Jump to content

Oppskrifter på litt sunnare snack


magnum_mauser

Recommended Posts

Eg og min bedre halvdel er vell eigentleg ganske aktive og sunne. Vi trenar mykje og er fysisk aktive begge to - samt eg er matvrak og har lagt ned forbud mot heil og halvfabrikat når det kjem til middagsmat og kveldsmat - vi et heimelaga mat, der vi veit kva som er tilført :winke1:

 

Men mykje snop og snacks har vore ei lei ''uvane''. Det blir konsumert til tider usømmeleg store mengder chips, sjokolade og kjeks :oops:

Eg såg eit program med ein profilert tv-kokk som ikkje hadde smakt denslags på fleire år (trur det var år i fleirtal), og så smakte han på div ''søppelmat'' på direkten. Det var artig å sjå reaksjonen hans på kor salt chips var, og kor fett og mektig sjokolade var blitt, når han ikkje hadde ete det på lang tid.

 

Vi har funne ut at vi vil legge om kosthaldet yttligare - vi skal kutte ut chips, sjokolade og snop som vi av gammal vane legger rett i handlekorga når vi er på Mega. I framtida skal vi heller lage oss god mat, når vi har lyst på noko godt. Søtt bakverk og denslags kjem vi fortsatt til å lage, vi er på ingen måte fanatiske når det gjeld sukker - men det er forskjell på ei 200 grams plate freia kvar dag, og sjokoladefondant til desert ein gang i blandt ;-)

 

Så eg håpar denne tråden kan bli fylt opp med oppskrifter og tips frå andre matvrak :wink: Oppskrifter på kveldsmat, småretter, bakverk og snacks som kan vere eit suplemang til nokon som har slått opp med Kims&Freia

Link to comment
Share on other sites

Mye godt å lage av plain pizzadeig (4dl mel - 1,5dl vann - 25g gjær - 1ts salt).

Eksperimenter med meltyper og malingsgrad. Lang eltetid gjør deigen seigere og lettere å bearbeide.

 

Grissini: Rull ut til 30cm tynne stenger, etterhev og steik til de er gyldne og sprø. Server med god rødvin.

 

Saltstenger: Rull ut til 12 cm lange og veldig mye tynnere stenger, pensle med god olivenolje go strø med litt støtt maldonsalt. Server med øl.

 

Brødstenger: som Grissini, men stopp steikinga før de blir sprø, og lag dem nokså raskt før de skal spises. Til hva som helst.

 

Foccacia: Trykk deigen utover i ei form, trykk ut fordypninger med fingrene, hell over litt godt med god olivenolje, strø med litt maldonsalt, stikk evt. nedi noen oliven og kanskje soltørkede tomater. Steik til ferdig. Til forrett eller smårett.

 

Hvitløksbrød: Som foccacia, men bare med hakket hvitløk, salt og olje. Server som forrett eller tilbehør til det meste.

 

Og tempen på ovnen? Drøyt 200 grader på alt :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Kutt opp diverse grønnsaker i passe stenger.

Paprika, gulrøtter, agurk, hele cherrytomater, og alt hva du ellers måtte finne å ha lyst på.

Bland litt hjemmelaget dipp. Bruk lettrømme, kesam eller creme fraise. Ha i det du måtte like av krydder og løk/hvitløk.

Får man først smaken på dette er det umulig å stoppe.

 

Skiver med fersk mozzarella, skiver med gode klasetomater, friske basilikum, god olivenolje og balsamicosirup over. Ren, mild smak, på nippet til å være erotisk. Ufattelig godt med en ung Valpolicella til.

 

Prøv en liten bit mørk sjokolade (minimum 70%) i munnen før du tar en slurk rødvin. En smaksbombe som henger i munnen halve kvelden.

 

Mye godt!

Link to comment
Share on other sites

Vestlandslefse (den typen som skal fuktast før bruk), så rører ein inn pepar, salt og sitron i rømme og smører utover lefsene. Spekemat, røykjelaks eller anna snadder tilsettast, samt grønt etter kva ein sjølv likar - rull saman og server ;)

 

Tenkte å legge ut oppskrifter seinare på eit par ting som har blitt fast inventar her på laurdagskveldane. Kinesisk pepperbiff - homemade style og ein enkel bolognese/lasange ;-)

Link to comment
Share on other sites

Her kjem ei oppskift på super kveldsmat eller middag - kinesisk pepperbiff, homemade style - dette vil vere nok til 3 pers ca

 

Skjær 500 gr biffkjøtt i tynne skiver (eg brukte ytrefilet, ein kan bruke det ein har, fleire oppskrifter eg har funne på nettet brukar hvalkjøtt). Knus 3-4 SS svart pepar grovt, som du blandar med kjøtet, har det i ei skål og heller over solsikkeolje så det dekker kjøtet - dette skal stå i kjøleskap over natta og snuast eit par ganger.

