Jump to content

Poplulære kaliber?


Benjamin

Recommended Posts

Heei! Jeg sitter nå og titter på noen rifler, men er litt usikker på kaliber valg. Rifla jeg sitter å lurer på, er Browning X-bolt, og har blant annet 223, 22-250, 243, 30.06 og 308W i sin kaliber-liste. Den har også eg hyggelig pris på rundt 13 000kr. Rifla jeg tenker på er; Browning X-bolt White Gold Medallion.

 

Kaliberne jeg sitter å lurer på er .243 Winchester og 30.06 Spingfield, men jeg føler at 30.06 blir for stort til rypejakt på fjellet, og jeg har hørt av privat-personer at kaliberet ikke har en så alt-for-flat kulebane. Itillegg har den rekyl, noe jeg ikke liker. Så det jeg lurer på er om noen kan komme med forslag på nevnte kaliber til jakt på; rype, kråke, skjære, rev, toppjakt på tiur/orrfugl, bever og muligens rådyr, vist muligheten byr seg en vakker dag.

 

I en bok jeg har, som heter " Den store boken om jakt", står det at .243Winchester er et godt valg på rådyr og annet middels vilt ( sammen i gruppen var; 222, 5,6x52R og 22-250 ), men i samme bok står det at 17hmr ikke er et tillat kaliber på hare. Så jeg vet ikke.

 

Så.. Kan noen hjelpe meg?

Skal forresten ha et sikte, Zeiss Duralut 3-12x50, og en demper, A-tec maxim.

Link to comment
Share on other sites

For å sitere en god tråd http://kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=14&t=28999 (Klikk på linken)

* Hva skal du jakte?

Det første du må tenke på er hva du skal jakte. Skal du jakte storvilt vil kravene til anslagsenergi gjøre at antallet kaliber begrenser seg. Skal du jakte kun småvilt så vil du kanskje ønske et mindre kaliber, med de fordeler dette gir, f.eks med tanke på rekyl.

Står mye fornuftig i den tråden, selv ville jeg valgt en .243w hvis jeg skulle jakte det du forespeiler fremtidig bruk.

30-06 sprg er jeg helt enig, blir altfor grovt på rype.

Link to comment
Share on other sites

Hvis du bare skal bedrive småviltjakt trenger du ikke gå for 30-06. Det er et unødvendig kraftig kaliber for småvilt. Det går fint an å jakte småvilt med det. Med helmantelkuler ødelegger du ikke mer kjøtt enn med andre kalibre, og kulebanen er ikke krum. Men du trenger det ikke med mindre du skal jakte storvilt. Skal du jakte storvilt er du nødt til å ha et kaliber som er likt eller kraftigere enn 260rem. (6,5mm kule i 308-patron). 30-06 ville være et utmerket valg i så måte.

 

Det er imidlertid ikke helt enkelt å forutsi hvorvidt man noen gang kommer til å jakte storvilt. Derfor velger mange å kjøpe en rifle i 6,5x55, 308 eller 30-06. Dette fordi disse er billige å skyte med, og duger til alt vilt i norge.

 

Et godt alternativ hvis du skal jakte bare småvilt er for øvrig .223. Det er VELDIG billig å skyte med, og har alt du trenger til småviltjakt og jakt på middels stort vilt (opp til og med rådyr).

Link to comment
Share on other sites

Hvor mye 223n ødelegger kommer an på kule og delvis også hastighet, Har selv skutt gås med 223 helmantel (69grn scenar i 850ms), bittelite inngangshull (er jo det med de fleste kuler) og utgangshull på størrelse med tommelen min, lite kjøttødeleggelse.

6,5x55 , 308 , 3006 og 223 er vel de kaliberne det er lettest å få rimelig treningsammo til her i landet.

Link to comment
Share on other sites

243win er et kaliber jeg abselutt ikke vil anbefale en nybegynner. Dyr ammo og lite utvalg. Hastighetsmessig er det den raskeste 6mm og helt på høyde med 223. Til ditt bruk ville jeg tittet på 308win. Masse ammo og billig til trening. Med riktig ammo ødelegger den ikke mer enn de raskere kaliberne som 223 og 243.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Av de du foreslår der så ville jeg definitivt gått for 308w...

