Jump to content

Mårfangst 10/11


flanged

Recommended Posts

Ser det er mange som plages med at måren er innom fella of pisser på oppgangstokken eller rett under. Likeens på ene syningfella mi i dag. Store spor inn til stokken, vært litt oppi stokken og i fella tror jeg. MEn den var tom å ikke oppspent før i dag på grunn av uvær. Hvorfor pisser den på fellene eller stokene opp til fella. Er det revirhevdende m¨r som markerer det ney som sitt, er det noen som har erfaring med at de går i fellene eller hvordan er dette. Selv tenkte jeg å la fella stå ei stund til, se om den går i. hvis ikke setter jeg opp ei til med helt annen åte for å vekke nysjerigheten hvis det nytter.

 

Vet at det er plyndra ei kattugle kasse sannsynligvis av mår ca 100 meter fra denne fella. Sikkert en gammel slu en. Men denne skal bli min. Skal sette flere feller på andre krysningspunkt også....

 

Gi et hint hvis noen har forklaring på det med pissinga.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hurra jaggu satt det en hunmår på 1050 gram i fella nå i ettermidag .Har ikke fangstet annet en mink de siste årene og egentlig ikke vært særlig aktiv der heller.Men nå har jeg sett så mye mårspor og mår de siste åra at jeg endelig fikk ut fingeren og dro ut på Magasinet og handlet inn 3 mink og 3 mårfeller fra syningsfella.Disse blei satt opp i går og ladd med honning i damestrømpe(blir fine nett til og ha honningen i )Hadde ikke noe trua på resultat så fort men tokk en liten sjekkrunde i dag i forbindelse med rådyrforinga,og jaggu hang det en i den siste fella jeg sjekket :D Hadde selvfølgelig med meg guttungen på 11 og vi gleder oss begge til og følge med på fellene videre i vinter.

Link to comment
Share on other sites

Grattis med den tiur666. Virker som om det er en del mår hos deg så det blir sikkert flere snart!

 

Røssler: Måren er revirhevdende så pissinga har ganske sikkert sammenheng med dette. Den ene gangen jeg har opplevd det satt den i fella kort tid etterpå. Voksen hannmår, sannsynligvis den samme som hadde knabbet åte i ei anna felle gjentatte ganger. Den kattuglekassa bør vel nesten være et sted å sette opp ei felle. Måren er ganske sikkert innom av og til for å sjekke ståa. Slike kasser blir jo også brukt som overnattingsplass av fugler, så det er ikke bare i hekkesesongen det kan være mat der!

 

Bygde ei stokkfelle til i dag. Forsynte den med litt due og honning, men har ikke gildret den foreløpig. Litt lite tid til å se etter fellene nå til å begynne med, og er måren innom og forsyner seg kommer den jo tilbake...

 

Var forige dagen innom ene området som er avbildet i ABC tråden, det med lappeteppelandskap av hogstfelt. Artig å se om mårspora var der de skullle. Det var de! Lurer på om det må opp ei stokkfelle i området der også. Kanskje i den smale passasjen ved hogstfeltet. Spørs bare hva tida sier... Er 2,5km sammenhengende motbakke å gå så det tar jo litt tid.

Link to comment
Share on other sites

Knutis: Tenkte det samme, hadde tenkt å flytte fella, men nå blir den stående til den sitter. I år eller neste år. Sikkert ingen andre som tør komme nå når sjefen har vært der. Spennende dette. Satt et sett med CB 160 i dag, og flytta ei anna ei. 2 igjen som skal ut i løpet av uka. Må på jobb igjen også, men som kjent er nettene med hodelykt lange og fine. De også blir bare finre og finere nå utover mot sesongen for lokkejakt på rev nærmer seg. Det er nok å ta av landet over tror jeg, stå på. Vi er viktige vi småpredatorjegrene. Kunne ønsket at kommunen også syntes det og lønna oss med et par hubdringser pr rev og mår.... men nei. Slik er det ikke her.........

 

 

Jobber med saken.

Link to comment
Share on other sites

Mår nr. 4

 

Hann,

1650 gram

80 cm

Felle: CB 120 i kasse

Agn: Hjort/fiken/honning

 

Røssler; har tatt to mår i år som først var på fella og pissa og markerte veka før dei gjekk i.

