Jump to content

jaktdress


Bergem

Recommended Posts

finnskogen har et ytterstoff som er lydløst ja, dvs at det også trekker til seg vann og blir tungt og klamt. flott til elgjakt men for tungt til bevegelig jakt for min del.

 

ingen har norrøna recon inne nå, dressen kom for salg på mandag. kjøp direkte fra norrøna.com

Link to comment
Share on other sites

meshfor blir fort klamt det og.

 

Det beste er 3lags goretex (proshell eller performance shell) med et ytterstoff som ikke er helt lydløst, da alle disse trekker vann i større eller mindre grad. Har kun funnet ETT plagg på markedet som har et ytterstoff som jeg synes fungerer optimalt: Norrøna Recon. Norrøna dovre funker også, men er ikke riktig like stille.

 

Av jakker så bruker jeg Arcteryx alpha SV i fargen Amazon.

Denne støyer mye, men en jakke trenger ikke være like støysvak som en bukse.

 

Arcteryx leaf serien er også verd å sjekke ut. Mye snax.

 

 

Nå skriver jeg ang de jaktformene som trådstarter etterlyser. Kanskje spesielt høyfjellsjakt.

Jakter man kun elg så er Finnskogen el med børstet polyester ytterstoff helt topp.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker finnskogen dressen i skogen også har jeg bergans passvik ( tror den heter det ) bukse eller norrøna dovre hybrid bukse og jakka fra jerven uten foring til fjelljakt.

Jeg syns goretex kan bli vell varmt i september når jeg går lange dager med hund så da bruker jeg en billig dress fra Dovrefjell om været tillater det.

Link to comment
Share on other sites

Helt enig i at goretex blir fort klamt. Det gjelder iallefall om det ligger løs mesh foring innvendig som fanger mye varmluft, eller at ytterstoffet er av børstet polyester (det er jo faen meg samme som fleece :lol: )

 

Selv har jeg mye rart i skapet og ingenting fungerer optimalt (bla forsvarets HH gtx bukse, fjellreven ettellerannet, div bomullsbukser)

I år har jeg seriøst vurdert en bomulls nickers fra Klattermusen og gamasjer.

Blir vel mobbet av jaktlaget da... :mrgreen:

 

Reconbukse er iallefall bestillt. YKK aquaseal glidelåsene er så porno som det blir!

Link to comment
Share on other sites

elgfall har vasstrekkende ytterstoff i kombinasjon med en jallamembran med lav vannsøyle. not good.

 

Her er det nok på sin plass med en forklaring ? Hva baserer du denne flatterende kategorisering på bakgrunn av?

 

Blir basert på testene som er gjort, hvor mange av testerne som har kjøpt varen til seg selv for normal pris etter test ganske langt unna det de som lever av dette mener om produktet.

 

Vi har jo ganske mange av disse frekventerende forumet og dine tanker rundt dressen er ganske langt unna det ekspertisen skriver og sier

................(har jobbet med utvikling av goretex-plagg og liknende produkter i mange år og jakter mye i klær utviklet til annet enn jakt, spesielt til bevegelig jakt). Til prisen har jeg ikke sett noe som er i nærheten av Elgfall-dressen min.

Link to comment
Share on other sites

Til prisen nei, der er sikkert elgfall helt topp :)

 

Men 10 meter vannsøyle blir for lite, spesielt når den ligger under et lag børstet polyester som liker å samle på vann.

Gtx proshell har 28 meter og har fortsatt ry på seg å slippe inn vatn når impregneringen er litt slitt. Hva da med 10 meter?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Finnskogen dressen er et såkalt 2.5 lags. Membran og ytterstoffet er laminert sammen, foret (bare en tynn netting som skal beskytte membranen) ligger "løst".

 

Fordeler: mykere og mindre støy.

 

Ulemper: Da dette ligger løst fanger det også luft, slik som feks "Brynje". Og blir dermed for varmt for meg iallefall. Sitter lite i ro på jakt.

 

 

 

Sauer 150, jeg vil veldig gjerne teste en bukse om du har noen tips til hva som evt vil fungere bedre enn Recon. Må være vanntett, og ikke klam.

 

Tar det på pm om du vil.

