Jump to content

Statskog sitt utsalg etter instruks fra landbuksministeren


PerP

Recommended Posts

Jeg er litt i tvil om dette innlegget hører hjemme her, eller under "off topic", men jeg mener at Slagsvold-Veum har begitt seg inn på det som ihvertfall i politisk pg folkelig tolkning av begrepet kan betegnes som en "kriminell løpebane".

 

Det guttehvalpen har gjort, er å instruere statsskog til å selge ut mesteparten av sin eiendomsportefølje på det private markedet. Konsekvensene av det vil bli at allerede store godseiere (les: SP-velgende bønder) vil bli ennå større, prisen på jakt-og fiskeretter vil gå i taket - fordi den dempende faktoren som et sterkt statlig eierskap i norsk utmark har hatt på utleieprisene i praksis forsvinner.

 

Med den nye landbruksministerens oppskrift, vil jakt og fiske bli forbeholdt de kjøpesterke medlemmene av kongeriket Norge, og vanlige foilk vil bli skviset ut.

 

Er dette en politikk Jens Stoltenberg, som "tillitsvagt av arbeiderklassen", kan forsvare ?

 

Nok er nok. Jens må ut ! Det er valg neste høst - jegere og fiskere: Foren dere for den gode sak ! :twisted:

Link to comment
Share on other sites

prisen på jakt-og fiskeretter vil gå i taket - fordi den dempende faktoren som et sterkt statlig eierskap i norsk utmark har hatt på utleieprisene i praksis forsvinner.

 

Som nevnt i en annen tråd-mange steder i Norge er Statskog prisdrivende og den dyreste jakta en kan få tak. I tillegg er viltforvaltningen de driver med helt på trynet med salg av alt for mange kort.

 

Ikke tror jeg en skal gi sittende landbruksminister skylda for dette heller, Statskog har solgt jevnt og trutt de siste 10årene. Med mindre en velger inn en regjering av Rødt og SV kommer staten til å fortsette å selge seg ned. Og jeg tror egentlig det er riktig, staten skal ikke drive skog...

Dette gir jo diverse komuner en god anledning til å sikre areal til friluftsbruk for en rimelig penge, noe de neppe kommer til å gjøre-de vil jo heller ekspropiere hager og sånt :evil: til slikt!

Link to comment
Share on other sites

Hvor er statsskog prisdrivende ? Og hvilken motivasjon skulle ligge bak det, eventult ? Konkrete eksempler. takk ! Tvert imot er det slik at der private har overtatt viltforvaltningen, har vi sett en ekplosiv økning i priser, og en spissing av tilbudet mot kjøpesterke grupper. Det verste jeg kommer på i farten er Njardarheim sør, der det idag i praksis er helt stengt for vanlige folk, og der jakten kun leies ut til, for å kalle en spade for en spade, ansatteforeninger i firmaer som er godt smurt av oljepenger, eller Stavangerfolk med gamle penger.

 

Å tro at kommunene vil trå til og kjøpe opp eiendommer for å sikre den vanlige mann tilgang til jakt og fiske, er rimelig naivt . Dette er ikke en kommunenes primæroppgave - og skal heller ikke være det. Det man kan håpe, er at private ildsjeler med penger trår til og kjøper eiendommer, som de forvalter til det beste for lokalbefolkningen.

 

Jeg skal forsøke å gjøre det, men det avhenger av hva banken lar meg få lov til.

 

Man må ikke være naive her, Slagvold-Veum er i denne saken storbøndenes mann i regjeringen - og han sier det selv også, ærlig nok, at dette er for å styrke det lokale eierskapet. Spørsmålet er om det norske folk, som en helhet, er tjent med at storbøndene blir enda større, og vanlige folk, som knapt nok har råd til å kljøpe egen bolig lenger, skal bli enda mer marginalisert i forhold til å kunne bruke norsk natur ?

 

Er Jens bare veik, eller er det dette han vil ? Okke som må han ut av statsministerboligen, fort som bare fa..!

Link to comment
Share on other sites

Å tro at kommunene vil trå til og kjøpe opp eiendommer for å sikre den vanlige mann tilgang til jakt og fiske, er rimelig naivt . Dette er ikke en kommunenes primæroppgave - og skal heller ikke være det.
Nei, de har vel nok med å kaste bort penger på aksjehandel. Eller å bygge en "miljøgate" full av fartsdumper gjennom sentrum, som ikke er til annet enn irritasjon og bilkø for dem som bruker gata.
Det man kan håpe, er at private ildsjeler med penger trår til og kjøper eiendommer, som de forvalter til det beste for lokalbefolkningen.

