Jump to content

Links rifle - hvilken?


Astro

Recommended Posts

Hei

Jeg er nytt medlem på forumet.

Jeg tok jegerprøva i 1988 den gang jeg gikk på verdens flotteste skogskole - på Bygland. Vi gutta var oppe på heia og i skogene ved enhver anledning. Fantastisk tid!

Siden har det vært stille på jaktfronten.

Så i høst inviterte et par kamerater meg med på en skytekonkurranse med noen jaktlag. Da var det gjort, og når de i tillegg inviterer meg med på reisdyrjakt så må jeg si at lysten på ei ny børse med utstyr er i overkant stor.

Som "venstrevridd" skytter, så har jeg et sært ønske om ei links rifle, jeg fikk tilbud om å låne ei vanlig rifle til jakta, men synes nok at det er greiest med eget og at det er litt tungvint å ikke ha linksrifle. Kan vel ikke forlange at kameratene fremskaffer ei linksrifle til låns heller :)

Så da er jakta på egnet våpen i gang. Jeg er ikke kravstor, jeg vil at våpenet skal smelle hver gang det skal og at sikringsmekanismer fungerer slik at utilsiktet smelling ikke forekommer. Likeledes ønsker jeg at våpenet ikke ramler fra hverandre i tide og utide.

Links må det være.

Jeg hører dårlig og er glad i den lille hørselsrest jeg har, så montering av demper må være mulig.

Kaliber vet jeg ikke. Rifla jeg lånte var på 6,5x55 og den var meget behagelig å skyte med, så gjerne det kaliberet evt 308.

Kikkert, må ha det også, vet ikke hvilket merke, hører noen nevner Nikon og Zeiss - så gjerne for meg. Hvilken forstørrelse mtp reinsjakt, rådyr og evt elg - elg er mer usikkert.

Jeg er ikke på jakt etter et møbel, men et funksjonelt våpen slik at om våpenet har trestokk eller plast/kompositt spiller ingen rolle.

Vekta på våpenet - så lett som mulig, men lav vekt betyr litt mer rekyl osv så det må jo være en slags balansegang her.

Presisjon derimot er viktig for meg. Jeg vil at våpenet har så god egenpresisjon som mulig rett ut av esken. Liker tanken på at det ikke er våpenet det står på når en skyter på bane/jakt. Men vi snakker fortsatt om et jaktvåpen ikke banerifle. At rifla har god balanse med demper montert er også viktig mtp presisjonen.

 

Årets reinsdyrjakt kommer for min del til å bli gjennomført med kamera. Jeg ser at jeg ikke får tid til å skaffe våpenet nå, men det skal skytes etter jakta også.

 

Har noen tips til egnet våpen med demper og kikkert, gjerne basert på tester eller egne erfaringer så mottas det med takk.

 

mvh Are Vegusdal

Link to comment
Share on other sites

hva pris klasse tenker du på? tikka har gode rifler og leverer i links, ellers så skal du ha noe enda bedre så er sauer ett godtalternativ.

jeg er selv links skytter og har hatt tikka før og har i dag sauer, bare godt å si om begge to.

En Tikka kan du få lett og fin, og velger du 308 kan du kappe løpet ganske kort og sette på en demper, med 6,5x55 er det anbefalt litt lengre løp.

Link to comment
Share on other sites

Har aldri i vært på reinsjakt selv, men har erfaring med lange sure våte dager i myrterreng i kupert vestlandsteereng.

 

Da eg av onkel blå ikke får lov til å kjøpe mere jernvarer til jakt, er det vel et (av flere... :mrgreen: ) våpen eg virkelig kunne tenkt meg, og det er en Remington 7 ss i 308 win, eller 7-08, 260 Rem (6,5x51). Ved Elg 308 win.

 

Har selv en i 223 rem.

 

Les : viewtopic.php?f=14&t=24042

 

Ellers er rifler som Tikka T3, Remington 700 SPS, CDL, BDL gode allround rifler.

 

Har du litt mer penger kjøp gjerne en Sako eller Sauer 202.

 

Av optikk vil eg anbefale Zeiss Classic 2,5x10 til 5990,- som det beste kjøpet.

