Jump to content

vanskelig å komme ut på jakt


jegerjente38

Recommended Posts

Du kan jo forsøke og få en ung gutt og ringe rund i ajff for og få hjelp med jakt muligheter:) tror du blir rystet over svarene dete får 8)

jeg er ikke fornøyd med hjelpen og instillingen de har her. Jeg har faktisk aldri følt meg serlig velkommen her :shock:

menmen.. Det skall siest det finnes mange snille, koselige, orntlige folk/jegere her. Men dette med direkte hjelp til jakt! Det er helt på trynet :roll:

 

Jakter du her?:D hva? Når? Hvor?

 

Har du hund? Trenger jaktkompiss med noen til og løpe etter mikkel og si voff voff :D

Link to comment
Share on other sites

"Og da kan vel de fleste være enig i det hun sier?"

 

Absolutt!

 

Og det er derfor utenlandsjakt er løsningen.

 

Her hvor jeg bor - og hvis man er helt "blank" - og skal skaffe seg løyve på hjort, koster det skjorta.

 

Da er det mye bedre å kjøpe seg ei ferdigslaktet kolle - dra til Skottland, og skyte 4-8 dyr iløpet av uken.

 

Når man multipliserer/dividerer etc. - vil man finne ut at DET vil bli rimeligere enn å leie seg et hjortevald i ukjent terreng med forskuddsbetaling.

 

Det skal jo leies bosted, kjøpes mat, reiseutgifter må dekkes (mer enn èn gang, skulle jeg tro) osv.

 

Det billigste med masse dyr på samvittigheten, god mat/rødvin etc. - vil være Sør Afrika :wink:

 

 

 

Enkelte terreng - kan slite med å få hjorten - og ønsker å få med flere jegere for å dekke opp postene.

Men det er jo en grunn for at man sliter for å få kvoten sin - og det er at terrenget er vanskelig - eller har lite dyr.

 

+1

 

Her er det nok bare å stikke finger'n i jorda. Bra storviltjakt eller laksefiske for den del, går nok ikke for knapper og glansbilder i Norge, og finnes det er jeg den første som ønsker PM.

 

Her som på de fleste andre områder hvor det kreves billig arbeidskraft som ikke er redd for å stå på 24 timer i døgnet, har nok Norge priset seg ut for lenge siden.

 

( Tenker her guider, kleppere, sporere, kokker, PH'er etc........... )

 

En vellykket Safari krever minst en 4-5 mann på lønningslista.......

 

Sier seg selv at NOK 30.000 ikke hadde gitt mye for pengene her i landet.

 

Prøv å lei inn en 4-5 fagfolk her i landet å se hvor langt det rekker......., er redd det hadde blitt korte dager.

 

Nils-Ole

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Det meste her i livet går dessverre på bekjentskaper og tykkelsen på lommeboka. Jakt inkludert
(.min uthevelse)

Hmmm, drøy påstand, forklar! Vet ikke hvordan ditt møte med livet fortoner seg...men du må ikke glemme at det er noen medmennesker som har kløkt, innsatsvilje, svette, tårer og som har en helvetes mye lidenskap for å nå sine mål uten bekjentskaper og som ikke er påvirket av tykke lommebøker, ikke glem dem!!!

 

En liten digresjon; lommebøker, er ikke det noe som hører fordums tid til...? :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

[...]Det skal vel ikke være sånn at de som har dårlig råd får nøye seg med å skyte duer og rev osv og de som kan bruke mye penger får ta det mest ettertraktede viltet???

 

Det er vel akkurat sånn det er og skal være. Har man ikke råd til champagne og caviar, kan det hende man må nøye seg med vin og hjortefilet (eller reker og pils).

Link to comment
Share on other sites

Jeg har forståelse for at endel jakt kan virke uoppnåelig for enkelte. Enkelte som tar jegerprøven er kanskje litt utålmodige og mangler muligens forståelsen for hvordan mekanismene for rekruttering i jaktlag fungerer. Bekjentskaper og slektninger vil selvsagt alltid være en viktig vei inn i et jaktlag, men for de som ikke er så heldige så må man ofte jobbe litt mer for det.

 

Det viktigste er at man er en person som har noe positivt å tilby sine omgivelser. Man bør også eksponere seg for de rette folkene. Engasjement i jaktrelaterte foreninger kan være en fin mulighet til å bygge nettverk. Er man villig til å ta ansvar og verv har man en unik mulighet til å markedsføre seg selv. Med litt tålmodighet vil det som regel åpne seg muligheter. Men jeg tror det er avgjørende at man viser seg som ansvarsbevisst, ryddig og hyggelig.

