Jump to content

Anslagsenergi


hoterhals

Recommended Posts

Hei.

 

Kan noen forklare meg dette på en meget rolig :) og pedagogisk måte :) :

 

Vi har anslagenergi på 2700 eller 2800? på 100 meter med 9 grams prosjektil, deretter 2200 joule på 100 meter med 10 grams prosjektil. Slik er nå en gang reglene... :?

 

Men: Hvorfor er det slik? Hvorfor er ikke ei 9 grams kule med anslag 2200 godt nok kontra ei 10 grams kule med samme joule?

 

Slik som min jaktmakker som ikke heller skjønner dette..så sitter vi med kaffekoppen og prøver å forstå dette.. når to kuler treffer dyret med akkurat samme joule..hva er da forskjellen?

 

Er sikkert logisk..men må tydligvis få dette inn med teskje :wink:

 

Er ikke ute etter en diskusjon om at dette er gamle regler osv osv.. skjønner at en helmantel rekruttkule i 6,5x55 i teorien dreper elg osv :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Den regelen kom høyst sansynlig i stand den gangen forsvaret skulle kvitte seg med alle gamle mausere. For å få solgt dem måtte folk tvinges til å kaste de gamle kragerene. Grensen til anslagsenergi ble derfor satt slik at ammunisjon til krag akkurat ikke skulle kunne klare kravet. Titusenvis av gamle krag jørgensen måtte derfor byttes ut for at man skulle jakte elg. Og hva er vel billigere enn en gammel tysk mauser?

 

Med litt kreativ hjemmelading, så klarer krag kravet, men med høyere trykk enn det en krag i utgangspunktet er godkjent for.

Link to comment
Share on other sites

Å tvinge folk til å bytte ut krag'ene sine fikset man ved å ha en egen paragraf om at "...Krag-Jørgensen og Krag-Jørgensen låskasse..." ikke var tillat til elg, hjort og villrein.

Grunnen til at det er kulevektkrav er vel for at ikke en eller annen smarting skal tro 3.3grams kuler i 1200 m/s er like lurt som 11 grams kuler i 640m/s på elgjakta.

Grunnen til at det er to kulevekter med ulike krav er fordi en tung og treg kule kan være like effektiv som en rask og lett.

Grunnen til at det er akkurat 9.0g og 10.1g er nok fordi 6.5x55 er ansett som det svakeste elgkaliberet som er lov, og derfor er det valgt ut en "tung" og en "lett" kule til dette kaliberet og den tilhørende hastighet/anslagsenergi som ble ansett som tilstrekkelig for å velte elg.

Link to comment
Share on other sites

Nettopp. Det er der det stopper for oss i teorien over kaffekoppen :) En ting er å sette en regel på bakgrunn av teorien på hvor mye som skal til for å velte en elg, men hvis det menes at 2200 joule er nok til å "velte en elg" med 10 grams kule...hvorfor skal ikke samme elgen velte med 2200 joule og 9 gram kule... :roll:

 

At det settes et minimums vektkrav for å unngå 3,6 grams 223 i 1200 meter i sekundet osv er forsåvidt forståelig.. men alikevel blir det rart når vektgrensen settes på 9 gram..og du faktisk får denne vektklassen til å holde 2200 joule...men da ikke ikke godkjenner at elgen detter med 2200 joule og da skal heve den..

 

Spørs om denne spørsmålsstillingen må inn til de høye herrer snart 8)

Link to comment
Share on other sites

Finnes vel knapt noen fasit på hvordan ei ekspanderende kule vil oppføre seg i viltet fra gang til gang. Terminalbalistikk krever dermed også nok så store mengder empiriske data for gitte kuler og hastigheter om en skal kunne dra noen omtrentlige konklusjoner.

Link to comment
Share on other sites

Ser den, men det jeg egentlig blir stående spørrende til er om det i lov er 2200 joule som er "fasiten" for at elgen skal bikke lovelig? Å i såfall hvorfor er det forskjell på to vektklasser hvis begge har eksakt 2200 joule ved treff?

 

For da kommer vi igjen inn på ei homogen 9 grams/loddet 9 gram kontra gammeldags konvensjonell 10 grams..? osv..

Link to comment
Share on other sites

Anslagsenergien betyr i seg selv lite for effektiviteten av en jaktkule. Det er kulens størrelse, penetrasjon og ekspansjon som er av betydning. Energi er valgt som en målemetode for å sammenligne effekten av ulike kuler, resultatet hadde blitt like godt om moment hadde blitt brukt som måleenhet for sammenligning. (husk på at det i praksis er liten forskjell på både hastighet og kulevekt for alle vanlige jaktkaliber, derfor spiller det liten rolle hvilket målemetode som brukes for å sammenligne dem)

 

Videre antar jeg at det er følgende resonement som ligger bak regelen:

"Ut fra praktisk erfaring med ulike kalibre og kuletyper har en observert at 10.1 g kule i 6,5 er effektiv nok, og at 9 g kule er god nok når hastigheten blir stor nok. Kuler lettere enn 9 g har vist seg å være for upålitelig. Kalibre som har minst like stor kulevekt, og minst like høy energi ansees å være like gode som 6,5 jaktmessig, og kan tillates forutsetningen er at alle kulene er ekspanderende."

 

Resultatet er de reglene vi har, og de er fornuftige og gir et helt greit resultat. Kalibre og kulevekter som ikke oppfyller kravene vil være mindre effektive på jakt så lenge det gjelder konvensjonelle kuler.

Massive kuler av lettere legeringer enn bly er større enn blykule av samme vekt, og blir derfor mer effektive så lenge penetrasjonene opprettholdes. Endrede krav for slike kuler kan teoretisk og teknisk forsvares, men er det egentlig et mål for jegeren å nedlegge størst mulig bytte med minst mulig kule? Er det ikke bedre å bruke et kaliber som har litt mer margin slik at muligheten for skadeskyting ved marginale skudd elimineres?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...