HB Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 (edited) Er du er på jakt etter eit knivblad, må du først finne deg ei smie og så ein smed. I dette tillfellet så er det Høvdingen. Han har smidd knivblad så lenge eg kan hugse. Det første han gjer er å finne seg eit flatt jern, og det han brukar er 3mm tykt og 20mm brett. Stål må ein og ha å legge i midten. Nå brukar han gamle Øbergfiler, bankar dei til og kappar dei til i passe stykker. Neste trekk er å varme opp jernet, bøyge det til, og pusse det fritt for slagg. Så ha på boraks, dette er for å få sveise det sammen. Stålet er lagt på plass, godt med Boraks inni og rundt. Det er varmt i glohaugen, og kniven skal varmast opp til Boraksen smeltar og det er lyst gult, då er det klart for sveising. Det MÅ ikkje sprute av jernet, då har det blitt for varmt og kniven er ødelagt. Nå må det bankast,for å få sveisen vellykka. Tangen blir banka ut etter sveising. Når tangen er ferdig og passe lang, kappast kniven frå resten av jernet og kniven formast til. Nå bjøndar det å sjå ut som ein kniv, og det ser ut som sveisinga gjekk bra. Då er det bare å pusse bladet med smergel og setta på stempel før herding Det er ein del hemmelighetar rundt smiing, og då særleg rundt herding. Alle dei gamle smedane hadde sin hemmelighet, og Høvdingen har sine. Det er først nå eg har fått sett på når han har herda og annløpt ein kniv. Skal ikkje røpe dei her ,men herdevatnet blir bruka om att frå gang til gang(blir her oppbevara i eit gammalt mjølkespann) og skal vera ca 50 grader varmt. Knivane blir lagt i eisa for sakte oppvarming. Når kniven har fått samme farge som glørne i eisa, skal den ned i vatnet. Det krevast nokre år som smed for og få dette inn i fingrane skjønte eg Nesten varm nok, og snart klar for herdevatnet. Ca 25 blad ferdig herda må pussast på nytt før anløping. Anløpinga skjer i ein gammal kjøkkenkomfyr på 220 grader, og ligg der til dei har blitt kalde Høvdingen likar best å slipe knivblada sine på Godlandsstein. Han har prøvd mykje anna, men synest den er best. Den er nesten utsliten nå så er det nokon som har ein til salgs så send meg ein PM. Fint skille mellom jerrn og stål her (er arbeidskniven min) Ferdig slipa og brynt. Du kan sjå så vidt at den har ein korngul farge i seg etter anløpinga. (Han har gløymt å pusse det vekk før sliping) Og har du først eit kniv blad så kan du laga deg ein kniv. Her er dei 2 arbeidsknivane mine, den eine i dagleg bruk ute(den nederste)og den andre til kontor bruk Edited March 28, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
John Lee Hooker Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Det er flott og se sånt håndverk. Jeg har vært borti smeder et par ganger i mitt liv, og jeg blir alltid like fascinert. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Flott det var dette kammeret manglet. kjempe fin tråd med mye info i teks og bilder. fikk lyst til å lære meg å smi selv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blood Trail Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Kjempe fin tråd. det der har jeg lyst å lære meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Kjempeflott tråd og bilder HB, slettes ikkje værst det der. Hmm, må antageligvis snirkla meg innom til deg ein tur til sommaren eller hausten, for å utveksla gjensidige interesser og drikke litt øl... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 Kjempeflott tråd og bilder HB, slettes ikkje værst det der. Hmm, må antageligvis snirkla meg innom til deg ein tur til sommaren eller hausten, for å utveksla gjensidige interesser og drikke litt øl... Vellkomen skall du vera Mauser Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Sånnt liker jeg å lese Er sjøl Austegd og vi har ganske rike knivtradisjoner her, men det er kjempeartig å se hvorda folk gjør dette andre steder i landet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Takk for att dikkån lika tråden. Og Raudnakke,eg eg har jo sett av trådane dine att du driv med litt tradisjon du og og der er du jammen dyktig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raudnakke Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Takker for lovorda, HB. Burde vel sett på "Smellopp'en" at det var Telemarkstradisjon ute og gikk her... Hvor i Telemark er dette laga`? Vesttelemark? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Takker for lovorda, HB. Burde vel sett på "Smellopp'en" at det var Telemarkstradisjon ute og gikk her... Hvor i Telemark er dette laga`? Vesttelemark? Du gjetta rektig ja,bur i Morgedal i Vest-Telemark. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjortefant Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Artig å sjå, og du må for guds skyld lære deg alle triksa til høvdingen før det er for seint!!!! Dette er en kunst som må læres og videreføres!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Meget bra tråd, HB! Smiing blir demonstrert av flere smeder under jakt- og fiskedagene på Elverum i august (samt på flere andre villmarksmesser og knivtreff), for de som har lyst til å se. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Artig å sjå, og du må for guds skyld lære deg alle triksa til høvdingen før det er for seint!!!!Dette er en kunst som må læres og videreføres!! Ja eg skulle nok få til ein kniv vist eg ville,smidde faktisk ein del når eg var 16-17 år,men så blei det piker vin og sang og lite kniv smiing Og nå er det Arbeid,kjering og ungar,og den vesle fridtida ein har gjeng med til jakting på høsten og bikkje trim resten av året men skall proritere andeledes nå. ..........trur eg,i alle fall vist eg får lov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toshi Posted June 28, 2009 Share Posted June 28, 2009 Steike tøff tråd HB. Masse fine bilder og god info. Bestefaren min lager også kniver Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 15, 2010 Author Share Posted January 15, 2010 Beklager seint svar toshi, takk for du lika tråden,du må vise den til bestefar din ,og er det noko han vill tillføye i tråden må han sefølgeleg gjera det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Takk for ein gjennomgod presentasjon av knivbladsmiing. Dette var heilt topp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.