Jump to content

Er vi klare for buejakt på storvilt i Norge?


STUBBERUD

Recommended Posts

Etter å ha lest litt i denne tråden begyner jeg å lure på om det er ett virus i Norge som gjør folk mye bedre til å skyte en det de i virkeligheten er?

 

Hvor mange bueskyttere er det som er kapable til å faktisk treffe hver gang?

Og er folk klar over hvor mye trening som faktisk skal til?

Etter å ha deltatt i diverse Norgesmesterskap med bua er jeg i tvil.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 214
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Etter å ha observert og tatt storviltprøven med rifle i en del år , kan ein vel neppe konkludere med att riflejegere treff kvar gong heller....

Den tvilsomme rekorden på den lokale skytebana , er 35 skudd, for å klare storviltprøven....

Kvar år er dert ganske mange som må ha både 3 og 4 forsøk ,så att det er bere buejegere som har potensiale for å bomme er vel tvilsomt.

Link to comment
Share on other sites

Skulle buejakt bli innført i Norge står det meg ganske klart hvilken utvikling det vil ha:

 

1000 jeger inn i pipeline med intensjon om å begynne

750 kjøper utstyr

500 kvalifiserer seg

250 jakter første året(200 plukker frem rifla etter uke 1)

100 jakter påfølgende år(50 plukker frem rifla etter uke 1)

 

Alt i alt vil det være en liten gruppe fantaster som virkelig legger tid og ressurser i dette og faktisk avgir skudd mot norsk villt i større eller mindre grad. Resten av oss har utstyret stående i skapet mens hagla/rifla blir med på tur.

 

Det totale antall anskytninger og skadeskytninger vil veie tungt på siden med rifle/haglejegere.

Realistisk anslag: 1-2 % bue 98-99 % krutt

 

 

-L-

Link to comment
Share on other sites

Etter å ha lest litt i denne tråden begyner jeg å lure på om det er ett virus i Norge som gjør folk mye bedre til å skyte en det de i virkeligheten er?

:mrgreen: :crazy:

 

Hvor mange bueskyttere er det som er kapable til å faktisk treffe hver gang?

Og er folk klar over hvor mye trening som faktisk skal til?

Etter å ha deltatt i diverse Norgesmesterskap med bua er jeg i tvil.

Måtte bare sitere dette innlegget i sin helhet.

Her har vi en bueskytter med grunnlag nok i egenerfaring til å kunne vite hva dette dreier seg om.

En velplassert brannfakkel kastet inn i buejaktdebatten.

Takk.

Link to comment
Share on other sites

Eg veit ikkje hvilke N.M grener Måsabjønn har deltatt i eller hvilken type bue han skyter med. Hvis du reiser rundt på 3D stevner (dyrefigurer) så vil du sjå at det er mange svært gode bueskytterer. Jaktskyting er ikkje å treffe x eller innertier på 90m, men å treffe vitale organer på avstander ut til 35m. Hvis du tviler på treffsikkerheten våres, så kan du ta ein tur til Ulvik siste helga i mai. Då har me eit to dagers 3D stevne her. Du kan også få prøveskyte ein compound bue :D

Link to comment
Share on other sites

Hvor mange bueskyttere er det som er kapable til å faktisk treffe hver gang?

Og er folk klar over hvor mye trening som faktisk skal til?

 

 

Har sendt avgårde endel hundre piler i løpet av de siste åra og etter å ha skutt inn buen fra 10 til 50m har alle som en truffet innenfor vitalområde på rådyr på alle avstander, har da skutt både stående, knestående og sittende.

 

Trening gjør såklart mester men trengte faktisk ikke så mye trening for å klare dette, samlingene sitter klart tettere og finere etter jeg hadde trent endel, nå skyter jeg på forskjellige avstander og seriene er en tett klynge så godt som hver gang, noen avstikkere men alle innenfor vitalområde.

 

Tror nok de fleste som hadde begynt med buejakt er spesielt interesserte og ville trent deretter, de som skyter 30 skudd i året utenom jakta er nok lite interessert i buejakt.

Link to comment
Share on other sites

bare kom til å fundere på en ting når jeg leste gjennom disse 6 sidene.

 

om buejakt blir tilatt,blir da armbrøst jakt også tilatt?

 

 

og når ble det egentlig forbudt med buejakt i norge?

kan ikke være så jekla lenge den loven har vært i kraft.100 år maks?

virker som at pil og bue har blitt dårligere med årene,men det motsatte er vel mer korrekt.