Og la oss for guds skyld håpe at han ikke er en bonde. :lol:
Jeg skal forsøke å gjøre det, men det avhenger av hva banken lar meg få lov til.
Ingen dum ide. Selv om målprisene til Statsskogs eiendommer er høye, er det småpenger i forhold til kvadratmeterprisene på bolig i storbyen. Dessuten er de fleste eiendommene til salgs på plasser som sårt trenger nye innbyggere. Kjøp deg en teig, flytt dit, og lev lykkelig. :smile:
Link to comment
Share on other sites

Her de som har skrevet innlegg så langt sett på hvilke eiendommer som selges? Det stort sett små "puslete" eiendommer på 800-4000 mål som er lite hensiktsmessig for en stor eiendombesitter å administrere. Å leie ut jakt på eiendommer som er små at de inngår i etablerte jaktlag med andre grunneiere er vel ikke det letteste å leie ut. I tillegg vil jeg tro at faste jaktlag i liten grad er intressert i at det er fra en grunneier til stadig stiller nye leiejegere som ikke kjenner terrenget, miljøet eller hvordan jaktlaget jakter.

Link to comment
Share on other sites

Med den nye landbruksministerens oppskrift, vil jakt og fiske bli forbeholdt de kjøpesterke medlemmene av kongeriket Norge, og vanlige foilk vil bli skviset ut.

Er dette en politikk Jens Stoltenberg, som "tillitsvagt av arbeiderklassen", kan forsvare ?

Nok er nok. Jens må ut ! Det er valg neste høst - jegere og fiskere: Foren dere for den gode sak ! :twisted:

Hvem sine interesser er det du tror de som skal "inn", når "Jens skal ut", arbeider for, da?

 

Du kan jo begynne med å tenke etter hva som skjer, når "de kjøpesterke medlemmene av kongeriket Norge" får flere titalls milliarder i ekstra skattelette! Hvis noen av disse "gavene" fra dine venner blir brukt til jaktformål, betyr det at etterspørselen, og dermed markedsprisen, på slike retter øker ytterligere.

 

Og når du har kommet så langt, kan du jo se hva de som skal "inn" (H/Frp) mener om Statskog - det bør vel ikke være særlig vanskelig å tenke seg?

 

Unnskyld meg - men man må være usedvanlig politisk uvitende for å kunne mene at H/Frp skal være noen slags tilhenger av, eller garantist for "den dempende faktoren som et sterkt statlig eierskap i norsk utmark har hatt på utleieprisene". Høyrekreftene er tilhengere av at pengemakta (de kaller det "markedet") skal rå - også i utmarka!

 

Andreas Hompland skrev, allerede på 1970-tallet: "Høyrebølgen har gjort politisk uvitenhet salongfähich". Det er mange eksempler på det, ja.

Link to comment
Share on other sites

Hvor er statsskog prisdrivende ? Og hvilken motivasjon skulle ligge bak det, eventult ? Konkrete eksempler. takk !

 

Tja, hjortejakt i midtnorge, der ligger Statskog sine priser (forutsatt at en skyter dyrene) helt i høyde med hva folk betaler på virkelig gode terreng.

Motivasjonen er naturligvis å skaffe inntekter til Statskog-hva annet skulle det være?

 

Å tro at kommunene vil trå til og kjøpe opp eiendommer for å sikre den vanlige mann tilgang til jakt og fiske, er rimelig naivt .

 

De eiendomene de nå selger ut er det stort sett ikke leid ut jakt på.

Lokalt driver komunen, med bidrag fra nettopp Statskog, å prøver å bølle til seg hagene til ca 25 hus (+næringsareal) for å lage en tursti langs et vann. For dette vill de betale den enorme sum av 10kr/kvadratmeter. Hensikten er kamfulert som "å sikre almenheten tilgang til turterreng".

Nå selger Statskog nesten 1000mål tett ved dette området, med 750meter ubebygd strandlinje til ferskvann og variert terreng godt egnet til nettopp turterreng (og ubrukelig til noe annet)for 390.000kr-det er ikke mer enn en dårlig boligtomt på 500kvadratmeter koster. Her kan de altså oppnå det de påstår å ønske uten ekspropiasjoner, rettsaker og mye bråk; blir interesant å se hva som blir utfallet.

 

Edit-om det understrekede; her er det rette at det bløffes med at Staskog er med på prosjektet, Statskog har ikke kjennskap til denne delen av stien.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Av de ca. 90.000 da som Statskog selger i denne omgang, vil DN kjøpe ca. 25.000 da..