 

Først koker du opp 5 dl vatten og rører ut kjøttbuljong, slik at du får 5 dl kraft, la det avkjølne og tilsett 5 SS soyasaus - dette skal du bruke seinare.

 

Del opp 2 gulerøtter, 1/2 brokkoli, 1 lauk og 1/2 paprika - desse skal surrast kjapt i ei varm panne med litt av den oljen som kjøttet står i. Begyn med den grønnsaken som står først, og la den surre i ca 30 sek, før du tilsetter neste, slik at guleretter blir steikt lengst osv. og når alt er ferdigsurra - ta det ut av panna og steik kjøttet i små porsjonar - ca 30 - 40 sek pr porsjon og ta det ut av panna. Dette vil sprute og frese verre en verst, så ver innstilt på at du blir rasande minst tre gonger i løpet av denne prosessen :oops:

 

Når kjøtet er steikt og lagt til side, ha 0,5 dl vatten og 2 SS rødvinseddik i same panna, og la dette koke nesten heilt inn, tilsett så krafta og når den koker tilsetter du maisenejevning til den er passe tjukk og gje den eit oppkok, tilsett grønnsakane og kjøttet - server med jasminris og forbered deg på ein passiv kveld :D

Link to comment
Share on other sites

Rausheim's wok:

2pk kjøttdeig.

1 boks babymais.

1 stk pakke med nudler.

1pk Ruccolasalat

Olivenolje

Soyasaus (Japansk type)

Havsalt

Karri.

 

Fremgangsmåte

 

Wok

Ta frem wok-panna, stek kjøttdeigen og bruk olivenolje istedenfor smør eller noe sånt. Ha i babymais når kjøttdeigen har blitt brun.

Kok opp nudlene. Når de er ferdigkokt, tar du å skyller dem i kaldt vann (eller så blir de som tyggis) og deretter oppi panna med dem.

Krydre godt med karri og spe på med soyasaus. Stek alt dette skikkelig godt og ikke bare la det putre og småkoke som flere n00bs gjør med wok-panna si :mrgreen:

 

Tilbehør

Vask og skyll ruccolasalaten godt. Ha dette oppi salatbollen din, bruk en del olivenolje og havsalt.

 

Tid: Er du effektiv nok har du dette klart på 15-20 minutter.

Link to comment
Share on other sites

Løkringer av rødløk ? (blir søtere enn vanlig løk)

 

Et par kopper maismel, med et par ts bakepulver. Bland i blå farris, til ønsket konsistens på deig.

 

Skjer opp løkringene i ønsket størrelse, dypp i deigen.

Oppi frityren, til de flyter opp, og strø på bitte litt salt

mmmm

Link to comment
Share on other sites

3 Egg piskes jevnt med 2 SS kesam, pepper og evt div krydder, stekes som tynne pannekaker og brukes som "burrito lefse".

Innhold er valgfritt, men for eks laks/røkelaks, rømme, løk,grønnsaker, torskerogn, div krydder.

overraskende godt, fritt stjelt fra lavkarbo boka til Bjørn Ferry.

---------------

 

1 boks cottage cheese, 1/3 boks kesam, fryste/færske blåbær, en SS splenda(søtningspulver) et par dråper vaniljeessens.

Rør sammen alt, tilsett blåbær på toppen.

Link to comment
Share on other sites

Supert :D

 

Til alle som liker pasta og lasange, som kjøper pastasaus på glass eller lasangesett, her kjem ei oppskrift på bolognese som er myyyyyykje betre, heilt utan ekle konserveringsstoffer og anna lurium - billig er den også!

 

Finhakk 2 lauk, knus 2 kvitlauksbåtar og finhakk desse og riv 2-3 gulrøtter. Varm ei romslig gryte og tilsett ein god ''klunk'' olivenolje og surr grønnsakane eit par minutt og tilsett ein pakke karbonadedeig, samt ein ny ''klunk'' olivenolje - det skal ikkje steikast tørt.

Når karbonadedeigen er steikt, skubber du alt i panna ut til sidene og har 1 ss tomatpurre i midten av kjelen, som du surrer litt før du rører den inn i karbonadedeigen. Tilsett 2 bokser knust tomat og la det småkoke i ca 10 minutt, smak til med salt og pepper. Her kan ein tilsette tld tabascosaus eller worcestershire-saus hvis ein ønsker det. Uansett syntes eg det er godt å tilsette ein ''klunk'' kremfløyte på slutten, for å runde av smaken litt.

 

perfekt til pasta eller som base til lasange :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...