 

 

MADMADS

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Om du kun sekundært skal jakte elg, trenger du ikke bekymre deg for det du taper på kort løp på en 6,5x55. Risikerer at den er ulovlig om man skyter over en chronograf, men sånn som loven praktiseres er det tallene fra testløpet til fabrikken som bestemmer. Uansett power nok til et rådyr og en rein!

 

Ta en titt på tikka T3, gjerne i kombinasjonen synth/rustfri. Har du råd, er trolig Zeissen til 6000 kr hos XXL det beste kjøpet i den prisklassen. Skal du jakte rådyr med hund får du fort korte skyteavstander, såfall ville jeg sett etter en 1,5-6x42 i stedet, for å få beredere synsfelt, og du sparer også litt vekt til bæringa i reinsfjellet. XXL har vel godpris på Zeiss Classic i den størrelsen også, men vet bla jakt og friluft har en god del brukt Schmidt und Bender i den størrelsen.

 

Hva angår dine ønsker om sikring, så er det kun oppspenner som du kan stole så godt på. Men da er du fort oppe i riler til dobbelte av prisen. Den beste sikringa er å ikke ha patron i kammeret!

 

Ellers kan også bruktmarkedet være et sted å starte:

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=35&t=27360&hilit=bruktlister

Link to comment
Share on other sites

Som forrige talar så er eg også einig i at prisnivå spelar inn her. Eg er sjølv links og bruker Sauer 202 og Blaser R93 og K95. Til reinsjakt bruker eg Blaser R93 i 308 win. Det er vel ein eldre modell Offroad og rifla er relativt lett og kort og eg er ikkje redd for skrammer og slikt. Avtrekket er kanskje litt spesielt. Må innrømme eg nok liker betre å skyte med Saueren, men den blir litt tung med månekikkert oppå (dvs. fin til kortare turar). Eg har rimelegare våpen også og da er det Remington 700 i div. kaliber. Greie børser det også, men må innrømme at eg har vel aldri tatt dei med på storviltjakt. Ein tur på seljakt er det einaste. Eg har aldri skote med Tikka T3, men har tafsa på ei. Trur at det er mykje våpen for pengane. Lite-utgava er vel ganske lett og burde vere fin til reinsjakt vil eg tru.

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen

har fått noen tilbud på våpen nå :

Tikka T3 Hunter, 6,5x55, Zeiss Classic Divari 2,5-10x50 m lys, TMM-45 demper, samt div børsemakerarbeid, komplett våpen til 21.900.-

Tikka T3 Lite Stainless, 6,5x55, Schmidt&Bender 3-12x50, A-tec Maxim 6, samt div børsemakerarbeid, komplett våpen til 27.400.-

 

Jeg ser jo omtrent hva våpnene havner på, litt i overkant av hva jeg i utgangspunktet trodde. Jeg "straffes" jo litt i og med at jeg skal ha links rifle - sjeldent det er på tilbud. Men, det får bare stå sin prøve.

Skal kikke litt på den Saueren.

Så litt på en Tikka T3 Hunter på XXL - virket ok den, pent avtrekk, kanskje litt hardt, men det kan justeres.

De hadde en Nikon kikkert inne på XXL som var vanntett og med integrert avstandsmåler til rundt 7000.- Men den passet ikke automatisk på den Tikka T3 rifla - det måtte litt bøssemakerarbeid til.

Når det gjelder dette med sikring av våpen mot utilsiktet smelling - ja, enig lad når en skal skyte og ikke før.

Sako 6,5x55 var det jeg skøyt med nå sist - ja jeg likte den.

 

Jeg har jo god tid sånn sett, ikke noe hast med våpen til denne høstens jakt. Jeg får bare titte litt rundt.

 

Takker for tips så langt.

 

mvh are

Link to comment
Share on other sites

Tja nå var jeg akkurat nede på Pedersen Våpenlager her i Kristiansand. Fikk anbefalt ei Browning A-bolt rifle i 6,5x55, kikket på X-bolt varianten også men den lages visst ikke i links. Spørs om det er noen forskjell i praksis.

A-bolten ligger på villedende 12.690.- ser jeg i brosjyra. Hvis det er aktuelt så får jeg en pakkepris med kikkert, demper, reim - kort sagt alt som trengs til jakt/bane. Jeg var rett før stengetid, så jeg gadd ikke å stresse de med det nå.