 

Jeg er i posisjon til å rekruttere og avvise folk i flere jaktlag. For meg er det viktigste at nykommere finner sin plass og er et positivt bidrag i laget. Vi ønsker å knytte til oss folk med ulik kompetanse. Kokker, hundefolk, organisatorer er attraktivt. Ryddighet ovenfor organisasjonen og økonomi er en nødvendighet. Cowboyer og verdensmestere er utelukket.

 

Jeg kan skissere 3 ulike jaktlag som er organiser litt forskjellig. Og mekanismene for å bli rekruttert er forskjellige

 

Lag 1

Jakthundentusiaster leier et stort terreng. Det brukes hovedsaklig til å tilby valpekjøpere og kursdeltagere jakt. Terrenget brukes også til å invitere folk som utmerker seg med sine jakthunder. Inngangsbiletten her er altså å kjøpe valp av det rette kullet, delta på det rette kurset eller å drive med jakthunder i toppsjiktet.

 

Lag 2

Eksklusivt lag med få personer og høy innsats. Har ikke fast terreng, mobiliteten gir adgang til å finne det beste terrenget til enhver tid. Opparbeidet seg mye kompetanse på reising, arrangering og organisering. Dette jaktlaget rekrutter ingen, men har noen "hangarounds" som bidrar med sin kompetanse.

 

Lag 3

Et stort skogs og fjell terreng som tilbyr jakt til ulike jegergrupper av alle våre tradisjonelle jaktbare arter. Inngangsbiletten her er en anbefaling fra en etablert jeger på laget.

 

Poenget mitt er at man må ha en viss ståpåvilje og initiativ for å komme inn i varmen. Ønsker man seg plass i et jaktlag så kan det kreve både prioriteringer og forsakelser. Muligens bør man være mer opptatt av hva man kan tilføre, enn hva man får?

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan i så fall tilføre mye med min matkunnskaper, er vokst opp i en familie med mange utdannede kokker. Min far er kokk og to av mine søsken og en av mine onkler er kokk. Jeg har jobbet mye med mat og blir kalt for mini Hellstrøm av min familie. hihi

Er helt med på det at man må være med å dele på sine kunnskaper. Jeg har utifra denne tråden fått flere gode tilbud på jakt og det er jeg veldig takknemlig for. Tusen takk alle sammen

Link to comment
Share on other sites

Du kan jo forsøke og få en ung gutt og ringe rund i ajff for og få hjelp med jakt muligheter:) tror du blir rystet over svarene dete får 8)

jeg er ikke fornøyd med hjelpen og instillingen de har her. Jeg har faktisk aldri følt meg serlig velkommen her :shock:

menmen.. Det skall siest det finnes mange snille, koselige, orntlige folk/jegere her. Men dette med direkte hjelp til jakt! Det er helt på trynet :roll:

 

Jakter du her?:D hva? Når? Hvor?

 

Har du hund? Trenger jaktkompiss med noen til og løpe etter mikkel og si voff voff :D

 

Tror du glemmer å nevne en del ting her. Kan ikke svare for AJFF, men vet at de består av ordentlige jegere med veldig god jaktmoral, så det at de ikke hjelper deg, det er det helt sikkert en grunn til. Er blodfersk jeger selv. Har ikke jaktet så mye enda, men har aldri opplevd det som noe problem å finne områder å jakte på.. Og en annen ting..Hvis det er som du sier, at du har mange områder å jakte på osv, så skjønner ikke jeg hva du syter og bærer deg over!

 

Ps. Alle sammen: Bytter nå brukernavn til DreverTispa, så hvis dere ser at jeg svarer på hendvendelser til Frk.Forsland, så vet dere at det er en og samme person! :wink:

Link to comment
Share on other sites

syter ikke over noen ting :) har jaktområder nokk nå. men det var værra da jeg flytta til ssj for 4 år siden og det var umulig og få hjelp gjennom ajff :)

vet de ikke har tereng selv og leie ut, paga privat land.

Har nå hatt en hyggelig samtale med lederen i ajff, og han kunne fortelle at det var slik at han ikke kunne hjelpe med dette paga alt er privat land, og at det ikke var hans jobb og hjelpe med og finne grunneire :)

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Enig med han som skriver at du burde skrive hvor du bor hen, jegerjente, så kanskje det er noen her som kan ta deg med:)

Selv elsker jeg å få med nye "rekrutter" på jakt, selv om jeg selv er relativt fersk:)

 

Hadde du bodd på helgeland, skulle du fått vært med på litt av hvert:)

 

Det jeg gjorde, for å få småvilt, var bare å høre direkte med grunneierne. Enkelt å greit. Inatur/Jakt og fiskeforeningene kan sikkert hjelpe deg, de også:)

 