 

DN kjøper det de mener har "verneverdi". Det kan bety flere restriksjoner på bruk av den utmarka.

 

Hva??? DN??? Skal DN kjøpe eiendom av Statskog??? Det er jo bare heilt bort i natta. Skal alle direktorat begynne å kjøpe land av staten for således kunne få gjennom sine "stat-i-staten" meninger på sine jordlapper blir dette landet veldig pussig etterhvert. Lukter interesserkonflikter innad i staten(eller statene-i-staten,hehe) og manglende politisk styring lang vei.

 

Hvem skal man tilslutt forholde seg til? Direktoratet for folk flest...

Link to comment
Share on other sites

Hva??? DN??? Skal DN kjøpe eiendom av Statskog??? Det er jo bare heilt bort i natta.

 

Komuner kan få økonomisk støtte fra staten for å kjøpe areal fra Statskog, så vilt at det til å miste håret av. Hvordan det offentlige Norge flytter penger skal en bare la være å lure for mye på, det eneste en blir er forvirret...

 

 

Edit-retttet etter info fra Statskog

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Statskog om skogsalget:

 

Jeg ser at det er diskusjon om Statskog på kammeret, og vil gjerne presisere følgende: Det stemmer ikke at Statskog gjennom det pågående skogsalget selger ut "mesteparten av sin eiendomsportefølje", langt i fra. Statskog har tvert imot styrket sin eiendomsportefølje de siste årene. Til sammen eier og forvalter Statskog over 59 millioner dekar – eller en femtedel av fastlands-Norge.

Skogsalget på til sammen om lag 500 000 dekar som Statskog er i gang med kommer i kjølvannet av at Statskog kjøpte Orklas skogeiendommer. Fra Orkla kjøpte Statskog 1,1 millioner dekar i Hedmark og Buskerud. Kjøpet åpnet for en større gjennomgang og effektiv arrondering av foretakets eiendommer. Kjøpet ble lagt fram for Stortinget i en egen proposisjon i 2010. På et ekstraordinært foretaksmøte i Statskog SF 27. mai 2011 ble det fastsatt følgende kriterier for et omfattende arronderingssalg:

• Statskog SF skal selge spredte skogeiendommer foretaket eier fra før

• Nedsalget skal resultere i en bedre arrondering for Statskog og lede til en mer effektiv drift

• Eiendommene selges til markedspris gjennom budgivning. Statskog skal søke å oppnå høyest mulig pris for eiendommene.

• Eiendommene drives på ordinært vis fram til salget finner sted

• Direktoratet for naturforvaltning (DN) gjøres kjent med de skogeiendommene som skal selges før de legges ut for salg, for å kunne anvende disse til vern eller makeskifte knyttet til vern av private skogeiendommer. DNs behov for skogteiger til vern eller makeskifte skal ikke påvirke hvilke skogteiger Statskog SF legger ut for salg, eller forsinke salgsprosessen eller inntektene til Statskog SF. Utover dette skal kriteriene forstås slik at DN får en forkjøpsrett på markedsmessige vilkår.

• Ved salg i områder som er omfattet av Samerettsutvalget 2 skal det gjøres klart for kjøper at eventuelle eksisterende rettigheter til skogteigen ikke blir berørt av salget og at Statskog ikke kan ta ansvar for eventuelle ulemper dette vil medføre for kjøper i framtiden.

 

Ellers stemmer det overhodet ikke at kommuner kan få økonomisk støtte fra Statskog for å kjøpe areal fra Statskog. Det ville selvsagt, som Chiefen.v-2 sier det, være helt vilt.

At DN har forkjøpsrett er heller ikke, som chrrusaa skriver, et resultat av manglende politisk styring. Tvert om, dette er ønsket politikk fra regjeringen, og skal lette gjennomføringen av økt skogvern i Norge. Direktoratet for naturforvaltning (DN) har for øvrig hittil benyttet seg av forkjøpsretten på 16 av i alt 92 eiendommer. Så langt er det solgt 89 767 dekar. Arealet DN har kjøpt utgjør 24 825 dekar.

 

Les gjerne også mer informasjon om skogsalget her:

http://www.mynewsdesk.com/no/pressroom/ ... skog-46803" target="_blank" target="_blank

 

I forhold til påstanden fra Chiefen.v-2 om at en kommune med bistand fra Statskog prøver å bølle til seg hager - dette har jeg ikke kjennskap til, så her må jeg nesten få vite hvilken kommune det dreier seg om før jeg kan sjekke og kommentere det.

 

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen Arnhild Holstad, kommunikasjonssjef i Statskog

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...