Hopalong Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 I helgen prøvde jeg for første gang å lage paté av rugde. Det var enkelt, smakfullt og gjorde seg servert på toast som forrett til hjortestek. Vi var seks personer, og brukte to fugler. Den spesielle rugdesmaken sitter i fettet, så det gjelder å ribbe fuglene dersom det lar seg gjøre. Den ene av mine var skadd i skinnet og måtte delvis flås. Siden mesteparten av fettet er rundt innvollene, ble fuglene ikke åpnet. Deretter ble de pakket inn med bacon. Imens smeltet jeg halvannen pakke smør i en liten gryte. Da smøret var flytende, la jeg fuglene oppi og lot dem koke i smør under lokk i rundt to timer. Det var nok smør til at fuglene nesten ble dekket. Det fikk ikke fosskoke; bare syde lett. Da fuglene var ferdige, ble de tatt opp og lagt på skjærefjel for å renses. Alt kjøttet fra rugdene, sammen med baconet og alt som kan spises inne i fuglene ble lagt i kjøkkenmaskin, blandet med litt av kokesmøret, salt, pepper og en liten dæsj konjakk, og kjørt i maskinen til en glatt masse. Deretter var det bare å stryke på toast og servere - her sammen med litt hjemmelaget tomatpesto. Den distinkte rugdesmaken kom godt frem, samtidig som den røkte baconsmaken gjorde det spiselig også for de av gjestene som ikke var vant til vilt. Neste gang skal jeg være litt mer forsiktig med konjakken, for den smaken ble litt for fremtredende. Det var nok til forrett for seks, samt et par skiver til frokost idag morges. Nammenam. Jeg vil tro samme fremgangsmåte med hell kan brukes på annet vilt med kraftig smak, som ryper og skogsfugl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Det så godt ut !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Hm. Enkel, ukonvensjonell og irriterende elegant måte å lage paté på, det der. Bortsett fra det derre baconet -- som jeg sånn reint personlig mener er en uting sammen med annet enn stekt egg eller andre ting som smaker nesten ingenting, men det er nå bare min egen særhet som snakker akkurat nå -- tror jeg at jeg må prøve ut den metoden der en dag. Ikke dumt, faktisk veldig langt fra dumt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elastica Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Veldig langt fra dumt, ja. Det smakte faktisk nydelig og jeg går i dette øyeblikk og trykker i meg restene. Jeg er som du kanskje husker noe skeptisk til rugdesmaken, Sako. Selvom jeg liker godt andre flygende vesner, har jeg alltid syntes at rugdene har en litt for markant vadefuglsmak. Men kombinasjonen med bacon var rett og slett helt riktig. Det tilførte pateen den rette saltsmaken, uten at den ble for markant i seg selv. (Jeg synes forresten tomatpestoen var god til, Hopalong var nok litt mer skeptisk til den.) Hilsen den som hadde bakt loffen, langtidsovnsbakt tomatene til pestoen, dandert tallerkenene og tatt bildene. *stjeler velfortjent ære* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Nydelig såg det ut, rett å slett nydelig, flott tråd Hopalong og litt ære til Elastica også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karo Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Den rugdesmaken du skriver om tror jeg kommer av at du har innvollene i rugda. Jeg bruker å skjære ut brystfileene av rugda da jeg har skutt den, da får jeg ikke den smaken du snakker om. Det kommer av at rugda spiser innsekter og ikke bær ol. som hønsefuglene spiser. Da får du en veldig spesiel smak pga. det. Men retten din hørtes veldig god ut!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopalong Posted January 25, 2010 Author Share Posted January 25, 2010 Den rugdesmaken du skriver om tror jeg kommer av at du har innvollene i rugda. Jeg bruker å skjære ut brystfileene av rugda da jeg har skutt den, da får jeg ikke den smaken du snakker om. Det kommer av at rugda spiser innsekter og ikke bær ol. som hønsefuglene spiser. Da får du en veldig spesiel smak pga. det.Men retten din hørtes veldig god ut!! Det er nettopp rugdesmaken jeg er ute etter. Det hender jeg skjærer ut filetene og steker for seg, men prøver da å få med mest mulig av fettet for at det skal smake av vadefugl. Rene fileter uten fett smaker som ethvert annet vilt. Den tradisjonelle måte å servere rugde på er helstekt, komplett med innvoller. Før servering ble innvollene tatt ut, hakket i smått og servert ved siden av fuglen for riktig å få smak av rugde. Det gjør ikke jeg, men valgte å la innvollene være med i fuglen under koking. Fordøyelsessystemet fjernet jeg før resten gikk i kjøkkenmaskinen. Den som synes det er ekkelt å tenke på at mageinnholdet er med under kokingen, kan eventuelt kroke ut fuglen først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.