 

enig, samboeren har en browning x-bolt, den samler meget godt med 150 grs sierra matchking hjemmeladd. jeg liker godt avtrekket og grepet på x-bolten og det er ei lett rifle å bære med seg rundt om kring, med demper så er ikke rekyl et tema engang.

hennes versjon av x-bolt'en heter vel stalker hvis jeg ikke tar feil :)

og med den x-bolten med maxim demper og hjemmeladd ammo var det heller ikke problem å treffe på 600 meter :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja, 308w er en en storviltpatron, men dog har du utrolig mange muligheter med dette kaliberet. Du får billige patroner, og veldig mange ulike patroner og egenskaper å velge mellom.

Lader man selv så kan man få den perfekte rypepatronen i dette kaliberet! Jeg har 308w selv og bruker den til mange forskjellige viltarter, men jeg lader også selv og da bruker jeg å lade 110grs V-max til skadedyrsbekjempelse og diverse tyngre kulevalg til annet vilt. Dette kaliberet har veldig mye potensiale i seg!

 

Nei, 22mag er ikke lovlig på bever :wink:

Link to comment
Share on other sites

Hiver meg på her.. +1 til .308 win..

 

.308 Win har rekyl. Er ikke like "fælt" som .30-06, men er jo ett par hakk over .223 og .243. Hiv på demper, så forsvinner MYE av rekylen. Finnes ganske mye kuler og ammo for patrona. For trening kan du sikkert få tak i ganske billig NATO-ammo fra skytterlag og butikker som driver handel med slikt. Vær obs på at det ikke er helt optimalt mtp presisjon og slikt. Du kan også oppleve tregt hevarmsløft.

 

 

Den største forskjellen mellom .30-06 og .308 er størrelsen på patrona.

Begge har ei kule som er 0.308 tommer tykk i diameter, altså rundt 7,82 millimeter.

Dog har .308Win en hylselengde på 51 millimeter (7,62x51(Som forøvrig også er navnet på den militære versjonen av .308win)), hvorav .30-06 er 63mm lang (altså 7,62x63).

 

Navnet .308 Winchester kommer fra at prosjektilet - kula - er 0.308" tykt, og at patrona ble designa av Winchester.

.30-06 Springfield kommer av at kula er 0.308" tykk og at patrona ble designa i 1906 av Springfield.

 

.30-06 kan pga den lengre hylsen ha en noe større kruttmengde, og dermed kan en .30-06 få "mye" mer fart og kraft enn en .308Win. Er dog ikke noe du trenger bekymre deg over.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det at en 308 win har "lite" rekyl vil jeg ikke si meg helt enig i. Har selv tre fine arr midt i mellom oeyenbrynene fra 308 win :oops:

 

For den type jakt du har beskrevet, (opp til og med raadyr) saa tror jeg 223 ville vaere et bedre valg. Enklere aa skyte med, billigere ammo... En veldig god start, og naar du har faatt skutt mye med den kan du senere kjoepe deg et nytt vaapen med litt mere troekk i.

 

Det er mine 50 oere. Vet at "M67" her har en velidg fin traad om 223 her paa kammeret, og "Roe" ogsaa med sin blogg. Der er det mer enn nok informasjon til aa laere mye om kaliberet.

 

 

Lykke til med valget ditt!

 

Edit: Ta en titt paa denne linken http://www.chuckhawks.com/recoil_table.htm. Den gir en ide over hvor mye rekyl det er i de forskjellige kelibre. Ser ogsaa at du skal ha demper og da er ikke rekylen i en 308 win saa mye aa bry seg om, og 308 duger ogsaa fint paa rypa saa lenge skuddet sitter i halsgropa.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg ville personlig gått for enten 223 eller 22-250.