Link to comment
Share on other sites

Jeg holder en knapp på Norrøna Forelhogna Paclite. Jakke og bukse veier så lite at du kan tillate deg og ha med et ekstra sett med softshell. Softshell puster godt og fungere mye bedre enn gore tex dersom det ikke regner. De "store tykke" gore tex dressene pleier for meg å bli noe varm om jeg skal gå mye, men er sikkert fint å ha om gluteus maximus skal hvile på en stubbe hele dagen :wink:

Link to comment
Share on other sites

Men 10 meter vannsøyle blir for lite, spesielt når den ligger under et lag børstet polyester som liker å samle på vann.Gtx proshell har 36 meter og har fortsatt ry på seg å slippe inn vatn når impregneringen er litt slitt. Hva da med 10 meter?

 

Generelt sett vil det være en viss (negativ) sammenheng mellom pusteegenskap og vannsøyle. Dess større vannsøyle, dess mindre er porene i membranen, og følgelig puster de normalt sett dårligere og går raskere tett av smuss og svette. Enkel fysikk som ingen reklamekampanje klarer å motbevise uansett hvor mange hundretusener de bruker på å leie baksida av samtlige jaktblader i år etter år.

 

Sier som Sven-Erik: "Gore-Tex, int bäständig mot varg, tydligen..."

 

Er jo også et betimelig spørsmål om hvor mye vanntrykk du forventer å få mot ytterstoffet på jaktdressen, og hvor vanntett jaktdressen trenger å være. Vanntett, vanntettere, vanntettest?

 

Det er tross alt lansert jaktdresser med 3000mm vannsøyle de siste årene, der det satses på store lufteåpninger i tillegg til en lavere vannsøyle. Og der er lav vannsøyle og høy pusteevne faktisk et av salgsargumentene. 3000mm er det minste man kan ha for å i hele tatt kalle det en membran. Laminerer man en slik membran mellom to lag polartec-fleece får man et lydløst, vindtett og nogenlunde vanntett/vannavvisende stoff som fungerer godt for den som holder seg i aktivitet under jakta. Og så lenge slike dresser selges for det de er, nemlig en lydløs jaktdress der du har muligheten til å lufte ut skikkelig (og da mener jeg skikkelig, det er lufteåpninger i alle bauger og kanter) som holder ut det verste pøsregnet men du må regne med å bli våt gjennom etterhvert - så er faktisk brukerne av disse dressene også fornøyde, og vel så det. Ikke for den som sitter pal på post, men da finnes det jo 100% vanntette greier å trekke over seg, poncho'er fjellduker osv. Ta med en tom tomatpurèboks og et telys i tillegg så blir det som å sitte i en varmluftballong...

 

Decra og Icopal har også ganske høy vannsøyle, hører jeg de sier... :mrgreen:

 

Selv har jeg jaktet i flere sesonger med jaktdress som har 14000mm vannsøyle, og har enda ikke opplevd å bli våt gjennom dressen, men jeg har gått meg skjortevåt mange ganger. På denne er ytterstoffet av børstet microfiber laminert mot ytterstoffet, og ytterstoffet trekker derfor minimalt med vann. Den puster også veldig godt, og er i et prisleie som ligger godt under halvparten av dressene med ekte GoreTex. Som regel velger jeg heller fleecejakken med vindstoppermembran, som holder fukt ute men ikke regn. Så lufter jeg heller litt ekstra ut og går meg varm.

 

Hvilke dresser det er jeg snakker om får dere fundere ut sjøl, så slipper jeg å få innlegget sletta. Men som bransjetilknyttet har jeg altså som privatperson på kammeret ikke lov til å nevne produktnavnene på de produktene jeg selv bruker på jakt.

Link to comment
Share on other sites

Herlig Jibrag! :mrgreen:

 

rams gjerne opp noen RET tall på disse yyderst såvidt vanntette membranene du snakker om.

 

Selv kan jeg jo nevne min beste venn Goretex proshell. Den er som du så fint sier; "vanntettere" (decra er vel vanntettest :lol: ) men proshell har fortsatt pusteegenskaper nede i 4 RET.

 

Feks Dermizax har 11.noe RET, Event som påstås å puste bedre enn gtx pga lavere vannsøyle har 5.9 RET.

 

Grunnen til at jeg faktisk krever rundt 30 meter vannsøyle er ikke for å dykke men fordi vann ofte får hjelp av kroppsvekten til å trenge gjennom membranen.