Når det gjelder dette med storvilt, skjønner jeg frustrasjonen din. Selv kommer jeg fra en liten øy, med bare 1600 innbyggere. Vi har et fantastisk rådyrbiotop(INGEN predatorer) og i 2009 ble det felt 7(!) elg her ute. Jeg har i 3 år prøvd å få en fot innenfor dette elglaget, men her er grunneierne suverene. Det jeg gjør, er at jeg spør dem, hver gang de skal ut, om de trenger en ekstra observasjonspost, en ekstra driver, eller i beste fall en ekstra jeger. På denne måten er jeg på tilbudssiden og hvis noen melder fravær en gang, er oddsene mine betraktelig brdre for at jeg blir forespurt om å dekke hans plass. Guttpåskauen har vel gitt en grei skisse over hvordan dette fungerer. Men når du sier storvilt, er det kun elg/hjort/rein du tenker på, eller gjelder dette også rådyr?

 

Mvh IvoRei

Link to comment
Share on other sites

Er enig her det er veldigt dyrt å jakte storvilt spesielt i visse områder.

Får en dårlig følelse i magen når eg ser folk uttaler seg om for mye hjort her og der og samtidig forlanger 10 000 for et løyve. Hvordan blir det med rekruteringen til storviltjakt med dei prisene?

Men det går an å finne rimeligere jakt visst en leter iherdig og kansje litt flaks.

Det som en finner på nett ligger jo der stort sett på grunn av profit.

Link to comment
Share on other sites

En opplysning for de som ikke har fått med seg at vi har en forgubbing av norske storviltvald. Ser at jegerjente38 kommer fra min nabobygd og kjenner godt til problemet hennes. Det er nesten ikke mulig selv om man kjenner grundeiere å komme seg inn på rådyr eller elgjakt i kommunene rundt Skiptvet..

Det er nok nesten sånn at skal man få en stubbe på storviltjakt må man være i nær slekt med noen i elglaget, og ikke da engang er det sikkert at man får plass. Man kan alltids lure på hvorfor bygd og by går hver sin vei med tanke på forvaltningen av norsk natur. Kan det være slik at by- boere faktisk ikke slipper til og på den måten skapes gapet og konfliktene.

 

Som jegerprøveinstruktør er jeg noen ganger heldig å få noen grundeiere på jegerkurs. De oppfordres sterkt å dele "stubben" sin med andre, ihvertfall noen dager i storviltjakten. Håpet er at dette kan smitte over på noen av de forlengst ingrodde stubbesitterene, som ikke slipper andre inn.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Er enig her det er veldigt dyrt å jakte storvilt spesielt i visse områder.

Får en dårlig følelse i magen når eg ser folk uttaler seg om for mye hjort her og der og samtidig forlanger 10 000 for et løyve. Hvordan blir det med rekruteringen til storviltjakt med dei prisene?

Men det går an å finne rimeligere jakt visst en leter iherdig og kansje litt flaks.

Det som en finner på nett ligger jo der stort sett på grunn av profit.

 

Det er ikkje bare rekruteringen som går til h...... med prisene på storviltjakt, hva tror dere en som betaler 10000 for eit løyve vil helst skyte? Jo, det største dyret han kan!

 

Det er dette som resulterer i feks en hjorte stamme som har gjenomsnitts vekt langt under normalen!!

 

Har selv prøvd å få tak i hjortejakt i mangen år, bor faktisk i den største hjorte kommunen i norge. Men er ikk mulig å få jakta fordi om!

 

En ting er i hvertfall sikkert, den dag jeg får tak i hjortejakt skal det tas med ferske jegere så det er mulig å vanne ut denne forgubbingen!

 

Ellers vist det er ferske jegere i Kvinnherad som trenger hjelp til å skaffe andre jaktmuligheter er det bare å sende en PM, er ikke mye hjelp i den lokale forreningen her heller!!

Link to comment
Share on other sites

Husk nå på at de som sitter i de lokale foreningene "jobber dugnad" eller frivillighetsarbeid som det heter.

Ikke alle som sitter der, er like ivrige, noen er kanskje valgt inn bare fordi de trenger folk i de forskjellige utvalgene og ikke fordi de er noen ildsjeler.

Dugnadsånden i Norge er ikke som før, "tidsklemma", folk har bedre råd og gidder ikke bruke frititda si for at alle andre skal få det bedre.

De få ildsjelene som finnes blir ofte utnyttet og blir utbrent etter en stund.....

 

Så til de som syter og klager på lokalforeningen, møt opp til neste årsmøte og meld dere som utvalgsledere, så blir nok alt så mye bedre ;)

 

Vil dere ha noe gjort, så får dere trø til sjøl!

Link to comment
Share on other sites

Er enig her det er veldigt dyrt å jakte storvilt spesielt i visse områder.