Hadde samme kriterier for valg av rifle og så kom noen med den glupe ide'n om hva hvis du får tilbud om å være med på elg jakt? Så hva gjorde jeg? Jo kjøpte 6,5x55, er et helt ok all round kaliber, kan jakte alt i Norge med det. Men ser nå at jeg mye heller hadde hatt brukt for en 223/22-250 og seinere kjøpt en rimelig/brukt 308., 6,5x55 er jo lovlig, men snaut på elg.

Så nå er jeg i planene å kjøpe en 22-250 og blir sittende med 6,5x55 som storvilt rifle, som burde ha vært en 308,

 

Og om ei kule koster 5 eller 25kr så er det ikke det som ender med å velte budsjettet,

Har enda til gode å møte dem som sier at han ikke har råd til å bli med på jakttur fordi patronene er for dyre!

S

Link to comment
Share on other sites

Ja, et dyr kan falle like dødt om med 308w som 30-06 :wink:

Når det gjelder rekyl så kan det variere veldig mye fra våpen til våpen, og tyngden på våpenet spiller en vesentlig rolle, sammen med skytestilling og diverse slik at du oppfatter rekylopptaket forskjellig. Rekylen på en 308w er, som regel ikke noe problem, men er det interessant så sleng på en demper som de andre har sagt, og mye av rekylen forsvinner.

 

Til de artene du har sagt du skal jakte på, så ville jeg også valgt 223 fremfor 308w, men det er min personlige mening. Det er veldig kjekt med et storviltkaliber i våpenskapet også, og da er 308w et godt valg.

Men av de kalibrene du listet opp isted så hadde jeg ikke vært i tvil :!:

Link to comment
Share on other sites

hm ser ikke 260 rem er nevnt :winke1: dette er ett bra kaliber hvis du lader selv ivertfall,lite rekyl godt utvalg i kuler,tror også det er bra med kjøpeammo tilgjengelig. kan brukes på alt norsk jakt,ikke den helt idielle til elg,men bra til resten syntes nå jeg.Men sikkert mange meninger her :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei.

Kal .308 er vel greitt nok kaliber det, men som noen sier at dette er et "bra" kaliber for RYPE.. :) , -- jo de dør nok, men det får da være grenser for "overkill".

 

Rype er en delikatesse som fortjener å bli skutt med noe mer "passende" ... 22lr, 22 Win.mag, .22 Hornet .222 Rem, 223 ja endog 243W.

Men .308 som den "perfekte rypepatron" ? -- Nei, langtifra.

 

bobby

Link to comment
Share on other sites

Bare for å kommentere deg, bobby... Jo, det går an å få den perfekte ladningen i 308w til rype, så lenge man bruker riktig kule og hasighet på kula, og så klart treffpunkt på fuglen.

Om alle faktorene stemmer overens så skyter man ikke bort noe nødvendig kjøtt. Du kan få nesten like mye ødeleggelser med ei rifle i kaliber 223 som 308w, men det handler om å finne den perfekte ladningen!

Link to comment
Share on other sites

@Jeger93

Jo, holder med deg i at både .222 og .223 kan ødelegge like mye og kansje mere (hastigheten), enn en "fint" ladet .308 (eller 30-06) med en bra helmantel t ex 123grs Lapua.

Jeg lader selv min egen .30-o6 med denne i "lagom" hastighet, men den blir mest brukt til trening... Skulle egentlig aldrig tenke på å ta med denne på rypefjellet.

Nå går det å lade .222Rem.(sikkert.223) også til mere "skånsamme" hastigheter.- Jeg bruker 45grs S&B butte helmantel som går ut i ca 850m/s.

Skyter ikke mye ryper med rifle, men mener dette er mere "passende" medisin for et såpass litet vilt som en rype.

 

Så mine tanker går mere til BEVÆPNING (overgunned :smile: )

"Mytjy skrik å lite ull", om du forstår va jeg mener :D - Men selvfølgelig, det er jo lov.

 

Mvh bobby

ps. i svenske fjell er 22LR det "groveste" tilatte på "riporna" :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...