 

Litt tall (med fare for å dumme meg ut, er noen år siden jeg tok fagbrev i hydraulikk):

 

30 meter, altså 3 bar gitt at det er ferksvatn, altså 3kg pr cm2.

Om jeg sitter på kne, altså 80kg grovt fordelt på 4. 20 kg, fordelt på tja 8cm2= 2.5kg pr cm2.

Da er vi i grenseland for hva gtx proshell lover, og laaaaaangt over de fleste andre membraner.

 

Ja jeg er kresen, ja jeg spikker fliser så det fyker her nå, og ja jeg synes det er gøy!

 

Noen av dere som har blitt våt på kneet før? Sykt irriterende! :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Er helt enig i at goretex er klamt. Men jeg går hele dagen når jeg jakter, og her på nordvestlandet så er vi ikke spesielt plaget med stabilt vær, og mye myrområder, så for meg og bli gjennomvåt vil være en ødelagt dag, løser varmeproblemet med og ha kun t sjorte under jakken og åpne lufting på buksa, ellers så er det triks som og ikke dra igjenn glidelåsen men kunn "kneppe" jakka. Men alt i alt så er goretex vært mer til glede en plage for meg, selv om jeg ikke sitter på kroppen sine største muskler hele dagen

Link to comment
Share on other sites

 

Noen av dere som har blitt våt på kneet før? Sykt irriterende! :lol::lol:[/quito

Enig med det med knærne. Har hatt to recon bukser de siste tre årene. Begge lekker på knærne. Fikk ny på garantien, men den nye lekker også etter ett års bruk. Ellers et godt sett Recon, men det er klart en ulempe at det bråker en god del om man kommer borti buskas og trær.

Link to comment
Share on other sites

Herlig Jibrag! :mrgreen:

rams gjerne opp noen RET tall på disse yyderst såvidt vanntette membranene du snakker om.

 

Lufteåpningene uten meshfôring i en av de dressene jeg snakker om, har i allefall en RET på 0.00 :mrgreen:

 

Selv kan jeg jo nevne min beste venn Goretex proshell. Den er som du så fint sier; "vanntettere" (decra er vel vanntettest :lol: ) men proshell har fortsatt pusteegenskaper nede i 4 RET.

Feks Dermizax har 11.noe RET, Event som påstås å puste bedre enn gtx pga lavere vannsøyle har 5.9 RET.

 

I tester rett fra fabrikk. Hva skjer når disse småporede membranene er brukt ei uke, en måned, et år?

 

 

Ja jeg er kresen, ja jeg spikker fliser så det fyker her nå, og ja jeg synes det er gøy!

Noen av dere som har blitt våt på kneet før? Sykt irriterende! :lol::lol:

 

Joda, og jeg har også opplevd å være tørr uten å helt skjønne hvorfor, og det kan også være irriterende... :mrgreen:

 

Det er en morsom (og lærerik) diskusjon, og jeg synes kanskje den har litt likhetstrekk med diskusjonen mellom Zeiss og Leupold. Det er vel stort sett enighet i at Zeiss er best, mens Leupold gir mest kvalitet for pengene (i allefall pre-xxl). Likevel er det mange som heller kjøper Zeiss, fordi de har råd til å betale for den ekstra kvaliteten. (Og det skal bransjetilknyttede kanskje være glad for, det skaper arbeidsplasser...). For min egen del har jeg kanskje ikke så stort fokus på akkurat dette med vannsøyle og pusteegenskaper, ettersom jeg stort sett jakter såpass nært hjemme/bilvei at jeg sjelden står i fare for å gå på en skikkelig smell om klærne ikke fungerer. Og jeg går stortsett med hund, sporer eller er "fripost" (gaupe/revjakt) og sitter sjelden i ro i lange perioder. Og stort sett er det også viktigere for meg at klærne er nogenlunde lydløse og samtidig lette, som at de er helt vanntette/pustende.

 

Men det er helt klart, som du korrekt sier, kvalitetsforskjeller mellom membraner - og det er også derfor jeg sier at "Generelt sett vil det være en viss (negativ) sammenheng mellom pusteegenskap og vannsøyle." Den er ikke proporsjonal.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...