Jump to content

Våpenpuss


Morten Kildahl

Recommended Posts

Ganske ofte, mins hvert 100 skudd mantelløser i tilleg.

[...]

Ops så ikke at denne lå unner pistolkammeret, det blir kansje litt andledes

 

Jau, det blir en del annerledes ja. 100 skudd er det jeg drar av på en noe over gjennomsnittlig aktiv kveld. P226'en min har fått smake 2500 skudd siden det slutta å snø.

Kanskje i overkant det, siden en har trent (les: villmannsskutt) på seg uvaner, men ville blitt gal om jeg skulle pusse etter hver 100.

 

Tjenestepistol-type er ment å kunne gå flere tusen mellom hver puss. Min fikk smake puss og olje etter ca 1500 skudd, og så ikke nevneverdig brukt ut. (Og dette var med sothelvetet Magtech).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

^+1

Jeg bruker 5-56, som er omtrent samme greia, for å løse opp og rense ut gørr og kruttrester. Funker aldeles knall i receivern og avtrekker mekanismen på 10/22'n for å få ut "grusen".

I 308'n sprayer jeg godt nedi løpet, og pusser med nylon børste noen omganger, med påfølgende pusselapper.

Drar gjennom løpet i 308'n med flere lapper, og tørker godt av innmaten i 10/22'n etterpå, og smører så med biltemas våpenolje.

Link to comment
Share on other sites

Hva bruker en for å gjøre ren en rustfri revolver utvendig?

 

Dritt som ikke vil av med solvent? Autosol.

 

Jeg klarer ikke for alt i verden å skjønne folk som snakker om å pusse pistol etter hver gang den er skutt. Da skyter du enten svært lite, eller så er du jævlig glad i puss. Hjelpe og trøste.

Link to comment
Share on other sites

Ser at WD40 nevnes, den ville jeg vært veldig forsiktig med å bruke om våpenet har noe laget av plast på seg. Da er 556 mye greiere (også lukter det som Root Beer <3).

 

Ellers er jeg delvis enig med Lindskog mtp hvor ofte man pusser våpenet. Er det en fin Luger eller noe i "museumskvalitet" så pusses det (nesten) hver gang. Er det et av bruksvåpnene som brukes mer eller mindre daglig, pusses det kun etter behov eller når jeg vet det blir ei stund til neste gang det skal brukes.

Link to comment
Share on other sites

Eller så eier man "litt" mer enn en håndfull håndvåpen slik at det går litt tid mellom hver gang man skyter et gitt våpen. Har man utstyret satt opp er puss og inspeksjon unnagjort på 5-10 minutter per våpen.

 

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Det er klart, snakker vi om museumsgjenstander eller ting som er fremme hvert 10. år så kan jeg forstå puss etter hver skyting. Jeg forsto det som at det var folk som drev på sånn med vanlige våpen, og da er det bare galskap og tvangstanker.

 

Mantelfjerner etter 100 skudd med pistol? Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Er ihvertfall glad at jeg slipper.

Link to comment
Share on other sites

Jeg demonterer konsekvent våpnene før transport. Ikke til og fra trening, men på turer der jeg forventer å måtte forlate bilen. Og det er nok 90 % av turene. Og da tørker jeg alltid bort dritt og smører før våpnene monteres sammen igjen. Puss av pipa blir litt mer sporadisk, men med Boresnake er det jo snakk om sekunder i tidsbruk.

 

For å fjerne svarte avleiringer fra blanke overflater bruker jeg Carbon Cutter.

Link to comment
Share on other sites

Pleier å ta en kjapp puss på Pardinien rett som det er, gjerne i forbindelse med pakking til stevne. Gnir av enden av løpet på buksa, og pirker vekk det som har lagt seg i enden av sluttstykket. En liten skvett med olje, og good to go.

 

Storpuss aner jeg ikke hvor ofte jeg gjør, men det er sikkert mellom 200 og 400 skudd.

 

Våpenolja til Biltema bruker jeg ikke lenger. Pistolene er knusktørre bare etter noen serier. Lukter vondt gjør den også.

Jeg har heller gått over til Prolong, og bruker det til både å løse opp dritten og til å smøre etterpå.

Skrubber med en gammel tannbørste, og tørker vekk med tørkepapir eller dasspapir.

Boresnake i løpet et par ganger.

 

Nimillimeteren, en Sig Sauer pleier jeg å ta når jeg føler for det. Den blir ikke brukt like ofte som Pardinien. Den blir heller ikke like skitten etter like mange skudd.

Pusser med tannbørste og Prolong igjen, og gnir vekk med papir. Ei gang i blandt spyler jeg den rein med bremserens. Da blir den knusktørr, og må smøres godt. Prolong i mekanismen og under låseblokka.

På løpet, rekylfjæra og mellom sleide og ramme bruker jeg motorolje. Spesielt mellom sleide og ramme syns jeg motorolja sitter bedre enn noe annet jeg har i huset. Tar på noen dråper med en pinne. Det som tyter ut etter et par ladegrep tørker jeg vekk.

Link to comment
Share on other sites

Demonterer pistolen. Blåser rent pistolgrepet og mekanismen med trykkluft. Pusser, med olje først så en ren fille, så metalldelene i avtrekkermekanismen. Trykkluft og lett puss på rekylfjæra. Løpet settes inn lett med olje. Bruk kobberbørste på patronsiden samt inne i løpet. Puss så tørt med ei fille. Sleiden settes inn med olje og tørrpusses. Setter så sammen og tar funksjonssjekk. Har du flere mindre deler som kan demonteres trenger du ikke ta det før pistolen har gått 500-1000 skudd, men det kommer helt ann på bruken. I ørkenmiljø bør våpen pusses hver dag f.eks. Dette er hvordan jeg gjør det på Glock. Du trenger ikke bruke mer enn 6-7 pusselapper.

 

Bruker Frog Lube olje fra Armygear på alle mine våpen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...