Jump to content

Når ble skytter organisasjoner laget?


Jonah-Hex

Recommended Posts

Noen som kan hjelpe meg å klargjøre følgende ting?

 

Når ble følgende skyter organisasjoner startet.

Og godkjent av myndighetene som godkjent skytter organisasjon (som gir grunnlag for kjøp av våpen)?

 

I følge VåpenJournalen nr. 1 2001

DFS 1893

NROF 1896 (Når ble de godkjent som grunn for å ha våpen?)

NSF 1946

NBF 1957 (Bedrifts idrett)

NJFF ca. 1963 (etter diverse sammenslåinger)

NFPS 1979

NMF 1981

NSU 1983

NSSF 1983 (skiskytting)

SWS stiftet 1997 Godkjent 2000

NBSF 2009

 

Edit: DFS ble korigert etter en liten skrive feil.

Korigerer til riktig årstall og i rekkefølge etter opprettelse

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Litt søking på nettet: :wink:

 

NJFF ble stiftet i 1871: http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/artikkel?element_id=111681948&displaypage=TRUE

 

NSSF ble stiftet i 1983: http://www.skiskyting.no/organisasjon/Sider/organisasjon.aspx

 

Norges bedriftsidrettsforbund ble stiftet i 1957: http://no.wikipedia.org/wiki/Norges_Bedriftsidrettsforbund. Det ble imidlertid stiftet et forbund allerede i 1924, Arbeidernes idrettsforbund, som fokuserte på bedriftsidrett. Samme kilde. (Så får en ta Wikipedia med en klype salt)

 

Når de ble godkjent som grunn til å kjøpe våpen har jeg ikke tid til å finne ut. :)

Link to comment
Share on other sites

NJFF slik det fremstår i dag, dukket opp som en sammenslåing av NJFF, Arbeidernes Jakt og Fiske forbund og Norsk Sportsfisker forbund ett eller annet sted tidlig på 60 tallet. 1963 ligger av en eller annen grunn fremme i hukommelsen.

 

I tillegg til de du har ramset opp, ble NROF opprettet på tuftene til Norsk Vernepliktige Offisersforbund (eller noe slikt) og en eller to mindre klubber på begynnelsen av 70 tallet.

 

Skiskytterforbundet dukket vel opp rundt 1980, etter overgangen til finkaliber våpen, mens de holdt på med grovkaliber (siste grove VM arrangert på Voss i 1978) lå de under DFS eller NSF.

 

Alt fritt og omtrentlig etter hukommelsen. Kildeføringen får du stå for selv... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

DFS ble grunnlagt 1. juli 1893, etter Stortingsvedtak i 1892. "Centralforeningen for utbrædelse av Legemsøvelser og Vaabenbrug", ble imidlertid opprettet i 1861, og mange av skytterlagene er stiftet i 1860 og 1870 årene.

Fra 1881 ble det opprrettet endel "Folkevæpningssamlag" i Trøndelag først og fremst, i tillegg til Centralforeningen, muligens var denne litt for "sentral" for trønderne... Disse hadde 10 000 vis av medlemmer allerde i 1880årene, og Stortinget bevilget en god del penger til våpen og ammunisjon - dette var regjeringen imot og det var endel stridigheter omkring dette.

Alt sammen ble slått sammen i dannelsen av DFS i 1893, og bevilgningen fra det offentlige ble økt.

 

Dagens formålsparagraf "Det frivillige Skyttervesens mål er å fremme praktisk skyteferdighet innen det norske folk og derved dyktiggjøre det for landets forsvar" stammer fra et nytt stortingsvedtak i 1911.

 

K

Link to comment
Share on other sites

NJFF slik det fremstår i dag, dukket opp som en sammenslåing av NJFF, Arbeidernes Jakt og Fiske forbund og Norsk Sportsfisker forbund ett eller annet sted tidlig på 60 tallet. 1963 ligger av en eller annen grunn fremme i hukommelsen.

 

Arbeidernes JFF gikk sammen med NJFF i 1960, men jeg tror du har rett med 1963 når det gjelder NSF. Mener bladet Fiskesport går t.o.m. 1962

Link to comment
Share on other sites

Fra 1881 ble det opprrettet endel "Folkevæpningssamlag" i Trøndelag først og fremst, i tillegg til Centralforeningen, muligens var denne litt for "sentral" for trønderne... - Stortinget bevilget en god del penger til våpen og ammunisjon - dette var regjeringen imot og det var endel stridigheter omkring dette.
Folkevepningssamlagene var en del av uavhengighets- og stemmerettskampen på slutten av 1800-tallet. De ble ledet av folkeopplysningsmannen Ola Five. Bevegelsen støttet partiet "Venstre", da det ble dannet, i forbindelse med riksrettssaken mot regjeringen Selmer. Motparten var konge- og unionstilhengerne, og ble senere partiet "Høire". Et av anklagepunktene mot regjeringen Selmer var at den ikke hadde utbetalt et tilskudd som Stortinget hadde bevilget til skyttersamlagene.

 

Uenigheten mellom "Centralforeningen" og Folkevæpningssamlagene gikk bl.a. på hvor mye man skulle få i tilskudd, for forskjellige kategorier medlemmer. Centralforeningen (det senere Idrettsforbundet) hadde jo medlemmer som bare drev "legemsøvelser" (i praksis turn), og Folkevæpnings-folk mente at skyting var dyrere å drive med enn turn, og derfor burde få høyere tilskuddssats.

 

Stortingets "stifting" av DFS i 1892 (virksomt fra -93) var en formalisering av "tingenes tilstand", etter at parlamentarismen var innført, og kampen for norsk uavhengighet også langt på vei var godtatt av "Høire"-siden. Da var det enighet om å ha en frivillig bevegelse, som supplement til mobiliseringsforsvaret.

 

Edit.:

Som andre har nevnt - DFS organiserte skiskyting fra 196? (før det var det Forsvaret??) til 1983. DFS organiserte flere former for grovkaliberskyting i forbindelse med OL ganske lenge (Norges første individuelle gullmedaljør var en skytter, utskremt fra DFS!). En egen underavdeling i Skytterforbundet, "Norges Avdeling av den Internasjonale Skytterunion", organiserte 300 m internasjonal-skyting fra ? til ?? Når det blir mange spørsmålstegn, er det fordi jeg ikke har standardverket "Norske skyttere i ord og bilder" tilgjengelig her nord!

Link to comment
Share on other sites

Noen som kan hjelpe meg å klargjøre følgende ting?

 

Når ble følgende skyter organisasjoner startet.

Og godkjent av myndighetene som godkjent skytter organisasjon (som gir grunnlag for kjøp av våpen)

 

NBSF, etter hukommelsen var dette ca. 2009. Noen som kan bekrefte eller korigere?

 

Edit: DFS ble korigert etter en liten skrive feil.

 

Jeg kan bekrefte:

Til orientering:

Norges Benkeskytterforbund (NBSF) ble stiftet i 1997.

Søknad datert 22. des. 2008. om godkjenning som selvstendig skytterforbund ble sendt Politidirektortatet (POD).

Svarbrev fra Pod var NBSF styre i hende 18.02.2009.

NBSF ble godkjent 13 .02 2009

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Til trådstarter.

Om NMF står for Norges Metallsihuettforbund så ble ikke NMF godkjent i 1981, men Norges Metallsilhuettforbund ble stiftet i 1981.

Etter en omlegging fra personlig medlemskap til medlemskap gjennom klubber, ble NMF i 1993 godkjent av Justisdepartementet som skytterorganisasjon.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...