 

791403.jpeg

 

PS! Hadde denne måren på "innforing" heile romjula. Satte opp ei syningfelle fire-fem meter fra CB 120-kassen. Dyret valde kassen, agnet var likt i begge fellene. Greit eksperiment...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Oppdaga noko på eine måren i dag som eg aldri har sett før: Begge ytre øyrene var fulle av flått, og det var flått som var fullt aktiv - i januar...

 

Vi har hatt ned i 15 minus i området der eg fangstar i vinter. Verkar som flåtten blir meir og meir hardfør.

 

Andre som har opplevd liknande?

 

791415.jpeg

Link to comment
Share on other sites

det blei en både og start på det nye fangst året... såg på avstand at det satt ein mår i fella, for en start tenkte eg! men når eg kom opp til fella var det blod og skrape merke på fella og trestammen. sørgelig når måren ikkje dør momentant

 

961736-10-1294006123307.jpg

 

961736-10-1294006251605.jpg

 

961736-10-1294006040996.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nok ett bevis på effektiviteten til Syningfella for mår :evil:

 

Selv om noen fanger mår i denne fella med hell, så finner jeg det oppsiktsvekkende at flere og flere opplever feilslag. Fella kan være korrekt spendt, men like forbanna feilslag ! Personlig kommer jeg nok aldri til å bruke denne fella etter mår, og grunnen er jo innlysende. Trist for Syningfella er ei Norsk felle som mange bruker og er lett tilgjengelig i de fleste butikker.

Link to comment
Share on other sites

Eg har aldri hatt feilslag i syningfella - kan det vere ein serie med dårlige fjærer - eller for kort/lang pinne?

Personlig synes eg syningfella er veldig bra - alle mår eg har tatt i den har hengt med alle labbane rett ned - utan tegn til kloremerker - noko eg tolker som att døden kom plutselig...

 

CB 160 testa eg no i vinter og har tatt to mår i den - ingen av dei døde momentant så dei har eg fjerna frå skogen...

 

Krissa1s: Utrulig nedtur når ein opplever slikt - kom slaget for langt framme eller for langt bak, eller var berre slaget for svakt?

 

Trapperman: Kanskje eg ikkje er så opplyst - men kva er den innlysande grunnen?

Link to comment
Share on other sites

Vist eg ikkje huska feil så var det et bra treff, men det såg ut som at den hadde vridd hodet sånn at det kom litt fra sida. men det kan jo vær etter slaget..

 

Forgje måren eg fikk var ein Mår på 1,5 kg, den hadde og begynt å klore på trestammen.(samme fella)

Eg har ikkje hatt problema med syningfella før, bare med dinna som eg kjøpte i November..

Link to comment
Share on other sites

Har du noen syninger som du ikke har hatt problemer med også? Hadde vært svært interresant om du kunne målt styrken i den fella du har hatt problemer med og sammenlignet. Jevnt over ser du jo ut til at syningen gjør jobben som den skal, men så er det noen tilfeller som er helt forferdelige. Ikke utenkelig at det har vært for dårlige fjærer i en serie?

Link to comment
Share on other sites

Trapperman: Eg kan norsk :-)

For meg er det ikkje innlysande att alle syningfeller er dårlige fordi ei felle gir feilslag. Om ein skal tenke slik så bør vel ingen feller brukes?

Dersom du ser på dei bilda med syning som eg har lagt ut er det ikkje tendens til kloremerker, eg har fleire bekjente som bruker syningfella og vi har aldri opplevd feilslag.

 

Krissa1s - personlig hadde eg tatt ned den fella og sendt den i retur til produsenten med bilder vedlagt og bedt om ein forklaring på kvifor kva som er svakheten med denne fella og om det gjelder fleire feller. Eg er veldig interessert i svaret, og det trur eg mange andre her er også....

 

For meg virker det som fjæra er for svak i denne fella, då kan det jo vere ein heil "serie" med feller ute med for dårlige fjærer...

Link to comment
Share on other sites

Ser det er flere som skriver at de justerer "dogen" på CB feller(duke). Hvordan gjør dere dette? Har tatt 2 mår selv i år med CB 160 (Duke), men desverre har de slått litt langt bak begge gangene. Ingen kloremerker å se så de har nok dødd ganske momentant (ryggen brekt på begge), men kunne godt tenkt meg et slag lengre fram på dyret. Tok en mår i fjor med en Duke 220, da va slaget perfekt over nakken.