Får en dårlig følelse i magen når eg ser folk uttaler seg om for mye hjort her og der og samtidig forlanger 10 000 for et løyve. Hvordan blir det med rekruteringen til storviltjakt med dei prisene?

Men det går an å finne rimeligere jakt visst en leter iherdig og kansje litt flaks.

Det som en finner på nett ligger jo der stort sett på grunn av profit.

 

Det er ikkje bare rekruteringen som går til h...... med prisene på storviltjakt, hva tror dere en som betaler 10000 for eit løyve vil helst skyte? Jo, det største dyret han kan!

 

Det er dette som resulterer i feks en hjorte stamme som har gjenomsnitts vekt langt under normalen!!

 

Har selv prøvd å få tak i hjortejakt i mangen år, bor faktisk i den største hjorte kommunen i norge. Men er ikk mulig å få jakta fordi om!

 

En ting er i hvertfall sikkert, den dag jeg får tak i hjortejakt skal det tas med ferske jegere så det er mulig å vanne ut denne forgubbingen!

 

Ellers vist det er ferske jegere i Kvinnherad som trenger hjelp til å skaffe andre jaktmuligheter er det bare å sende en PM, er ikke mye hjelp i den lokale forreningen her heller!!

 

Beklager at jeg siterer alt. Jeg forstår ikke helt innlegget ditt. Om du vil jakte i Kvinnherad, så trenger du ikke betale 10.000,- Du får overalt jakt fra 1000,- til 1200,- dagen med bortimot fri avskyting. Dette er billig!!

Så det du skriver ang. Vektene på dyra går på ned. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Grunnen til at snittvekten er lavere nå er todelt. Ja det er en del ”skrapdyr” de fleste jegrene skyter de fremfor de store bukkene og kollene. Derfor går vektene ned. Men du har helt rett i at en som betaler 10k vil selfølgelig skyte det største dyret, med det resultat at snittvektene i kommunen vil stige :-)

SVJV så har ikke den lokale foreningen noen hjorteløyver, tror de er mer innterresert i Hund, fisk og fugl :-)

Link to comment
Share on other sites

Ja, det er jo en kjent sak og en utfordring at mange nyutdannede jegere sliter med å komme seg ut på jakt.

 

I Moss & Omegn JFF tok vi tak i dette i vår og satte opp tre kursopplegg i opplæringsjakt. Beverjakt, elgjakt og rådyrjakt.

 

Beverjaktkurset måtte vi avlyse pga av for få påmeldte. Elgjaktkurset startet vi opp i mai, men vi har kun 9 deltakere av 15 mulige. Rådyrjaktkurset er ikke før ut i november.

 

Så da stiller jeg meg forundrende til hvor stor iveren etter å komme seg ut på jakt virkelig er når slike muligheter ikke blir tatt.

Link to comment
Share on other sites

Solheimen det eksempelet ditt hørtes billig ut med 1000-1200 pr dag + nesten fri avskyting visst du vet om slike terreng vil du sende meg pm? hadde vært takknemlig. det eg har funnet i kvinnherad er ikkje så værst på pris utenom dei store utleigarane som forlanger 1200 pr dag + 90 kr kiloen jakter en 4-5 dager så blir det litt i drøyeste laget for en førstegangsjeger uten fast inntekt osv. som er vel det tråden handler om.

Men bevares skjønner jo godt dei prisene så lenge folk betaler og en klarer å skaffe arbeidsplasser og inntekt til gården. nevner dette bare for å ikkje starte en stor større diskusjon rundt dette temaet.

Link to comment
Share on other sites

Er da vel ikke billig 1000-1200kr dagen for å jakte hjort! Burde da holde lenge å ta kilooris for kjøttet vist man skyter noe!! Det er nå min mening, pris nivået på storvilt jakt har gått helt over styr!

 

Det billigste jeg vet om er 250kr dagen for bukkejakt og 450kr dagen for hjortejakt uten guide, da er prisen 50-65 kr kg for kjøtt! Har altid hatt god uttelling der!!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Siden jeg har skrevet i denne tråden før, så kan jeg fortelle at i det laget jeg var frem til 2011, blitt nye regler fra 2016.

Nå må de 2 med lengst annsinitet forlate laget hvert år fra 2016, og de som ikke er bosatt i kommunen, må ut av laget i 2015.

 

Så det blir enklere å komme inn i lag her for å jakte elg.

 

Jeg sier meg ikke enig i hvordan kommunen har lagt opp dette fremover, men jeg er heller ikke en del av laget lengre, så tar det til etterretning. Siden jeg forlot laget i 2011, så har det vært 50% rullering siden 2004.

 

Sako_35

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...