Men de anbefalte 308 fremfor 6,5x55, mest med tanke på tilgjengelighet på ammo. Det er jo klart, hvis den ammoen er rimeligere, så betyr jo det litt hvis en skal ligge å hyggeskyte på bane. Stor forskjell i rekyl var det visst ikke heller.

Ellers så hadde Browning en halvautomat i 308 til 15.590.- (villedende) Er dette noe å tenke på ??

Mulig at de prisene jeg har fått ikke er spesielt gode, men jeg ser at linksrifler generelt er priset høyere enn ordinære rifler, mulig det er det som gjør det. Hvor er det evt man pleier å få gode priser ? Jeg har forsøkt Interarms, Jakt og Fritid i Arendal, XXL.

 

mvh are

Link to comment
Share on other sites

Men de anbefalte 308 fremfor 6,5x55, mest med tanke på tilgjengelighet på ammo.

 

6,5x55 er vel norges mest tilgjengelige ammo, medlemskap i hvilket som helst skytterlag gir tilgang på et godt utvalg rimelig kvalitetsammo. Men siden du vil ha demper og god balanse, som gjerne betyr kapping av løp; velg 308Win.

 

Ellers så hadde Browning en halvautomat i 308 til 15.590.- (villedende) Er dette noe å tenke på ??

 

jeg synes ikke det, 1/2-autoer er ofte humørsyke, sære greier

Link to comment
Share on other sites

Er Links Skytter selv, og har en Sauer 202 JaktMatch 6,5x55 til konkurranse og kos. Men koster nå i overkant 20,000,-

Kjøpte nett en eldre Tikka M55 i 308w. med kikkert for 4500,- (det skal sies at kikkerten er på vei til å bli byttet ut. men dog rimelig børse).

 

Tikkaèn er dog ikke i Links, noe jeg ikke har behov for, da det går helt fint å ta ladegrep med Venstrehanda også.

Skal du skyte Feltstevner, da trenger du links-børse. For da trenger du tiden!

 

Føler du at du må ha Links Børse, så kan jeg anbefale Tikka. Foretrekker eldre modeller, men kan ikke feie under teppet, at T3èn gir utolig mye for pengene.

 

Å di tilbudene du hadde fått. Var ikke noe spesielt billig.

 

Mvh. Joda

Link to comment
Share on other sites

Det er godt jeg har god tid, dette var ikke lett :shock: .

Har mer eller mindre droppet den BARen, enig med Chiefen.v-2 at det er litt spesielt med halvauto - litt tøft kanskje og kjappe andreskudd og evt fordeler ved baneskyting ? Jeg kikket litt på den og det som slo meg var at den bråker en del når en tar "ladegrep", virker som om det er lettere å få til "stille" kamring med boltrifler - om det har noen betydning - tja ? Høy coolfaktor det skal den ha 8)

Ellers fikk jeg sett litt på både A-bolt og X-bolt, likte x-bolten ganske godt - fint avtrekk på den og jeg synes den lå godt i hånda. Syntetisk stokk var også et pluss (i mine øyne). A-bolten skulle de få inn i 6,5x55 links stainless og med komposittstokk, den jeg kikket på var en 308 vanlig - den var grei den og men likte ikke helt magasinløsningen.

Gode tilbud vokser ikke på trær, lettest er det også om man blåser i om ladearmen er på feil side og bare kjøper ordinær vare - men det er da forbaska at man ikke kan få laga links like greit og rimelig som vanlig kasse. Utrolig irriterende.

308 eller 6,5x55 - spiller mindre rolle, en skyter inn rifla på 100 meter og lærer seg å holde over eller under alt ettersom en skyter på kortere eller lengre avstand uansett. 6,5 er litt mer flattskytende og 308 litt mere stoppkraft, det er vel fordeler og ulemper ved de begge.

Er det forbedringer ved x-bolten som gjør den til ei bedre børse enn a-bolten sånn i praksis ? Er det noen som har testet disse to ? Avtrekket på x-bolten føltes hakket kvassere enn a-bolten sitt. Kikker på prisene og ser de er omtrent likt priset - igjen villedende priser.