Link to comment
Share on other sites

Ser det er flere som skriver at de justerer "dogen" på CB feller(duke). Hvordan gjør dere dette? Har tatt 2 mår selv i år med CB 160 (Duke), men desverre har de slått litt langt bak begge gangene. Ingen kloremerker å se så de har nok dødd ganske momentant (ryggen brekt på begge), men kunne godt tenkt meg et slag lengre fram på dyret. Tok en mår i fjor med en Duke 220, da va slaget perfekt over nakken.

 

Du må først analysere hva som er grunnen til problemet. Det kan være både utløser og dog som er problemet. Bruk ei avis og dytt på utløser til fella utløses. Er det dødgang må du finne ut hvorfor. Deretter må du file dogen eller klemme til utløseren, evnt begge deler.

Link to comment
Share on other sites

jeg var å så til fellene mine i dag. litt lett snø kom på dagen i dag.

Det vbar ikke noe i fellene men jeg så at forran den ene fella, som står på en skrå stamme var det en stor åpen og våt flekk midt i all snøen. så ikke noe tydelige spor- kan det være en mår har vært innom og markert? det var ca 20 cm forran fella. Jeg lot alt stå.

 

Får jeg ikke i noen andre feller jeg har skal jeg flytte de over til denne plassen.

 

Lekkim

Link to comment
Share on other sites

Knutis: sjekka litt i dag...ser ut som det er dødgang på utløserne så får prøve å klemme de litt og se hvordan det blir. Skal fellene egentlig løses ut ute noen som helst dødgang? Burde vell heller kjøpe noen skikkelige CB feller i stedet for å fikkle med disse Duke fellene, men har nylig kjøpt 3 syningfeller så får prøve de først. Håper de gjør jobben skikkelig om ikke annet. :)

Link to comment
Share on other sites

Minst mulig dødgang! Dette gjelder både framover, bakover og sideveis. Du vil se at de ulike hakkene i dogen har forskjellig dybde. Det ytterste er grunnest og dermed lettest å løse ut. Det er dette du skal bruke.

Det er forøvrig ikke mye timesbetaling man skal beregne seg før innsparingen med duke i forhold til belisle er borte. Med tanke på den lengre levetida på belislefellene er det vel egentlig ikke billigere i utgangspunktet heller!

Link to comment
Share on other sites

Liker ikke dette med slagene på Syningfella. Men det har vært en populær sak at mange setter utløserpinnen løst for at den skal gå av tidligere/lettere. Da blir det snuteslag. Setter man pinnen som anvist i bruksanvisningen så skal ikke dette skje siden måren da må trykke skikkelig på gitteret før den går av. Dette er basert på info fra en jeg kjenner som har tatt langt over 100 mår med syningfella.

Link to comment
Share on other sites

Hei fangstfolk!:)

 

Jeg har lusst til å starte med mårfangst, etter mye lesing her på forumet har jeg gått til anskaffelse av belisle 120 feller. ettersom det er ganske seint i sesongen vil jeg lage kasser fort som f og få de ut i skogen. Men en ting jeg kansje har oversett her på forumet er hvor store kassene bør være? er det noen fordel med stor kasse eller kan jeg lage den så liten som mulig , at det bare er plass til åte inni kassen. Er det en fordel med mye netting at måren ser åtet tror dere? Takker for svar..

Link to comment
Share on other sites

Var og foret rådyr i stad,og la turen innom ei av fellene mine som henger i nærheten, og der hang det jaggu en fin hunmår på 1200 gram.Er foresten same fella jeg tok mår i for et par dager siden.Har ikke merket noe på de andre fellene enda,men det er MYE spor og se så det er nok bare og være tålmodig.

Tar gjerne imot tips ang flåing da det er 10 år siden jeg fangstet sist og føler meg litt rusten :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei fangstfolk!:)

 

Jeg har lusst til å starte med mårfangst, etter mye lesing her på forumet har jeg gått til anskaffelse av belisle 120 feller. ettersom det er ganske seint i sesongen vil jeg lage kasser fort som f og få de ut i skogen. Men en ting jeg kansje har oversett her på forumet er hvor store kassene bør være? er det noen fordel med stor kasse eller kan jeg lage den så liten som mulig , at det bare er plass til åte inni kassen. Er det en fordel med mye netting at måren ser åtet tror dere? Takker for svar..