 

googlet litt og fant dette "Ifølge Utgaard Holberg skyldes det først og fremst at luftgevær ble så populært på 70-tallet, at jakt med krutt ble påbudt. Dermed ble buejakt automatisk forbudt. "

 

fra http://www.ostlendingen.no/nyheter/nord ... -1.4031303

 

om dette stemmer er jeg ikke sikker på.

men at folk slenger rundt seg med at ting ikke er humant,eller tjuvjakt vil bli mer utbredt.

er langt mer effektivt å tjuvjakt med ei rifle med lyddemper,subsonic ammo og ett god lyssterk kikkertsikte,eller gjerne et nattkikkertsikte. skytelyset til en buejeger forsvinner vel heller kjapt når sola går ned.

 

ja til buejakt,men det må selfølgelig oppskyting til før en får springe rundt i skogen med bue med formål å få skutt noe.

Link to comment
Share on other sites

Her var det mye synsing (som det er mye av her på kammeret)

Selv har jeg jaktet med bue i en del år og har felt ganske mange afrikanske dyr med min bue og har skutt bla kudu, gnu, oyx og hartebest med buen. Effekten er det ingenting å si på. lengste fluktstrekning jeg har opplevd er 10m. De fleste dyrene jeg har skutt har ikke reagert noe særlig og har blitt stående og ramlet på plassen ! Dette har jeg sjelden opplevd med rifle.

Buejakt setter store krav til skyteferdighet og korte avstander, det er helt klart. Det er det som gjør det desto mere spennende ! Man må gjøre mange ansmygninger før alt klaffer for å komme til skudd. Dette gjør at det er kun de mest dedikerte buejegere vil satse på buejakt her i norge. Sjansen for å komme til skudd er veldig små sammenliknet med land med stor vilttetthet. Men jeg kommer i alle fall til å jakte når den sjansen byr seg.

En av grunnene til at bueskytterne her på forumet sier at de er gode til å skyte er at treningsmulighetene er veldig gode, selv har jeg blinker i hagen og skyter et par tusen skudd i året. (hadde jeg hatt tilsvarende trening med rifle hadde jeg også kunnet påberope meg å være en veldig god rifleskytter) En annen ting som er artig med buetrening er at pilene brukes om og om igjen og det er svært lite kostnader ifm trening.

Enkelte her på kammeret mener at hvis buejakt blir tillatt så burde ande våpen også kunne godtas, dette er jeg enig i så fremt at avling kan skje på "humant" vis. Vi er alle forskjellige og noen liker mora, noen dattera, noen faren og noe alle sammen! Det er bare å søke ! Jeg har sett hva enkelte er i stand til med pistol og revolver i afrika og mange av disse skyter like godt og muligens bedre en enkelte rifleskyttere. Nå veit jeg at jeg erter på med mange, men det får så være. :twisted:

Godkjenning til å kunne jakte med bue her til lands vil i alle fall være strengt, og NJBF har klare retningslinjer for dette. For å erte på meg enda flere så mener jeg at dagens regler for skyteprøve på storvilt er en vits! 30 treningsskudd og man kan bomme så det griner på prøva, det er bare å ta den på nytt inntil man her flaks og treffer med 5 skudd.

Link to comment
Share on other sites

En av grunnene til at bueskytterne her på forumet sier at de er gode til å skyte er at treningsmulighetene er veldig gode, selv har jeg blinker i hagen og skyter et par tusen skudd i året.

Treningsmulighetene kan ikke sammenlignes.

Men et par tusen piler i året er da nokså lite er det ikke? I mer aktive perioder er jeg uten tvil oppe i 1000 i uka, eller på ei helg. At jeg skyter 20 000 piler i året er neppe å overdrive.

Hadde jeg skutt like mye med rifle så hadde jeg vært nokså mye bedre til å skyte med rifle enn det jeg er nå, men blakk og skilt!

 

K

Link to comment
Share on other sites

Hehe, nå skiter du i eget reir..

 

Du må gjerne mene at storviltprøven er for lett. Du er i godt selskap der. Men å dra den ut til at man til slutt "flakser" ei godkjent gruppe blir feil. De som må prøve flere ganger får da mer trening, og støtter også skytterlaget med mer penger.

Skyteprøven er en minstestandard, og den har faktisk ført med seg at alle som jakter storvilt i norge nå stiller med innskutte våpen, og et minimum av repetisjon siden siste år.

 

Sånn sett oppfyller den sin oppgave, og vi bør egentlig være takknimlig for at det ikke er mer byråkratisk enn som så å få lov til å jakte.

 

Dine betraktininger om buejakt støtter jeg, men vennligst husk at du ikke blir større av å gjøre andre mindre..

Link to comment
Share on other sites

 

Men å dra den ut til at man til slutt "flakser" ei godkjent gruppe blir feil.

Ser mange som gjør det hvert år, så det kan umulig bli feil.

 

 

 

 

 

Skyteprøven er en minstestandard, og den har faktisk ført med seg at alle som jakter storvilt i norge nå stiller med innskutte våpen,

At alle stiller med innskutte våpen er også en sannhet med modifikasjoner, da jeg også hvert år ser noen som "holder", på prøven :shock:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...