Jump to content

Hva er lengden paa spesialpistol


IceMan

Recommended Posts

Bruker man en kort X-esse er det ikke mange millimetrene som må bort.

Løpet kappes såpass at halve kornet står igjen.

Beavertailen må stusses til jamt med sleidens bakkant.

Grepet må kappes i underkant og magasinene likeså.

Til slutt slanker man skjefteplatene med en millimeter.

Link to comment
Share on other sites

Denne pistolen er 235mm lang og har en løpslende på 150mm. Største lengde på en spesialpistol er 185mm. Det må derfor kappes 50mm, og dette må tas av løpet. Lengden på løpet blir da 100mm.
Når du beskriver oppgaver som i praksis er tilnærmet umulig å utføre ville nok mange satt pris på om du tilføyde presis beskrivelse av fremgangsmåte. Følger man ditt forslag om å "kappe 50mm av løpet" på en X-esse (std, sport eller IPSC) ender man opp med ubrukelig skrot som det er svært vanskelig å reetablere til et fungerende våpen da det krever spesialisert kunnskap, solid erfaring og spesielt verktøy. For å bidra til å forebygge at noen går i denne fella er mitt klare råd:

IKKE KJØP EN X-ESSE STANDARD, SPORT ELLER IPSC MODELL MED HENSIKT Å MODIFISERE TIL SPESIALPISTOL

Grunnen er at selve løpet er syltynt, presset inn i en hylse og festet med veldig fine gjenger på et begrenset parti nærmest munningen. Kapper du av 5 cm har du fjærnet alle gjengene og løpet henger og slenger i hylsen sin. Det kan gå bra en liten stund / begrenset antall skudd, men varmeutvikling og klimatiske temperaturforskjeller vil ganske raskt føre til at løpet rett og slett spretter ut av hylsen.

 

Skal du ha en X-esse til spesialpistol må du derfor gjøre som hr. El Gringo sier; ta utgangspunkt i den modellen som heter "SHORT". Når du kapper av de 7 - 9 mm (husker ikke eksakt i farten) som er nødvendig av løpet etterlater du tilstrekkelig parti med gjenger til at løpet sitter godt festet. Ekstrabonusen er at du også etterlater tilstrekkelig del av frontsiktet slik at du slipper å "mikk-makke" med tilpasning av nytt frontsikte. Det siste forutsetter at du tar så mye du kan av beavertailen og litt i bakkant av skjeftet.

Link to comment
Share on other sites

Har ikke hørt så mye sprøyt på lenge... Kapp i vei. Pipa er limt i sleiden og har ingen gjenger. er tynt som et sugerør og løsner når du kapper. Line up pipa slik at utdrager fresingen passer med,,,, ja gjettet riktig, med utdrageren i sleiden og vask delene i aceton, smør loctite lagerlås på pipa og før den inn i sleiden og la det stå 12 timer. Skyt så resten av ditt liv..... Bor og gjenge opp hullet til en umbrako låseskrue fremme på sleiden og du har et greit korn. Syns gjengene på skruen forstyrrende mye kan de files bort....

Link to comment
Share on other sites

Pipa er selvsagt ikke limt fast i sleiden, den har faktisk ingen fysisk kontakt med sleioden i det hele tatt.

Jeg har sett noen tilfeller hvor skyttere har kjøpt brukte X-esser som har vært ødelagt av sin forrige eier og fått servert noen rare historier om at "det skal være slik" o.s.v. i tilfeller hvor løpet henger og slenger......

Link to comment
Share on other sites

Da jeg har vurdert å selge beretta'n og kjøpe en slik Hammerli som spesial, så ble jo

dette veldigt intressant.

 

Så langt tolker jeg det som at både lang og korte utgaver kappes, men at det kan synes som

at man får 2 signifikant forskjellige kvaliteter, og at den korte utgaven er den som beholder

mest av den originale løpsinnfestingen.

 

Får håpe flere henger seg på med kunnskap og erfaring.

Link to comment
Share on other sites

Til S.O.N.: I tillegg beholder du frontsiktet på den korte modellen. (Ikke hele, men nok til at det kan brukes).

