Jump to content

Kort/lang kasse på rifler.


MagnusM

Recommended Posts

Kort kasse er for patroner i 308-klassen og lang kasse for patroner i 30-06 klassen. Det finnes både kortere og lengre kasser enn disse to.

 

Okay.. Så hvorfor ikke snakke om våpen i .308 eller .30-06, hvorfor bruken av kort og lang kasse for å beskrive?

Link to comment
Share on other sites

Hvorvidt man har kort/lang kasse er utslagsgivende for hvilke kalibre man kan kamre et våpen i.

 

La oss si at jeg vil kjøpe meg en brukt Remington 700 for å kamre om til "6.5 superduperlangmagnum" så kjøper jeg ikke en Remington med kort kasse som ikke patronen passer i.

Link to comment
Share on other sites

Men det viktigste er kort kasse, lettere rifle. Lang kasse litt tyngre rifle. Noen stor forskjell er det da ikke, men litt har det å si. Så blir det litt kortere vei å dra bolten bak for å ta lade grep og da med kort kasse. Dermed litt raskere og smekrere lade grep.

Link to comment
Share on other sites

Kort kasse har kan ikke bruke like lange patroner som lange kasser, og bruker derfor patoner med lavere kruttkapasitet. I tillegg har enkelte "magnumkasser", som er enda litt lengre, WSM kasser, som er en slags bred kort kasse for å få bedre magasinkapasitet og mating med WSM patroner, samt mini-kasser som er kortere og smalere, for å ta 222/223 størrelse patroner.

 

En lengre kasse blir tyngre (samme med en bredere), og totallengden på våpnet blir lengre. Særlig med bruk av lyddeemper kan dette merkes, da man ofte må kappe løpet for å få god balanse i våpnet. Med kort kasse, kommer pipa og derav også demperen nærmere skytteren, og man får tyngdepunket lengre bak enn med samme løpslengde og lang kasse.

 

Lange kasser har også naturlig nok lengre sluttstykke, som gir lengre ladegrep. Sammen med bruk av høye kikkertmontasjerm, som "krever" forhøyelse av kolben, vil en ofte være nødt til å seke kinnstøtta for å greie å ta sluttstykket ut av våpnet.

 

En kort kasse er teoretisk sett stivere, da de det er kortere flater i kassen.

Link to comment
Share on other sites

Okay.. Så hvorfor ikke snakke om våpen i .308 eller .30-06, hvorfor bruken av kort og lang kasse for å beskrive?

 

Fordi begge kasselengdene kan ta utallige patroner i tillegg til disse nevnte, men man prater ofte om "308 lengde" og "30-06" lengde. Sistnevnte blir også omtalt som "normal" kasse her i landet, da det kreves kasse av denne lengden for å bruke 6,5x55 og 30-06, som tradisjonelt har vært de mest brukte storviltpatronene her i landet.

 

En del våpen, eks Tikka T3 har samme kasselengde i alle kalibre, derfor "må" kasselengden med for å beskrive våpnet.

Link to comment
Share on other sites

I tillegg til kasselengden, er det andre ting som spiller inn ved bytte av pipe til annen patron. Sluttstykkets gripeflater mot patrona (støtbunn) gå overens mellom patronene, samt magasinet justeres for mateproblemer hvis de har stor forskjell i diameter eller lengde på hylsa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...