Tartar er en av favorittene mine, såvel som indrefilet som er svidd 30 sekunder på hver side, rå østers, sushi og sashimi. Energi sparer man også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted January 1, 2013 Author Share Posted January 1, 2013 @Xesray: Du skal ikke se bort fra at det kommer en tartar på bordet ved tid og leilighet @jerognal: Det er du som går glipp av noe her. En solid tartar med godt øl til og en Laphroaig Quarter Cask etterpå, da er livet godt å leve @Thor: My compliments on your excellent taste ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted January 1, 2013 Share Posted January 1, 2013 Hmmm skeptisk - men nysgjerrig. Skulle jeg spist noe rått måtte det være ku, om jeg var 100 % sikker på at hygienen var ivaretatt fra avliving til første munnfull. Med andre ord må det være norsk i så fall. Stoler ikker på Botswanaimport for å si det sånn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.