 

Er det feil årstid å surre rundt å be om pristilbud ?

 

mvh are

Link to comment
Share on other sites

Kan anbefale deg remington 700 cdl i links. Har skutt ca 1000 skudd nå å må si den går bare bedre å bedre(eller så er det skytteren så skytter bedre å bedre :lol: ). Jeg betalte 15.000 kr for børsa, kikkersikte og montasje av kikkert samt en meget god reim. Børsa mi er i 30-06, men finnes sikkert i 6,5*55 også. :D

Link to comment
Share on other sites

Remington i 6,5x55 leter du lenge etter, i alle fall i links. Har vært laget (vet ikke med links) men ikke pr dags dato.

Vil fraråde Remington om du skal bruke den mye på reinsjakt, da dette innebærer mye gåing med børsa på ryggen. Remington har ikke mulighet for låsing av hevearmen, noe som gjør at du lettere kan miste sluttstykket når børsa gnur mot kropp og sekk.

Link to comment
Share on other sites

Jeg skyter selv links og har hatt flere links rifler, du burde se på Ruger også. For tiden har jeg en links Ruger kal 3006 med Hausken demper. Den trenger en runde med avtrekksjustering, og jeg vil anbefale demper. Den er rustfri og tåler det meste. Tikka er også brukbare rifler, men etter min personlige mening er det for mye plast. Lakelander er vel det som jeg ville ha lett etter, men bevares det finnes andre alternativer.

Jeg fant et par på kammeret, men jeg kjenner ikke til om de fremdeles er aktuelle.

 

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=101&t=40038

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=101&t=39389

Link to comment
Share on other sites

Vel skal sies at jeg har en del kjenninger med Remington, men kjenner ikke mer enn en som har klart å miste det. Han fant det heldigvis igjen da...

 

Er omtalt som et problem, men er nok veldig mye oppskrytt. Men om man ikke trenger opphoringspotensialet til en Remington, så ser jeg ingen grunn til å ta sjanesen?

Link to comment
Share on other sites

Remington har ikke mulighet for låsing av hevearmen, noe som gjør at du lettere kan miste sluttstykket når børsa gnur mot kropp og sekk.

 

Jeg har aldri opplevd at dette er et reelt problem med Remington. Og jeg har hatt flere...

 

Det spørs hvilket terreng en jakter i, jeg solgte min nettopp på grunn av dette. Jeg hadde valget mellom å bytte sikring eller selge, men valgte å selge siden M70 sikring som var det mest nærliggende ble for dyr etter min smak. Hos meg åpnet mekanismen seg ved et par anledninger og patronen spratt ut i bushen etsteds. Heldigvis mistet jeg ikke sluttstykket. Imidlertid var det en som var sugen på en Remington med Brown stokk så den forsvant fort ut døra.

Link to comment
Share on other sites

Var på landbruksmesse på Evje i dag, der fikk jeg kikket litt på a-bolten, x-bolten og Tikka T3 omtrent samtidig. Ingen av disse var i links, men jeg fikk holdt og følt litt på alle tre, avtrekket virker best på x-bolten, føltes som om den også lå best i hånda. T3 virka også ok, litt plasikk følelse mtp kolben - ikke sikkert det betyr noe i praksis. I mine hender føltes A-bolten veldig lik T3, men likte grepet og avtrekket bedre på a-bolten.

Nå finnes ikke x-bolten i links - foreløpig. Men, hvis jeg forsto importøren korrekt, så kommer det en links versjon til neste år.

Hvis det er tilfellet, så er det godt jeg har god tid, for den rifla tror jeg det er verdt å vente på.

 

Jeg kikket litt på den A.Zolli 1900 kaliber 308 til 6990. Jeg prøvde å søke opp litt info/test på det våpenet uten hell. Utseendemessig ser den også ut som ei rifle. Rifla har trestokk, jeg ønsker meg syntetisk, men det er ikke det som skal være avgjørende. Hmm, rifle til 7000 og putte på tilsvarende i kikkert og vips et komplett våpen til ca 15 store med demper. Det virker jo lokkendfe - har noen en link til en test/omtale evt har noen erfaring med rifla og kan gi en sammenlikning mellom denne og T3/A-bolt/X-bolt ??

 

mvh are

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...