Det lønner seg å file skarp vinkel på frontsiktet der det går mot løpshylsen. I utgangspunktet er det en kurve som kan reflektere litt uønsket motlys.

Normalt beholder X-essen god egenpresisjon etter kapping hvis du er nøye med kroningen.

 

Tilføyer: jeg er ikke sikker, men tror den korte utgaven er billigere å kjøpe. Når du i tillegg ikke trenger å fikle med frontsikte blir vel den korte utgaven rimeligste tilnærming til spesialpistol.

Link to comment
Share on other sites

........ og løsner når du kapper.
Hi hi, nettopp, som beskrevet av meg over - lurt syns du?

Og: riktig, det er ingen gjenger på den delen som er igjen (og nå løsnet) - de har du jo kappet bort, for de er nærmest munningen. Ikke noe å bekymre seg om, litt karlssons lim eller hva det skal være fikser biffen :-)

Til orientering for dere som har seriøse planer om å konvertere X-esse, løpet løsner ikke når du kapper de få nødvendige millimeterne av short modellen da festeanordningen forblir intakt.

Link to comment
Share on other sites

Så for å ikke gå i bruktmarked fella og kjøpe en som er kappet ut fra 'lang' utgave, så

skal man se etter om det originale kornet delvis er der.....da er den kappet ut fra en

short utgave og er ok.

 

Det må jo da vere noen som sitter rundt forbi som vrak som holdes på plass med lim

vist dette stemmer.

Link to comment
Share on other sites

Til S.O.N., jeg må ta forbehold i kronologien for det jeg skriver her da jeg ikke har tid til å sjekke opp akkurat nå, men om ikke kronologiener 100% stemmer innholdet likevel:

 

Feltskyttere "oppdaget" X-esse som spesialpistol før moddellen "short" ble lansert, eller i alle fall tilgjengelig. De første modifiserte X-esser er derfor basert på sveitsiskeX-esse standard. På disse måtte man montere nytt frontsikte og det var ganske vanlig å bruke GSP-sikter. For å sikre at løpet ikke gled ut var det noen som valgte å borre fra topp i løpshylsen, streife selve løpet, og sikre det med en splint. Dette viste seg å ikke være noen god løsning da man lett kunne skade selve løpet som har syltynt gods. Noen valgte defor rett og slett å lime fast løpet, men det skal mye til for at dette holder over tid p.g.a. varmeutvikling under skyting, klimatiske temperatursvingninger m.m.

 

Senere kjøpte Umarex rettighetene til å produsere X-esse og la de inn i et av sine selskaper, Carl Walther. Umarex er som kjent kommersielt flinke, og det varte ikke lenge før det kom nye X-esse modeller på løpende bånd. Disse er nå merket med Walther logo og påskriften "made in Germany". (I hvertfall noen deler er sikkert laget i Tyskland, men det er jo som kjent ikke der Umarex har sine fleste produsenter).

 

En av de nye modellene var "short", og denne er nå spesialpistol-folkets favoritt. Det er relativt enkelt å få den til å passe i kassa. Det er ingen som helst problemer forbundet med å kappe løpet.

 

Flere har valgt å montere nytt frontsikte for å få et litt bredere enn standard da det er ganske stor åpning i skuret. På short modellene står det SHORT med store bokstaver på siden. SHORT modellene har ett stort handikapp når det gjelder baksikte, det er alt for primitivt til konkurransebruk (LPA TPU). Ett klikk gir ganske mye utslag. Oppgradering av sikte er derfor en vurderingssak for den enkelte.

Link to comment
Share on other sites

Okay. Ser tegninga på veggen.

 

Kort summert....av dem 2 variantene som det lages slike spes utgaver av x-esse, så har

man den ideelle og den mindre ideelle. Den ideelle beholder løpets originale innfestning (short

utgaven), og på den mindre ideelle (standard, IPSC eller sport) så må man altså lime løpet fast,

da man kutter vekk den originale innfestningen.

 

Begge deler funker (kanskje/kanskje ikke over tid på den liminga), men i den grad man kan velge så

velger man en som er modifisert på short varianten. Dem er merket short og har ellers walther merking.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...