 

 

Hei! Har laget et par kasser av ubehandlete kledningsbord til Belisle 120, og fått mår i dem. Kassene mine er ca 40 cm lange, ca 18 cm brede og ca 18 cm høye. Må faktisk være såpass bredde og høyde for at en Belisle 120 skal få plass til å slå. Lengden er på grunn av at disse er i bruk på bakkenivå. Da skal det være 30 cm frem til utløseren, for at ikke bikkjer og katter o.l skal nå inn til fella. Har netting i enden av kassa, og en åpning på ca 8 cm. Fester åtet i nettingen, slik at måren kommer i kontakt med dette utenfra, uten å egentlig nå frem. Meningen er at den skal bli såpass ivrig av dette at den, legger all forsiktighet på hylla, og går inn i kassa, og går i fella på veg mot åtet. Ser ut som teorien stemmer :D .

 

Hvis du skal ha fella høyere enn 1,5 meter, trenger ikke kassa være så lang. Da kan åpningen måren skal gå inn i være helt åpen også.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar.:)

 

Jeg tenkte å plassere dem over 1,5m til mårfangst. men vurderer og bruke samme fellene til mink når det ikke er sesong for mår. løsningen på dette tror jeg kansje er å lage en tunnell av netting som jeg kan feste på om sommeren slik at jeg kan ha dem på bakken. Men jeg får se, mulig jeg bare lager dem like lange som dine så slipper jeg dette. Kan evt. bare flytte på fella, og sette den nermere inngangen til mårfangst (har troen på at det er gunstig å ha utløseren nermest mulig inngangen, men det er jo bare min teori). Er åpen for ideer her, tenkte og lage kassene til helga.:)

Link to comment
Share on other sites

marcane kan du ikke bare bygge kasser som er 40 cm lange å fella i åpningen å netting bak til mår fangst tar du bare et 25 cm langt 4" plastrør til tunnel med steiner rundt slik at du stenger åpningen. lag også et lite lokk bakerst på toppen av fella som du kan fylle etter åte igjennom.

Link to comment
Share on other sites

Sjekket fellene mine i dag.

Det var nesten! I haugenfella mi hadde nebbet på rugdehodet hangt seg opp og hindret utslag. Dermed var honning, og fiken spist opp! Og det var "busta" litt fjær fra hodet. Vingen som var hengt opp for flagging var avrevet og borte.

 

Nå er fella ladet med honning i stømpe og fiken. samt lagt litt nytt lukt stoff da det har regnet mye i det siste.

 

Eller fikk jeg mus i "røyskattfella"

 

Lekkim

Link to comment
Share on other sites

var og satt ut mårfelle nr 5 etter ny året i dag... denne fella står ganske nært sjøen og der e sjuke kontraster på bakken var det ingen snø og i åpne lender rundt i terrenget var det ikkje meir 10 cm snø :shock: fikk sjokk, rundt dei andre plassene eg har ute feller er det nærmere 20-30 cm snø og det er ikkje så veldig langt unna nærmaste fella. Den ligger vel 1,5 km unna i luft linje.. Var på hyttetur i begynnelsen på nyåret, også blei eg sjuk, derfor kommet tregt i gang med fangsten i år :(

Link to comment
Share on other sites

Da var det bare å hive på seg klærne å ut å sjekke feller, endelig litt mildvær her i nord så har god tro i dag. Vanligvis bruker jeg skuter til fellesjekk, men i dag blir det ski Trapline på 8-9 km 10 feller. så det blir litt mosjon av det også!! Lykke til til alle andre som skall sjekke feller i helga!!

Link to comment
Share on other sites

Sjekka fellene mine i dag. De var tomme, bokstavelig talt helt tomme, alt av åte var borte. Misstenker mus ja. Men nå er det over 1 mnd siden jeg fikk den siste måren så nå lurer jeg på å bytte plasser. Problemet er at jeg ikke finner mårspor noen plass nå. Har jo vært litt kaldt her i det siste men måren må jo ut å farte selv om det er kaldt. Skal ha meg en skikkelig rekonoseringstur i morgen for å lete etter mårspor og finne nye plasser for fellene. Har 2 stk nå. Gratulerer til alle dere andre som har fått mår.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...